Publicat: 11 Mai, 2012 - 07:11
Share

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:     

Udrea impresionată de finala Europa League: "Arena Naţională ar trebui să poarte numele lui Adriean Videanu" (JN)
Vicepreşedintele PDL Elena Udrea a declarat că a fost la meciul Atletico Madrid-Athletic Bilbao şi Arena Naţională "arăta spectaculos", iar spectacolul tribunelor a fost foarte frumos , arătând că speră ca şi atunci când joacă echipe româneşti pe stadioane să fie aceeaşi atitudine de fair play.

"Fabulos şi meciul a fost foarte frumos , spectacolul fotbalistic, dar mai ales spectacolul tribunelor, ceva ce în România, din păcate, nu am apucat să vedem, dar să sperăm că de acum încolo, luând exemplul suporterilor spanioli, vom vedea şi pe stadioanele din România, atunci când joacă echipe româneşti, aceeaşi atitudine de fair play civilizată şi mai ales o pasiune pe care suporterii o arătau pentru echipele pe care le susţineau. A fost extraordinar şi cred că Bucureştiul merită să aibă astfel de evenimente, România merită şi un astfel de eveniment, arată cât de mulţi turişti ne pot vizita în condiţiile în care suntem capabili să organizăm aşa ceva", a declarat Udrea, cu prilejul lansării candidaturii Sulfinei Barbu pentru Primăria Sectorului 4, care a avut loc joi, la Palatul Copiilor.

În discursul său, Elena Udrea a arătat că PDL are echipă pentru primăriile de sector şi a vorbit despre Arena Naţională ca fiind "o realizare extraordinară", proiect început pe vremea când Adriean Videanu era primar general al Capitalei.

 

Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri trebuie să fie un partener de lucru pentru orice guvern al României (ZF)
La iniţiativa guvernului Ungureanu a fost organizat un Consiliu Consultativ pentru Mediul de Afaceri din care fac parte reprezentanţi ai celor mai mari companii din România din punctul de vedere al cifrei de afaceri, precum şi antreprenori români de anvergură.

O decizie corectă a guvernului Ponta ar fi să continue colaborarea cu acest consiliu. Ar fi pentru prima dacă când un guvern ar prelua o iniţiativă a unui guvern anterior. Dacă se va produce, semnalul pentru mediul de afaceri va fi important, va fi un indiciu al unei maturităţi politice şi al schimbării modului cum se face politică în România, după 20 de ani.
 
Oricine ar veni la putere trebuie să lucreze cu marile companii locale, cu capital românesc sau străin. Iar dacă reprezentanţii lor sunt dispuşi să-şi petreacă timp pentru a oferi soluţii pentru o mai bună administrare, oferta nu ar trebuie refuzată. Marii angajatori sunt mai mult sau mai puţin aceiaşi indiferent cine preia puterea politică în România, iar vocea lor trebuie să fie ascultată.
 
De exemplu, cea mai mare problemă, care încătuşează PIB-ul României la un nivel mediocru de doar 6.000 de euro pe cap de locuitor, este lipsa locurilor de muncă şi subdezvoltarea mediului rural.
 
România are 4,2 milioane de salariaţi, mai puţini cu 600.000 faţă de decembrie 2008. Problema numărului prea redus de angajaţi este însă structurală, nu numai o consecinţă a crizei economice.

 

Ponta anunţă că propune pentru anul viitor cote diferenţiate de impozitare, de 8%, 12% şi 16% (RL)
Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzând cote diferenţiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% şi 16%, sistem care ar urma să fie introdus de la 1 ianuarie 2013 dacă USL va câştiga alegerile din toamnă, potrivit premierului Victor Ponta.

"Viziunea fiscal-bugetară şi economică a USL va fi inclusă în proiectul de buget pe care îl prezentăm Parlamentului în septembrie sau cel mai târziu în octombrie, pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013. Acolo vom implementa cele mai importante măsuri ale viziunii noastre, referitoare la cele trei cote diferenţiate, de 8%, 12% şi 16%, referitoare la TVA-ul diferenţiată pentru produsele agricole şi la intenţia noastră extrem de serioasă de a reduce contribuţiile de asigurări sociale. Acum am preluat un buget din mers, iar delegaţia FMI era la Bucureşti şi nu ne-am dorit să plece fără o scrisoare de intenţie", a spus Ponta.

Surse din PSD au declarat, în urmă cu un an, agenţiei MEDIAFAX, că programul economic al USL prevede trei trepte de impozitare a veniturilor, una de 16%, generală, şi două de 8%, respectiv 12%, pentru veniturile mici şi foarte mici.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat în această săptămână că, începând cu anul viitor, vor fi aplicate cote mai mici de impozitare în cazul salariilor sub 1.600 de lei.

"Cota unica de 16% se menţine, dar pentru că avem categorii defavorizate şi pentru că salariul minim, din punctul meu de vedere şi din noile concepţii ale Uniunii Europene, nu creşte suficiient de mult, trebuie protejate aceste categorii care, mai ales prin contracte pe perioadă determinată, nu vor depăşi salariul minim pe economie. De aceea, vom aplica nişte cote mai mici de 16%, din 2013. Până în 800 de lei, de exemplu, cota va fi de 8%, între salariul minim şi 1.600 de lei va fi de 12%, iar peste va fi de 16%", a spus Câmpeanu, citată în presă.

Cota unică de impozitare a fost introdusă din ianuarie 2005 de Guvernul Tăriceanu, imediat după preluarea mandatului.
 

Sistemul care te scapă de factura la apă caldă (EVZ)
Investiţia în panourile solare pentru apă caldă se amortizează în cinci-şase ani. După această perioadă, încălzeşti apa gratis.

Folosind energia solară, prin panourile solare, putem încălzi apa şi chiar întreaga locuinţă, scăpând de o mare parte din costurile cu utilităţile. Sistemul este utilizat în special pentru încălzirea apei.

"Pentru o casă de patru persoane sunt necesare două panouri termice plane, de câte doi metri pătraţi fiecare", potrivit lui Robert Szabo, director de vânzări la Idella. Alexandru Mirea, consultant tehnic la Habitat Energy, spune că orice dimensionare a unui sistem de energie alternativă pleacă de la consumatori. Prin urmare, alegem numărul de panouri în funcţie de utilizatori, a explicat acesta, pentru EVZ.

 

Ponta cere Academiei să verifice acuzaţiile la adresa lui Mang: Dacă se confirmă, ministrul pleacă (Adevarul)
Premierul Victor Ponta a anunţat, joi seara, că a cerut Academiei Române ca un grup de specialişti să verifice acuzaţiile de plagiat formulate de opoziţie la adresa ministrului Educaţiei şi a precizat că, dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze.

El a arătat că a fost informat despre acuzaţiile formulate la adresa ministrului Educaţiei, Ioan Mang, de către preşedintele PDL, Emil Boc, şi "cei apropiaţi" opoziţiei şi că speră să primească în cursul zilei de vineri un răspuns favorabil din partea Academiei privind constituirea grupului.

"Am hotărât să solicit - şi sper să fi fost acceptată această solicitare - către o instituţie independentă, respectiv către Academia Română, dacă există posibilitatea ca un grup format din câţiva specialişti să analizeze în cel mai scurt timp acuzaţiile care i-au fost aduse ministrului, iar în măsura în care aceste acuzaţii ce confirmă, domnia sa va trebui să îşi asume răspunderea politică şi să părăsească funcţia. Dacă acuzaţiile se dovedesc adevărate, ministrul pleacă, îşi va prezenta demisia, dacă nu se confirmă, mergem mai departe şi se dovedeşte că funcţia de ministrul al Educaţiei este cea mai periculoasă din România în acest moment", a spus Ponta.

 

Finlanda susţine aderarea României la Schengen (Puterea)
Finlanda susţine aderarea României la spaţiul Schengen în două etape, a declarat, ieri, ambasadoarea Ulla Väistő, în cadrul unei întrevederi cu noul ministru al justiţiei, Titus Corlăţean.
 
Totodată, Ulla Väistő a subliniat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost util pentru România şi că acesta şi-a atins scopul de îmbunătăţire a imaginii României în ochii investitorilor străini.
 
Titus Corlăţean a subliniat că printre obiectivele prioritare cuprinse în programul de guvernare votat de Parlament la învestirea Guvernului se află continuarea îndeplinirii obiectivelor stabilite prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe relaţia cu Comisia Europeană, pentru reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Ministrul a reiterat voinţa politică a noului guvern instalat la Bucureşti de a continua eforturile pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie adoptate de fostul cabinet, apelând în acest sens la Parlament pentru a adopta această strategie sub forma unei legi, care să confere documentului o autoritate juridică şi să transmită un semnal politic corespunzător.
 
Corlăţean şi-a exprimat speranţa că la Consiliul pentru Afaceri Interne şi Justiţie care va avea loc la Bruxelles în luna septembrie, potrivit celor stabilite la Consiliul European din luna martie 2012, va fi adoptată decizia admiterii României în spaţiul Schengen, inclusiv cu sprijinul Finlandei.
 

Primele locuinţe sociale, finalizate în iunie (Telegraf)
EXEMPLU Lucrările la cartierul de locuinţe sociale "Henri Coandă" sunt în plină desfăşurare, primul bloc urmând să fie dat în folosinţă la începutul lunii iunie. Municipalitatea a găsit astfel soluţia cea mai bună pentru a acorda o locuinţă constănţenilor fără venituri sau cu venituri reduse care nu le permit nici măcar plata unei chirii. Proiectul, unicat în România, a suferit, de anul trecut şi până în prezent, o serie de modificări care au condus la eficientizarea lui. Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanţa de ieri a avut loc chiar în cartierul de locuinţe sociale, în unul din blocurile aflate în construcţie, cu participarea senatorului PSD Nicolae Moga şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu. “Noi am reuşit să facem ceea ce am promis. Poate că am fi realizat şi mai multe dacă ne-ar fi ajutat şi Bucureştiul. Acum cinci săptămâni, eu, împreună cu primarul Mazăre, puneam piatra de temelie a cartierului social. Acum ne aflăm în unul din blocurile care va fi gata peste o lună. Este incredibil cât de repede s-a mişcat constructorul!”, a declarat Constantinescu. La rândul său, primarul Mazăre a afirmat că atât proiectul de locuinţe ieftine pentru tineri cât şi cartierul de locuinţe sociale “Henri Coandă” nu ar fi putut fi realizate fără aportul CJC şi al societăţilor care au contribuit la realizarea infrastructurii şi a utilităţilor. În cadrul şedinţei extraordinare de ieri, consilierii locali au votat şi aprobat în unanimitate cuantumul chiriilor pentru unităţile locative din Campusul social „Henri Coandă”. “Cei care vor locui în acest cartier sunt împărţiţi în trei categorii: cei foarte amărâţi care nu vor plăti nimic, cei care vor plăti doar contravaloarea utilităţilor şi cei care vor plăti şi o chirie modică pe lângă contravaloarea utilităţilor”, a declarat Mazăre.

 

Olé, Madrid! (Azi)
Atletico a învins pe Athletic Bilbao cu 3-0 în finala Ligii Europei de la Bucureşti

Formaţia spaniolă Atletico Madrid a câştigat Liga Europei a doua oară în istorie, după ce a învins, cu 3-0, altă echipă din Spania, Athletic Bilbao, miercuri seara, pe Arena Naţională din Bucureşti.

Golurile au fost marcate de Falcao (în minutele 7, 34) şi Diego (85). În minutul 19, doi spectatori au intrat pe teren şi au întrerupt pentru scurt timp meciul dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao. Unul a reuşit să străbată tot terenul înainte de a se preda forţelor de ordine. Ambii aveau tricouri pe care scria Ultras şi „Justice for Craiova“. Antrenorul lui Atletico, Diego Pablo Simeone, cucereşte a doua oară acest trefeu, după Cupa UEFA în 1998, cu Inter Milano, ca jucător. El este primul antrenor argentinian care câştigă trofeul.

La festivitatea de premiere, învingătorii au primit trofeul din partea preşedintelui UEFA, Michel Platini. Însă primii care au fost premiaţi au fost cei de la Athletic, care aveau ochii în lacrimi. Ei au trecut printr-un „cordon“ alcătuit de adversari, în aplauzele publicului şi câştigătorilor.