Share
15 Mai 2016 - 11:00

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Cei mai tari hackeri “albi” din România au ajuns la ştirile televiziunii americane NBC. ”Vampirii din ţara lui Dracula nu îţi mai vor sângele, ci banii”(Ziarul de duminica)
”Infracţionalitatea cibernetică îi costă pe americani miliarde de dolari pe ani. Deşi este o ţară mică din Europa de Est, România este şi unul dintre centrele de unde vin hackerii: atât cei care comit infracţiuni, cât şi cei care se luptă împotriva acestora”, potrivit unui jurnal de ştiri al NBC. 
NBC adăugat că în Transilvania, pe lângă imaginile pitoreşti şi poveştile despre Dracula, vampirii din acele locuri nu mai vor ”sângele” oamenilor, ci banii. 
”Infracţiunile cibernetice au fost o problemă în România. Cele mai multe cazuri de infracţiuni au fost raportate în Râmnicu Vâlcea, oraş care a devenit cunoscut drept ”hackerville”. Oraşul a ajuns faimos în urma numeroaselor fraude financiare şi a licitaţiilor trucate care aveau epicentrul acolo”, a declarat pentru NBC Paul Vitchock, agent special FBI. 
Victimele din SUA trimiteau bani către România crezând că îşi cumpără ceva online, însă niciodată nu primeau marfa. Guvernul României a făcut o prioritate naţională din lupta anti-infracţiuni cibernetice şi avut parte de succes,  deseori limitat. 
”Grupurile pe care reuşeam să le neutralizăm într-un loc, însă se regrupau şi apăreau ulterior în altă parte”, a declarat Ioana Albani, procuror român specializat în infracţiuni cibernetice. 

 

Sandu și Dragomir, țintele lui Mititelu: "S-au comportat ca mafioții proști. Mi-au cumpărat avocații!"(Gazeta Sporturilor)
În urmă cu mai mult de o săptămână Tribunalul București a judecat pe fond dosarul dezafilierii FC U Craiova. Procurorii DNA au cerut pedeapsa maximă plus o treime spor de pedeapsă pentru circumstanțe agravante în cazul lui Mircea Sandu și Dumitru Dragomir! Ar fi vorba în total de câte 14 ani de închisoare, iar pe 25 mai este așteptat verdictul instanței.
Fostul patron al Universității, Adrian Mititelu, a vorbit în termeni duri despre cei doi foști șefi din fotbalul românesc.
"Am rămas șocat să văd cum se apără în proces. Prin tot ce spuneau parcă voiau să fie condamnați. Avocatul meu, Mircea Moise, a fost trei clase peste cei patru avocați faimoși ai lor. Au fost inconștient de proști. Pe logica lor, că au făcut ceva în fotbalul acesta, Popescu trebuia premiat, nu condamnat.
Acest proces este mic copil pe lângă următorul. Merită să plătească scump toți cei care și-au bătut joc de Universitatea, de suporteri, de mine. Au comis o crimă. S-au comportat ca mafioții proști. De-a lungul acestor ani mi-au cumpărat avocații, au încercat să mă intimideze permanent. Lângă mine a rămas avocatul Mircea Moise. 
Într-un an și jumătate cred că vom avea verdictul final, iar ei nu scapă. Îi sfătuiesc să nu facă apel la decizia din 25 mai, riscă mult", a declarat Mititelu la Radio Sport 1.

 

Cadariu pleaca din functia de ministru al Sanatatii. Premierul Cioloş preia interimatul (Revista 22)
Patriciu Achimas Cadariu, ministrul Sanatatii, si-a dat demisia in urma scandalului pe tema problemelor existente in spitalele publice romanesti. Premierul Dacian Ciolos va prelua interimatul pana se va gasi un alt titular la Sanatate. Corpul de control cere sprijinul populatiei. UPDATE 16.30 - La scurt timp de la conferinta lui Cadariu, Corpul de control al premierului solicita, pe pagina de Facebook, informatii despre cazul dezinfectantilor din spitale.
"In vederea clarificarii situatiei dezinfectantilor medicali, aflata in atentia Corpului de Control al Primului Ministru, puteti trimite orice informatii utile la adresa de e-mail informatii@control.ro, insotite, in masura posibila, de elemente de suport pentru aceste informatii, si de datele dumneavoastra de contact", se scrie in mesajul citat. La comentariul unei utilizatoare de Facebook ce acuza ca "vreti sa ne transformati intr-o natiune de delatori", corpul de control a raspuns ca "exista persoane din sistemul de sanatate, care au venit, din proprie initiativa, cu informatii. Reclamarea unor fapte grave, din cauza carora mor oameni in spitale, nu este un fapt reprobabil." 
 De asemenea, cand s-a amintit ca SRI a spus ca a trimis 100 de informari pe aceasta tema, institutia a replicat ca "o sursa nu exclude folosirea si a altor surse de informatii" si ca „folosim orice informatie, din orice sursa".
 UPDATE 14.00 - Ministrul demisionar al Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a explicat luni dupa-amiaza care au fost motivele pentru care a ales sa demisioneze si a vorbit despre scandalul dezinfectantilor."Am avut o discutie cu premierul Dacian Ciolos, dupa ce anuntase ca va fi intrunita comisia pentru rezolvarea problemei dezinfectantilor. Au existat probleme de abordare, motive pentru care am decis sa-mi inaintez demisia. Principala preocupare o reprezinta siguranta pacientilor, in conditiile respectarii legii. Am ales sa realizam analizele care puteau fi facute cel mai rapid, pentru a putea lua masurile administrative potrivite. Nu putem sa vorbim despre analize in laboratoare neautorizate, pentru ca acest lucru poate sa coste Romania in justitie", a spus Achimas Cadariu, citat de ziare.com, adaugand ca, in programul infectiilor nosocomiale, "am prezentat propuneri de legi si schimbari de personal care se impun, nu liste de cumparaturi".
Acesta a comentat si reactiile dupa declaratiile sale de miercuri, referitoare la faptul ca sub 5 la suta dintre testele efectuate in cazul dezinfectantilor diluati au fost neconforme: "S-a discutat mult despre declaratiile mele despre acele 5 procente. Cele 5 procente se refereau la 5 procente din totalul testelor de sanitatie care au fost facute. Nu am publicat lista spitalelor pentru ca eram in contextul anchetei penale. Acea lista trebuie interpretata deoarece una este cand apare un test pozitiv, care poate sa aiba mai multe cauze. Principala preocupare a noastra o reprezinta siguranta cetateanului. Pacientii nu cred ca trebuie sa fie trasi intr-un joc in care sa li se induca panica, pentru ca e singurul sistem pe care il avem si majoritatea pacientilor nu isi permite sa ia un bilet si sa plece din tara", a mai declarat Patriciu Achimas Cadariu. In ce priveste dezinfectantii, ministrul demisionar al Sanatatii a explicat ca acestia reprezinta "o parte a sistemului de sanatate si o parte a infectiilor nosocomiale. Planul de control al infectiilor nosocomiale l-am lansat recent si are scopul de a reda increderea pacientilor. Un astfel de plan nu se face prin masuri pompieristice sau prin explozii de petarde la televizor. (...) Sunt parte a sistemului si imi doresc schimbarea sistemului si toate bunele mele intentii au fost puse in joc", a mai spus Patriciu Achimas Cadariu.

 

Cum vor supravietui oamenii pe alte planete?(Revista Magazin)
Oamenii de stiinta au facut o pasiune din a lua de la gura mancarea scriitorilor de s.f., desi nu asta este menirea lor. Cercetarea riguroasa, cu date, dovezi si probe, specifica stiintei, este opusul imaginatiei debordante a unui scriitor. Si cu toate acestea, unii vor sa ne demonstreze contrariul. Este adevarat ca Arthur C. Clarke a scris scenariul unui legendar film s.f., ne referim la Odiseea spatiala 2001. Ideea unor calatorii umane printre galaxii, nici macar in interiorul Sistemului nostru solar, ghidati de un computer „uman”, „neuronal”, a fascinat oamenii care sunt impresionati de astfel de povesti. Numai ca autorul scenariului era un reputat om de stiinta, iar ideea filmului era in realitate o teorie a lui Arthur C. Clarke si o viziune in care credea cu convingere. Si anume, ca in anul 2001 (scenariul a fost scris in 1969), oamenii (sau, ma rog, cativa semeni de-ai nostri, cei mai reprezentativi!), ca urmare a dezvoltarii stiintei si tehnologiilor, vor putea face calatorii spatiale intergalactice pentru a coloniza alte planete, bineinteles sprijiniti de un computer neuronal binevoitor. Ei bine, anul 2001 a trecut si profetia lui Clarke s-a risipit in ridicol. Dupa 45 de ani de la profetie, singurele calatorii spatiale umane reale sunt cele in jurul planetei noastre, iar despre un calculator neuronal, nici vorba. In ciuda acestor neputinte, oamenii de stiinta actuali, reincalzesc la foc mic ideea lui Clarke si repun pe tapet problema calatoriilor intergalactice. In ideea nu doar ca ar fi posibile, ci si ca odata ajunsi pe planete din indepartatele galaxii, ar putea aparea problema supravietuirii in mediul ostil (de ce nu prietenesc?)!

 

 

 

 

Format: 

Topic: