15 Mai 2015 - 08:19

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

UDMR reclamă statul român șefului Comisiei de la Veneţia(Jurnalul Național)
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis o scrisoare președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, în care se plânge că România încalcă drepturile minorităților naționale, nesocotind specificul cultural şi lingvistic al comunităţii maghiare din Transilvania.

Președintele UDMR a fost deranjat de faptul că Ministerul de Externe nu a invitat lideri ai Uniunii la o conferință prin care s-a marcat împlinirea a 20 de ani de când România a ratificat, prima, Convenția cadru privind Protecția Minorităților, adoptată de Consiliul Europei. Pe fondul acestei nemulțumiri, Kelemen Hunor se plânge că cetățenii de etnie maghiară sunt persecutați. Acesta atrage atenția că nu s-a înființat o facultate cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, dar și că prefecții județelor Co-vasna și Harghita au sancționat în mod constant primarii pentru utilizarea simbolurilor maghiare. În acest context se face referire la amenda pe care a luat-o Partidul Civic Maghiar pentru intonarea în spațiul public a imnului Ungariei. 

Amendă pentru imnul ungar 
Conform legii, „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivită¬ţilor şi ceremoni¬ilor oficiale cu caracter internaţi¬onal, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”. De asemenea, Kelemen Hunor se plânge Comisiei de la Veneția că statul nu respectă particula¬ritățile istorice, tradiționale și lingvistice ale comunită¬ților maghiare și că subiec-tul reorganizării teritoriale nu cuprinde și un proiect pentru Ținutul Secuiesc. „De fiecare dată când se dezbate public subiectul reorganizării regiu¬nilor, nu sunt luate în conside¬rare specificitățile culturale, lingvistice şi istorice ale aces¬tora”, spune Kelemen Hunor, preşedinte UDMR.

 

BCR scoate la vânzare cel mai mare pachet de neperformante din istoria României(Ziarul Financiar)
BCR scoate la vânzare în bloc un pachet de NPL-uri de 3,6 miliarde de euro, practic cât a dat Erste la finalul lui 2005 pentru a cumpăra 60% din cea mai mare bancă locală, în cea mai scumpă achiziţie din sistemul bancar românesc. 

BCR a scos la vânzare în piaţă cel mai mare pachet- bloc de credite neperfor­mante din istoria Ro­mâ­niei, de aproximativ 3,6 miliarde de euro, echivalent în lei, mult mai mult decât discuţiile iniţiale, ceea ce arată că cea mai mare bancă din România încearcă să-şi cureţe cât mai repede bilanţul afectat de criză.

Conform unor surse din piaţă, memorandumul de prezentare a tranzac­ţiei a fost lansat, el adresându-se unui grup destul de redus de investitori străini, care pot gestiona un deal de asemenea dimensiune.

Ofertele neangajante trebuie depuse până la finalul lunii, urmând ca apoi să înceapă şi procesul de due-dilligence, respectiv de analiză şi audit al creditelor neperformante scoase de BCR la vânzare. Apoi vor urma ofertele financiare, estimându-se ca în T4 să se închidă tranzacţia, asta dacă ofertele vor fi în parametrii aşteptaţi de Erste, acţionarul principal al BCR.

Valoarea tranzacţiei s-ar situa într-o marjă cuprinsă între 400 şi 600 milioane de euro, sumă extrem de impor­tantă şi mare pe care nu foarte mulţi investitori din lume o pot mobiliza imediat. Din acest motiv, memorandumul de prezentare nu este adresat „tuturor“.

În acest pachet de NPL-uri sunt in­cluse credite din portofoliul BCR, dar şi expuneri pe companii româneşti aflate în afara bilanţului şi care au fost parcate fie la Viena, fie în altă parte.

 

CUBA are VACCINUL împotriva cancerului pulmonar! Iar SUA îl vor cu disperare(Evenimentul Zilei)
Cercetătorii cubanezi ar fi pus în ultimii ani la punct un vaccin împotriva cancerului pulmonar. Din cauza embargoului american impus în urmă cu 55 de ani, epocala descoperire nu a putut părăsi insula din Caraibe.
Eforturile de normalizare a relaţiilor între Cuba şi SUA ar putea însemna că acest vaccin, în cazul în care îşi va dovedi eficienţa, va ajunge în întreagă lume. “Cimvax” - de la CIM, Centrul pentru Imunologie Moleculară din Havana - a trecut deja prin mai multe faze de testare şi de câţiva ani este folosit în Cuba, scrie Wired.com, citat de ştirileprotv.ro. El nu atacă tumorile, ci distruge o proteină produsă de acestea care duce la proliferarea ţesuturilor cancerigene şi astfel opreşte metastaza. În plus, are şi un nivel de scăzut de toxicitate şi este ieftin. Vaccinul a trecut deja cu succes de primele două faze de testare în Cuba iar acum, în urmă unui acord între Washington şi Havana, va trece prin teste clinice şi în SUA, pentru a primi aprobare de la Administraţia americană a Alimentelor şi Medicamentelor. Acest proces va dura totuşi mai mult de un an, deci mai e mult până când vaccinul să ajungă în restul lumii, inclusiv în România.

 

 

INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Românii încă vor coabitare(Adevarul)
Barometrul INSCOP Research referitor la dinamica vieţii politice arată că românii sunt în continuare favorabili, în mod majoritar, unei relaţii instituţionale calme între preşedinte şi premier. Mai bine de două treimi dintre români, mai exact 67,8% dintre respondenţi, apreciază activitatea preşedintelui Iohannis după primele 4 luni de mandat, 20,1% nu o apreciază, iar 12,1% nu ştiu sau nu răspund. În schimb, doar 41,1% dintre români apreciază activitatea premierului Victor Ponta în primele patru luni ale acestui an, nu o apreciază 46,9%, iar 12% nu ştiu sau nu răspund. 72,7% dintre respondenţi sunt de acord că atunci când au puncte de vedere diferite, preşedintele şi primul-ministru trebuie să găsească soluţii de compromis. Doar 16% validează ipoteza că preşedintele şi primul-ministru ar trebui să îşi menţină opiniile fără compromisuri, iar 11,3% nu ştiu sau nu răspund. Răspunsurile la această întrebare arată că, după ani de război politic dur, românii, în majoritatea lor, îşi doresc ca între cei doi poli ai puterii executive să existe un acord pe problemele de interes public.

 

Cathedral Plaza nu se mai demolează: Instanţa a suspendat executarea hotărârii(Gandul)
Tribunalul Dâmboviţa a suspendat executarea hotărârii prin care a dispus demolarea Cathedral Plaza, până când se vor clarifica obligaţiile ce revin Primăriei Capitalei şi până la finalizarea procedurilor de reautorizare a clădirii, susţine proprietarul acesteia, Millennium Building Development.
Millennium Building Development informează joi, într-un comunicat transmis agenţiei MEDIAFAX, că Tribunalul Dâmboviţa a hotărât, în 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii prin care aceeaşi instanţă a dispus desfiinţarea Cathedral Plaza.

"Practic, aceeaşi instanţă şi acelaşi judecător care au pronunţat în 2012 sentinţa de începere a procesului de demolare au revenit în 2015, suspendând această decizie. Suspendarea hotărârii din 2012 va fi valabilă până la momentul când se vor clarifica obligaţiile instituite în sarcina Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), precum şi până la finalizarea procedurilor de reautorizare a clădirii ce fac obiectul dosarului 8563/3/2012 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti", se arată în comunicatul citat. Potrivit sursei citate, sentinţa din 2012 a Tribunalului Dâmboviţa se referă strict la începerea unor proceduri administrative de demolare, ceea ce nu este echivalent cu începerea demolării.

Decizia Tribunalului Dâmboviţa a fost menţinută de Curtea de Apel Ploieşti, care a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată construcţia la destinaţia iniţială, aceea de parc.

"Dispunerea demolării se face, potrivit legii, prin emiterea de către PMB a unei autorizaţii de demolare, precedate de obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor impuse de lege", se arată în comunicatul Millenium Building Development.

Millennium Building Development îl acuză arhiepiscopul Ioan Robu a ţinut ascuns de aproape o lună faptul că Tribunalul Dâmboviţa a dispus, în 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii din 2012.

 

 

Topic: