Publicat: 14 Ianuarie, 2012 - 11:24
Share

Intoxicare statistică (JN)
O ultimă statistică scoasă pe piaţă de Euromonitor International pune Bucureştiul pe harta turistică a lumii cu o cifră surprinzătoare: 2,1 milioane de vizitatori străini în 2010.

Cu acest numar de vizitatori, Bucureştiul ajunge pe locul 55 în lume în ierarhie şi depăşeste oraşe tradiţional turistice: Atena, Veneţia, Florenţa, Rio de Janeiro. Statistica vine să sprijine poziţia trimumfalistă a ministrului de resort care, iată, poate să spună ca programele de promovare a turismului românesc pe care le deruleaza dau rapid roade.

Bucureştiul nu are cum să fie mai vizitat decât Athena, Veneţia sau Rio de Janeiro, potrivit specialiştilor din turism. Astfel, statistica făcută publică, zilele trecute, de Euromonitor International este o făcătură, o intoxicare.

“De câţiva ani, numărul turiştilor în Bucureşti este cam acelaşi, în jur de un milion. Dintre aceştia, jumătate sunt străini şi jumătate sunt români. Nu ştiu ce algoritm au folosit cei de la Euromonitor International, sau ce date au stat la baza calculelor făcute de ei, de au ajuns la concluzia că Bucureştiul a avut 2,1 milioane de vizitatori străini în 2010. Este imposibil ca această informaţie să fie reală”, ne-a declarat Traian Bădulescu, consultant turistic. “Dacă Bucureştiul ar avea 2,1 milioane de vizitatori, în general, nu străini, aşa cum se precizează în statistica de la Euromonitor International, ar fi coadă la toate punctele de intrare în oraş. Ar însemna să vină autocare întregi de copii, cu părinţi cu tot, de la Lehliu Gară în fiecare zi. Nu ştiu cum au ajuns cei de la Euromonitor la această concluzie, nu ştiu cine i-a plătit şi de unde provin aceste date. Este o intoxicare, nu este o informaţie corectă”, ne-a explicat Mihai Râjniţă, secretar general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

 

Reacţia Germaniei la reducerea ratingului pentru nouă ţări din zona euro: "Nu suntem chiar surprinşi" (ZF)
Germania nu a fost "chiar suprinsă" de decizia Standard & Poor's de a reduce ratingul pentru nouă ţări din zona euro, a declarat ministrul de finanţe al Germaniei Wolfgang Schaeuble, citat de Monsters and Critics.

Germania, Olanda, Finlanda şi Luxemburg sunt singurele ţări care au reuşit să îşi menţină neschimbat ratingul, la AAA.

Referitor la celelalte ţări din zona euro, ministrul de finanţe german a adăugat: "Cred că suntem cu toţii conectaţi şi cu greu putem să nu fim neliniştiţi, dar suntem totuşi pe calea cea bună".

Ceea ce este important "este că trebuie să împărtăşim un destin comun în Europa, a spus Schaeuble.

"Trebuie să rămânem împreună în privinţa regulilor privind managementul financiar şi să ne îmbunătăţim competitivitatea", a spus el în Kiel, unde a avut loc o şedinţă a partidului de guvernare.

"Tocmai de aceea lucrăm la regulile ce vor face zona euro mai stabilă", a spus Schaueble.

 

 

Un bărbat şi-a înjunghiat tatăl, după care s-a spânzurat (RL)
Un bărbat din localitatea mehedinţeană Jugastru şi-a înjunghiat tatăl, sâmbătă dimineaţă, după care s-a spânzurat, două echipaje de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi deplasându-se la faţa locului pentru a acorda primul ajutor victimelor.

Bărbatul care a sunat la Serviciul de urgenţă 112 a spus că victima înjunghiată avea puls când a găsit-o, fiind înjunghiată cu un cuţit în piept.

Potrivit agentului principal Lavinia Pescaru, din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, fiul în vârstă de 50 de ani şi-a înjunghiat tatăl în vârstă de 70 de ani, după care s-a spânzurat, la ora transmiterii acestei ştiri la faţa locului deplasându-se o echipă complexă din cadrul IPJ Mehedinţi pentru cercetări.

Din primele informaţii, incidentul s-a petrecut pe fondul unui conflict în familie, între tată şi fiu.

 

Cel puțin opt morți după naufragiul unui vas de croazieră în largul coastelor italiene(EVZ)
Un număr de opt persoane şi-au pierdut viaţa în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă şi numeroşi alţi pasageri au fost daţo dispăruţi după ce un pachebot italian a eşuat având la bord peste 4.000 de persoane, dintre care numeroşi turişti străini, potrivit unui recent bilanţ al mass-media italiene, preluat de BBC.

Sursa: ReutersVasul Costa Concordia, care efectua o croazieră în Mediterana, a eşuat aseară pe un banc de nisip în apropiere de insula Giglio, în sudul Toscanei, cu 4.231 de pasageri şi membri ai echipajului la bord, dintre care marea majoritate a fost evacuată, potrivit pazei de coastă.

Opt persoane au murit şi numeroase altele sunt date dispărute după ce au sărit în mare într-un moment de panică atunci când nava, lungă de 290 de metri, a început să se încline într-o parte, scrie și presa italiană..

Peste 30 de persoane au fost rănite, dintre care unele foarte grav, potrivit mass-media italiene.

 

Reacţii după retrogradarea a nouă ţări de către S&P: O decizie aberantă, Agenţiile de rating nu dictează, Nu suntem oi (Adevarul)

Reacţiile nu au întârziat să apară după decizia agenţiei de rating Standard&Poor's (S&P) de a retrograda ratingul a nouă ţări din zona euro. În timp ce ţările afectate de decizie încearcă să minimizeze retrogradarea şi consecinţele ei, oficialii europeni au una dintre cele mai vehemente reacţii posibile, catalogând decizia drept "aberantă".

Comisarul European pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a reacţionat imediat după anunţarea deciziei prin care nouă ţări din zona euro au fost retrogradate şi şi-a exprimat regretul pentru această decizie. Rehn a fost mai vehement decât ne-am obişnuit până acum la oficialii europeni, a căror diplomaţie este recunoscută, arătând că decizia a fost una aberantă.

"După ce am verificat că momentul nu a fost ales la întâmplare, regret decizia aberantă adoptată astăzi (vineri) de Standard and Poor's cu privire la ratingul mai multor ţări din zona euro, în momentul în care acestea acţionează hotărât pe toate fronturile cu scopul de a răspunde crizei", afirmă Rehn, într-un comunicat dat presei.


 

Criza din zona euro se agravează: Nouă ţări au fost retrogradate (Puterea)
Agenţia Standard and Poor's (S&P) a retrogradat vineri nouă ţări din zona euro, pe listă aflându-se Franţa, Italia, Spania, Austria şi Portugalia, şi a confirmat calificativele pentru şapte state, printre acestea figurând Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia şi Irlanda.

Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au fost depunctate cu două trepte, în timp ce ratingurile Austriei, Franţei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei au fost reduse cu o treaptă, se arată într-un comunicat S&P.

Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia şi Irlanda au fost confirmate.

Agenţia a renunţat la supravegherea cu implicaţii negative pentru toate ratingurile celor 16 state.

Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a fost retrogradată cu o treaptă, de la "AAA" la "AA+" şi a pierdut pentru prima dată calificativul maxim posibil.

Pentru Italia şi Spania, retrogradarea a fost de două trepte, de la "A" la "BBB+" şi de la "AA-" la "A". Italia este a treia mare economie din zona euro, iar Spania a patra.


 

Revoltă împotriva lui Băsescu (Telegraf)
În timp ce, vineri, prin reţelele de socializare, românii erau chemaţi la mitinguri de susţinere a dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD în România, determinat de preşedintele Traian Băsescu să demisioneze din funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii ca urmare a opiniei acestuia faţă de proiectul de Lege a sănătăţii, şeful statului a retras din dezbaterea publică acest proiect, acuzându-i pe români că refuză reformarea sistemului sanitar. Băsescu şi-a luat “jucăria şi a plecat” în maniera-i binecunoscută – “dacă nu se face cum vreau eu atunci nu se face nimic” - deşi niciunul dintre factorii implicaţi în dezbaterea proiectului nu s-a opus reformei în sistem, ci soluţiilor şi metodelor dictatoriale de impunere a acestora. „Medicul” Băsescu, care a stabilit un „diagnostic” grav pentru Sănătate, s-a răzgândit în privinţa tratamentului început şi a întrerupt... „perfuzia”. Nu a reuşit să împiedice organizarea mitingurilor de susţinere a dr. Arafat, ci, dimpotrivă, a scos şi mai mulţi români în stradă. Băsescu a şocat întreaga Românie. A fost picătura care a umplut paharul şi care a declanşat proteste spontane în mari oraşe ale ţării. Protestatari din Bucureşti, Sibiu, Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Arad au cerut, în stradă, demisia lui Băsescu şi alungarea PDL de la conducerea ţării. Aproape 1.000 de bucureşteni au protestat ore în şir la uşa lui Băsescu, la Cotroceni, împotriva politicii dictatoriale a Puterii, fiind alungaţi de jandarmi.

 

Atenţie la băieţii deştepţi din Sănătate! (Azi)
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat faptul că Uniunea nu susţine angajarea răspunderii pe proiectul Legii sănătăţii, adăugând că ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, va iniţia, în lunile ianuarie şi februarie, consultări publice în toate judeţele pe tema proiectului.

Kelemen a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Prezidiului UDMR, că proiectul Legii sănătăţii trebuie să fie în beneficiul cetăţenilor, ci „nu al băieţilor deştepţi din zona asigurărilor private sau alte zone“. „Este nevoie de o dezbatere parlamentară şi de o consultare largă în toată ţara. Prin dezbaterile parlamentare vom avea un proiect de lege care va fi în beneficiul cetăţenilor, nu al băieţilor deştepţi din zona asigurărilor private sau alte zone“, a spus Kelemen. Prima decizie politică a UDMR – după ce „a pus mâna“ pe legea sănătăţii – este că a prelungit la 60 de zile termenul de dezbatere a proiectului de lege, până la sfârşitul lunii februarie.