10 Ian 2018 - 08:29

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Revoluţia fiscală ia cu asalt ghişeele ANAF. Cea mai mare coadă la taxe(Jurnalul Naţional)
Toate persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, drepturi de autor sau alte tipuri de contracte de colaborare, şi care estimează că vor câştiga peste 22.800 lei brut în 2018, respectiv 1.900 de lei pe lună, sumă care include şi contribuţiile sociale, trebuie să-şi plătească singure la Fisc sănătatea şi pensiile. Firmele le vor achita numai impozitul pe venit de 10%. Nu sunt exceptaţi nici cei care, în afara contractului de colaborare, mai au şi un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Ordinul nr. 4140/2017 emis de preşedintele ANAF şi publicat în Monitorul Oficial pe 29 decembrie stabileşte negru pe alb că toate persoanele fizice care realizează venituri peste 22.800 de lei, altele decât cele de natură salarială, îşi vor plăti singure contribuţiile sociale. Celelalte, care câştigă sub acest plafon, trebuie să completeze Formularul 600, dar nu sunt obligate să achite CAS, însă nu vor fi asiguraţi în sistemul de pensii. În cazul celor care câştigă în baza unui contract de drepturi de autor suma de 1.900 de lei brut este echivalentul unui venit brut de 3.169 de lei, având în vedere că venitul brut bază de calcul de 1.900 lei rezultă după scăderea cotelor forfetare de 40%. De la această sumă, aceşti contribuabili au obligaţia să plătească CAS şi CASS la nivelul salariului minim pe ţară. O persoană care a realizat acest venit brut în 2017 a rămas lunar în mână după achitarea tuturor contribuţiilor şi a impozitului pe venit cu 2.610 lei, iar din 2018 va câştiga numai 2.380 de lei, ca urmare a noilor schimbări. Pierde deci 230 de lei. Acesta este cea mai mare pierdere pentru cei care obţin venituri pe drepturi de autor dacă optează pentru plata contribuţiilor la nivelul salariului minim de 1.900 de lei, aşa cum le permit noile schimbări. În schimb, cine are un venit brut de 4.500 de lei, anul trecut a luat în mână 3.850 de lei, iar din acest an va lua numai 3.631 de lei. Deci pierde numai 219 lei. Cine are un venit brut de 80.000 de lei va câştiga 631 de lei, dacă optează să achite contribuţiile sociale la nivelul salariului minim.

 

Austriecii de la OMV dau frâiele strategicului Petrom unei scoţience din BP. Mariana Gheorghe pleacă înainte de terminarea mandatului. Care era graba? În peste un deceniu, profitul adus a fost de 23 de miliarde de lei(Ziarul Financiar)
 Mariana Gheorghe (61 de ani) îşi încheie mandatul la conducerea OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze. Mişcarea marchează una dintre ele mai puternice schimbări din mediul de business local şi pune punct unui mandat început în vara anului 2006 care a produs transformări semnificative în structura acestei companii strategice. În mod normal, mandatul Marianei Gheorghe ar fi trebuit să se termine în primăvara anului 2019 ♦ În locul ei, a fost adusă o străină, Christina Verchere, un executiv de la gigantul BP, care va superviza inclusiv proiectul pe care Petrom îl are în desfăşurare cu ExxonMobil în Marea Neagră. Christina Verchere a fost numită ieri până în aprilie 2019, adică pentru cât a mai rămas din mandatul Marianei Gheorghe, nefiind foarte clar ce se întâmplă după această dată ♦ Reprezentanţii statului, care mai are 20% din Petrom, nu au putut fi contactaţi pentru a comenta mutarea oarecum surprinzătoare de la vârful celei mai mari companii din energia locală. „Mă voi gândi dacă mai vreau sau nu un mandat la con­ducerea Petrom. Probabil voi lăsa ocazia şi altcuiva să mă urmeze“, spunea Mariana Gheorghe la finalul anului trecut în cadrul ultimului său interviu acordat ZF în funcţia de CEO. Anunţul privind schimbarea Marianei Gheorghe a fost făcut la scurt timp după întrevederea de ieri dintre Rainer Seele, CEO-ul OMV, grupul austriac care controlează Petrom, şi preşedintele Klaus Iohannis.
Aceasta a fost prima întâlnire pe care preşedintele României a avut-o anul acesta cu un reprezentant al mediului de business, iar potrivit informaţiilor disponibile Mariana Gheorghe nu ar fi participat la această întrevedere, delegaţia fiind compusă exclusiv din membri ai OMV. „În şedinţa de astăzi (ieri, 9 ianuarie - n.red.), Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom S.A. a numit-o pe Christina Verchere în funcţia de Preşedinte al Directoratului şi Director General Executiv (CEO) al OMV Petrom SA. În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom SA, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, până în data de 16 aprilie 2019. Christina Verchere a acceptat numirea şi va prelua poziţia, în funcţie de disponibilitate, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018. Înainte de şedinţa Consiliului de Supraveghere de astăzi, Mariana Gheorghe a renunţat la man­datul de Preşedinte al Directoratului şi CEO al OMV Petrom SA. Renunţarea va deveni efectivă la momentul în care succesoarea va prelua funcţia, cel mai târziu pe 20 mai 2018“, au comunicat reprezentanţii Petrom Bursei de Valori.

