11 Feb 2019 - 08:28

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Primăria Capitalei: Elevii din București vor putea călători gratuit, de luni, cu mijloacele de transport în comun(Jurnalul Naţional)
Elevii care învaţă în şcolile şi liceele din Capitală vor circula gratuit cu transportul în comun începând de luni, potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).
"Conform HCGMB 838/12.12.2018, votată de Consiliul General, la iniţiativa Primarului General, Gabriela Firea, Primăria Capitalei, prin Societatea de Transport Bucureşti STB SA, acordă gratuitate pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu acreditat/ autorizat care frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ din Capitală. Elevii care frecventează o unitate de învăţământ din Bucureşti, care au domiciliul în Capitală, beneficiază de gratuitate la abonamentul lunar urban general. Şi elevii care locuiesc în Judeţul Ilfov vor beneficia de acest drept, în plus vor putea beneficia şi de un abonament lunar valabil pe linia regională de domiciliu", precizează sursa citată.
Potrivit PMB, gratuitatea se aplică doar pentru abonamentul urban general şi pentru cel valabil pe linia regională de domiciliu şi se acordă numai elevilor din învăţământul acreditat/ autorizat (curs de zi, frecvenţă redusă), primar, gimnazial, liceal şi profesional, care au vârsta până la 18 ani sau până la finalizarea studiilor liceale/ profesionale.
Pentru elevii claselor pregătitoare şi cu vârsta de până la 14 ani, abonamentele se eliberează în baza adeverinţei doveditoare/ carnetului de elev, cu ştampila unităţii de învăţământ acreditate/ autorizate pentru anul în curs şi copie după certificatul de naştere. Pentru elevii cu vârsta de peste 14 ani, abonamentele se eliberează în baza adeverinţei doveditoare/ carnetului de elev, cu ştampila unităţii de învăţământ acreditate/ autorizate pentru anul în curs şi copie după actul de identitate, menţionează PMB.
Abonamentele gratuite vor fi reîncărcate lunar, pe cardurile deja existente, nefiind necesară emiterea de carduri noi decât pentru elevii care nu deţin un card electronic de călătorie, nominal. La prima emitere, cardul de călătorie nominal, este gratuit. Elevii care au deţinut carduri nominale de călătorie şi nu se mai află în posesia acestora, au posibilitatea achiziţionării unui nou card la tariful de 4,7 lei, relevă comunicatul. Abonamentele utilizate în prezent sunt valabile până la expirare, apoi pot fi reîncărcate gratuit la oricare dintre Centrele de Emitere şi Reîncărcare Carduri STB SA, se mai arată în comunicat. 

 

Isărescu a greşit când a scăzut dobânzile la lei şi a dat stabilitate cursului într-o ţară plină de importuri. Cu toţii v-aţi cumpărat Q7, X5, 4x4, vă duceţi în vacanţă în Dubai, Maldive sau Republica Dominicană şi v-aţi luat case la finanţările cele mai mici(Ziarul Financiar)
În ianuarie 2019 a fost o agitaţie mai mare pe piaţa valutară: în trei săptămâni, cursul leu/euro a urcat cu 2,16%, pe 25 ianuarie, înregistrându-se maximul istoric de 4,7659 lei pentru un euro. De la acest nivel piaţa s-a mai liniştit, cursul coborând vineri, 8 februarie, la 4,7445 lei/euro, o creştere de 1,7% de la începutul anului. Creşterea este mare, având în vedere că anul trecut cursul a crescut cu numai 0,09%. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a recunoscut că a fost ceva tensiune pe piaţa valutară, după ce o bancă mare a dat un ordin: Vindeţi România! “Nu am avut momente uşoare, recunosc. Nu pot să neg că nu am intervenit, pentru că este prea evident”, a spus guvernatorul. El nu a  precizat cât a costat intervenţia BNR, dar dealerii vorbesc de 1 miliard de euro. Deci 1 miliard de euro pentru a controla o creştere a cursului de 2%. În cazul unei inflaţii cum este în România, de peste 3% pe an, cu două puncte procentuale peste zona euro, o uşoară depreciere a leului este normală, a precizat Isărescu.

 

Prognoza meteo: Iarna pune stăpânire pe România. Când şi unde revin ninsorile, în ce regiuni vremea rea va face prăpăd(Adevarul)
După un sfârşit de săptămână vine cu vreme frumoasă şi caldă, iarna se întoarce. De luni noapte revin ploile, lapovita si ninsorile, iar în zilele următoare se instalează frigul: temperaturile scad până la minus 15 grade. Până pe 11 martie, conform prognozei meteorologilor, regimul precipitaţiilor va fi excedentar.
 Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), luni vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, cu maxime ce vor fi cuprinse între 7 şi 14 grade şi minime între -3 şi 7 grade. În vestul, centrul şi nordul ţării înnorările se vor accentua treptat, iar aria precipitaţiilor, în general moderate cantitativ, va fi în extindere. Acestea vor fi la început sub formă de ploaie, cu tendinţă de transformare în lapoviţă şi ninsoare, mai ales în a doua parte a nopţii de luni spre marţi, iar la munte vor predomina ninsorile. În restul teritoriului cerul va fi variabil ziua, dar cu înnorări noaptea, când pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe, predominant ploi. Vântul va avea intensificări locale în majoritatea zonelor, precum şi la munte, mai ales pe creste. Vor fi condiţii de ceaţă în zonele joase, îndeosebi din regiunile extracarpatice.   Marţi începe să se răcească. Vremea va fi în general închisă, iar valorile termice vor fi în scădere spre mediile caracteristice perioadei. Conform meteorologilor, în regiunile vestice, centrale, nordice şi la munte vor predomina ninsorile, iar în est şi sud-est se vor semnala mai ales ploi, cu precădere la începutul intervalului. Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, cu viteze mai mari în sud, centru şi pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 9 grade, iar cele minime se vor situa între -7 şi 3 grade. Până la sfârşitul săptămânii, valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice perioadei. Trecător, vor fi precipitaţii.

 

Pacienta pe care un medic din Târgu Jiu a refuzat să o consulte A MURIT. Refuzul, motivat de salarizarea NECORESPUNZĂTOARE şi lipsa personalului mediu(Gandul)
Pacienta căreia un medic din Târgu Jiu a refuzat să-i facă o bronhoscopie din cauză că nu e plătită pentru aceasta şi nici nu există suficient personal specializat a murit într-un spital din Craiova. Medicul Elena Vlad acuză conducerea spitalului gorjean de linşaj mediatic şi a depus o plângere penală, după ce foaia de observaţie a bolnavei, în care scrisese motivul refuzului, a ajuns în presă. Comisia de Disciplină va finaliza săptămâna viitoare ancheta privind atitudinea medicului, în timp ce aceasta a cerut şi un control al ITM, privind condiţiile necorespunzătoare în care e obligată să lucreze. Loredana Ficiu O femeie din judeţul Gorj, căreia un medic pneumolog din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a refuzat să-i facă o bronhoscopie, invocând salarizarea necorespunzătoare, a murit la un spital din Craiova, unde fusese transferată. În luna ianuarie, presa nota că medicul pneumolog Elena Vlad a refuzat să consulte o femeie de 62 de ani din comuna Borăscu, judeţul Gorj, internată pe secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, cu bronhopneumonie, invocând ”salarizarea necorespunzătoare şi lipsa personalului mediu”. Pacienta ajunsese la spital în comă indusă şi ventilată mecanic, scrie site-ul gorj-domino.ro.

 

Cumpănașu: „Țara noastră este din nou prinsă la mijloc. România ar trebui să joace pragmatic problema conductei North Stream 2"(Evenimentul Zilei)
România pare prinsă la mijloc în jocul geostrategic pentru accesul la resurse în problema Conductei North Stream 2. În această situație, România ar trebui să joace pragmatic și să treacă de partea celui care dă mai mult. Marile puteri mai mult se folosesc de țara noastră decât să ne facă părtași la beneficiile proiectelor avansate, și-a exprimat părerea, într-un mesaj, pe Facebook, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), Alexandru Cumpănașu. „Dragi prieteni România este din nou prinsă la mijloc.
Miza: conducta Nord Stream 2. Germania, Olanda, Austria au nevoie de gazul ieftin rusesc, economiile lor "performanțe" depinzând de prețul gazului rusesc: cam la jumate' sau la sfert față de același gaz vândut României. Restul țărilor din UE sunt neutre sau se opun. SUA spumegă....iar România care își asigură 80% din necesarul energetic din resurse proprii este împinsă în ambele direcții de cei doi "aliați": Germania și SUA.    
Vreți să știți părerea mea? Ei bine eu cred că România NU are nevoie de gazul rusesc dar pentru că trăim după câte văd numai pe interese PE FAȚĂ- atunci să lăsăm istoria deoparte și să fructificăm și noi nu că sclavii ci cu demnitate această oportunitate:Germania vrea conducta? Perfect. Ce oferă?. Schengen? Pe bune? . Hai pă!. Lăsăți-ne cu buchetele de flori...Aaa da știu: Puteți să alocați României 15 miliarde de euro în plus în noul acord cu România pe fonduri europene care începe în 2021 și un loc central în nouă Comisie Europeană. Și fără ciori vopsite de dată asta va rog. Adică fără Cioloși...
 

Format: