11 Ian 2019 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

ASF sfidează Guvernul: liber la înhățat banii pensionarilor(Jurnalul Naţional)
Dacă la sfârșitul anul trecut Guvernul îi lua la ochi pe administratorii Pilonului II de pensii, acuzându-i că percep comisioane mult prea mare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a dat ieri peste cap calculele. Prin Ordonanța de Urgență 114/2018 Executivul reducea comisionele, dar șefii ASF au decis miercuri mărirea aceastora printr-o interpretare proprie a ratei inflației. Surprinzător este că proiectul de normă care completează OUG 114, pus în dezbatere, este propus de Dan Armeanu, vicepreşedintele ASF, responsabil pentru Sector Pensii Private, promovat din umbră pentru ocuparea acestei funcții tocmai de Darius Vâlcov, principalul susținător al tăierii comisioanelor administratorilor Pilonului II de pensii. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2018 operează o seri de modificări ale Legii411/2004, stabilind că, pe viitor, comisionele administratorilor Polonului II de pensii să fie acordate în funcție de performanțele  realizate raportate la rata inflației. Prin noua normă pusă ieri în dezbatere publică, ASF propune definirea ratei inflaţiei ca valoare a indicelui preţurilor de consum pe ultimele 24 de luni anterioare lunii pentru care se face calculul comisionului, deși ar fi trebuit să fie luate în calcul ultimele 12 luni. Extinderea termenului referitor la indicele prețului de consum oferă în acest moment administratorilor fondurilor private de pensii șansa de a încasa comisione chiar mai mari decât cele percepute în prezent. Explicația rezidă din faptul că acum doi ani inflaţia era zero, iar o rată a inflației calculată ca medie a ultimilor doi ani duce la o rată mai mică decât dacă aceasta ar fi calculată pe ultimele 12 luni. La art. 3 şi art. 4 norma pusă în dezbatere publică de ASF propune definirea ratei inflaţiei ca valoarea indicelui preţurilor de consum pe ultimele 24 de luni anterioare lunii pentru care se face calculul comisionului. Ordonanța, cam ambiguă OUG 114 nu face nicio referire la rata inflației care trebuie luată în considerare, adică la perioada pentru care este valabilă. Acest lucru creează confuzii, iar ASF a decis să o calculeze pentru o perioadă care, întâmplător sau nu, pică mânușă administratorilor, dar lovește în cei care cotizează la Pilonul II.

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: După discursul de joi seară de la Ateneu în limba română, polonezul Donald Tusk poate candida cu succes la preşedinţia României (Ziarul Financiar)
Joi seară, la Ateneul Român, spre stupoarea unei întregi săli şi a milioanelor de români privitori la televizor, polonezul Donald Tusk, preşedintele Consiliului Europei, şi-a susţinut discursul de inaugurare a preşedinţiei Consiliului Europei de către România în limba română. Este poate cel mai bun discurs în limba română susţinut de un “expat”. Dar dincolo de limba română, conţinutul discursului a fost supefiant, în cel mai pozitiv mod.
Politica este obişnuită cu discursuri plate, în care nu se spune nimic. Donald Tusk a oferit românilor, României şi Uniunii Europene, după discursul lui George W. Bush la Bucureşti, cel mai bun speech de după 1989. Nu ştiu cine l-a scris, dar în mod sigur Donald Tusk a avut cea mai mare contribuţie. Să-ţi aminteşti că prima maşină a familei a fost Dacia, să spui că socrul fiului lui merge acum cu o Dacia Duster, cel mai bun produs de export al României actuale, şi în final să ceri românilor să-şi apere România, să apere poziţia României în Europa, să apere libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând în finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla în 1986, mi se pare extraordinar.
 

VREMEA a PROVOCAT deja primele DEZASTRE. Autoritățile au intervenit de URGENȚĂ(Evenimentul Zilei)
Vremea provoacă primele probleme! Vineri, din cauza drumurilor înzăpezite, un autocar cu 40 de persoane a rămas blocat pe raza localității Lacu Roșu, județul Harghita. Până la cest moment, nu sunt probleme cu persoanele din mijlocul de transport în comun.    Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, pentru deblocarea autocarului intervin două utilaje. Autovehiculul a rămas blocat pe DN 12 C, la Lacu Roșu, localitate componentă a municipiului Gheorgheni. „DN 12 C este blocat din cauza înzăpezirii, pe raza localității Lacu Roșu. Un autocar cu 40 de persoane este blocat pe drum. Intervin două utilaje de la Drumuri Naționale. Nu sunt probleme cu persoanele din autocar”, a transmis ISU Harghita.
De asemenea, și alte drumuri din Harghita sunt înzăpezite, iar accesul pe ele nu este posibil. Pe DN 15, la Pasul Creangă, se acționează cu două utilaje de la Districtul Borsec pentru deszăpezire. Accesul mașinilor nu este posibil.

 

Tusk, discurs în limba română: Românii să apere fundamentele civilizaţiei noastre politice cu hotărârea cu care Duckadam a apărat 4 penalty-uri la rând (Adevarul)
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a rostit joi, la ceremonia de la Ateneu, pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, un discurs în limba română din care nu au lipsit referirile la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima sa maşină, o Dacia. „Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. (...) România are puterea de a fascina şi de a încânta", a spus el.   Prezentăm integral discursul lui Donald Tusk, aplaudat îndelung de cei din sală:   "Sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce, împreună cu dumneavoastră, afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. Sunt sigur că preşedinţia dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească şi de europeană ca muzica lui George Enescu. Şi nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară.  O spun pentru că ştiu cât de rezistentă şi de creativă este naţiunea română. Cred că, sub bagheta dumneavoastră, orchestra va găsi sunetul potrivit şi că veţi face tot ce vă stă în putinţă pentru a lucra ca o echipă pentru apărarea intereselor Europei.   Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului: Omul sfinţeşte locul. Am încredere, de asemenea, că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor. În această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor şi ataşamentul faţă de principii vor juca un rol esenţial. După cum spunea Nichita Stănescu într-o frumoasă poezie:   Se apropie viitorul, se aude, se vede Gândurile pe care le trimit spre el se-ntorc mai repede ca altădată. Şi-mi trec scântei şuierând în viteză prin suflet, vestindu-l întruna.

 

Peste 100.000 de ouă INFESTATE CU FIPRONIL au ajuns în CONSUM: DSVSA Teleoroman ar fi trebuit să anunţe situaţia DIN DECEMBRIE (Gandul)
Peste 100.000 de ouă contaminate cu Fipronil, de la ferma avicolă din Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, au ajuns în consum, spun reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care adaugă că populaţia ar fi trebuit să fie informată din decembrie despre acest caz. Reprezentanţii ANSVSA nu exclud posibilitatea ca ouă contaminate să fi ajuns pe piaţă şi înainte de efectuarea controlului tematic. Cifra pe care ei o consideră certă în acest sens este de 102.480 de ouă contaminate ajunse pe mesele oamenilor. "Pe 22 noiembrie au prelevat probe, pe 6 decembrie a venit buletinul de analize care a relevat faptul că există Fipronil în ouă. Această fermă nu avea niciun istoric. Şi se controlează în cadrul programului toate fermele, dar ordinea lor este dată de o analiză de risc. Istoricul acestei ferme era curat până acum. De asta au şi durat mai mult analizele. Au fost 102.480 de ouă contaminate care au ajuns pe piaţă. Nu avem de unde să ştim dacă nu au ajuns pe piaţă şi înainte ouă contaminate," a declarat Rareş Hăbescu, purtătorul de cuvânt al ANSVSA.

 

Format: