Share
14 Mar 2019 - 08:23

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Parlamentarii britanici au respins un Brexit fără acord(Jurnalul Naţional)
Parlamentarii britanici au respins printr-un vot extrem de strâns, miercuri seara, opţiunea unui Brexit fără acord, vot ce deschide calea pentru formularea unei cereri de amânare a ieşirii Marii Britanii de UE, informează agenţiile Reuters şi AFP. 312 de parlamentari britanici au votat în favoarea amendamentului A, în timp ce 308 de parlamentari au votat împotrivă. Amendamentul A, prezentat de Caroline Spelman şi susţinut de parlamentari din mai multe partide, exclude un Brexit fără acord, în orice circumstanţă. Votul de miercuri a avut loc după ce cu o zi înainte Parlamentul Regatului Unit a respins ultima versiune de acord privind Brexit-ul susţinută de guvernul de la Londra. Pentru acord - modificat faţă de versiunea din noiembrie anul trecut şi respinsă deja în ianuarie - au votat 242 de parlamentari, iar împotrivă 391. Înfrângerea suferită de premierul Theresa May a fost categorică, deşi mai puţin severă decât cea de la începutul anului, când au fost doar 202 de voturi în favoarea acordului şi 432 împotrivă. În condiţiile în care parlamentarii au respins miercuri un Brexit fără acord, joi seara va urma un alt vot privind autorizarea guvernului britanic de a solicita o prelungire a validităţii Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care a fixat data retragerii pe 29 martie după o perioadă de negociere de doi ani.
 

Un nou pol de dezvoltare imobiliară se conturează în sudul Bucureştiului: 32.000 mp de teren la marginea Parcului Văcăreşti, gata de construit pentru birouri, spaţii comerciale şi locuinţe(Ziarul Financiar)
Primăria Sectorului 4 a depus cerere pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru terenul viran de pe calea Văcăreşti, una dintre marile zone din Capitală cu po­tenţial pentru dezvoltare imobiliară, dar care este abandonat.„Serviciul Cadastru şi Fond Funciar din cadrul Primăriei Sectorului 4 al Municipiului Bucu­reşti efectuează o analiză în privinţa regi­mului de proprietate pentru acea zonă“, au spus reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 care nu au precizat cine sunt proprietarii terenurilor şi care va fi destinaţia exactă a spaţiului. Zona este una cu indicativul CB3, adică din subzona polilor urbani principali alături de zone precum Berceni, Barbu Văcărescu, Colentina sau Orhideelor. Potrivit anunţului de consultare asupra elaborării propunerilor depus la Urbanism, Sectorul 4, în calitate de beneficiar, doreşte sta­bilirea regulilor de construire în acord cu ten­dinţa actuală de dezvoltare a zonei. Compania care elaborează PUZ-ul este Ve­go Concept Engineering. Aceasta lucrează şi la PUZ pentru zona de sud a sectorului 4 şi a re­a­lizat la nivelul Capitalei proiecte pentru clădiri de birouri, rezidenţiale şi comerciale. În zona Văcăreşti, potrivit anunţurilor de pe imobiliare.ro, preţul mediu al terenului este de 400-500 de euro/mp, astfel încât întreg lotul de 32.000 mp valorează circa 13 mil. euro. De asemenea, tot potrivit siteului de anunţuri, în acea zonă, cuprinsă între calea Văcăreşti, Parcul Natural, Sun Plaza şi Asmita sunt şase loturi de vânzare, cel mai mare, de 2.243 mp având un preţ de aproape 1,7 mil. euro.

 

Topul oraşelor poluate din România. Studiu ONU: poluarea din aer ucide mai mulţi oameni decât fumatul(Adevarul)
Poluarea a ajuns să ucidă mai multe persoane decât fumatul, arată cel mai recent raport al organizaţiei Naţiunilor Unite. România nu face excepţie, mai ales că ţara noastră a devenit cimitirul de maşini vechi al Europei, dar şi pentru că românii fac tot mai multă risipă şi generează din ce în ce mai multe deşeuri.Raport îngrijorător al Organizaţiei Naţiunilor Unite: 8,8 milioane de oameni mor din cauza bolilor provocate de noxele din atmosferă. Practic, poluarea ucide mai mulţi oameni decât o face fumatul, arată documentul citat, în condiţiile în care cifra persoanelor care îşi pierd viaţa din cauza bolilor respiratorii şi cardiovasculare generate de poluare este dublă faţă de ce se ştia până acum. „Nu e surprinzător acest raport”, spune Andrei Coşuleanu, expert în mediu şi fondator al organizaţiei Act for Tomorrow. „Consumul de produse a crescut semnificativ, inclusiv în România, ceea ce automat duce la mai multe deşeuri. Cresc astfel, substanţele care sunt eliminate în atmosferă. Aceste deşeuri, din ce în ce mai multe, sunt depozitate la gropile de gunoi, dar ele produc de câteva ori mai multe gaze cu efect de seră decât produceau în mod obişnuit”, a explicat, pentru „Adevărul”, Andrei Coşuleanu. Bucureştiul, pe locul 4 în topul celor mai poluate oraşe   Spre exemplu, deşi iniţial Bucureştiul era considerat a fi cel mai poluat oraş din România, acum a trecut, într-un top recent făcut de AirVisual, pe locul patru, în urma unor centre universitare cum sunt Iaşi, Cluj Napoca şi Braşov.    Potrivit documentului, Capitala Moldovei este cea mai poluată, concetraţia medie de particule în suspensie fiind de 27 de micrograme de metru cub. Pe lista oraşelor cele mai poluate sunt incluse şi Ploiesti, Măgurele, Timişoara, Arad, Scheia şi Braniştea. La pol opus, în topul oraşelor cu cel mai curat aer se regăsesc Constanţa, Brăila şi Galaţi. „Particulele în suspensie (PM10 şi PM2.5) sunt particule fine generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Multe oraşe din România depăşesc constant nivelul maxim acceptat de legislaţie”, arată specialiştii care au întocmit raportul AirVisual, în care au fost incluse peste 3.000 de oraşe. „E vorba de numărul mare de maşini care ajung în aceste zone de dezvoltare dar şi de faptul că se construieşte foarte mult în aceste oraşe mari. Din păcate, nu există nişte standarde de protecţia mediului în construcţie. Mai precis, constructorii nu au obligativităţi semnificative pentru a încerca să stabilileze praful şi alte tipuri de poluări care pot fi generate de o construcţie”, a completat Andrei Coşuleanu. 

 

Este incredibil ce face Rusia! Pregătirile pentru război sunt din ce în ce mai evidente. Zona-cheie vizată de Putin(Evenimentul Zilei)
Rusia va desfăşura în curând sisteme de rachete antiaeriene Tor-M2 în zona arctică, afirmă amiralul Nikolai Evmenov, într-un interviu publicat miercuri de Krasnaia Zvezda, ziarul oficial al Ministerului Apărării de la Moscova. În materialul citat de DPA se arată că măsura va întări apărarea Rusiei pe ruta maritimă nordică din Oceanul Arctic. Agenţia menţionează că zona a devenit navigabilă pe perioade mai lungi în ultimii ani, când temperaturile medii au fost relativ ridicate, scrie Agerpres Sistemele de rachete sol-aer vor fi desfăşurate imediat ce se vor încheia testele. Baza militară de la Tiksi, din regiunea Iakuţia din Extremul Orient, va găzdui în curând "unităţi antiaeriene menite să asigure securitatea spaţiului aerian deasupra Rutei Maritime de Nord", a declarat Evmeno.
 

Laserul de la Măgurele: Care sunt beneficiile pentru cetăţeni(Gandul)
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Ilfov anunţă, după ce laserul de la Măgurele a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume, că printre beneficiile pentru cetăţeni se numără cercetări din domeniul medical, în domeniul hi-tech sau facilitarea transferului tehnologic către mediul de afaceri.
Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că cei 10 PetaWats atinşi la Măgurele plasează ţara „la frontiera cunoaşterii şi ne pun pe harta elitei ştiinţifice mondiale.”
Cercetările de la Măgurele aduc beneficii cetăţenilor, precum:
- cercetare cu aplicabilitate directă în beneficiul cetăţenilor, în domeniul medical. Se caută, de exemplu, un tratament pentru cancer. O astfel de descoperire ar revoluţiona lumea în care trăim, o lume în care numărul bolnavilor afectaţi de
această boală este în creştere;
- cercetări în domeniul farmeceutic – cercetătorii speră să descopere medicamente noi, mult mai eficiente în tratarea bolilor;
- cercetări în domeniul hi-tech – de exemplu industria aerospaţială şi mai departe, chiar studiul teleportării. Particulele sunt accelerate şi pleacă, atunci când asupra lor se acţionează cu cel mai puternic laser din lume;
- facilitarea transferului tehnologic către mediul de afaceri, atât la nivelul IMM-urilor, cât şi în cadrul companiilor mari.
„Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), situat în oraşul Măgurele, judeţul Ilfov, are o alocare de 320 milioane euro şi este coordonat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN - HH). (...) Extreme Light Infrastructure (ELI) este o platformă internaţională de cercetare în domeniul laserilor. ELI se bazează, initial, pe 3 facilităţi, în Cehia, Ungaria şi România. Volumul cumulat al investiţiilor depăşeşte 850 milioane euro, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR)”, se arată în informarea transmisă de Consiliul Judeţean Ilfov.

 

Format: