Publicat: 11 Februarie, 2012 - 12:12

Crin Antonescu la Antena 3: "Am convenit cu Ponta în urmă cu două săptămâni să nu mergem împreună în SUA". Şeful liberalilor se consideră insultat de Ion Iliescu (JN)
Invitat în emisiunea Subiectiv, realizată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3, preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat vineri seară că a stabilit, încă de acum cu două săptămâni, cu Victor Ponta să nu îl însoţească în vizita pe care o delegaţie USL o va efectua în SUA.

"Cu două săptămâni în urmă eu am avut o discuţie cu Victor Ponta în care am căzut de acord, la sugestia mea - nu căzuse Guvernul Boc, criza politică se deschisese - că nu are rost să mergem amândoi. Dacă în calendar se perfectează anumite întâlniri în SUA nu are rost să mergem amândoi, pentru că unul dintre noi trebuie să rămână aici în ţară, dată fiind situaţia politică. Am convenit să meargă domnul Ponta. Va merge în fruntea unei delegaţii a USL din care fac parte Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, şi generalul în rezervă Cornel Dobriţoiu, membru al PNL", a explicat Antonescu la Antena 3.

Liderul liberalilor a calificat afirmaţiile conform cărora cei doi lideri ai USL ar trebui să meargă împreună în SUA drept "ultima pleaşcă pe propaganda băsistă".

Pe 9 ianuarie, preşedintele PSD, Victor Ponta spunea că "probabil că vom merge şi în SUA pentru a avea o întâlnire politică. Pentru semestrul acesta priorităţile sunt Danemarca şi Olanda, pentru tot anul priorităţile sunt Bruxelles şi o vizită probabil în SUA".

 

 

Cu zăpada la geam şi proteste în stradă, imobiliarele n-au început rău anul: zece evenimente care dau speranţe investitorilor (ZF)
Pentru piaţa imobiliară locală anul 2012 a început cu veşti bune în ceea ce priveşte atât achiziţiile şi închirierile, cât şi demararea unor proiecte noi, evenimente care dau investitorilor în real estate speranţe că declinul pieţei s-a oprit. Ziarul Financiar a făcut o sinteză a principalelor noutăţi imobiliare din ultimele luni, care au ignorat îngheţul de afară, protestele din Piaţa Universităţii şi chiar schimbarea liniilor de la Palatul Victoria.

OVIDIU ŞANDOR A VÂNDUT CITY BUSINESS CENTER DIN TIMIŞOARA

Ştirea imobiliară a începutului de an poate fi considerată vânzarea proiectului de birouri City Business Center din Timişoara, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Şandor şi cumpărat de sud-africanii de la NEPI.

Cele trei clădiri finalizate în cadrul proiectului, având o suprafaţă închiriabilă de 27.000 mp, au costat 45 de milioane de euro, iar sud-africanii şi-au asumat şi achiziţia ultimelor două imobile, aflate în dezvoltare, care ar putea duce valoarea cumulată a tranzacţiei la circa 80 mil. euro.

A ÎNCEPUT CONSTRUCŢIA MALLULUI PROMENADA DIN FLOREASCA

Austriecii de la Raiffeisen Evolution au început în primele săptămâni ale anului lucrările la mallul Promenada de pe calea Floreasca din Bucureşti, proiect ce a fost finanţat printr-un credit de aproape 100 de milioane de euro obţinut de la Raiffeisen Viena.

Mallul va avea o suprafaţă închiriabilă de 35.000 de metri pătraţi şi ar trebui finalizat până la sfârşitul anului viitor, urmând să deservească o zonă în care lucrează circa 20.000 dintre cel mai bine plătiţi angajaţi din Bucureşti.

 

 

Lista drumurilor închise şi cu restricţii. 17 trenuri sunt anulate, 16 aeroporturi au probleme (RL)
Traficul rutier este închis, sâmbătă dimineaţă, pe Autostrada Soarelui Bucureşti - Feteşti şi pe zece drumuri naţionale, şase rute de cale ferată sunt închise şi 17 trenuri sunt anulate din cauza viscolului şi a ninsorii, iar pe 16 aeroporturi sunt probleme din cauza ceţii, potrivit CNADNR.

Astfel, nu se circulă pe A2 Bucureşti - Feteşti, DN 21A Bărăganu-Ţăndărei, DN 22 Râmnicu Sărat -Brăila, DN 23 Olăneasca-Brăila, DN 23A Milcovul, DN 23B Măicăneşti, DN 2N Bogza - Jitia, DN 2R Jitia, DN 3 Lehliu -Gară, DN 65A Roşiori de Vede - Turnu Măgurele.

În unele din aceste zone încă ninge abundent.

Cicurlaţia este îngreunată pe A2 Feteşti - Cernavodă şi pe 29 de drumuri naţionale.

Şase rute de cale ferată sunt închise din cauza viscolului, acestea fiind Ciulniţa Călăraşi Nord Fir2, Făurei Buzău fir 1 şi fir 2, Fundulea Săruleşti fir 1 şi fir 2, Ploieşti Sud Urziceni, Tian Olteniţa, Urziceni Slobozia Veche.

Potrivit CNADNR, 17 trenuri sunt anulate.

Cinci porturi - Bechet, Calafat, Drobeta Turnu Severin, Moldova Veche şi Orşova - sunt închise.

Pe 16 aeroporturi traficul aerian se desfăşoară cu probleme din cauza ceţii, acestea fiind Arad, Bacău, Baia Mare, Bucureşti - Băneasa şi Henri Coandă -, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

 

 

Zbor deasupra României sub zăpadă. Cu aterizare într-un sat cu mort în primărie (EVZ)
Aviaţia militară a făcut ieri zeci de curse pentru a duce alimente în satele izolate în urma codului portocaliu de zăpezi. La Bilieşti, Vrancea - județ unde a fost declarată stare de urgență în această seară -, au găsit oamenii cu morţii neîngropaţi de când a venit viscolul.
Comandorul Octavian Păun e „fiert”. „Sunt fiert de draci”, zice pilotul elicopterului cu indicativul 10, care nu mai decolează odată de la baza militară de la Otopeni. S-a întâmplat ceva „la releele” elicopterului, zic mai toţi militarii din jur. Dar marfa e încărcată deja, vreo tonă de alimente pentru un sat buzoian care a rămas înzăpezit.

Ar fi a doua misiune a lui Păun de azi. Prima a fost la Gălbinaşi, Buzău, cu 1,7 tone de mâncare. „Am găsit oamenii într-o stare deplorabilă. Unii îşi făcuseră tuneluri în zăpadă, ca să poată să iasă din casă. Zăpadă de peste doi metri. Dar am mai avut misiuni deosebite, dificile, ca asta. Am participat tot aşa la inundaţii”, spune comandorul Păun cât aşteaptă să plece odată în misiune.

 

Ungureanu a ajuns cu elicopterul în Vrancea: "Am venit la muncă"(Adevarul)
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, însoţit de ministrul Apărării şi cel al Internelor, a ajuns, sâmbătă dimineaţă, cu elicopterul, în localitatea vrânceană Dumbrăveni, declarând că a venit "la muncă".

UPDATE ora 11.25:
Un alt elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Apărării a decolat din Bucureşti pentru a prelua mai multe persoane din judeţele Buzău şi Vrancea care au nevoie de ajutor medical.

Bolnavii vor fi preluaţi din localităţile Moşeşti (judeţul Buzău) şi Mihălceni (judeţul Vrancea).

UPDATE ora 10.40:
Premierul Ungureanu, împreună cu cei doi miniştri şi şefii Prefecturii Vrancea, însoţeşte un convoi de ajutoare plecat înspre satele Bogza şi Căiata. "Trebuie seriozitate, seriozitate, seriozitate. În asemenea situaţii nu stăm, nu ne văicărim, nu cântăm prohodul pe posturile de televiziune, nu vorbim de apocalipsă, pentru asta este un stat puternic, să lucreze, în rest mobilizarea şi rezolvarea problemelor cât mai repede. Haideţi la muncă acum!", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu la întâlnirea la care au mai participat prefectul judeţului Vrancea, Sorin Hornea, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan.

 

Românie nefuncţională! Un fleac? (Telegraf)
Ţara e înţepenită de frig, au murit zeci de oameni, alţii sunt între viaţă şi moarte, captivi în propriile locuinţe acoperite de nămeţi, iar actualii guvernanţi se ţin de întâlniri protocolare, de prezentări, glume, „ciocniri de pahare”, flori şi îmbrăţişări. Este incredibil, este de-a dreptul strigător la cer să constaţi cum 60.000 de oameni sunt sub zăpezi, să constaţi cum în unele sate, acoperite pur şi simplu de nămeţi, oamenii sunt îngenunchiaţi în faţa lui Dumnezeu şi se roagă să supravieţuiască. Este incredibil să constaţi cum oraşe importante ale ţării sunt izolate, paralizate, întrucât autorităţile centrale se ţin de comentarii, de plimbări, de altele, în loc să mobilizeze în timp util diferite instituţii care să treacă, practic, nu doar teoretic, la deszăpezire. Este greu de crezut cum, în 2012, oamenii care au avut curajul să urce în trenurile CFR să fie captivi mai bine de 60 de ore, în condiţiile în care distanţa pe care ar fi trebuit să o parcurgă trenurile era de până-n 300 de km. Ar fi trebuit să fie doar un paradox, însă este cât se poate de cert, de real, unul dintre trenurile de călători pe ruta Bucureşti – Constanţa a parcurs distanţa în mai bine de trei zile. Pe nimeni nu a interesat ce se întâmplă cu acei călători, la un moment dat nici măcar angajaţii CFR nu mai ştiau pe unde este trenul şi ce s-a întâmplat cu oamenii. Pentru a fi evitate aceste incidente, CFR a găsit soluţia: a anulat toate trenurile. Pare de necrezut, dar nici acum, după două zile de când a încetat viscolul, nu circulă niciun tren pe relaţia Bucureşti – Constanţa. Potrivit unor surse din cadrul CFR, circulaţia este blocată de înzăpezirea unui mărfar în apropierea Bucureştiului. Şi, cum marea modernizare a căii ferate Bucureşti - Constanţa presupune circulaţia pe un singur fir pe tronsonul Bucureşti – Lehliu, nu vom vedea vreun tren în gară până nu se eliberează linia ferată. Acesta este rezultatul celor şase ani de lucru intens la reabilitarea căii ferate, timp în care trenurile parcurgeau distanţa Bucureşti – Constanţa în aproape şase ore. Bani? Spune cineva ce s-a întâmplat cu ei? Îi justifică cineva? Evident că NU! Alternativa căii ferate? Dumnezeu cu mila! Autostrada Soarelui, măreţul proiect cu care ministrul Transporturilor Anca Boagiu s-a tot lăudat pe parcursul anului trecut, a fost şi ea închisă. Nu o zi, nu două, ci de mai bine de patru zile. Viscolul s-a oprit, ninsorile la fel, autostrada a rămas, în continuare, închisă. „Se lucrează intens (!?)”, atât au putut declara reprezentanţii de la Drumuri Naţionale. Este clar că nu fac faţă deszăpezirii, din moment ce lucrează intens de atâtea zile şi nu au reuşit să facă circulabil drumul de 160 de km! Dar despre banii pe care firmele de deszăpezire îi încasează pe tot parcursul iernii, chiar dacă nu ninge, nimeni nu suflă un cuvânt! Soluţii s-au găsit, însă doar pentru politicienii portocalii care trebuiau să ajungă de urgenţă la Guvern: calea aerului! Curse Tarom au transportat în capitală portocaliii care urmau să contribuie la numirea unui nou guvern... Pe cine a interesat, pe cine interesează sau ar fi trebuit să intereseze ce se întâmplă cu România, cu românii? Pe administraţia centrală? Nici pomeneală. Au murit oameni, au murit animale, s-au înregistrat pierderi extrem de importante... Însă administraţia centrală a fost ocupată, extrem de ocupată în aceste zile. Cu altceva! În tot acest timp, pe lângă pierderile umane şi suferinţa celor afectaţi de dezastru, sectorul economic e în cădere liberă. Potrivit conduceriii Administraţiei Canalelor Navigabile, traficul a scăzut în ultimele nouă zile cu aproape 70 la sută faţă de nivelul estimat. Situaţia este la fel de gravă şi pe uscat. Transportatorii rutieri au pierderi de ordinul zecilor de milioane de euro, potrivit reprezentanţilor lor. În judeţul Constanţa, încasările firmelor de transport persoane sunt serios afectate pentru că mulţi dintre clienţi nu au mai făcut naveta, iar cheltuielile cu combustibilul au crescut simţitor. Potrivit Federaţiei Operatorilor de Transport, o firmă care a cumpărat în leasing câteva tiruri şi nu are activitate poate intra în curând în faliment pentru că este obligată să plătească rate. În plus, numai cheltuielile cu combustibilul din cauza staţionărilor frecvente pe drumurile naţionale blocate se ridică la 10 milioane de euro. Datele Asociaţiei Transportatorilor Feroviari din România arată că traficul de mărfuri pe calea ferată a scăzut la jumătate din cauza viscolului. Sunt afectate grav şi firmele de import-export care pierd, în total, 100 de milioane de euro pe zi din cauza gerului. Să nu uităm nici Portul Constanţa, poartă de intrare în ţară, de unde nu a mai plecat, nu a mai sosit niciun fel de marfă. A spus vreun guvernant că nu se mai plătesc taxe din cauza faptului că judeţul Constanţa a fost izolat de incompetenţa celor de la centru care nu reuşesc să asigure legătura Constanţei cu restul ţării? Sau poate aceasta este intenţia?
 

Flamă în USL (Azi)

Antonescu: „Discursul lui Ponta nu mă reprezintă“

Discursul lui Victor Ponta din Parlament a creat iritare la nivelul liderilor PNL, care, în şedinţa Biroului Permanent Central de miercuri stabiliseră că nu se vor prezenta nici măcar fizic la şedinţa Legislativului de învestire a noului guvern.

 Victor Ponta a susţinut, ieri, în plenul Parlamentului, un discurs amplu, care a durat peste 40 de minute şi din care au lipsit accentele critice vehemente. Dimpotrivă, Ponta a lăsat să se înţeleagă că Opoziţia ar putea colabora cu noul premier.

Imediat după, conducerea PNL a convocat de urgenţă o şedinţă ad-hoc, pentru a lua în discuţie atitudinea preşedintelui PSD. La sosirea la sediul partidului, deputatul PNL Radu Stroe a declarat că „ceva e în neregulă în discursul lui Victor Ponta.

Reprezentanţii Puterii au încercat imediat să speculeze diferenţele de atitudine ale liderilor USL. „Mă gândesc, oare ce părere are dl Antonescu despre discursul domnului Ponta?“, se întreba Elena Udrea, după votul de învestitură a noului guvern condus de Mihai Răzvan Ungureanu.