13 Mar 2018 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

„Most Wanted” de România(Jurnalul Național)
După bilanțurile pompoase la care am asistat în aceste zile la DNA și Parchetul General și achitările trecute în revistă cu jumătate de gură, să aruncăm o privire și la lista cu infractorii condamnați, dar scăpați de autoritățile vigilente. Lista cu infractorii neprinşi este lungă, are 1.236 de nume în acest moment. Fugarii cu notorietate, care au dat țepe uriașe statului român, se află în categoria Most Wanted. La noi, această listă are 37 de nume. Cinci criminali feroce, cinci traficanți de droguri de mare risc, un violator din Vâlcea condamnat la 15 ani de închisoare, un chinez condamnat pentru trafic de minori și pedofilie pe internet, un traficant de arme din Republica Moldova, plus tâlhari și escroci neprinși de ani de zile. Aceasta este lista celor mai căutați fugari, deschisă de Avraham Morgestern și milionarul Puiu Popoviciu.Morgestern, afaceristul israelian apropiat al lui Radu Mazăre, a fost condamnat pentru evaziune fiscală la 8 ani de închisoare. Are de achitat statului român un prejudiciu de aproape 54 de milioane de lei. Plus 30.000 de lei, cheltuieli de judecată. Sentința definitivă a primit-o în decembrie 2017. Puiu Popoviciu a fost condamnat tot anul trecut, în august. A plecat din țară înainte să primească sentința definitivă: 7 ani pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și dare de mită. Prejudiciul adus statului este de cinci ori mai mare decât în cazul lui Morgestern - 335.387.260 lei.După cei doi milionari, figurează doi escroci din Republica Moldova, cu dublă cetățenie, condamnați la 9 ani de închisoare pentru înșelăciune, uz de fals și spălare de bani. Un alt moldovean stabilit în România este dat în urmărire pentru trafic de arme și are de executat 18 ani de închisoare.

 

De ce ajung companiile din România în insolvenţă. Ardelenii greşesc cu mintea, moldovenii cu sufletul, iar în sud sunt cele mai multe insolvenţe dubioase. Care sunt cele 10 greşeli capitale(Ziarul Financiar)
Întreruperea activităţii unei companii şi transferul afacerii pe numele altei firme a devenit un sport naţional în România, în condiţiile în care în perioada 2005-2016 aproximativ 200.000 de companii au intrat în insolvenţă şi peste un milion de companii şi-au întrerupt activitatea, legislaţia din domeniu fiind mult prea permisivă, spune Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România şi autor al cărţii „De ce eşuează companiile? 10 greşeli şi 100 de soluţii“. Studiul realizat de Iancu Guda după analiza a 100.000 de companii intrate în insolvenţă în ultimii 10 ani scoate la iveală o serie de diferenţe între regiunile României în privinţa cauzelor care au dus la eşec.În opinia lui, antreprenorii din estul României au greşit cu sufletul şi au pierdut con­trolul cheltuielilor, lâsându-se pradă iluziei că deţin controlul.„Am observat aici o creştere cu 12% a cifrei de afaceri a firmelor chiar înainte de a intra în insolvenţă, în paralel cu majorarea pierderilor cu 5-6%. Practic antreprenorii au pierdut controlul cheltuielilor fiind atenţi doar la creştera cifrei de afaceri“, a spus Iancu Guda la emisiunea ZF Live. În centru, nord şi vest, firmele intrate în insolvenţă au greşit mult pe partea ce ţine de raţiune, au investit greşit, nu au cunoscut piaţa, concurenţa, au greşit la calcule, iar în final profiturile nu au acoperit cheltuielile. Pe de altă parte, în sudul ţării sunt, crede Iancu Guda, cele mai multe insolvenţe „dubioase“, două treimi din total intrând sub această categorie.
 

Incendiu violent la Constanța. Bărbat mort în casa arsă în întregime(Evenimentul Zilei)
Un bărbat, de 60 de ani, a murit în urma unui incendiu violent care i-a distrus casa în întregime, trupul lui, carbonizat fiind găsit de pompieri după ce militarii au reușit să stingă flăcările și să pătrundă în imobil. Pompierii ISU Dobrogea au fost solicitați, în jurul orei 3:10 să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din satul Dobromir Deal, județul Constanța. La sosirea echipajelor de pompieri de la Detașamentul Medgidia, incendiul se manifesta generalizat, cu flacără uriașă și degajare mare de fum, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriță. Casa a ars în totalitate, pe o suprafață de 80 metri pătrați. După localizarea incendiului, la ora 5:15, pompierii au reușit să patrundă in interior unde au găsit trupul unui bărbat, de aproximativ 60 de ani, carbonizat. Militarii sunt încă la fața locului pentru lichidarea focarelor. Cauza nu este deocamdată cunoscută, iar polițiștii cercetează împrejurările în care bărbatul și-a pierdut viața. 
 

România mereu pe dos: decalajele dintre regiuni se adâncesc, în loc să se atenueze(Adevarul)
Diferenţa dintre nivelul de trai din România şi cel din alte state din Uniunea Europeană s-a redus după aderare, însă în interiorul ţării situaţia este inversă: disparităţile dintre regiuni s-au amplificat, în loc să se atenueze. Deşi nivelul de trai din România a avansat semnificativ după aderarea la Uniune, înăuntrul ţării prăpastia s-a adâncit. Capitala a ajuns să aibă un nivel de trai ca în Vest, dar alte regiuni din ţară sunt în continuare cele mai sărace din UE. După aderare, România a înregistrat a treia cea mai mare reducere de decalaj a nivelului de trai faţă de media din UE, cu 18,8 puncte procentuale (conform produs intern brut/locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard, ajustat cu nivelul preţurilor naţionale). Pentru comparaţie, în perioada de pre‐aderare (2000‐2006) decalajul s‐a redus cu doar 12,8 puncte procentuale. În schimb, decalajele economice între judeţele României s-au accentuat în perioada 2000 - 2014, o tendinţă contrarie faţă de ceea ce se întâmplă la nivel european, unde diferenţele dintre regiunile din Europa Centrală şi de Est (ECE) s-au redus, reiese dintr-un document al Consiliului de Programare Economică, instituţie din cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Astfel, patru regiuni din România se regăseau pe ultimele 20 de locuri în ceea ce priveşte convergenţa faţă de media nivelului de trai din UE, fiind printre cele mai sărace zone din Uniune. Este vorba de regiunea Nord-Est, aflată pe locul 5 din coada UE, regiunea Sud-Vest Oltenia, regiunea Sud-Muntenia şi regiunea Nord-Vest. Decalaje mai mari între regiunile ţării Potrivit Consiliului de Programare Economică (CPE), între judeţele României a avut loc un proces de accentuare a decalajelor economice în perioada 2000 - 2014. În schimb, între regiunile din zona ECE, decalajele economice s-au redus în perioada 2000 - 2015. Aceste evoluţii pot fi explicate prin convergenţa celor mai performante regiuni ale României la media Europei Centrale şi de Est, menţionează sursa citată. Convergenţa regională este un proces lent, mai precizează CPE, ceea ce înseamnă că decalajele dintre regiuni sunt greu de atenuat şi ele durează. Indicele disparităţii regionale în România din 2015 arată că în Bucureşti nivelul de trai se situa la 238,8% din media naţională, ceea ce înseamnă că bucureştenii trăiesc de 2,3 ori mai bine decât un român mediu. Regiunea Vest are un indice de 100%, ceea ce înseamnă că nivelul de trai este mediu. În schimb, în toate celelalte regiuni ale ţării, nivelul de trai este sub medie. În regiunea Centru el este de 91,5%, în Sud-Est de 88,5%, în Nord-Vest de 87,3%, iar în Sud Muntenia de 83%. Regiunile Sud-Vest şi Nord-Est sunt cele mai sărace, nivelul de trai fiind la 70,3%, respectiv 60% din media naţională.

 

Decizia lui Dragnea în privinţa viitorului candidat PSD la prezidenţiale(Gandul)
Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a declarat, luni seara, că este puţin probabil ca ”ditamai PSD-ul” să susţină un candidat din afara partidului pentru alegerile prezidenţiale. ”Vorba lui Olguţa: noi nu stabilirăm ce facem noi şi ne apucăm să susţinem pe alţii?”, a spus Dragnea, întrebat dacă PSD l-ar putea susţine pe Călin Popescu Tăriceanu la alegerile prezidenţiale. Întrebat dacă social-democraţii ar putea susţine, totuşi, un candidat din afara partidului, el a spus: ”Nu prea. Ditamai PSD-ul? Ce naiba”.

Format: 

Topic: