Share
13 Sep 2018 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Evaluatul Augustin Lazăr încearcă să-l bage în penal pe evaluatorul Tudorel Toader(Jurnalul Național)
Parchetul General, condus de Augustin Lazăr, evaluat, în aceste momente, de către ministrul Justiţiei şi care riscă inclusiv revocarea din funcţie, a anunţat că a început urmărirea penală “in rem”, în urma unui denunţ referitor la modul în care Tudorel Toader a dobândit, recent, calitatea de notar public. Acţiunea procurorilor lui Lazăr vine chiar în timp ce procesul de evaluare a actualului procuror-general este în toi şi după ce Tudorel Toader a făcut o nominalizare deloc pe placul sistemului pentru preluarea conducerii DNA. Modul de acţiune în această speţă seamănă izbitor de mult cu demararea, de către Procuratură, a altor două dosare cu miză politică: cel al OUG 13/2017 şi cel al HG-ului prin care Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut de la Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman. Urmărirea penală “in rem” a modului în care ministrul Justiţiei a dobândit calitatea de notar public, suspendat pentru incompatibilitate, la cerere, a fost începută de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, în urma unui denunţ primit la această unitate din partea unui cetăţean, a cărui identitate nu a fost făcută publică. Procurorii au confirmat, ieri, că se verifică, în acest caz, modul în care a fost folosită funcţia pentru favorizarea unei persoane şi posibile fapte de abuz în serviciu, aşa cum a fost redactată sesizarea. Pe 10 august, Tudorel Toader a formulat către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România o cerere cu privire la dobândirea calităţii de notar public, fără examen, beneficiind de noile prevederi ale Legii nr. 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care permit judecătorilor CCR care şi-au încheiat mandatul să opteze pentru a-şi putea exercita fie profesia de avocat, fie profesia de notar public, fără să susţină un examen în acest sens. Cererea a fost formulată, în calitate de persoană fizică, de către Tudorel Toader, acesta solicitând conducerii Uniunii să propună ministrului Justiţiei aprobarea pentru primirea sa în profesie, aşa cum prevede legea. Cererea a fost redactată şi înaintată ministrului Justiţiei, ea fiind aprobată de către secretarul de stat Nicolae Liviu Popa.

 

Băncile locale au trecut pe locul doi la finanţarea companiilor din România, cu 24 mld. euro. Pe primul loc sunt băncile străine şi multinaţionalele, cu 37 mld. euro(Ziarul Financiar)
Indicatorul privind creditele acordate companiilor de către băncile locale nu mai are relevanţă în condiţiile în care sucursalele multinaţionalelor se finanţează direct de la firmele-mamă şi bănci străine. Creditele externe luate de companii de la instituţii financiare străine şi de la firmele-mamă s-au majorat cu circa 40% în ultimul deceniu, până la 36,7 mld. euro la sfârşitul anului 2017,  din care aproximativ trei sferturi sunt finanţări de la companiile-mamă.Comparativ, ponderea creditelor bancare luate de companii de pe piaţa locală oscilează în jurul a 110 mld. lei (circa 24 mld. euro), reprezentând doar 8% din bilanţul lor.Datoria externă a companiilor reprezintă aproximativ 40% din datoria externă totală. După un deceniu, datoria externă a companiilor de tip mamă-fiică s-a dublat, crescând de la 12,3 mld. euro, în T4/2008, la 26,8 mld. euro, în T4/2017. Iar ponderea acesteia în total datorie externă a urcat până la 73%, reiese din datele BNR. Iar datoria externă financiară, contractată de companii de la finanţatori străini, a ajuns la finele anului trecut la aproape 10 mld. euro, cu 30% sub nivelul de la sfârşitul lui 2008.

PERICOLUL nu a TRECUT! URAGANUL Florence se îndreaptă către STATELE UNITE(Evenimentul Zilei)
Uraganul Florence, care se îndreaptă spre coasta de est a Statelor Unite, a fost retrogradat la uragan de categoria 2 pe scara Saffir-Simpson, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane din SUA. Experţii avertizează că potenţialul distructiv al uraganului rămâne același. Uraganul Florence a scăzut la categoria 2, cu rafale de vânt de până la 175 km/h, în drumul său spre coasta SUA de care îl mai despart circa 450 de km. NHC a informat că ochiul uraganului Florence se află la 455 km est-sud-est de Wilmington, Carolina de Nord, şi la 520 km de Myrtle Beach, Carolina de Sud. Uraganul avansează în direcţia nord-vest cu o viteză de 28 km pe oră. Florence a pierdut în ultimele 24 de ore două categorii de intensitate pe scara Saffir-Simpson, scăzând de la 4 la 2, transmite Agerpres.    
 

TOP Cele mai fiabile şi cele mai „şubrede“ maşini de pe piaţă. Clasamentul pe fiecare categorie de autoturisme în parte(Adevarul)
În ultima vreme, pe lângă criteriul preţului, la alegerea modelului, cei care îşi achiziţionează maşini noi au început să fie să fie atenţi şi la criterii ca siguranţa la bord şi fiabilitatea. Dacă în domeniul siguranţei chestiunea este simplu de rezolvat pentru că rezultatele testelor de accident se pot accesa pe site-ul EuroNcap, când ne referim la fiabilitate trebuie avut în vedere că este o variabilă greu de cuantificat. Publicaţia britanică de specialitate “What Car?” s-a încumentat să documenteze un astfel de clasament al fiabiltăţii întocmit pe categorii de maşini. Au fost analizate datele legate de problemele avute de peste 18.000 de maşini noi pe o perioadă de exploatare cuprinsă între 1 şi 4 ani.   Între 1001 şi 1.500 de lire   Potrivit studiului, peste 22 la sută dintre proprietari au plătit sume cuprinse între 101 şi 200 de lire sterline pentru defectele apărute. Mai mult,  6 la sută dintre aceştia au fost nevoiţi să achite peste 1.500 de lire pentru ca maşina să fie reparată în service-urile autorizate.
 

Cum arată ULTIMELE MODELE de iPhone, XS şi XS Max, lansate de Apple. Primele imagini OFICIALE(Gandul)
Compania americană Apple prezintă, miercuri seară, noi modele de iPhone XS, cu două tipuri de ecran, de 5,8, respectiv 6,5 inch (iPhone XS Max) şi un ceas inteligent, în cursul unui eveniment desfăşurat în California. Telefoanele vin cu opţiuni de 512 GB spaţiu de stocare.Tim Cook, directorul general Apple şi Philip W. Schiller, vicepreşedintele Apple responsabil de Marketing, au prezentat, în cadrul unui eveniment desfăşurat în complexul "Steve Jobs" din Cupertino (California), trei noi modele de smartphone: iPhone XS, cu ecran de 5,8 inch şi iPhone XS Max, cu ecran OLED de 6,5 inch şi iPhone XR, cu ecran LCD de 6,1 inch. iPhone Xs şi iPhone Xs Max vin cu opţiune de 512 GB spaţiu de stocare.

Format: