14 Feb 2019 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Laura Codruţa Kovesi, citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Are calitate de suspect(Jurnalul Naţional)
Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi a anunțat, miercuri seară, că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Procurorul susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, potrivit Europa FM.
Laura Codruţa Kovesi remarcă faptul că această citaţie vine în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european. “Citația vine înainte de a merge la Parlamentul European la audieri, dar probabil este tot o coincidență. Mi-am cumpărat bilet de avion pentru vineri ca să pot să merg la Bruxelles și să particip la audiere. Am fost astăzi la Înalta Curte și am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă loc luni. La nici câteva ore după ce am depus această cerere, am primit această citație. Este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă să nu ocup această funcție, pentru că totuși am șanse, sunt candidatul care s-a situat pe primul loc", a afirmat Kovesi.
 

O propunere: ROBOR să fie înlocuit în contractele de credit pentru populaţie cu dobânda medie oferită de bănci la depozitele pentru populaţie(Ziarul Financiar)
Din toată dezbaterea de la Parlament din această săptămână dintre reprezentanţii Băncii Naţionale şi cei ai Comisiei Economice, singurul lucru cert care a rezultat este că se lucrează la un nou indicator de care să se lege creditele pentru populaţie şi companii, sau cel puţin aşa au fost declaraţiile din sală. Este evident că şi specialiştii din Banca Naţională acceptă faptul că legarea creditelor de ROBOR poate fi îmbunătăţită. În aceste condiţii, cea mai curată formulă ar fi legarea creditelor, cel puţin pentru populaţie, de dobânzile oferite de bănci la depozitele pentru populaţie. În acest fel se va evidenţia din start marja băncii, cea despre care chiar Banca Naţională afirmă în raportul său de stabilitate financiară, publicat în decembrie 2018, că este dublă sau triplă faţă de Polonia, Ungaria sau Cehia. Chiar dacă s-a dovedit şi era de aşteptat ca între cunoştinţele privind piaţa bancară a celor audiaţi în Parlament marţi şi a auditorilor să fie o mare diferenţă, a fost sesizată o problemă corectă, faptul că ROBOR este expresia unei cotaţii interbancare la care băncile nu fac neapărat tranzacţii, ci doar cotează. De fapt, 90% din volumul tranzacţiilor interbancare se fac pe o zi (O/N), pe două zile (T/N), pe o săptămână (1W) sau maximum o lună.

 

Schimbări majore la pensii! Toți românii trebuie să știe aceste modificări(Evenimentul Zilei)
Toți pensionarii trebuie să fie atenți la ceea ce se va întâmpla în doar câteva zile. Drepturile lor bănești vor fi stabilite în baza unei noi legi. Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat anul trecut de Parlament, însă acesta a fost reclamat la Curtea Constituţională. Judecătorii ar fi trebuit să ia o decizie pe acest subiuect în această săptămână, însă au preferat să amâne subiectul pentru 27 februarie. Proiectul de lege se va aplica din septembrie 2021, iar printre noutăţile incluse în acesta se numără recalcularea pensiilor actuale, stabilirea studiilor de masterat şi doctorat ca vechime în muncă, reducerea vârstei de pensionare pentru „mamele eroine” şi stabilirea unui singur tip de pensie anticipate, informează avocatnet.ro. Documentul conţine o serie întreagă de schimbări. Printre acestea se numără recalcularea pensiilor. În esenţă, pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a proiectului noii legi a pensiilor vor fi recalculate. Astfel, există şanse ca unele pensii să crească, însă nicio pensie nu va scădea, deoarece, în urma recalculării, va fi păstrat cuantumul mai avantajos. Un alt punct important se referă la studiile de masterat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licenţă şi cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă. O altă prevedere stipulează că femeile care au născut cel puţin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu şase ani, însă numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de şase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil. Potrivit actului normativ, va rămâne un singur tip de pensie anticipată. În prezent, avem atât pensie anticipată, cât şi pensie anticipată parţială, diferenţa între ele fiind că a doua se obţine cu penalizări la cuantumul pensiei. Proiectul noii legi a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată - cea care acum este cu penalizări. Noua lege mai prevede şi plăţi retroactive la pensii pentru perioade la alegere. Dacă în prezent plăţile se pot face în urmă pentru cinci ani consecutivi, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permamentă, nu temporară, cum este acum.
 

Cum se adaptează generaţia Z la piaţa muncii. Ce aşteptări au tinerii care urmează să plătească pensiilor ultimelor generaţii născute în comunism(Adevarul)
Prea puţin interesaţi de partea financiară, pragmatici şi dependenţi de tehnologie, pe măsură ce tinerii din generaţia Z, cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, se angajează, companiile vor fi nevoite să se adapteze standardelor şi valorilor acestora. Generaţia Z, adică tinerii care astăzi au vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, este foarte interesată de problemele sociale româneşti. Mediul, educaţia şi sănătatea sunt doar câteva dintre domeniile de interes pentru aceştia, arată un studiu recent. De aceea, piaţa muncii va trebui să se transforme pentru a-i absorbi pe aceşti tineri care nu sunt foarte interesaţi de bani cât sunt de activităţi de responsabilitate socială. „Generaţia Z e o generaţie pe care a făurit-o internetul, e o generaţie care are nevoie de informaţie rapidă, care reacţionează rapid şi care nu mai are răbdare foarte multă. Este centrată spre alte tipuri de valori decât generaţiile anterioare”, a explicat, pentru „Adevărul”, sociologul Gelu Duminică.    Potrivit acestuia, diversitatea, toleranţa, dorinţa de a se exprima sunt doar câteva dintre valorile generaţiei Z. „Au nevoie de o viaţă mai bună, nu neaparat de un salariu mai bun. Generaţiile vechi sunt mai conservatoare, nu au fost învăţate să se exprime foarte mult. Generaţia aceasta are nevoie de demnitate, are nevoie de validări, pentru simplul motiv că generaţia e alta iar accesul la internet a schimbat fundamental societatea”, a completat Gelu Duminică.    Tocmai internetul îi face pe tinerii din generaţia Z să se implice în cauze sociale. Chiar şi atunci când optează pentru o anumită companie, ei sunt interesaţi de proiectele de responsabilitate socială şi cum ar putea contribui la acestea.   Dedicaţi cauzelor sociale    Spre exemplu, studiul lansat ieri de Reveal Marketing Research arată că 96% din tinerii din generaţia Z cunosc cel puţin o companie care s-a implicat sau se implică activ în rezolvarea problemelor cu impact social din România: Kaufland, Vodafone, Telekom, OMV Petrom sau AVON numărându-se printre cele mai active. „Pot să creeze cauze, să adere la ele”, spune Gelu Duminică. La rândul lui specialistul în recrutare Gabriel Chicioreanu atrage atenţia că piaţa muncii va trebui să se transforme pentru a-i absorbi pe aceşti tineri care vin din urmă.    „Având în vedere că ei se implică în aceste activităţi de responsabilitate socială, banii nu-i interesează aşa mult. Ei pun accentul pe acele motivaţii non financiare. Dacă nu fac chimie cu actualii colegi, dacă nu se înţeleg cu şeful, dacă nu-şi mai găsesc locul în locul respectiv pleacă. Totuşi, faptul că ei sunt nestatornici nu înseamnă că ies total din câmpul muncii, ci că pleacă de la o companie la alta. Vin, lucrează o perioadă de un an-doi la o companie şi apoi pleacă să îşi caute un alt loc de muncă”, a decarat Chicioreanu.
 

Din 2020, toate maşinile noi VOR FRÂNA AUTOMAT în caz de urgenţă(Gandul)
Sistemul de frânare automată de urgenţă va deveni obligatoriu pentru toate autovehiculele noi din Uniunea Europeană, începând cu 2020. 40 de state, printre care şi cele din UE, au semnat un proiect al Naţiunilor Unite care - speră iniţiatorii - ar putea salva anual mii de vieţi. ”Maşinile vor fi echipate cu un senzor care va detecta vehiculele din faţă şi pietonii şi, în cazul în care sistemul sesizează că şoferul nu face nimic, îl va avertiza. Dacă conducătorul auto tot nu reacţionează, maşina va frâna automat”, explică Jean Rodriguez, purtător de cuvânt ONU pentru Europa. Sistemul se va activa la viteze de până la 60 de kilometri pe oră şi este destinat zonei urbane. Totuşi, oficialii susţin că controlul final va fi al şoferului. În jur de 20 de milioane de maşini noi vor fi echipate în fiecare an cu sistemele automate de frânare, iar asta va reduce semnificativ numărul de accidente şi de victime. Se estimează o reducere a accidentelor de 37-40% şi asta ar duce la salvarea multor vieţi. ”Ne-am uitat pe cifrele din Uniunea Europeană - şi vorbesc de UE, pentru că a sprijinit acest proiect de lege. Ei bine, doar în UE, în 2016, au murit în accidente urbane 9.500 de oameni”, spune Rodriguez.

Format: