12 Iun 2018 - 08:23

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Harta datornicilor. Bogații nu-și plătesc rata la credite(Jurnalul Naţional)
Valoarea creditelor restante la bănci s-a redus cu aproape patru miliarde de lei, de la 13,2 miliarde în aprilie 2017, la 9,441 în aprilie 2018, potrivit celor mai recente date ale BNR. Dacă raportăm sumele restante la valoarea creditelor acordate, observăm că restanţele nu depăşesc 4% din împrumuturi, însă aceasta este situaţia la nivel naţional. Există însă şi judeţe rău-platnice, unde sumele restante sar cu mult peste media naţională, şi judeţe unde acestea coboară la jumătate comparativ cu restul ţării. Deşi ca sumă absolută, Bucureştiul are cea mai mare restanţă la plata creditelor contractate de populaţie şi de firme la bănci, există patru judeţe unde raportul sumelor restante în valoarea împrumuturilor  acordate depăşeşte 6,5%, iar Capitala împreună cu judeţul Ilfov se află printre ele. Cel mai rău-platnici sunt din Giurgiu, judeţ unde 10% din sumele împrumutate nu sunt achitate la timp şi au întârzieri mai mari de o lună. Însă au cu ce se lăuda și sibienii, cu o pondere a restanțelor de 8,89%, mehedinţenii cu 7,45%  şi locuitorii din judeţul Vâlcea cu 6,6%. La polul opus, cei mai serioşi români sunt clienţii băncilor din Călăraşi, care au restanţe ce reprezintă numai 1,89% din împrumuturile totale acordate în judeţ. Sunt urmaţi îndeaproape  de arădeni (1,94%) şi de locuitorii din Alba (2%) şi Cluj (2,11%). Restanțele totale ale bucureștenilor şi ilfovenilor se cifrau, în luna aprilie  a acestui an, la aproape 3,857miliarde de lei, însă această sumă uriaşă reprezintă numai 3,5% din totalitatea creditelor acordate de bănci, care se cifreză la peste 98 de miliarde de lei. 693.440 de persoane aveau restanţe la bănci mai mari de 30 de zile în aprilie 2018. Numărul este cu 24.758 mai mare decât în aprilie 2017, însă sumele restante sunt mai mici. Cele mai mici credite restante, ca sumă absolută, se înregistrează în județele Călăraşi (21,1 milioane de lei) şi Covasna  (22 milioane de lei), însă aici sunt şi cele mai puţine împrumuturi acordate.

 

Se pregăteşte ceva. BNR a discutat cu unii şefi de bănci intenţia de a limita gradul de îndatorare al populaţiei. Bancherii spun că analizează. Ministrul finanţelor cere de la bănci să relaxeze foarte mult condiţiile de finanţare pentru mediul economic(Ziarul Financiar)
Ministrul finanţelor cere de la bănci să relaxeze foarte mult condiţiile de finanţare pentru mediul economic. Discuţiile privind restricţionarea creditării populaţiei prin limitarea gradului de îndatorare au revenit, iar unii şefi din bănci s-au întâlnit cu oficiali din BNR pe această temă, potrivit unor surse bancare. În ultimul an au fost vehiculate diverse variante privind limi­tarea gradului de îndatorare şi rămâne de văzut ce procente vor fi incluse în va­rian­ta finală a proiectului de regulament care va fi anunţată de BNR în perioada următoare. Până acum au fost bănci care au dat credite folosind un grad de îndatorare şi de până la 70%. BNR are în vedere limitarea gra­du­lui de îndatorare al populaţiei la un ni­vel mult mai scăzut, după modelul de pla­fonare practicat înainte de 2007, când Ro­­mânia nu aderase la UE. Astfel, gradul de îndatorare ar putea să ajungă până la maxim 35% la valută şi cel mult 50% la lei în cazul dobânzilor fixe, pentru ca în cazul dobânzilor variabile nivelul să fie mai scăzut. În ceea ce priveşte împrumuturile de consum, limitele de îndatorare ar urma să fie mai scăzute, conform proiectului vehiculat prin care se urmăreşte modificarea regulamentului 17/2012. Unii şefi de bănci au avut săptămâna trecută discuţii cu oficiali din BNR, dar bancherii nu au ieşit până acum cu un punct de vedere oficial privind proiectul care urmăreşte limitarea capacităţii băncilor de a acorda credite ipotecare şi de con­sum peste un anumit prag de înda­to­rare al împrumutaţilor.

MESAJUL lui Trump dinainte de ÎNTÂLNIREA EPOCALĂ cu Kim Jong-un. Să fie LINIȘTEA dinaintea FURTUNII? Au mai rămas câteva ore!(Evenimentul Zilei)
Lumea numără orele până la summit-ul istoric dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un. Întâlnirea de la Singapore a fost pregătită intens, dar pe ultima sută de metri, având în vedere cele câteva zile în care liderii reveniseră la o retorică mai agresivă, încheiată cu anularea discuției din orașul-stat. Înainte de summit-ul de marți, Donald Trump vine cu un mesaj optimist. Donald Trump şi Kim Jong-un au fost prinşi luni în ultimele pregătiri, în ajunul summitului lor istoric, în legătură cu care preşedintele american şi-a afişat încrederea şi o oarecare nerăbdare, relatează AFP. „Cred că va fi foarte bine”, a declarat Trump cu ocazia unui dejun de lucru cu premierul singaporez Lee Hsien Loong. „Sunt bucuros să mă aflu la Singapore, agitaţia (pluteşte) în aer!”, a scris pe Twitter președintele american, care a discutat la telefon cu preşedintele sudcoreean Moon Jae-in şi cu premierul japonez Shinzo Abe. Întâlnirea tete-a-tete între Trump şi Kim, absolut de neimaginat în urmă cu câteva luni, când cei doi erau angajaţi într-un duel verbal ce provoca temeri în legătură cu ce e mai rău, este prevăzută pentru marţi dimineaţa într-un hotel de lux din oraşulstat asiatic. Ea va fi urmată de o reuniune la care vor participa şi echipele lor, apoi de un dejun de lucru. Echipa lui Trump s-a străduit să ofere o imagine încurajatoare a negocierilor, despre care partea nordcoreeană păstrează o tăcere absolută. „Discuţiile dintre SUA şi Coreea de Nord continuă şi au progresat mai rapid decât se estima”, a declarat luni Casa Albă șeful statului, care prevedea să plece miercuri şi nu excludea prelungirea summitului, va pleca în cele din urmă marţi seara cu destinaţia Washington, după ce va avea o conferinţă de presă.    
 

 

Liviu Dragnea ameninţă pe toată lumea: NATO, UE, Iohannis, procurori şi „şobolanii“ de la #Rezist(Adevarul)
La o seară după mitingul organizat de PSD în Piaţa Victoriei din Bucureşti, liderul social-democrat, Liviu Dragnea, a lansat o serie de ameninţări. I-a avertizat pe procurori „să nu dea curs demenţei“ de a cerceta plângerea penală împotriva Vioricăi Dăncilă, i-a numit „şobolani“ pe protestatarii #rezist şi i-a acuzat pe liderii UE şi NATO că au finanţat „statul paralel“. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit duminică seara, la Antena 3, despre mitingul organizat în Piaţa Victoriei, anunţând că acesta a fost doar „mitingul mic”. „A fost o emoţie puternică în Piaţă, nu pot spune că a fost o emoţie pozitivă, a fost o descărcare a celor din Piaţă. Ăsta a fost mitingul mic. Următorul va fi uriaş, într-o altă locaţie, pentru că în Piaţa Victoriei nu are loc. Au făcut un miting pe care l-au photoshopat, au aruncat în presă sute de mii. Le-am arătat noi ce înseamnă sute de mii,” a explicat acesta. Liderul Camerei Deputaţilor a ţinut să precizeze că speră ca preşedintele Klaus Iohannis să nu facă „greşeala fatală” de a nu pune în aplicare o decizie CCR, avertizând că PSD „nu va sta cu mâinile în sân”. „Eu am spus că suntem hotărâţi să mergem până la capăt. Eu nu sunt prezicător şi nu ştiu ce va face Iohannis. Dar dacă va face greşeala fatală de a nu pune în aplicare o decizie a CCR, pe noi nu o să ne lase indiferenţi. Noi nu putem să stăm cu mâinile în sân. Vom utiliza tot ce avem la dispoziţie. Se poate ajunge la orice”, a anunţat Dragnea. Totodată, întrebat despre plângerea penală făcută de preşedintele PNL Ludovic Orban pe numele Vioricăi Dăncilă cu acuzaţia de „înaltă trădare”, Liviu Dragnea a declarat că speră ca procurorii să nu „rişte atât de mult” încât să dea curs unei astfel de „demenţe”. „Nu ştiu dacă vor merge mai departe cu demenţa. Ce vă pot spune cu siguranţă este că este o comandă foarte fermă. Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu. Frica pe care o au îi face să nu mai aibă nicun fel de raţiune”, a avertizat preşedintele Camerei Deputaţilor. La plecarea din Piaţa Victoriei, patru persoane din rândul protestarilor #Rezist l-au întrebat pe Liviu Dragnea „de ce a rămas mizerie în urma mitingului PSD”, acuzându-l de asemenea că „manipulează” oamenii. Duminică seara, Liviu Dragnea a amintit, la televizor, momentul discuţiei din final, numindu-i pe protestari „şobolani”. „Aseară, când mergeam spre maşină, erau patru şobolani care puneau tot felul de întrebări. Cu mine mai erau 30-40 de oameni încărcaţi cu adrenalină, care puteau să le răspundă”, a explicat Dragnea.

 

România riscă să rămână FĂRĂ MEDICAMENTE IEFTINE. Când vor dispărea din farmacii medicamentele din PRODUCŢIA INTERNĂ(Gandul)
Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) cere autorităţilor să intervină în reglementarea pieţei medicamentelor, altfel, ÎN URMĂTORII 3 ANI, România riscă să rămână fără producţia internă de medicamente. „DECLIN FĂRĂ PRECEDENT în producţia de medicamente din Romania. În condiţiile în care piaţa farmaceutică creşte în trimestrul 1 din 2018 cu 17%, avansul pentru medicamentele fabricate în ţară este de doar 2%. Solicităm din nou coaliţiei de guvernare PSD-ALDE să intervină în reglementarea acestui domeniu pentru că altfel, în 3 ani, România rămâne fără medicamente din producţie internă”, arată comunicatul. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România - care reuneşte 16 situri de fabricaţie din ţară - atrage atenţia că datele apărute cu privire la piaţa farmaceutică din trimestrul I al acestui an, sunt date brute, „scoase din context şi trebuie privite cu rezervă, în condiţiile în care creşterea medicamentelor care costa sub 25 lei este de doar 5%, iar avansul medicamentelor fabricate în tara este de sub 2%”. „Stagnarea evoluţiei producătorilor de medicamente din România este efectul fiscalităţii paradoxale generate de TAXA CLAWBACK, care s-a dublat în ultimii 2 ani obligând site-urile de fabricaţie din ţară să plătească bani pentru venituri realizate de alţi jucători din piaţa farmaceutică” a declarat dr.Dragoş Damian, director executiv PRIMER. Producătorii de medicamente din România afirmă că „în condiţiile în care acest segment economic face obiectul unor reglementări absurde, care denaturează competiţia liberă, producatorii de medicamente nu pot sa se dezvolte”.

Format: 

Topic: