15 Feb 2019 - 08:27

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Suspecta Kovesi, la un pas de suspendarea din magistratură(Jurnalul Naţional)
Laura Codruța Kovesi, urmărită penal de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție pentru fapte deosebit de grave, legate de modul în care a fost finanțată aducerea în  țară, în anul 2011, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, riscă excluderea din magistratură. Ea a fost citată, în calitate de suspect, astăzi, ocazie cu care există probabilitatea ca anchetatorii să instituie pe numele ei măsura controlului judiciar. Acest lucru ar putea conduce, ca şi în cazul procurorilor de la “Unitatea de elită” de la Ploieşti, Lucian Onea şi Mircea Negulescu, zis “Portocală”, la suspendarea ei din magistratură. Asta, deoarece infracțiunile pentru care este cercetată Kovesi, respectiv luarea de mită şi abuzul în serviciu, se pedepsesc, pe lângă ani grei de puşcărie, şi cu interzicerea dreptului de a exercita profesia din care a săvârşit faptele sau de a ocupa o funcție publică. Practic, în această ipoteză, CSM nu ar putea face altceva decât să constate că suspendarea lui Kovesi din magistratură se produce, lucru care ar anula, în mod definitiv, orice şansă a fostei şefe a DNA de a accede la mult râvnitul post de procuror-şef al Parchetului European. În dubla ei calitate de candidat la şefia Parchetului European, pe de o parte, şi de suspect de infracțiuni de corupție, pe de altă parte, Laura Codruţa Kovesi riscă să-şi piardă cel mai de preț bun care a consacrat-o: influența politică de care s-a bucurat timp de 12 ani şi jumătate. Citarea, joi seara, în calitate de suspect, pentru săvârşirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, este doar primul pas al anchetei penale derulate de procurorii Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Odată aduse la cunoştință aceste învinuiri, Kovesi poate să devină, din suspect, inculpat, prin punerea în mişcare a acțiunii penale în acest dosar, fapt ce ar putea determina anchetatorii să instituie împotriva ei şi măsura preventivă a controlului judiciar. Măsură preventivă care, pe durata instituirii ei, poate veni la pachet cu o serie de obligații şi de interdicții.

Fiscul a făcut un pas înainte: a înfiinţat instituţia medierii, unde discută cu contribuabilii, astfel încât aceştia, dacă au probleme de plată a taxelor şi impozitelor, să beneficieze de reeşalonări. "Sunt contribuabili care nu reuşesc să îşi menţină afacerile viabile din cauza insolvenţei sau a unui client rău-platnic.“(Ziarul Financiar)
Fiscul a făcut un pas înainte: a înfinţat instituţia medierii, unde discută cu contribuabilii astfel încât aceştia, dacă au probleme de plată a taxelor şi impozitelor, să beneficieze de reeşalonări. 
 

 

Simona Halep, în semifinalele la Doha. A CÂȘTIGAT un meci cu două tie-break-uri(Evenimentul Zilei)
Simona Halep s-a calificat, joi seară, în semifinalele turneului de la Doha, după ce a câștigat meciul disputat împotriva nemțoaicei Julia Goerges, scor 7-6(1), 7-6(6). Simona Halep (locul 3 WTA) va lupta pentru calificarea în finala turneului de la Doha (Qatar). Românca a evoluat, joi, în sferturile de finală, împotriva Juliei Goerges (Germania, 16 WTA), și s-a impus după un meci disputat pe parcursul a aproape 2 ore, scor 7-6(1), 7-6(6). Simona a avut un meci foarte dificil, deși a dominat copios primele gameuri. Constănțeanca a condus cu 4-0. Goerges a revenit, a avut 6-5, dar Halep s-a impus la tie-break. În actul al doilea, fosta lideră WTA a fost condusă cu 1-3, 3-5, dar a dus meciul în tie-break, acolo unde s-a desprins greu.Vineri, de la ora 15.30, Simona va evolua împotriva ucrainencei Elina Svitolina (locul 7 WTA).    

 

RADET, la un pas de faliment. Căldura din casele bucureştenilor, pusă sub semnul întrebării(Adevarul)
Războiul dintre ELCEN, RADET, ANAF, Ministerul Energiei şi Primăria Capitalei este departe de a fi rezolvat. În baza unui mandat al ANAF, ELCEN cere din nou amânarea votului pe planul de reorganizare, deşi acesta a fost deja respins de judecătorul sindic. În opinia Primăriei Capitalei, acest lucru va duce RADET la faliment.„Am aflat de la reprezentanţi ai Ministerului Energiei ca ELCEN, pe baza unui mandat validat de ANAF, principalul creditor al ELCEN, va solicita din nou, pe data de 22 februarie, prorogarea votului pe Planul de reorganizare a RADET. La ultima şedinţă, judecătorul sindic a respins cu fermitate prorogarea cerută de ELCEN şi a dat si o amendă drastică, solicitând imperativ votul pe Plan, în caz contrar urmând să declanşeze falimentul. Aceste aspecte sunt cunoscute atât de către reprezentanţii Ministerului Energiei, cât şi de cei ai ELCEN şi ANAF.   Mai clar, mandatul primit de la Ministerul Energiei şi validat de ANAF va duce direct RADET-ul în faliment, şi, pe cale de consecinţă, ELCEN-ul”, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti, care citează şi declaraţii ale primarului general Gabriela Firea.   "În primul rând, îi asigur pe bucureşteni ca furnizarea agentului termic nu este în pericol! Vom lua toate măsurile legale pentru continuitate, aşa cum prevede legea, fiind infrastructură critică. Am făcut tot ceea ce este profesional şi omeneşte posibil atât pentru salvarea RADET– instituţie a Municipiului Bucureşti, cât şi a ELCEN, companie aflată în subordinea Guvernului României. 
 

EXODUL fabricilor. Mai multe companii din zona Arad TRAG OBLOANELE şi se mută în Ungaria: Peste 5.000 de angajaţi vor rămâne ŞOMERI(Gandul)
Încă o fabrică din România s-a închis recent, preferând concedierea angajaţilor, deşi avea afaceri de peste 200 milioane de lei, din care peste 7 milioane au fost profit. Mai multe companii mari din Arad şi Curtici au de gând să-şi mute liniile de producţie în Ungaria sau Macedonia, astfel peste 5.000 de angajaţi vor fi lăsaţi fără locuri de muncă. Fabrica de lenjerie intimă din oraşul Curtici, judeţul Arad, deţinută de compania Hanes Global Supply Chain România, a fost închisă în luna decembrie a anului trecut, după mai bine de 18 ani de activitate în zona liberă Arad–Curtici. În total, aproape 200 de angajaţi au rămas fără loc de muncă.
Disponibilizaţii au primit salarii compensatorii, iar la această oră mai există doar câteva birouri care funcţionează. Întreaga producţie se va muta în Vietnam, unde a fost ridicată o fabrică gigant, în care vor munci peste 10.000 de oameni, informează Special Arad.

Format: