12 Ian 2018 - 08:28

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, nu-şi dă demisia din funcţie(Jurnalul Naţional)
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, nu şi-a prezentat demisia din funcţie şi a precizat joi seara, într-o declaraţie de presă, că miniştrii pot fi retraşi doar de forurile statutare ale coaliţiei de guvernământ.

"Guvernul este unul politic, iar miniştrii sunt nominalizaţi şi validaţi în forurile statutare ale partidelor din coaliţie şi tot colo se aprobă retragerea lor din Guvern", a afirmat Carmen Dan.

Carmen Dan, senator PSD, a ocupat funcţia de ministru al Afacerilor Interne începând din ianuarie 2017, în Guvernele conduse de Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

 

Haosul din fiscalitate continuă. Cum arată formularul 600 care a provocat scandalul începutului de an la ANAF: Are patru pagini numai de instrucţiuni. Peste 210.000 de români trebuie să îl completeze(Ziarul Financiar)
Aproximativ 210.000 de români sunt obligaţi să de­pună la Agenţia Naţio­nală de Administrare Fiscală (ANAF) formularul 600, un document prin care aceştia trebuie să arate ce venituri au obţinut în 2017 sau cred că vor obţine anul acesta pe lângă salarii, astfel încât Fiscul să le calculeze ce contribuţii sociale au de plătit.

„Termenul de 31 ianuarie pentru depunerea formularului 600 este o grabă specifică a unui buget gol, prin care statul vrea să încaseze banii cât mai repede. Încă nu avem toate detaliile necesare pentru această declaraţie, este un haos“, a spus Valentina Saygo, managing partner la firma de consultanţă fiscală Ask for Accounting.

Formularul trebuie depus doar de contribuabilii care obţin venituri extrasalariale din surse precum: activităţi inde­pendente, chirii, investiţii, activităţi agricole etc. în cuantum cel puţin egal cu 12 salarii minime pe economie (respectiv 22.800 de lei, adică valoarea salariului minim brut pe economie de 1.900 lei x 12 luni).

Astfel, fiecare persoană care a obţinut în 2017 sau care crede că va obţine venituri extrasalariale de peste 22.800 de lei în 2018 trebuie să plătească 35% din această sumă drept contribuţii la pensie (CAS – 25%) şi la sănătate (CASS – 10%), adică aproximativ 8.000 de lei.

 

Un procuror DNA a urcat BEAT la volan și s-a oprit într-o mașină. DECIZIA CODRUȚEI KOVESI(Evenimentul Zilei)
Procurorul DNA Eugen Stoina a fost implicat într-un accident de circulație, după ce a urcat beat la volan. Accidentul a avut loc joi, în București, în jurul orei 15.00. Potrivit unui comunicat al DNA, după acest incident, procurorul a fost revocat din funcție.    comunicatul DNA se mai arată că  Eugen Stoian se afla în vacanță. ”În conformitate cu notificarea făcută de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la data de 11 ianuarie 2018, ora 19:30, pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect un accident rutier în care a fost implicat un autoturism care aparține și care era condus de procurorul Stoina Eugen. Accidentul s-a produs în București la data de 11 ianuarie 2018, în jurul orei 15:00, iar în urma impactului nu au rezultat victime care să fie spitalizate. Din datele care ne-au fost comunicate, a rezultat faptul că cel care a produs accidentul de circulație, prin aceea că nu a păstrat distanța regulamentară între vehicule, este procurorul Stoina Eugen și că acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice.Precizăm că în ziua producerii accidentului, acesta se afla în concediul legal de odihnă pentru perioada 11-12 ianuarie 2018, aprobat de șeful de secție.  Având în vedere aceste împrejurări, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (Laura Codruța Kovesi-n.r) a transmis în această seară, către Secția pentru Procurori a C.S.M., solicitarea de aviz în vederea revocării domnului Stoina Eugen din funcția de procuror D.N.A., în conformitate cu dispozițiile art. 87 alin. 8 rap. la art. 87 alin. 2 din Legea 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicatul DNA.
 

Fiscul, „Bau-baul“ care sperie doar contribuabilii cinstiţi(Adevarul)
Recentele modificări aduse Codului Fiscal vor fi departe de a avea efectul scontat, acela de a determina cât mai multe persoane să-şi declare veniturile şi să-şi plătească contribuţiile. În schimb, sute de mii de contribuabili s-ar putea trezi cu conturile blocate, aşa cum s-a întâmplat şi în 2017, doar pentru că formularele ANAF au fost schimbate peste noapte şi au doar câteva săptămâni la dispoziţie pentru a le depune. Dincolo de faptul că Fiscul va încasa mai mulţi bani pentru buget, ca urmare a creşterii salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 lei – nivel faţă de care se aplică procentele datorate pentru impozitul pe venit şi contribuţiile la sănătate şi pensii -, numărul celor care-şi vor declara şi plăti singuri taxele va fi mai mic de jumătate faţă de anul trecut.   Concret, iniţial legiuitorii au impus transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, măsură care a creat panică în rândul ambelor categorii. Ulterior, la presiunea mediului de afaceri şi a sindicatelor, autorităţile au permis angajatorilor să reţină şi să vireze contribuţiile, doar că nu în numele firmei, ca până acum, ci în numele angajaţilor. Aşa a rămas o categorie mai mică de persoane care trebuiau să depună declaraţii de venit şi să-şi plătească singuri contribuţiile, numărul acestora fiind de aproape 1,6 milioane de persoane, aşa cum a informat ANAF la 27 decembrie, răspunzând solicitării „Adevărul”.   Lucrurile s-au schimbat însă în ultimele săptămâni. La numai 2 zile după răspunsul remis redacţiei, ANAF şi CNPP emit un ordin comun prin care impun depunerea declaraţiei doar celor care în anul fiscal 2017 au în registrat venituri echivalente cu 12 salarii minime pe economie, impunând un plafon anual al veniturilor de 22.800 lei.
 

Poliţist din Iaşi, acuzat că a încercat să abuzeze sexual o adolescentă. Reacţia tatălui fetei(Gandul)
Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni a deschis o anchetă după ce la sediul instituţiei a fost depusă o plângere împotriva unui poliţist, acuzat că a încercat să întreţină relaţii sexuale cu o adolescentă în vârstă de 16 ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.Poliţistul în vârstă de 41 de ani, angajat al Inspectoratului de Poliţie Iaşi, este acuzat de părinţii unei adolecente din Răducăneni că i-ar fi facut avansuri acesteia şi ar fi încercat să întreţină relaţii sexuale cu ea, însă fata a refuzat. Copila a ajuns acasă şi le-a povestit părinţilor ce a păţit, aceştia formulând deja o plângere penală împotriva autorului. Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni, Niculina Lisnic, plângerea a fost deja înregistrată la Parchet. “Există o plângere depusă şi înregistrată la sediul instituţiei, în acest caz fiind începută cercetarea penală”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Niculina Lisnic. Poliţistul acuzat este angajat al Inspectoratului de Politie Judeţean Iaşi din 2011. Tatăl adolescentei: „Nu vreau decât să fie apărată fiica mea nu să fie violată de un poliţist”
 

Format: