Share
15 Mai 2014 - 08:10

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Ştefan Fileaţă, agresorul femeii din Nana, a fost arestat(JN)
Judecătoria din Târgu Jiu a admis propunerea procurorilor de revocare a măsurii arestului la domiciliu cu arestarea preventivă a lui Ştefan Fileaţă pe o perioadă de 30 de zile. Agresorul femeii de la Nana poate contesta aceată decizie în termen de 48 de ore. 
Ştefan Fileaţă n-a ajuns astăzi în faţa magistraţilor din Călăraşi, iar judecătorul a cerut să fie găsit neapărat. Potrivit Antena3, bărbatul avea proces în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru delapidare în detrimentul Complexului Energetic Oltenia. 
Procurorii au cerut înlocuirea arestului la domiciliu cu arestarea preventivă pe motiv că, în momentul comiterii faptelor, el se afla sub control judiciar într-un dosar în care este inculpat pentru complicitate la delapidarea Complexul Energetic Oltenia.

Consiliul Concurenţei a luat la bani mărunţi contractele de exclusivitate pe care producătorii de bere le au cu restaurantele şi barurile(ZF)
Din contractele încheiate între restaurante şi producătorii şi distribuitorii de bere ar trebui eliminate clauzele privind cantitatea minimă achiziţionată şi limitarea la cinci ani a celorlalte menţiuni legate de utilizarea unor materiale de promovare cum sunt umbrelele, meniurile sau mobilierul, este de părere Consiliul Concurenţei ♦ Instituţia spune că ar putea avea indicii pentru deschiderea unor investigaţii vizând „înţelegeri anticoncurenţiale sau comportamente abuzive“ ♦ Producătorii nu au dorit să comenteze pe marginea acestui subiect. 

Contractele pe care producătorii de bere le au cu localurile cuprind unele clauze ce limitează concurenţa, arată un raport recent al Consiliului Concu­renţei, iar informaţiile cuprinse în document ar putea sta la baza deschiderii unei investigaţii în această industrie.

Instituţia consideră că înţelegerile prin care restaurantele sau barurile cumpără volume minime de la distribuitori pe care în prealabil i-au agreat cu producătorii ar trebui eliminate la fel ca şi cele care se referă la faptul că există exclusivitate la expunere, adică unităţile pot vinde doar produsele unei singure companii.

„Dată fiind structura de tip oligopol a pieţei şi consolidarea în ultimii doi ani a poziţiei primilor doi concurenţi, cu cote de peste 30%, se recomandă ca aceştia să îşi facă o autoevaluare a sistemului de distribuţie exclusivă pe care îl practică, pentru a stabili dacă acordurile încheiate conduc la o reală creştere a eficienţei care contracarează reducerea concurenţei intramarcă“, arată studiul Consiliului care este încă în dezbatere publică.

COD GALBEN de ploi TORENȚIALE și FURTUNI. Inundații în trei județe din sudul țări (EVZ)
Meteorologii au emis astăzi o avertizare cod galben de vreme rea pentru cea mai mare parte a țării. În Banat, cea mai mare parte a Olteniei şi a Moldovei, nordul Munteniei, precum şi în vestul şi sudul Transilvaniei cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi izolat, cu precădere în nordul Moldovei şi al Carpaţilor Orientali, 40-50 l/mp.
Între orele 02.00 – 18.00 se vor înregistra averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină.

Potrivit ANM, manifestări de instabilitate atmosferică se vor mai semnala şi în celelalte regiuni, dar pe intervale mai scurte de timp, iar în prima parte a nopţii de joi spre vinei va continua să plouă în special în nord-estul şi sud-vestul teritoriului.
Institutul Naţional de Hidrologie a emis o serie de avertizări de inundaţii pentru mai multe bazine hidrografice din ţară.

Sunt aşteptate depăşiri ale cotelor de atenţie în bazinele hidrografice Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior, unii afluenţi ai Mureşului inferior, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna.

Dan Nicu Rusofobia: între imperiu şi naţiune (Adevarul)
Atât etnicii ruşi, cât şi cetăţenii Federaţiei Ruse, pentru care în limba rusă există doi termeni diferiţi – „russkii” şi, respectiv, „rossianin”, au început să resimtă daunele de imagine pe care, inevitabil, urmau să le  provoace acţiunile Federaţiei Ruse din ultimele luni.Huiduirea reprezentantelor Rusiei de la festivalul „Eurovision” este doar partea văzută a icebergului, un fel de încununare în faţa întregii lumi a ceea ce s-a desfăşurat începând cu luna martie – un nou val de respingere la adresa rusofonilor şi rusofililor (de multe ori aceste două grupuri se confundă) în mai multe state din fosta URSS, cu extindere în afara acestora – prin intermediul: 1. imigranţilor; 2. reţelei internet.Rusofobia nu este un fenomen nou, existând din secolul XVIII, odată cu primele extinderi ale statului rus, devenit Imperiu, în afara vechilor sale graniţe europene. Anterior, Moscovia ocupase, în valuri succesive, teritorii de peste Munţii Ural – Siberia, în mare parte prin intermediul trupelor de cazaci. Însă interacţiunile popoarelor autohtone siberiene cu coloniştii ruşi nu au ajuns să provoace schimbări de percepţie în mentalul comun al majorităţii vecinilor Rusiei, deoarece aceste popoare erau cvasinecunoscute şi nu aveau prea multe legături cu lumea exterioară. Cu totul alta a fost situaţia conflictelor ruso-suedeze, care au marcat primul sfert al secolului XVIII, ajungându-se apoi la confruntarea întinsă pe aproape două secole cu Imperiul Otoman – până la distrugerea deplină a acestuia din urmă. Tot în această perioadă, Imperiul Rus participă la împărţirea Poloniei, alături de Prusia şi Austria. Atât suedezii cât şi polonezii erau popoare cu propriile lor ambiţii de dominaţie şi extindere a autorităţii pe continentul european. Suedezii au construit un imperiu în Scandinavia (profitând de slăbirea puterii Danemarcei), iar polonezii – un imperiu în Europa Centrală, alături de lituanieni. Toate aceste ţări şi-au văzut propriile obiective barate de ascensiunea rusă – Suedia a pierdut, în secolul XVIII şi XIX, controlul asupra coastei baltice şi Finlanda, Polonia s-a pierdut pe ea însăşi, până în 1918.

Şcoala în care EŞTI PLĂTIT SĂ ÎNVEŢI şi care-ţi asigură un job la o companie străină imediat după absolvire. Da, e în România( Gandul)
Pentru tinerii din România, meseria nu mai este o brăţară de aur, aşa cum a fost pentru părinţii lor, ci mai degrabă o tinichea pe care preferă să nu şi-o lege de coadă, chiar dacă asta echivalează cu transformarea lor în şomeri cu sau fără diplomă de bacalaureat după terminarea liceului. Datele de la ministerul Educaţiei arată că doar puţin peste jumătate dintre locurile oferite în sistemul de învăţământ profesional au fost ocupate în acest an şcolar. Sunt însă şi elevi care îşi dau seama de potenţialul pe care îl are învăţarea unei meserii în ceea ce priveşte asigurarea unui loc de muncă şi a unui salariu decent. Aşa este şi Rareş Tudose, elev la Şcoala Profesională Germană Kronstad”, prima de acest gen înfiinţată în România în 2012, după desfiinţarea acestui tip de învăţământ în 2009, în timpul mandatului Ecaterinei Andronescu.Înăltuţ, bine făcut şi cu o privire candidă ce nu se prea potriveşte cu îmbrăcămintea tip „uniformă de camuflaj”, Rareş Tudose este unul dintre cei 250 de elevi ai Şcolii Profesionale Germane „Kronstadt” din Braşov şi se pregăteşte ca, din vara lui 2015,  să lucreze ca „operator pe maşini cu comandă numerică” pentru firmă germană INA Schaeffler. Anul trecut pe vremea asta număra zilele rămase până la terminarea clasei a IX-a pentru că simţea că trebuie să facă o schimbare, mai ales că nu se afla printre premianţi, ba dimpotrivă. Chiar dacă optase iniţial pentru un liceu, până la urmă, insistenţele părinţilor au avut câştig de cauză: „Mi-au zis că decât vânzător în piaţă, cu trei-patru sute de lei pe lună la negru, în cel mai  bun caz, şi fără nici un viitor, e mult mai OK să fac profesionala asta. Cu diploma de aici o să am un loc de muncă aproape garantat şi cu un salariu ca lumea şi după aia pot face şi liceul, la seral, să-mi iau Bac-ul şi să fac şi o facultate, dacă vreau.” După ce i-a mai povestit „cum e treaba” şi unul dintre prieteni săi cei mai buni, care era deja elev la „Kronstadt”, n-a mai stat pe gânduri. Iar acum e de-a dreptul mândru că este elev la „cea mai OK şcoală din Braşov”.

 

 

 

Format: 

Topic: