Publicat: 10 Mai, 2012 - 07:22
Share

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Bombă la Casa Albă: Barack Obama se declară favorabil mariajelor între homosexuali (JN)
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a declarat, în premieră, în favoarea mariajului între homosexuali, declaraţia fiind făcută miercuri în timpul unui interviu pentru postul american de televiziune ABC.

"Pentru mine, personal , este important să menţionez că eu consider drept normal ca acele cupluri de acelaşi sex să se poată căsători", a declarat Obama, menţionând că depinde de fiecare stat american în parte în luarea unei decizii.

Obama devine primul preşedinte american în exerciţiu, care adoptă o astfel de poziţie, cu mai puţin de şase luni înainte de alegerile prezidenţiale.

Pe marginea acestui subiect social cu potenţial exploziv, Obama se declarase anterior în favoarea parteneriatelor civile în 2008, fără însă a susţine mariajul între homosexuali şi mulţumindu-se să spună că poziţia sa privind acest subiect "este în curs de evaluare".

 

Ce sfaturi le dă românilor unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri britanici: Urmaţi-vă pasiunile şi încercaţi să inovaţi produsele şi serviciile deja existente pe piaţă pentru a avea succes în afaceri! (ZF)

Întrebat de un tânăr antreprenor român în ce domeniu şi-ar deschide o afacere dacă ar avea acum 20 de ani (vârsta la care Branson a înfiinţat Virgin ca un retailer de comenzi de discuri prin poştă), Branson a spus că nu are în minte un domeniu exact, pentru că în toate domeniile se pot inova produse sau servicii.

"Cel mai important este să îţi urmezi pasiunile, să încerci să faci mai bine decât alţii un lucru, un produs sau un serviciu. Ca sectoare de dezvoltare a afacerilor, internetul şi energia ar fi, în opinia mea, două domenii care ar putea fi valorificate foarte mult în acest moment", a spus Branson, care este recunoscut în întreaga lume pentru că a deschis prima firmă privată care se ocupă de turism spaţial, Virgin Galatic, care duce clienţii-pasageri în călătorii în spaţiul suborbital.
 
Intervenţiile lui Branson, care a fost prezent pe scena de la Sala Palatului din Bucureşti pentru 45 de minute, au fost generate în mare parte de întrebările adresate de către Robin Sharma, unul dintre experţii internaţionali în domeniul leadershipului şi speaker în cadrul evenimentului. Preţurile pentru biletele la acest eveniment au fost cuprinse între 320 de euro/persoană (pentru pachetul general) şi 550 de euro (pentru pachetele VIP), plus TVA.
 
"Motivele pentru care alegi să deschizi o afacere sunt diverse. Spre exemplu, pe mine m-a frustrat calitatea serviciilor oferite de American Airlines şi din această frustare s-a născut Virgin Airlines. Dacă cineva crede că poate face un lucru mai bine decât cel existent deja pe piaţă, să nu ezite să facă o afacere din asta. Dar să nu pornească de la ideea că o afacere înseamnă o maşină de făcut bani", a explicat Branson.
 

Fanfaronii din fruntea primăriilor. Cum se câştigă alegerile locale (RL)
Spectacolul promisiunilor deşănţate, al minciunilor sfruntate şi laudelor fără ruşine a început de zile bune. Primarii se pregătesc să câştige un nou mandat în fruntea localităţilor din România.


În marea lor majoritate, localităţile României arată ruşinos pentru o ţară membră a Uniunii Europene. Fie că vorbim de Capitală, de marile oraşe sau de micile localităţile din zone turistice, întâlnim în general acelaşi spectacol monoton, sărăcăcios, cu multe clădiri frumoase lăsate în paragină sau, dimpotrivă, cu imobile noi dar urâte, cu străzi pline de gropi, câini maidanezi, cerşetori la intersecţii, gunoaie prin cartiere. În drum spre litoral, spre munte sau spre orice altă destinaţie turistică, în trecerea prin localităţile ţării, călătorul este supus unor încercări care nu fac decât să-i strice vacanţa: ajunge să se învârtească în loc deoarece nu găseşte indicatoare rutiere potrivite care să-i arate drumul spre destinaţia dorită, se umple de nervi intrând în ambuteiaje formate din cauza lipsei oricărei strategii de sistematizare a traficului, sau încercând să ocolească craterele din asfalt, câinii vagabonzi sau şantierele deschise şi abandonate din cine ştie ce motive. Orice român care a călătorit în oraşe din alte ţări din Europa sau din lume, unele chiar mai sărace decât România, nu poate să nu remarce lipsa de respect a edililor noşti atât pentru localnici cât mai ales pentru oaspeţi.
 Cum este posibil, de pildă, ca un oraş aflat în calea către litoral, cum este Medgidia, să nu semnalizeze corespunzător direcţia cea mai scurtă către mare?

 

 

FINALA LIGA EUROPA 2012: Atletico Madrid s-a încoronat regină la Bucureşti (EVZ)
Formaţia din capitala Spaniei s-a impus aseară, în finala Ligii Europa, cu un clar 3-0 în faţa unor alţi iberici, cei de la Athletic Bilbao.
Formaţia Atletico Madrid a câştigat finala Ligii Europa, disputată aseară, pe „Naţional Arena” din Bucureşti, cu scorul de 3-0, în faţa conaţionalilor de la Athletic Bilbao.

Partida a fost decisă de execuţiile superbe ale lui Radamel Falcao, „maşina de goluri” a madrilenilor, şi de o reuşită de vis a brazilianului Diego. Columbianul Falcao a deschis scorul în minutul 7, printr-un şut splendid cu piciorul stâng, în vinclul porţii lui Gorka Iraizoz.

 

„Fără autonomie, maghiarii din ţările vecine Ungariei vor dispărea“ (Adevarul)
În lipsa autonomiei, etnicii maghiari vor dispărea din ţările învecinate Ungariei, a declarat un deputat al partidului de guvernământ de la Budapesta, FIDESZ, citat de MTI.


După Tratatul de la Trianon, încheiat după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, minorităţile etnice maghiare au trecut în mare măsură printr-un proces de asimilare în ţările vecine, a remarcat Gyorgy Csoti, cu prilejul sesiunii inaugurale a subcomisiei pentru autonomie a legislativului ungar.

Iluzia că integrarea euro-atlantică va rezolva această problemă s-a destrămat: numărul etnicilor maghiari din ţările vecine a scăzut cu aproape 300.000 din 1991 şi doar în regiunea transilvană din România acesta s-a redus cu 190.000, a precizat Csoti.

La rândul său, preşedintele comisiei, Katalin Szili, deputat independent, a declarat că noua subcomisie va analiza diferite modele de autonomie, inclusiv europene, şi a subliniat că „o naţiune acţionează corect dacă susţine eforturile de autonomie ale conaţionalilor săi", menţionând că subcomisia va invita la consultări toate organizaţiile implicate în aspiraţiile de autonomie.

 

 

Ioan Mang: Nu e vorba de niciun plagiat (Puterea)
Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a catalogat acuzaţia de plagiat lansată miercuri de PDL drept "o acţiune politică". În opinia ministrului nu e vorba de niciun plagiat, iar scopul acestor afirmaţii este acela de a crea haos înainte de bacalaureat.
 
"Nu e vorba de niciun plagiat. Este vorba de teama unora care au patronat acest minister că au pierdut controlul asupra lui şi, într-adevăr, l-au pierdut. (...) De fapt, scopul lor este unul singur: să creeze haos în sistemul educaţional cu două săptămâni înainte de a începe bacalaureatul special şi cu o lună înainte de a începe examenul de bacalaureat. Categoric, este o acţiune politică", a afirmat Ioan Mang.

Ministrul Educaţiei a precizat că se retrage în cazul în care autorii menţionaţi în articol îl acuză de plagiat. "Dacă cei care ştiu despre ce e vorba acolo şi, mai ales, autorii menţionaţi în articol mă acuză de plagiat şi obţin o decizie în acest sens, categoric mă retrag. Dar aşa, pe vorba unor oameni care nu sunt de specialitate, care au cu totul alte probleme...", a adăugat Mang.
 
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, miercuri, la adresa actualului ministru al Educaţiei, că "întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină (…) Demisia este necesară şi evidentă. Este inadmisibil să ai în fruntea Ministerului Educaţiei un om care din nefericire a fost promovat pe bază de plagiat".
 
 

Guvernul reîntregeşte salariile în 2012 (Telegraf)
BANI PENTRU BUGETARI La numai două zile după ce a fost instalată noua Putere, prin votul majorităţii Parlamentului, Jeffrey Franks a ieşit, ieri, într-o conferinţă de presă, la încheierea oficială a mandatului său de negociator şef pentru România, care va fi preluat de olandezul Erik de Vrijer, şi a făcut o serie de declaraţii privind situaţia economică şi socială din România. Cea mai importantă temă abordată de Franks a fost cea referitoare la reîntregirea salariilor bugetarilor, tăiate abuziv de vechile guvernări PDL. În acest sens, Franks a spus, ieri, că cea de-a doua majorare a salariilor bugetarilor, până la recuperarea lor, va avea loc anul viitor, urmând ca în acest an să fie operată o majorare de 8%. Şeful misiunii FMI în România a explicat că dacă, totuşi, a doua majorare se va face în decembrie, creşterea salariilor va fi resimţită în 2013. Premierul Victor Ponta a dat asigurări românilor că a doua tranşă de majorare va fi aplicată la 1 Decembrie. „Acest angajament al Guvernului României se bazează pe negocierile purtate cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale. Decizia Guvernului este una fermă şi în conformitate cu negocierile purtate cu FMI. Tot de la 1 iunie, în tranşe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au încasat greşit, se va începe restituirea sumelor către pensionarii cu pensii de peste 740 lei”, a declarat Ponta. Tot legat de salarii, şeful misiunii FMI în România a mai spus că această creştere a salariilor va avea ca rezultat o modestă stimulare a consumului, impactul la creşterea economică fiind de 0,1%.

 

Impact mic asupra inflaţiei (Azi)
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că impactul majorărilor salariale asupra inflaţiei este de 0,2-0,3% şi va fi compensat de alte elemente, astfel că prognoza de inflaţie pentru 2012 a fost menţinută la 3,2%.

 Pentru 2013, BNR a menţinut estimarea de 3%. Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat că, în cadrul discuţiilor cu FMI, s-a aprobat majorarea cu 0,35% a deficitului bugetar, găsindu-se sumele care să susţină majorarea salariilor bugetarilor şi returnarea către pensionari a sumelor luate ca CAS. „S-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar cu o anumită sumă, suficientă pentru a acoperi cele două promisiuni făcute de USL, respectiv de premierul Victor Ponta“, a spus Georgescu, menţionând că bugetarii vor beneficia de o creştere salarială de 8% în iunie, iar pensionarii urmează să primească, tot din iunie, sume lunare aferente CAS reţinut pentru pensiile mai mari de 740 de lei. Ulterior, premierul Ponta a declarat că restul de bani care va mai trebui să fie restituiţi bugetarilor, în afara celor 8% alocaţi în perioada imediat următoare, vor fi daţi în octombrie sau noiembrie.