 

MApN aplică metode ca-n vest pentru studenţi, în timp ce Ministerul Educaţiei continuă să gireze universităţi cu profesori de specialităţi inutile(Adevarul)
Învăţământul militar superior pare să fie vârful de lance în reformarea reală a programelor mediului universitar autohton. Astfel, în timp ce specialiştii din mediul universitar civil reclamă că, în facultăţi, cursurile sunt organizate mai degrabă în funcţie de interesele profesorilor decât cele ale studenţilor, MApN a anunţat reformarea programelor „de studii universitare de licenţă din academiile categoriilor de forţe.”Iniţiativa a venit după ce s-a constat că acestea sunt cu totul depăşite dar şi după ce Armata Română a trecut la achiziţionarea de echipamente de ultimă generaţie. „La momentul actual, cerinţele de pregătire ale ofiţerilor de arme preponderent tehnice sunt limitate de încadrarea unor programe de studii universitare de licenţă în domeniul fundamental Ştiinţe sociale (…) care au o durată de 3 ani – 180 de credite de studii transferabile”, arată Ministerul Apărării Naţionale într-un proiect de Hotărâre a Guvernului care va modifica legislaţia în domeniu. Este vorba de Hotărârea Guvernului nr. 606⁄2005 privind organizarea programelor de studii universitare în instituţiile militare de învăţământ superior din subordinea Ministerului Apărării Naţionale. Limitări şi incompatibilităţi evidente În document, MApN arată că derularea, în continuare, sub domeniul fundamental „Ştiinţe sociale” a unor programe de studii universitare de licenţă din academiile categoriilor de forţe pentru formarea ofiţerilor de arme prezintă limitări şi constrângeri legate în primul rând de incompatibilitatea cu programe de pregătire pentru armele tehnice din statele membre NATO. 

 

Parchetul Capitalei o contrazice pe Carmen Dan: Dosarul din 2009 nu s-a prescris, se face urmărire penală in rem(Gandul)
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) susţine, referitor la cazul poliţistului acuzat de pedofilie, că desfăşoară urmărirea penală pentru fapte cu privire la agresiunea sexuală comisă în 2009 faţă de o minoră. Completarea, după ce Carmen Dan a declarat că fapta s-a prescris."Precizăm faptul că în cauză se desfăşoară urmărirea penală şi cu privire la o infracţiune de agresiune sexuală comisă în anul 2009 faţă de o victimă minoră (urmărirea penală fiind începută in rem), faptă pentru care este necesară completarea probatoriului", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, remis MEDIAFAX. Procurorii mai transmit că ei "consideră nejustificate opiniile exprimate în spaţiul public care denaturează sau ignoră aspecte importante privind cercetările efectuate în cauză". Precizările Parchetului Capitalei vin după ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, că fapta din 2009 s-ar fi prescris. "I-am cerut domnului Despescu să aibă discuţii cu domnul Gavriş, de la Serviciul Omoruri. Aflăm că cel din 2009 s-a prescris. Explicaţiile de aseară le apreciez lacunare",a spus Carmen Dan.
 

Format: