Publicat: 10 Martie, 2012 - 11:06
Share

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală.                             

Cum erau accidentele pe vremea în care în România se circula şi pe stânga şi pe dreapta (JN)
Vrând să impresioneze o artistă de varieteu, un tânăr beat se suie în automobilul prietenului său şi... îl face zob. Un alt automobil se ciocneşte de o căruţă de ţigani, încărcată cu fier vechi, şi e distrus complet. În Bucureştii de acum un secol, mai degrabă birjarii neatenţi provocau accidente mortale. Nu la fel se întâmpla în restul Europei, unde până şi fabricanţii de maşini mureau în accidente auto. Obişnuiau românii să conducă preventiv, acum un secol? Sau pur şi simplu erau mai norocoşi? 

Cu o sută de ani în urmă, accidentele de automobil erau discutate şi descusute pe toate feţele de lumea avidă de informaţii spectaculoase, chiar dacă, privite din unghiul timpurilor actuale, ele nu sunt câtuşi de puţin aşa. Viteza nu era prea mare - şi prin natura echipamentului de atunci –, circulaţia nu era atât de intensă ca astăzi ş.a. Însă partenerii de trafic ai automobiliştilor de ieri nu erau chiar de neluat în seamă. Căruţe trase de boi, trăsuri, biciclete şi tricicluri, tramvaie electrice ori trase de cai, armăsari purtând în şa "ofiţiri” şi "demoazele”...

 

Răsare soarele pe piaţa electro-IT: retailerii şi producătorii văd creşteri în 2012 (ZF)
Vânzările de frigidere, televizoare şi aragazuri, unele dintre cele mai afectate de criza economică şi de scăderea consumului, au început să îşi revină anul trecut, după doi ani de scăderi în care piaţa şi-a pierdut jumătate din valoare.
 
"Piaţa de retail specializat a crescut în primele două luni din an - ianuarie şi februarie cumulat - cu 7-8 % din estimările noastre, iar tendinţa de creştere se va menţine şi în lunile viitoare. Pentru întreg anul, estimăm că piaţa de retail electro-IT - excluzând zona de telefoane - va atinge valoarea de 1,25 mld. euro, valoare care nu include TVA", spune Violeta Luca, directorul de marketing al retailerului de electronice, electrocasnice şi IT Flanco.
 
Retailerul a obţinut anul trecut afaceri de 110 mil. euro, în creştere cu 37,5% faţă de anul anterior. Şi pentru anul curent Flanco şi-a bugetat afaceri în creştere, cu aproape 30% comparativ cu 2011, până la circa 140 mil. euro.
 
Tot pe creşterea pieţei mizează şi producătorul de electrocasnice Indesit, care spune că pe piaţa pe care activează primele semnale pozitive au apărut încă din ultimul trimestru al lui 2011.
 
"Estimăm că trendul se va menţine şi în acest an. Piaţa de electrocasnice are încă mult de recuperat, aşa că în următorii ani, inclusiv 2012, vom asista la o evoluţie pozitivă, mai ales în cazul categoriilor de produse cu o rată de penetare încă scăzută, precum maşini de spălat rufe sau maşini de splălat vase", spune Giuseppe Parma, country manager Indesit pentru România.
 
În urmă cu circa o lună el spunea că în România gradul de penetrare al frigiderelor şi aragazurilor este de 90%, iar cel al maşinilor de spălat de 70% - printre cele mai mici din regiune. Parma adăuga însă că în zece ani o să prindem din urmă state precum Polonia, Ungaria şi Cehia.

 

Târgovişte: Femeie suspectată de furt de identitate, bijuterii şi alte bunuri, căutată de Poliţie (RL)
O femeie de 35 de ani este căutată de poliţişti pentru furt de identitate şi furt de bani, bijuterii şi alte obiecte de valoare din două apartamente din Capitală şi din Târgovişte, din primele cercetări reieşind că femeia se angajase ca menajeră la două familii, dispărând ulterior cu bunurile furate.
 
Potrivit poliţiştilor, femeia s-a angajat ca menajeră la cel puţin două familii, una din Capitală, de unde a furat bijuterii, bani şi alte obiecte, în valoare totală de 30.000 de euro, şi alta din Târgovişte, de unde a dispărut cu documentele apartamentului şi ale unei maşini şi cu certificatele de naştere şi de căsătorie ale proprietarilor, acte în baza cărora şi-a făcut un buletin nou, cu fizionomia ei şi datele păgubitei.

Potrivit păgubitei din Bucureşti, avocata Olga Fufezan, menajera fusese angajată de câteva zile, în perioadă de probă, dar a dispărut cu bijuterii, bani şi alte obiecte.

"Este vorba despre un furt din locuinţă, am lăsat menajera în casă cu un copil de cinci ani şi bunica, o femeie în vârstă, iar în 45 de minute mi s-a golit casa. Am luat-o pe încredere şi acum regret foarte mult, am pagube de peste 30.000 de euro, bani, bijuterii şi alte bunuri, probabil că de când a venit a avut timp câteva zile să studieze unde sunt lucrurile, s-a comportat normal, avea toate actele în regulă, am verificat-o, părea o persoană de toată încrederea, dar avea o identitate falsă. Nu înţeleg de ce i s-a eliberat un nou act, iar Poliţia s-a mişcat foarte greu din momentul în care i-am anunţat", a declarat Olga Fufezan, păgubita din Bucureşti.

Aceasta a anunţat cazul la Poliţie, dar a încercat să dea de urma suspectei deplasându-se la adresa din buletinul prezentat de aceasta la angajare, în oraşul Târgovişte. La apartamentul respectiv nu locuia femeia de 35 de ani bănuită de furt, ci o familie care fusese păcălită de aceeaşi persoană şi care le-a sustras acestora documentele de identitate, actele casei şi ale maşinii şi bani.

 

Interviu cu managerul coaforului de la Perla: "Soţul ucigaş a venit la salon cu sarailii şi cu flori" (EVZ)
Adriana M., managerul frizeriei de la Perla, unde a avut loc masacrul de luni, a dat un interviu în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”, deși este extrem de afectată de tragedia produsă la începutul săptămânii.
Adriana Mândreanu, managerul frizeriei de la Perla, unde a avut loc masacrul de luni, a dat un interviu în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", deşi este extrem de afectată de tragedia produsă la începutul săptămânii.

Managerul vorbeşte despre atmosfera din coafor de dinaintea tragediei, în urma căreia au murit două persoane şi alte şase au fost rănite.
Frizeria de la Perla funcţionează de zeci de ani. Are clienţi celebri, mai ales printre actori. În prezent este închisă şi toate geamurile sunt acoperite cu ziare. În interior sunt numeroase pete de sânge, pe care poliţiştii au scris cu cretă diferite numere. Atmosfera este deprimantă.

La coafor, în cuier, un bărbat a uitat un fular verzui. Adriana Mândreanu dă detalii despre relaţia dintre angajata sa şi soţul acesteia, aşa cum a perceput-o ea înainte de producerea tragediei.

Totodată, managerul coaforului oferă detalii inedite cu privire la orele de dinaintea masacrului, în care Florina (Felicia) Vlădan (46 de ani) a fost ucisă prin împuşcare de către soţul ei, Gheorghe Vlădan (53 de ani).

Florina a fost înmormântată joi. Soţul său se află în arest şi cere să fie judecat în stare de libertate. El a declarat anchetatorilor că nu a vrut s-o împuşte pe femeie, însă procurorii au stabilit că atacul a fost cu premeditare.

 

Ponta: Mărirea salariilor bugetarilor e o păcăleală. Oricum, le vom tăia în 2013 (Adevarul)
Chiar dacă salariile bugetarilor vor crește în acest an, în 2013 acestea vor scădea din nou, din cauza lipsei de fonduri, a declarat, în această seară, Victor Ponta la Realitatea TV. Dacă mărirea de 16% a salariilor va fi aplicată, nu înseamnă că angajaţii statului își recupera sporurile sau primele pierdute, a mai spus liderul PSD.

"Noi, în 2013, că rămâne domnul Băsescu la putere sau că venim noi, practic, trebuie să venim să le tăiem salariile înapoi la oameni. E o mare păcăleală. Dacă se majorează acum salariile şi nu se iau celelalte măsuri care înseamnă mai multe locuri de muncă, venituri suplimentare la buget, în 2013, practic, nu ai de unde să le plăteşti", a declarat co-președintele USL în cadrul emisiunii "Test de stres" de la Realitatea TV. Acesta a adăugat că Opoziția nu se va opune acestei măsuri.

"Şi dacă se dau cei 16%, nu se recuperează inflaţia şi nici sporurile, salariul al treisprezecelea, primele. Fiecare bugetar a pierdut în jur de 40% din veniturile pe care le avea în 2010. Dacă îi dăm 15%, nu putem să spunem că i-am dat tot înapoi. E păcăleală asta", a încheiat Ponta.

Ponta: USL va sprijini mărirea salariilor angajaţiilor statului, pentru că dă înapoi ce le-a luat Băsescu

 

12 morţi şi 20 de răniţi în urma unor atacuri aeriene ale Israelului în Fâșia Gaza (Puterea)
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 20 au fost rănite în urma unor  raiduri aeriene intensive israeliene în Fâşia Gaza, începute de vineri, conform declaraţiilor de sâmbătă dimineaţa a autorităţilor palestiniene locale.
 
Armata israeliană a susţinut că 40 de rachete şi obuze de "toate tipurile" au lovit teritoriul Israelului, provenind din enclava palestiniană, acest tip de atac intensificându-se în ultima lună. Această escaladare a violenţei - cea mai sângeroasă începând cu sfârşitul lunii octombrie 2011 - a urmat "eliminării vizate" a secretarului general al grupării radicale Comitetul de Rezistenţă Popular (RPC), Zuhair al-Qaissi, şi a unui alt membru al grupării, Mahmoud Hanani, ucis vineri de un raid israelian care a vizat maşina în care se aflau, la vest de oraşul Gaza.
 
"Grupul (CRP) este responsabil de pregătirea unui atac terorist care urma să aibă loc la Sinai, în zilele următoare", conform armatei israeliene.

 

Jaf armat la Intesa Sanpaolo Bank (Telegraf)
JAF SILENŢIOS Dacă 2009 şi 2010 au fost marcaţi de mai multe jafuri armate, 2011 a scăpat de astfel de evenimente neplăcute. Însă 2012 pare să înceapă în forţă. Primul jaf armat din acest an a avut loc, vineri seara, la sucursala Intesa Sanpaolo Bank, situată pe strada Dezdrobirii, în Constanţa. Era ora 16.50 şi angajaţii unităţii bancare se pregăteau de închidere, când doi indivizi cu feţele acoperite cu cagule au intrat în sucursala în care se aflau două casiere, directorul unităţii şi o clientă. În timp ce unul dintre hoţi stătea la intrare şi asigura paza, cel de-al doilea s-a dus glonţ către ghişeul casierei şi i-a cerut să îi dea toţi banii, ameninţând-o cu moartea. Încremenită de spaimă, femeia nu a reuşit să deschidă primul sertar, motiv pentru care individul i-a cerut cheile şi a luat toţi banii: 20.000 de lei. După ce au pus mâna pe pradă, hoţii s-au făcut nevăzuţi. Atacul s-a consumat în 40 de secunde, astfel încât cei aflaţi în bancă nu şi-au dat seama ce se întâmplă până când nu au auzit ţipetele casierei: „Am fost jefuiţi!!!”. Directorul unităţii a apăsat imediat butonul de panică însă, până la sosirea echipei de intervenţie şi a poliţiştilor, hoţii reuşiseră să dispară. Nimeni nu a văzut încotro s-au îndreptat atacatorii.

CONTROLATĂ RECENT Conform poliţiştilor, firma de pază şi protecţie Rosegur, care monitorizează sucursala şi care are punct de lucru peste drum de unitatea bancară, a ajuns în şapte minute de la apăsarea butonului de panică. La 112, angajaţii băncii au sunat la opt minute de la comiterea jafului. Unitatea bancară nu este prevăzută cu pază umană, deoarece legea nu te mai obligă să ai un paznic în interior, în cazul în care există monitorizare video. Mai mult, sistemul de securitate a fost verificat de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa (IPJ) pe 3 martie, nefiind descoperite nereguli. În timp ce criminaliştii căutau probe care să îi conducă către suspecţi, anchetatorii au vizionat imaginile înregistrate atât de camerele video de supraveghere din interiorul băncii, cât şi de cele din exterior. „Am vizionat imaginile de pe camerele de supraveghere. Însă avem şi alte elemente din zonă, nu neapărat de la bancă, care ne vor ajuta, sperăm noi, să-i identificăm pe autori în cel mai scurt timp posibil”, a declarat cms şef Valentin Burlacu, şeful IPJ Constanţa.

 

Datoriile, mândria regimului (Azi)
Datele pe care le tot publică INS şi Eurostat privind PIB trimestrial şi PIB anual sunt estimative. Până aflăm rezultatele finale, cifrele exacte de creştere sau descreştere a economiei, durează. În schimb, datoriile în care ne afundă statul sunt cât se poate de concrete, cifrele vorbind imediat.

 De la începutul acestui an, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a luat cu împrumut 20,2 miliarde de lei de pe piaţa locală, în condiţiile în care programul indicativ anunţat pentru primul trimestru este de 14-16 miliarde de lei.

După ce că datoria creşte, oficialii ne spun că ar trebui să fim recunoscători că măcar ne împrumutăm relativ ieftin. „Condiţiile favorabile de piaţă au creat premisele unor împrumuturi mai mari decât cele programate, ca urmare a tendinţei de scădere accentuată a randamentelor titlurilor de stat, pe fondul reducerii ratei de politică monetară de către BNR şi a lichidităţii existente pe piaţa interbancară. Am decis să profităm de condiţiile bune de piaţă, pentru a realiza o parte mai mare a programului anual, încă de pe acum. Nu este vorba de necesităţi urgente, întrucât avem în Trezorerie lichiditate, echivalent a cel puţin patru luni de finanţare, agreat cu FMI“, a declarat secretarul de stat în MFP, Cristian Spori.