11 Mai 2016 - 08:22

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Patronul HEXI PHARMA, audiat la DIICOT(Jurnalul Naţional)
Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a prezentat marţi la sediul Parchetului General pentru a fi audiat în dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale.
La intrare în sediul Parchetului, Dan Condrea nu a dorit să facă nicio declaraţie.
Procurorii au deschis săptămâna trecută un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de firma Hexi Pharma.
Urmărirea penală a fost începută pentru faptă, respectiv infracţiunile de zădărnicire a combaterii bolilor şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse.
Parchetul General a anunţat luni că a făcut o "analiză" împreună cu poliţişti şi experţi ai Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică în dosarul dezinfectanţilor din spitale, fiind stabilite şi ce tipuri de expertize urmează să fie realizate în acest caz.
Sâmbăta trecută, anchetatorii au efectuat percheziţii la sediul şi punctele de lucru ale Hexi Pharma, precum şi la 25 de unităţi sanitare de pe raza a 21 de judeţe şi din municipiul Bucureşti, de unde au fost ridicate probe şi documente. Tot atunci, procurorii au făcut percheziţii şi la domiciliul lui Dan Condrea.
Serviciul Român de Informaţii a anunţat că trimis, în ultimii cinci ani, circa 100 de informări despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate, inclusiv legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti. Informările au conţinut şi "aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară".

 

Constatarea amară a directorului Protecţiei Consumatorilor din ASF: „În 2000 am dat 1.000 de dolari pe o poliţă de asigurare cu investiţie, în 2015 am răscumpărat-o cu 600 de dolari“(Ziarul Financiar)
Clienţii au nevoie de o informare clară şi de educaţie financiară, au spus ieri speakerii con­ferinţei „Protecţia consu­matorilor: transparenţă şi integritate în servicii financiare“.
Băncile şi companiile de asigurări vor traversa cu bine cea mai tensionată relaţie cu clienţii lor din ultimii 20 de ani dacă vor arăta mai multă trans­parenţă, deschidere şi respon­sabilitate, au spus ieri speakerii conferinţei „Protecţia consumatorilor: transpa­renţă şi integritate în servicii finan­ciare“, organizată de ZF împreună cu firma de asigurări Ergo.
Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, este de părere că băncile trebuie să arate mai multă empatie faţă de clienţi pentru a le recâştiga încrederea şi pentru a mai putea obţine profituri. În opinia sa, băncile care nu arată empatie vor fi „perdanţii evoluţiei comporta­mentale a consumatorilor“.
„Unele bănci nu au fost empatice cu clienţii din trei motive: primele două sunt subiective - unele bănci nu au o capacitate bună de a administra schim­barea şi nu sunt dispuse să plătească un cost mai mare pentru empatie pe un termen scurt, dar care pe termen lung e o investiţie bună,  iar al treilea este legat de complexitatea sistemului financiar care îi dă o inerţie foarte mare pentru a asigura un echilibru între creditor şi debitor. În sistemul financiar riscurile se  acoperă cu capital. Unii acţionari îşi permit să plătească, alţii nu“, consideră Olteanu.
Mihai Popescu, director al Ergo Asigurări de Viaţă, este de părere că piaţa se află în schimbare, datorită evoluţiei preferinţelor consumatorilor şi a dorinţei lor de a cunoaşte mai mult, lucru care va ajuta pe termen lung industria să le ofere servicii mult mai bune.

 

A fost descoperit MEDICAMENTUL care combate CELULELE CANCEROASE(Evenimentul Zilei)
Cercetătorii de la Universitatea Duke din Statele Unite au creat un medicament care acţionează asupra celulelor cancerose din corp, fără să afecteze celelalte celule. Medicamentul a fost realizat dintr-un aticorp de la persoanele rezistente la cancer, arâtând că nu cancerul este slab, ci faptul că, în funcţie de sistemul imunitar, o persoană poate suporta mai bine prezenţa unei tumori.
„Această descoperire poate reprezenta o nouă abordare în tratarea cancerului, deoarece anticorpul ucide selectiv celulele tumorale, astfel că nu are efecte secundare semnificative”, a declarat Patz.
“Noi credem că putem schimba ‘răspunsul’ sistemului imunitar ca mai apoi să-l lăsăm să ucidă tumora”, a mai spus cercetătorul, potrivit Mediafax.
Acesta a declarat că studiile sale s-au bazat pe cancere descoperite accidental, dând exemplul unui pacient bolnav de cancer, operat de hernie. Medicul specialist susţine că dacă nu s-ar fi descoperit tumorile din corp, atunci pacientul ar fi “murit cu cancer, nu de la cancer”.
Medicamentul a fost testat pe şoareci şi celule umane, iar anticorpul a ucis celulele canceroase. „Am arătat că acest anticorp ucide celulele canceroase. Poate nu pe toate, dar cu siguranţă are un efect asupra acestor celule tumorale”, a mai spus el.

 

EXCLUSIV Scamatoriile păstorite de Liviu Dragnea la Ministerul Dezvoltării(Adevarul)
Jaf ca-n codru la Ministerul Dezvoltării Regionale, în perioada în care instituţia a fost condusă de Liviu Dragnea. Funcţionarii lui Dragnea au făcut adevărate scamatorii cu fondurile, risipind banii publici pe ajutoare „de urgenţă“ pentru Biserică sau pe proiecte tehnice inutilizabile.Decontări duble, lucrări supraevaluate, subevaluarea patrimoniului, dispariţia unor active importante din evidenţele ministerului şi chiar evaporarea din contabilitate a 46 milioane de lei, sunt doar câteva dintre constatările cu iz penal făcute de auditorii Curţii de Conturi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Aşa cum a dezvăluit, marţi, „Adevărul“, experţii Curţii de Conturi au finalizat, în aprilie 2015, auditul performanţei Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) finanţat de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării şi derulat prin autorităţile locale (UAT). Controlul a vizat perioada 2013 – 2014, în care PNDL a înghiţit 531 milioane de euro. Nici până în prezent raportul de control nu a fost supus aprobării Plenului Curţii de Conturi, în vederea sesizării organelor de urmărire penală. Terenuri subevaluate cu zeci de milioane de euro Raportul arată că şefii Ministerului Dezvoltării nu au luat nicio măsură pentru protejarea bunurilor din domeniul public al statului şi au subevaluat patrimoniul în mod flagrant. Astfel, în 2014, MDRAP a modificat substanţial valoarea de inventar a unor bunuri din domeniul public şi privat al statului, aflate în administrarea ministerului.

 

Legea care i-ar scăpa de puşcărie pe corupţii cu „regret efectiv”. Iniţiator: „Să nu-i ţinem în penitenciar la prima abatere”(Gandul)
Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai, fost consilier al primarului Cristian Popescu Piedone, a devenit, la 33 de ani, senator al României din partea PC, în 2014, preluând locul lăsat liber de Victor Ciorbea, plecat să fie Avocat al Poporului. Doi ani mai târziu, el se remarcă propunând în Senat introducerea în Codul Penal a „regretului efectiv”. Senatorul Mihai s-a gândit că „regretul efectiv” al unui corupt, de exemplu, ar trebui să înlăture răspunderea penală şi să îl scape pe om de dosar. Există şi nişte condiţii: coruptul să îşi recunoască fapta şi să vină de bunăvoie la procurori să se autodenunţe, să fie la prima abatere infracţională şi să plătească prejudiciul. Motivaţia legii sale: România are şi aşa prea multe procese şi dosare penale, iar puşcăriile nu mai fac faţă, timp în care prejudiciile rămân nerecuperate. Partidul din care face parte tânărul senator acum este PPU-sl, condus de Maria Grapini, în care se află mai mulţi foşti membri PC, partid fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu.
Un proiect de lege al senatorului independent (fost PC) Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai, 35 de ani, înregistrat luni la Senat, propune introducerea în Codul Penal a noţiunii juridice de „regret efectiv”, care să îi scape de răspunderea penală pe cei care comit, printre alte infracţiuni, fapte de corupţie sau asimilate acestora. Este singurul proiect de lege care îi aparţine exclusiv, în cei doi ani de mandat.
În accepţiunea senatorului Mihai, „regretul efectiv” ar trebui să înlăture răspunderea penală pentru anumite infracţiuni.

 

 

 

 

 

 

Format: 

Topic: