14 Ian 2019 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Ministrul Muncii despre Pilonul 2: Un lucru bun,şi eu aş fi fost chiar mai abrupt,este diminuarea comisionului(Jurnalul Naţional)
Pilonul 2 de pensii continuă, iar un lucru bun care s-a întâmplat în acest sector este diminuarea comisionului de administrare de la 2,5% la 1%, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, duminică seara, la Antena 3. "Un lucru bun întâmplat, şi eu aş fi fost chiar mai abrupt aici, este diminuarea comisionului (de administrare, n.r.) de la 2,5% la 1%. Noi, românii, dacă contribuiam la Pilonul 2 de pensii, viram 2,5%, plăteam 2,5% acestor administratori (de fonduri de pensii pe Pilonul 2, n.r.) doar pentru că ne ţineau banii. Doar pentru că le livram bani acolo. Această măsură a fost luată la început, când aceşti administratori de fonduri nu aveau bani şi nu aveau randamentul banului, pentru o perioadă de tranziţie până se pun pe picioare şi încep să producă din banii pe care îi au. M-aş fi gândit, poate, să fie comisionul zero, pentru că eu îţi dau nişte bani ca tu să mi-i ţii şi să produci plus valoare cu ei. Acesta este sistemul. Banii puşi acolo trebuie să aibă un randament anume. Să spunem că nu s-a vrut să se bulverseze sistemul şi s-a lăsat acel comision de 1%. Scăderea comisionului a supărat cu siguranţă, pentru că era un comision şi o valoare de bani care intra când eu îţi puneam ţie, administrator de fond de pensii pe Pilonul 2, banii în cont, pentru că îţi dădeam banii. Asta am înţeles-o în primii ani, când nu ai activitate, când nu ai fonduri ca să îţi poţi produce plus valoare . Nu înseamnă că la nesfârşit trebuie să rămână aşa", a subliniat ministrul Muncii. Referitor la scăderea contribuţiilor de la 5,1% la 3,75%, Budăi a precizat că în cifră absolută contribuţiile sunt aceleaşi, în condiţiile în care procentul de 3,75% se aplică la valoarea salariului după trecerea contribuţiilor la angajat.
 

Opinie Cristian Hostiuc, ZF. Înainte să fie prea târziu: Ar trebui să încurajăm creşterea cursului cu câteva procente, pentru a nu ajunge în situaţia de acum 10 ani, când euro a urcat cu 20% în câteva luni şi a zdruncinat toată economia şi veniturile lunare ale câtorva milioane de români(Ziarul Financiar)
Cursul valutar a urcat vineri la 4,6782 lei pentru un euro, un nou maxim istoric. De la începutul anului 2019, cursul a crescut în şapte şedinţe cu 0,3%, de la 4,6639 lei la 4,6782 lei pentru un euro. În 2018 cursul a crescut cu numai 0,09%, adică nici 0,1%, de la 4,6597 lei, la  4,6639 lei pentru euro. Îmi amintesc că la începutul anului 2018 Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, anunţa o volatilitate mai ridicată pentru curs faţă de anii trecuţi, ceea ce însă nu s-a întâmplat. În schimb, BNR a dat o volatilitate mai mare dobânzilor la lei, cu o creştere a dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 2,5% şi o creştere a ROBOR la trei luni de la 2% la 3%, adică o creştere de 50%. Pe parcursul anului, ROBOR ajunsese şi aproape de 3,5%, dar din toamnă, odată ce inflaţia a reintrat pe scădere, şi dobânzile pe piaţa interbancară au început să scadă. În 2017, din a doua parte a anului, ROBOR a crescut de la 0,6% pe an la 2% pe an. În 2018 creşterea cursului leu/euro cu numai 0,09% faţă de o inflaţie de 3,4% estimată pentru tot anul, cu un maxim de 5,4% şi o dobândă la lei de 3-3,5%, pare puţin ieşită din peisajul macroeconomic. În 2018, în 11 luni, deficitul comercial - diferenţa dintre importuri şi exporturi - a ajuns la 13,4 miliarde de euro şi, dacă mai punem cel puţin 1,5 miliarde de euro în decembrie, avem un deficit pe tot anul de 15 miliarde de euro, cel mai ridicat din ultimul deceniu.
 

 

Atenție mare! Ce taxe și impozite trebuie plătite în 2019 după schimbarea Codului Fiscal! Puteți plăti penalizări uriașe! Toți românii sunt vizați(Evenimentul Zilei)
Codul fiscal a fost din nou modificat anul trecut, iar acest lucru a avut repercusiuni și asupra impozitelor și taxelor. Acum există termene bine definite până la care sunteți obligați să plătiți sau veți fi penalizați. Aşadar, toţi cei care au în proprietae o clădire, un teren sau un autovehicul datorează anual impozit pentru acestea. Potrivit noului Cod Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt: a) impozitul pe clădiri şi taxa pe clădiri; b) impozitul pe teren şi taxa pe teren; c) impozitul pe mijloacele de transport; d) taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor; e) taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate; f) impozitul pe spectacole; g) taxele speciale; h) alte taxe locale.
Sumele de plată sunt stabilite la nivelul fiecărei primării, inclusiv al celor şase din Capitală.
Impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv.Taxa pentru servicii de reclamă şi publicitate se varsă la bugetul local, lunar, până la data de 10 a lunii următoare celei în care intră în vigoare contractul. Taxa specială pentru promovare turistică se varsă la bugetul local, lunar, până la data de 10 a lunii următoare celei în care s-a colectat. Impozitul pe spectacole se plăteşte lunar până la data de 10 inclusiv a lunii următoare celei în care a avut loc spectacolul, conform avocatnet.ro

 

 

Ce noutăţi aduce anul 2019 în privinţa pensiilor de stat şi a celor private(Adevarul)
Pe lângă dezbaterile interminabile privind noua lege a pensiilor, anul 2019 aduce câteva modificări importante în privinţa pensiilor atât a celor de stat, cât şi în privinţa celor private. Pensiile se majorează din septembrie   Astfel, pensiile de stat nu vor mai fi majorate de la 1 ianuarie, aşa cum se specificase iniţial, ci de la data de 1 septembrie, când punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei, la 1.265 de lei. Ca atare, din septembrie pensiile vor creşte cu 15%. De exemplu, cine are 1,2 puncte va lua mai mult cu 198 de lei, cine are 1,5 puncte va primi în plus 247,5 lei, cine are două puncte va lua 330 de lei etc.   Pensia minimă creşte pentru toată lumea, indiferent câţi ani a muncit   În ce priveşte pensia minimă, aceasta va creşte de la 640 de lei, cât este în prezent, la 704 de lei, inclusiv pentru cei care în prezent primesc indemnizaţie socială. Cu alte cuvinte, în 2019 toţi pensionarii care au pensia minimă vor primi aceiaşi majorare indiferent de anii lucraţi.    Se recalculează pensiile   O altă prevedere de care trebuie ţinut cont este recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în locuri de muncă încadrate în grupa I sau a II-a şi care, pe lângă majorarea punctului de pensie vor beneficia şi de recalculare în baza Legii nr. 221/2018.    Recalcularea a început în octombrie 2018, iar Casa de Pensii a anunţat că se va termina până în octombrie 2019, ministrul Muncii,. Marius Budăi precizând că sumele rezultate în urma recalculării vor fi plătite retroactiv, începând din octombrie  2018, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare.   În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât cel iniţial, se menţine cel vechi astfel încât să nu scadă nici o pensie.   Românii se pot retrage din Pilonul II de pensii. Care sunt condiţiile impuse   Ordonanţa de Urgenţă 114, publicată în Monitorul Oficial spre sfârşitul anului trecut, conţine şi prevederi legate de retragerea din Pilonul II de pensii private obligatorii.  Potrivit acesteia, oO persoană participantă la un fond de pensii poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deţinute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată. 
 

De râsu’ plânsu’. Cum călătoresc ROMÂNII cu avionul: ”Se îmbracă CU GECILE şi iau valizele în braţe cu 20 de minute ÎNAINTE DE ATERIZARE“(Gandul)
O călătorie aeriană cu peripeţii pentru o româncă din Drobeta-Turnu Severin care trăieşte de mai mulţi ani la Londra. Femeia a povestit cum a fost ameninţată, îmbrâncită şi călcată pe nervi de pasagerii nerăbdători şi needucaţi ai unei curse aeriene Timişoara-Londra.Claudia Guţulescu lucrează în Londra în departamentul de vânzări al ”Mitchells & Butlers”, un lanţ de pub-uri şi restaurante din Marea Britanie. Românca este cunoscută pentru postările sale de pe Facebook în care povesteşte diferite întâmplări legate de experienţele ei din Marea Britanie şi din România. Femeia a povestit sâmbătă cum a decurs un zbor Timişoara - Londra. ”Timişoara - Londra, 10 ianuarie 2019. Avion plin. Bagaje multe. În încercarea de a rezolva problema, însoţitoarele de zbor împing zdravăn valize de colo-colo, comunicându-şi unde şi cât loc ar mai fi. "Dacă mai vrei, mai e loc aici!"
Pasagerul de pe scaunul de sub locul indicat: "Auzi?? Vezi că eu am plătit la bagaj! Dacă mai e loc AICI, îmi pun eu geaca! Să fie clar! Că de aia am plătit! Nu să îşi pună alţii genţile la mine în loc!!!". Şi se întoarce revoltat spre pasagerul de lângă: "I-auzi domne'! Să pună alţii? Păi eu sunt prost??". Unei femei i se ia valiza şi i se plasează în compartimentul de bagaje aflat la vreo trei rânduri distanţă. Criză de isterie: "Am drepturi! Am plătit! Eu vreau bagajul meu aici, nu mă luaţi de proastă voi pe mine!!".

 

Format: