11 Oct 2018 - 08:00

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Din 2019, se modifică plafonul impus pentru depunerea Declaraţiei Unice (Adevarul)
“Practic creşte plafonul şi atunci toţi cei care estimau venituri peste plafon urmau să plătească contribuţia aceea de asigurări de sănătate. Cu cât e plafonul mai mare, cu atât mai scapă unii din această mărire a plafonului. Principiul este că această contribuţie pe care o calculez la venitul estimat se face pe salariul minim din anul respectiv. Deci pe 2018 la salariul minim din 2018 şi la anul pe salariul minim din 2019. Dacă se schimbă salariul minim în timpul anului, degeaba, declaraţia a fost depusă.La anul o să piardă ceva din persoanele care erau acum peste plafon şi la anul nu mai sunt”, a declarat Alexandra Smedoiu, partener Deloitte, menţionând că beneficiile bugetare prin creşterea salariului minim este mare. Marţi seara, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a declarat, la TVR 1, că salariul minim pe economie poate să fie majorat la 2.050 de lei, înainte de începutul anului viitor. „Se face această analiză la Finanţe”, a spus Teodorovici.La rândul ei, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat miercuri că salariul minim ar putea creşte la 2070 lei. "Este foarte posibil ca această creştere să fie 2070 de lei, ca să respectăm una dintre prevederile Programului de Guvernare care spune că trebuie să crească pe net cu 100 de lei în fiecare an salariul minim pe economie. Am primit în dezbaterea publică astfel de solicitări de morificare. În momentul în care vom scoate Hotărârea de Guvern din dezbaterea publică vom putea să anunţăm pe ce variantă mergem. Cu siguranţă nu este mai mică de 2050 de lei. Angajatorii care au citit programul de guvernare ştiu că trebuie să-şi ia măsuri pentru că în fiecare an acest salariu minim creşte cu 100 de lei pe net", a spus ministrul Muncii.

Inspecţia Judiciară a făcut public protocolul încheiat în 2016 cu SRI (Jurnalul Național)
"Guvernul a adoptat, miercuri, în şedinţă, noul proiect al Legii Pensiilor, documentul având şi avizul Consiliului Economic şi Social. ”Proiectul de lege prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, după cum urmează: în anul 2019, 1265 de lei, în anul 2020, 1775 de lei, iar în 2021, 1875, adică suma aferentă VPR nou introdus 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții (...) Nicio pensie nu ca scădea după recalculare. Nu se modifică vârsta standard de pensionare şi nici stagiul de cotizare", a declarat ministrul Muncii, după şedinţa de Guvern. 

Liviu Dragnea propune desființarea pragului la referendum (Romania Libera)
Liderul PSD Liviu Dragnea este de părere că ideea de cvorum inhibă prezenţa la vot la referendum şi spune că dacă nu ar exista un prag minim de prezenţă, numărul de oameni care ar vota ar fi mai mare, participând inclusiv cei care ar vota „Nu”. Precizările lui Liviu Dragnea vin în contextul în care referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie nu a fost validat din cauza prezenţei extrem de scăzute la vot, sub 30%, cât era necesar pentru validare. „Noi stăm agăţaţi de un număr ipotetic de oameni care ar putea fi prezenţi la un referendum, oricare ar fi el, în România. Ştim că sunt milioane de români în afara ţării cu drept de vot. Ideea de cvorum se dovedeşte că de fapt diminuează sau inhibă prezenţa la vot”, a declarat ieri Liviu Dragnea în Parlament, fiind prima sa reacţie de după referendumul pentru redefinirea familiei care a avut loc în weekend. De asemenea, liderul PSD a afirmat și că boicotul este pedepsit prin lege, deși nu există niciun act legislativ în vigoare în acest sens. 

În prezent, persoanele fizice au obligaţia prin declaraţia unică să raporteze veniturile obţinute (Ziarul Financiar) 
Având în vedere deficitul bugetar, care la finalul primelor opt luni din anul 2018 pare că este dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1,54% din PIB), şi că ritmul de colectare a creanţelor fiscale de la persoanele fizice este în continuare relativ redus, stimularea plăţilor reprezintă o prioritate pentru Ministerul Finanţelor Publice. Pentru veniturile realizate până în anul 2017 inclusiv, plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale se efectuează în baza deciziilor de impunere emise de către administraţiile financiare. Intervin în acest moment două provocări. În primul rând, în ceea ce priveşte mecanismul de răspuns din partea autorităţilor fiscale, numărul mare de declaraţii sunt procesate de către inspectori cu întârziere. În al doilea rând, odată emise, eventualele datorii pe care le includ adesea nu sunt plătite de către contribuabili la timp.

Format: 

Topic: