14 Mai 2015 - 08:20

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

„Generaţia picată”: 300.000 de elevi au mers la liceu degeaba(Jurnalul Național)
Jumătate dintre cei care pică Bacalaureatul renunţă la şcoală şi nu mai dau examenul din nou în anii următori. Dintre cei care încearcă pentru a doua sau chiar a treia oară să îşi ia diploma de absolvire, doar o treime reuşeşte, arată statisticile ultimilor ani.

În ultimii 5 ani, 330.000 de elevi au mers la liceu degeaba: fie nu s-au prezentat, fie au picat examenele de absolvire. „E o cifră foarte mare, sunt destine frânte, şi nu neapărat din cauza lor, cât din cauza sistemului”, spune Ştefan Vlaston, preşedintele EDU CER – Asociaţia profesională pentru educaţie şi cercetare din România. În urmă cu 10 ani, procentul celor care promovau examenul maturităţii era de aproape 85%. Acum, abia trece de 60%. Odată ce au picat examenul, cu greu se mai adună în încercarea de a-şi lua diploma. Jumătate din ei renunţă. Fie îngroaşă rândurile şomerilor, fie se angajează pe salarii de nimic. 

Numărul celor care nu au reuşit să treacă examenele a crescut după 2009, odată cu desfiinţarea şcolilor de Arte şi Meserii. Cei care ar fi vrut să urmeze un învăţământ profesional s-au văzut nevoiţi să meargă la liceele tehnologice, la finalul cărora să susţină un examen greu de Bacalaureat.

 

Judeţele din vestul ţării, campioanele pieţei muncii în ultimii ani: numărul de locuri de muncă a crescut cu peste 20.000, iar salariile angajaţilor au fost majorate cu 16%(Ziarul Financiar)
Vestul ţării a avut cea mai bună dinamică a pieţei muncii în perioada 2010- 2013, având în vedere că, în total, în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara numărul de joburi a crescut cu 21.400. 

Totodată, salariile medii nete ale angajaţilor din această regiune au depăşit valoarea de 2.000 de lei brut pe lună, înregistrând o creş­tere de 16% în intervalul analizat, arată datele centralizate de ZF pe baza celei mai recente cercetări statistice publicată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Soldul” angajărilor făcute în cei patru ani analizaţi în cercetarea INS arată că, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, în perioada 2010- 2013 numărul de locuri de muncă a crescut cu circa 67.000. Dacă vestul ţării a avut cea mai bună dinamică din punctul de vedere al noilor angajări cumulate cu creşterile salariale semnificative, statisticile arată că cele mai multe locuri de muncă au fost create totuşi în regiunea Centru (care cuprinde judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), unde s-au făcut 29.600 de angajări în intervalul analizat.

Unul dintre angajatorii din regiunea Centru care a făcut recrutări în această perioadă este banca Raiffeisen, care a deschis un centru operaţional la Braşov, unde în 2012 şi 2013 au fost transferate de la Bucureşti activităţi operaţionale precum procesarea tranzacţiilor, a popririlor, activităţi de call center, analiză şi administrarea creditelor persoane fizice şi colectarea creditelor.

„La finalul anului 2010 am deschis centrul operaţional de Braşov pe care l-am dezvoltat şi în anii următori, prin diversificarea activităţilor realizate. În prezent, centrul are 530 de an­gajaţi. Nu previzionăm o creştere spectaculoasă a numărului de salariaţi în următoarea pe­rioadă, deşi angajări se fac tot timpul, ca urmare a specificului acestui sector care are o fluctuaţie mai mare de personal”, a spus Corina Vasile, directorul de comunicare al Raiffeisen Bank.

 

PERCHEZIȚII la baronul de Caraș Severin, Sorin Frunzăverde. Procurorii DNA au venit însoţiţi de luptătorii Brigăzii Speciale de Intervenţie(Evenimentul Zilei)
Sorin Frunzăverde este căutat cu mascații, în această dimineață. Procurorii DNA, structura centrală, au descins, în urmă cu puţin timp, la vila preşedintelui Consiliului Județean Caraș Severin, Sorin Frunzăverde, și la biroul acestuia din sediul instituției.
Anchetatorii structurii centrale a DNA au venit  însoţiţi de luptătorii Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Sorin Frunzăverde nu a fost găsit acasă, la ușa răspunzând o bătrână. Președintele CJ Caraș Severin se află la o întâlnire cu primarii și secretarii de comune la Băile Herculane.

Perchezițiile au loc la numai o zi după ce  mâna dreaptă a lui Frunzăverde, liberalul Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele CJ Caraș Severin pe care și l-a numit acesta în urrmă cu două mandate, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar de corupție. Ghiorghioni pretinsese și primise mită 200.000 de lei, respectiv 10% din valoarea unor contracte între instituție și omul de afaceri Pavel Armașu. El a fost prins în flagrant, imediat după ce a încasat 20.000 de lei mită, parte din suma totală menționată.

Surse apropiate anchetei susțin că în acest demers infracțional, liberalul avea aprobarea superiorului său, liderul CJ Caraș Severin.

 

Cătuşe şi arestări. Deştepţii care se luptă cu ele(Adevarul)
Să-i facem puţin de ruşine pe câţiva dintre inteligenţii din Parlament care, clamând ţâfnos drepturile omului, tocmai au declanşat o ofensivă de mutilare a legislaţiei penale. Azi, ne ocupăm de senatorul Şerban Nicolae şi de tripleta Ioan Chelaru – Ovidiu Donţu – Cristiana Anghel. Dacă vrei să evaluezi capacitatea intelectuală a parlamentarilor care au iniţiative legislative, cel mai util mijloc e să citeşti avizul Consiliului Legislativ, care însoţeşte orice propunere de act normativ. Consiliul Legislativ este un organism tehnic ce veghează riguros să nu existe în legislaţie suprapuneri, contradicţii sau formulări neconforme cu normele de tehnică legislativă. De regulă, Consiliul Legislativ dă aviz favorabil la orice prostie, la care ataşează politicos propriile observaţii. Nu de puţine ori, observaţiile Consiliului desfiinţează în totalitate proiectul de lege pe care tocmai l-a avizat favorabil. Senatorul Şerban Nicolae, de profesie avocat şi de meserie statornic prieten al infractorilor, a iniţiat un proiect de lege de modificare a Codului de Procedură Penală, în care, printre altele, a scris că o persoană faţă de care se dispun măsuri preventive nu poate fi încătuşată „în nicio împrejurare”, cu excepţia celor care au comis fapte violente, s-au sustras urmăririi penale ori s-au opus măsurii preventive.

 

Percheziţii la avocatul Doru Boştină, într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul IT cu prejudiciu de peste 1 milion de euro(Gandul)
Poliţiştii fac 18 percheziţii, joi dimineaţă, în Bucureşti şi în două judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală în domeniile IT şi consultanţă cu un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro şi în care este vizat şi avocatul Doru Boştină, spun surse din Poliţie.
Conform surselor citate, vor fi emise mandate de aducere pe numele a 16 persoane, printre acestea fiind şi avocatul Doru Boştină şi fiul acestuia.
Poliţiştii şi procurorii au descins la locuinţele acestora din Bucureşti şi Corbeanca, precum şi la cabinetul de avocatură al lui Doru Boştină. Într-un comunicat transmis joi dimineaţă, Poliţia Română anunţă că poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, desfăşoară o operaţiune pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul IT şi al consultanţei, astfel că au loc 18 percheziţii la 16 persoane suspectate că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 1.000.000 de euro.
Conform sursei citate, sunt efectuate 18 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa, iar persoanele vizate sunt suspectate că s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Format: 

Topic: