14 Feb 2018 - 08:29

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Veste excelentă pentru români. O nouă vacanță pentru toți românii!? Nouă zile libere(Jurnalul Naţional)
Anul trecut, românii au avut parte de o minivacanță destul de generoasă după ce liberele de 1 iunie și cele de Rusalii au fost legate. În 2018, vorbim despre mai multe zile libere. Anul acesta, ziua de Rusalii pică duminică, 27 mai, iar luni, 28 mai, este liber legal. În aceeași săptămână, vineri, românii au din nou liber pentru ziua de 1 iunie. Astfel, românii ar putea avea o vacanță de 9 zile, dacă autoritățile vor lua o decizie în acest sens. Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Anul acesta, Rusaliile vor cădea pe data de 4 iunie. Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru toţi creştinii. Această sărbătoare marchează coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Cine plăteşte cel mai bine în România. Salariul mediu depăşeşte 1.000 de euro net pe lună în şapte sectoare(Ziarul Financiar)
În 2017, în şapte sectoare de activitate salariul mediu a depăşit 1.000 de euro net pe lună:  servicii IT - 5.974 de lei net/lună în 2017, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - 5.309 lei net, industria grea - 5.165 de lei net, asigurări şi fonduri de pensii private - 4.722 de lei net, servicii anexe extracţiei - 4.672 de lei net, transporturi aeriene - 4.642 de lei net şi bănci - 4.568 de lei net. Spre comparaţie, în urmă cu zece ani, în niciun sector de activitate salariul mediu nu depăşea 1.000 de euro net pe lună. „Din 2008 şi până în prezent, atât în criză, cât şi după această perioadă, businessurile din România au de­venit din ce în ce mai complexe, iar multinaţionalele au adus pe piaţa locale mai multe tipuri de roluri, care pro­duc o valoare adăugată mult mai mare prin com­paraţie cu acum zece ani. La creşterea complexităţii se adaugă şi con­curenţa mai mare pe candidaţii bine pregătiţi, având în vedere că numărul acestora nu a crescut cu acelaşi ritm cu care au crescut cerinţele din partea companiilor“, a expli­cat Anca Puiu, market leader în cadrul Korn Ferry Hay Group, com­panie de executive search. Angajaţii români au câştigat, în medie, câte 2.384 de lei net pe lună în 2017, în creştere cu 16% faţă de anul anterior şi cu 82% peste nivelul din urmă cu zece ani, arată datele prelucrate de ZF pe baza informaţiilor INS.

 

Revoluţia fiscală măreşte factura la întreţinere(Adevarul)
Efectele secundare ale revoluţiei fiscale ajung până la majorarea facturii la întreţinere, ceea ce îi va afecta pe românii care stau la bloc. Asta pentru că administratorii de bloc sau cei care fac curăţenie pe casa scării trebuie să achite contribuţii sociale mai mari decât câştigă. Asociaţiile de proprietari sunt nevoite astfel să crească taxele pentru a-şi putea acoperi costurile. Plătesc contribuţii la nivelul salariului minim, adică la normă întreagă, deşi lucrează part-time. Acesta este cazul tuturor administratorilor de bloc şi al persoanelor care fac curăţenie în blocuri, dacă nu au un alt contract de muncă. Sunt mii de oameni în această situaţie, în toată ţara, susţine Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR). Pentru ei, angajatorii, adică asociaţiile de locatari, vor trebui să suporte costul suplimentar, potrivit noilor modificări la revoluţia fiscală adoptate de Guvern săptămâna trecută. „Măsurile fiscale afectează persoanele fizice care desfăşoară activitatea de îngrijitor clădire angajate cu contract de muncă part-time, dar care nu au şi alte venituri sau nu sunt pensionari.  Ordinul de mărime al acestor persoane este de mii de oameni la nivelul ţării”, susţine Radu Opaina, preşedintele FAPR. „Ne-au băgat de tot în ceaţă. Nu ştim cum va ieşi. Nu este normal să lucrezi 2 ore sau 4 ore pe zi şi să plăteşti contribuţiile 100%. Dacă nu ne alăturăm celor din Piaţa Victoriei... Eu am fost contra ieşirilor în stradă, dar văd că nu se mai poate. Aş ieşi duminică de duminică”, mărturiseşte şi un administrator de bloc din Sectorul 4. ransmit costurile în facturi                                            Pentru a acoperi costurile suplimentare, asociaţiile de locatari ar putea decide să majoreze facturile la întreţinere. De exemplu, o femeie de serviciu dintr-un bloc care lucrează 2 ore pe zi nu poate primi un salariu mai mic de 475 de lei brut. Însă ea trebuie să plătească contribuţii la nivelul salariului minim, ceea ce înseamnă 665 lei. Dacă statul ar fi lăsat angajatul să plătească aceşti bani, femeia de serviciu nu numai că nu ar fi primit niciun ban în mână, dar ar fi trebuit să şi aducă de acasă 190 de lei. Însă potrivit prevederilor adoptate săptămâna trecută, femeia de serviciu va suporta contribuţii proporţional cu salariul, respectiv 167 lei. Diferenţa de 498 lei o va suporta angajatorul, adică asociaţia de locatari. Aceşti bani daţi în plus la stat ar putea fi acoperiţi astfel de asociaţii prin majorarea taxei de administrare şi curăţenie, ceea ce se va simţi direct în facturile la întreţinere ale românilor. Radu Opaina susţine că la unele asociaţii au crescut cheltuielile cu întreţinerea, dar într-o măsură relativ mică, până la 5%. Totodată, s-ar putea ajunge la renunţarea la serviciile angajaţilor.

 

Se schimbă vremea. COD GALBEN de ninsori pentru mai multe zone ale ţării - judeţele vizate(Gandul)
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două atenţionări cod galben de ninsori, prima vizând Banatul, Oltenia şi Muntenia, iar a doua vizează cea mai mare parte a Moldovei şi nordul Munteniei. Atenţionările expiră joi, la ora 11.00. Prima atenţionare cod galben de ninsori abundente, local viscolite, depunere de strat consistent de zăpadă intră în vigoare marţi seară, la ora 22.00 şi expiră pe 14 februarie, la ora 11.00 şi vizează judeţele Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău. Meteorologii avertizează că, în cursul nopţii de marţi spre miercuri şi în prima parte a zilei de miercuri, în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali, apoi şi în cei de Curbură, precum şi în zona deluroasă din Banat, Oltenia şi Muntenia vor fi ninsori însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze în general de 50-55 km/h, iar la altitudini de peste 1.500 m cu rafale de peste 80 km/h, astfel că vor fi intervale cu ninsoare viscolită şi vizibilitate redusă. A doua atenţionare cod galben de ninsori intră în vigoare pe 14 februarie, la ora 11.00 şi expiră pe 15 februarie, la ora 11.00, vizând judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Harghita, Bacău, Vaslui, Braşov, Covasna, Vrancea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău. Potrivit ANM, în intervalul menţionat, se vor înregistra ninsori temporar însemnate cantitativ cu depunere de strat de zăpadă consistent în estul Carpaţilor Meridionali, în Carpaţii Orientali, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în nordul Munteniei. Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze în general de 45-50 km/h, iar la altitudini de peste 1.500 m, în special în Carpaţii de Curbură, cu rafale de peste 70 km/h, astfel că vor fi intervale cu ninsoare viscolită şi vizibilitate redusă.

Format: 

Topic: