14 Mar 2016 - 08:47

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

EXPLICAŢIA lui Cioloş pentru urgenţa ordonanţei privind interceptările SRI. „Dacă nu o adoptam, rămâneam descoperiţi în unele cazuri”(Gandul)
După o serie de critici privind ordonanţa adoptată de guvern după ce Curtea Constituţională a scos SRI din dosarele penale, premierul Dacian Cioloş a explicat urgenţa măsurii prin faptul că „rămâneam descoperiţi în unele cazuri” dacă actul normativ nu era nu era adoptat odată cu publicare decizie CCR în Monitorul Oficial. De asemenea, şeful guvernului susţine SRI va putea fi organ de cercetare penală pentru cazuri privind siguranţa naţională şi terorismul, exclusiv sub control judecătoresc, restul fiind "interpretare nefondată".Premierul Dacian Cioloş afirmă că SRI va putea fi organ de urmărire penală pentru cazuri privind siguranţa naţională şi terorismul exclusiv sub control judecătoresc, restul fiind "interpretare nefondată".
''SRI nu poate fi organ de urmărire penală DECÂT pentru cazuri privind siguranţa naţională şi privind terorismul (conform legii de funcţionare a SRI) şi DOAR, EXCLUSIV SUB CONTROL JUDECĂTORESC, în prezenţa unui PROCUROR. Restul e interpretare nefondată'', a răspuns premierul duminică seara pe Facebook unui reproş potrivit căruia prin schimbările din OUG privind interceptările ar fi reînfiinţat Direcţia VI - anchete penale - a Securităţii.
Întrebat de ce actul normativ nu a fost pus în dezbatere, Cioloş a susţinut că nu mai era timp. ''Şi acum punem OUG în consultare publică de câte ori se poate. În cazul OUG privind interceptările, nu mai era timp fizic, pentru că rămâneam descoperiţi în unele cazuri dacă nu adoptam OUG în acelaşi timp cu publicarea hotărârii CC în Monitorul oficial'', a explicat el.

 

EXCLUSIV Marian Godină, poliţistul-fenomen care a băgat spaima în sistem. Cum facem bine România: „Mă bucură enorm că am susţinerea civililor”(Adevarul)
Marian Godină, considerat cel mai în vogă poliţist al momentului după ce a demascat, mai întâi pe pagina sa de Facebook şi, ulterior, într-o carte lansată recent, corupţia din Poliţie, vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, despre viaţa de agent la Rutieră, dar şi despre valul de reacţii primite după publicarea volumului „Flash-uri din sens opus”.După ce şi-a deranjat şefii cu dezvăluirile despre practicile necurate din Poliţia Română, Godină este încrezător că sistemul, oricât de putred şi de puternic este, poate fi schimbat. Iar asta cu atât mai mult cu cât a simţit pe propria piele cum poliţiştii curaţi au parte de sprijinul românilor de rând.   ”Adevărul”: ”Flash-uri din sens opus” e o lecţie despre România reală, fără farduri şi briz-brizuri, simplă, uneori amuzantă, dureroasă de multe ori. Cum e România reală, văzută din stradă de poliţistul Marian Godină? Ce se vede când dăm la o parte stratul de fard din statistici şi din declaraţiile oficiale şi coborâm în lumea reală, printre oamenii simpli?   Marian Godină: Am considerat mereu că poziţia poliţistului din stradă este perfectă pentru a observa societatea românească exact aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. România reală este exact aşa cum arată în cartea Flash-uri din sens opus, poate ceva mai dură, ţinând cont că în carte am dorit să păstrez un registru amuzant şi să nu scriu prea mult despre tragediile pe care le vede aproape zilnic un poliţist rutier.   Dincolo de zâmbetele stârnite de unele întâmplări prezentate, cartea e şi o culegere de tipologii din România reală de care ne izbim toţi, de la tânărul plecat în străinătate şi întors în ţară cu pretenţii de persoană foarte importantă la cei care au impresia că dau un telefon şi rezolvă tot, la băiatul de bani gata ”accesorizat” corespunzător pe scaunul din dreapta sau la fata care are impresia că i se cuvine tot pentru că zâmbeşte frumos. Cum e interacţiunea cu oameni atât de diferiţi, cum faci faţă unor tipologii atât de variate fără să pară nimic forţat, ce înveţi din astfel de situaţii?   Meseria de poliţist este complexă. Trebuie să înveţi să fii şi puţin profesor, şi consilier, dar mai ales psiholog. Un om rigid nu poate rezista prea mult ca poliţist. Trebuie să te adaptezi în funcţie de caracterul fiecărui om cu care interacţionezi. Această interacţiune e destul de obositoare, mai ales că nu întâlneşti doi oameni la fel, dar trebuie să înveţi de fiecare data câte ceva nou şi astfel să te perfecţionezi. 

Adrian Moraru: „Îmi fac griji dacă își termină mandatul. Este un low energy President”. Analiștii politicii pun sub semnul întrebării mandatul „diletantului” Klaus Iohannis(EVZ)
Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, a afirmat, pentru EVZ, că există riscul ca Iohannis să nu își încheie mandatul dacă va continua în același stil. Moraru este de părere că Iohannis a dezamăgit mai mult decât era cazul şi că s-ar putea întâmpla chiar ca acesta să nu ajungă să-şi termine mandatul. Moraru a mai spus că cercetările sociologice îndică faptul că oamenii care l-au votat pe Iohannis în 2014 nu l-ar mai vota acum.
„Cred că este un Președinte care a dezamăgit mai mult decât era cazul. Îmi fac griji dacă el chiar își termină mandatul, nu îmi doresc asta, dar această problemă este reală”.În privința articolului din Der Spiegel, Moraru a punctat că acesta este cu atât mai grav cu cât provine dintrun ziar nemțesc, având în vedere că este etnic german, și că nu ar fi fost la fel de grav dacă articolul ar fi apărut, de exemplu, în Le Monde.„Poate nu știe sau nu are cercetări sociologice, dar cred că ar trebui să afle că oamenii care l-au votat în 2014, acum nu îl mai votează. Ca să împrumut o expresie pe care Trump a folosit-o la adresa contracandidaților săi, Iohannis este un «low energy President »”, a punctat directorul adjunct al IPP.

Scor istoric realizat de Paris Saint Germain(Cotidianul)
Duminică seara, pe Stade de l'Aube din Troyes, liderul din hexagon, Paris Saint Germain a câştigat în faţa echipei gazdă, Troyes AC cu scorul de 9-0, reuşind să stabilească un record: cea mai categorică victorie în deplasare din istoria primei divizii din Franţa. Vechiul record data din ediţia 1951/52 şi aparţinea echipei AS Saint Etienne care a învins cu 10-3 pe “Stade Velodrome”, echipa gazdă Olympique Marseille. Recordul “personal” al celor de la PSG data din toamna anului 1977, scor 8-2 tot pe ... Stade de l'Aube, în faţa Troyes Aube Football, precursoarea actualei echipe din localitate. Cel mai mare scor din istoria primei divizii din Franţa, dar înregistrat pe teren propriu, stă “în picioare” din 1936, când Sachaux a învins pe Valenciennes cu 12-1.
PSG a egalat recordul din “Big Five”
Victoria cu 9-0 în deplasare a celor de la PSG, egalează recordul din “Big Five” – cele mai puternice 5 campionate din Europa. Pe 26 martie 1966, echipa Meidericher SV (actuala MVS Duisburg) învingea cu 9-0 pe „Sportpark Neukölln” echipa gazdă Tasmania Berlin.
În Anglia, începând cu anul 1893, s-au înregistrat 3 meciuri în care oaspeţii au câştigat la 8 goluri diferenţă: de două ori 1-9 şi o dată 0-8. Cel mai recent scor fluviu în deplasare, s-a înregistrat pe 3 noiembrie 1955, în meciul Cardiff City – Wolverhampton Wanderers 1-9.
În istoria Primera Division avem de patru ori câte un 0-8, ultimul foarte recent, pe 2 mai 2015, Córdoba CF – FC Barcelona 0–8.
În Italia, AC Milan a bătut pe 5 iunie 1955 cu 8-0 în deplasare pe Genoa 1893, acesta fiind recordul în penisnsulă. S-au înregistrat şi diferenţe mai mari, dar înainte de anul 1928, de când prima ligă se desfăşoară sub forma de campionat unitar.

Comedia „Academia de Poliție”, reală în România(EVZ)
Numirea actorului de comedie Daniel-Costel Torje în funcţia de rector al Academiei de Poliţie „Al. Ioan Cuza” pare o glumă. Experţii în resurse umane spun că CV-ul îl recomandă pe Torje pentru un post de animator pentru copii. Ministrul Afacerilor Interne l-a numit în funcţie, deşi nu a lucrat nici măcar un minut ca poliţist, iar la Academie a ajuns ca suplinitor la catedra de Sport.
Specialiştii în Resurse Umane spun că ar fi respins din start un CV ca al comisaruluişef Daniel-Costel Torje, dacă ar fi fost candidat la un loc de muncă în mediul privat. Omul care răspunde acum de formarea viitorilor ofițeri pare mai degrabă pregătit să-i distribuie în comedia „Academia de Poliție”. Rectorul a fost „actor amator cu roluri episodice în următoarele seriale TV”: „La Bloc”, „La Servici”, „Nimeni nu-i perfect”, „Fete de măritat”, „Cel mai show” şi în piesa de teatru „Stăpânul ciolanului”, pusă în scenă de compania teatrală „VOUĂ”. De asemenea, a fost premiat la festivalul de umor „Ceapa de aur” şi se laudă cu seria de scenete „Stafidă în acţiune”, „Încurcăturile lui Stafidă”, „Stafidă şi Europolul” sau „Stafidă Redivivus”.
Specialist în minifotbal şi aerobic
Din activitatea rectorului se mai poate remarca o lungă perioadă în care s-a dedicat gimnasticii aerobice şi echipelor de minifotbal, la Academia de Poliţie din Bucureşti. „În primul rând, orice candidat la orice fel de job în sectorul privat ştie că nu se poate prezenta cu un astfel de CV în faţa angajatorului. Nu se trec amănuntele irelevante într-o prezentare care ar trebui să însemne foarte mult pentru prima impresie a specialistului în Resurse Umane. În mod normal, un astfel de CV nici măcar nu ar fi luat în seamă de către angajatori. Dar nu pot comenta aceste lucruri, pentru că nu vreau să mă amestec în problemele politice”, spune unul dintre specialiştii în HR, din mediul privat. Alt specialist apreciază, tot sub protecţia anonimatului, că o astfel de prezentare l-ar putea recomanda pe candidat cel mult pentru un post part-time de animator pentru copii, într-un loc de joacă de la mall sau dintr-un hotel de lux, pe timpul sezonului estival. „Din CV observăm calităţile de lider de grup şi experienţa în activităţi recreative, sportive şi umoris-tice. Orice părinte şi-ar dori să-şi lase copilul în grija lui”, spune un specialist în HR.

 

Format: