Share
15 Mar 2019 - 08:27

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Mesaj pentru candidatul Sebastian Ghiţă: “Dacă dai poza cu Kovesi, te votez”(Jurnalul Naţional)
Recent, fostul deputat Sebastian Ghiţă, care a primit azil politic în Serbia, a anunţat că va candida pe lista Partidului România Unită (PRU) pentru alegerile europarlamentare din acest an. În urmă cu două zile, Sebastian Ghiţă a înfiinţat o pagină de Facebook, unde promite să dialogheze cu toată lumea. Fapt ce a declanşat un val de mesaje. Pe lângă sute de comentarii de invective primite, sau chiar mesaje de susţinere, lui Sebastian Ghiţă i se cere imperativ să “scoată poza cu Kovesi”, unii dintre cei care au comentat condiţionându-şi votul în acest sens. Iată, pe scurt, cum arată dialogurile lui Ghiţă cu cititorii săi. “Pentru că zilele astea vor fi multe idei de comunicat public, m-am gândit că utilizarea acestei pagini de Facebook este o metodă eficientă. Vă aştept pe toţi care doriţi să participaţi la un schimb de idei să-mi scrieţi şi promit că voi încerca să răspund cât de repede şi clar se poate”, a postat, zilele trecute, Sebastian Ghiţă pe pagina sa de Facebook. Ulterior, fostul deputat a confirmat, pentru presa din România, că pagina este reală şi că el este singura persoană care o moderează. “Infractorii de drept comun stau la puşcărie şi nu în Parlamentul European”, i-a comentat Ion Vasile. Sebastian Ghiţă i-a replicat că “la puşcărie nu poate să ajungă nimeni cu probe falsifcate de Onea şi Negulescu”. Un alt cititor, pe nume Alexandru Popescu, îi scrie că “ce să faci tu, băi, laşule? Treci acasă şi serveşte-ţi timpul la răcoare (…)”, iar răspunsul lui Ghiţă a fost acela că “până acum am fost achitat în dosarele din instanţă”. Aceasta este doar o primă categorie de mesaje la care Sebastian Ghiţă, aşa cum a promis, a răspuns.
 

România devine tot mai dependentă de industria auto: Pentru prima dată în istorie, cei mai mari trei exportatori reprezintă exclusiv industria auto, respectiv Dacia, Ford şi Daimler. Din top 10 numai două companii sunt din altă industrie(Ziarul Financiar)
Pentru prima dată în istorie, cei mai mari trei exportatori ai României reprezintă exclusiv industria auto, pe măsură ce Ford a accelerat producţia de EcoSport la Craiova, Daimler pe cea de cutii de viteze la Sebeş, iar Dacia cu SUV-ul Duster la Mioveni. Automobile Dacia şi-a păstrat locul întâi în topul exporta­torilor, Ford România intrat în top trei direct pe locul al doilea, odată cu triplarea producţiei de la Craiova şi a depăşit inclusiv Star Assembly, divizia locală a Daimler care produce cutii de viteze la Sebeş, clasată pe locul al treilea în clasament. Creşterea puternică a producţiei de maşini şi componente auto a adus un avans puternic al exporturilor României, pe măsură ce opt din cei zece cei mai mari exportatori vin din automo­tive, potrivit datelor de la Statistică. Institutul de Statistică nu oferă date cu privire la valoarea totală a exporturilor sau va­loa­rea pe fiecare companie, însă menţio­nează că ponderea valorii totale a top zece din total exporturi de bunuri a fost de 20,2% în 2018. Luând în calcul faptul că anul trecut exporturile totale de bunuri s-au ridicat la 67,7 mld. euro, acest lucru indică faptul că top zece a ajuns al 13,6 mld. euro, în creştere cu 1,9 mld. euro sau 16,2% faţă de anul anterior.  

 

Un procuror DNA s-a sinucis la Timişoara. Moarte violentă pentru Tamas Schiffbeck, fostul şef al instituţiei(Evenimentul Zilei)
Fostul șef al DNA Timișoara, Tamas Schiffbeck, s-a sinucis în această dimineață, aruncându-se de la etajul șase al clădirii în care funcționează instituția. Tamas Schiffbeck a fost șeful DNA Timișoara până în 2015. Aparent, pobvestesc colegii, aflați în stare de șoc, nimic nu putea anunța gestul incredibil. Ca de obicei, Tamas Schiffbeck a venit la serviciu de dimineață, a schimbat câteva vorbe cu colegii și a intrat în biroul său. Se pare că la un moment dat a deschis geamul. și s-a aruncat. Schiffbeck avea 48 de ani, era căsătorit și avea doi copii.

 

O manevră suspectă - desfiinţarea ASF. Economist: „Se doreşte crearea a trei vaci de muls“(Adevarul)
Proaspătul proiect de desfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară şi reînfiinţarea celor trei comisii care l-au format în 2013, poate avea drept scop crearea a „trei vaci de muls, numai bune de căpuşat”, a declarat pentru „Adevărul” profesorul de economie Cristian Păun. „Oriunde în lume în lume activitatea pieţelor financiare este supravegheată/reglementată de către instituţii special create. Trebuie revizuită includerea celor trei comisii în ASF, care, din punctul meu de vedere, acum, este mult depăşită. Putem discuta revenirea la trei comisii, cea pentru piaţa de capital, cea pentru piaţa asigurărilor şi cea pentru piaţa pensiilor private. Dar este foarte importantă calitatea supravegherii şi a persoanelor care fac parte din conducerea acestor entităţi.  ”Dacă acestea sunt numite tot pe criterii politice, nu din rândul operatorilor din fiecare segment, al reprezentanţilor consumatorilor, înseamnă că nu se doreşte o reformă reală, ci crearea a trei entităţi, trei vaci de muls numai bune de căpuşat”, a declarat Cristian Păun, profesor de economie la ASE.„Oriunde în lume în lume activitatea pieţelor financiare este supravegheată/reglementată de către instituţii special create. Trebuie revizuită includerea celor trei comisii în ASF, care, din punctul meu de vedere, acum, este mult depăşită. Putem discuta revenirea la trei comisii, cea pentru piaţa de capital, cea pentru piaţa asigurărilor şi cea pentru piaţa pensiilor private. Dar este foarte importantă calitatea supravegherii şi a persoanelor care fac parte din conducerea acestor entităţi.    Dacă acestea sunt numite tot pe criterii politice, nu din rândul operatorilor din fiecare segment, al reprezentanţilor consumatorilor, înseamnă că nu se doreşte o reformă reală, ci crearea a trei entităţi, trei vaci de muls numai bune de căpuşat”, a declarat Cristian Păun, profesor de economie la ASE.    Acesta a explicat că o reformă în adevăratul sens al cuvântului s-ar face prin renunţarea la politizarea acestor instituţii şi aducerea unor argumente logice.   „Împărţirea ASF în trei entităţi şi lăsarea instituţiilor financiar nebancare, cum sunt societăţile de leasing şi IFN-urile, sub supravegherea BNR nu are logică”, a spus Păun.   În proiectul iniţiat de cei trei deputaţi ALDE numirea membrilor aflaţi la conducerea celor trei Comisii se va face tot de către Parlament.     Puteţi afla AICI ce salarii au avut anul trecut şefii din ASF, de cel puţin aceleaşi beneficii băneşti urmând să aibă parte şi noii şefi ai celor trei entităţi.   Trei deputaţi cer reînfiinţarea comisiilor de supraveghere a pensiilor private, a asigurărilor şi a valorilor mobiliare, pieţe de circa 23 miliarde de euro .

 

Probleme descoperite la un al doilea model de avion BOEING. Ce a găsit US Air Force în noile aeronave cisternă(Gandul)
Au fost descoperite probleme la un alt model de avion Boeing. În acest caz este vorba de unul militar, KC-46A Pegasus, transmite CNN. US Air Force a descoperit gunoaie şi unelte industriale uitate în noile avioane cisternă livrate de companie. După ce a făcut descoperirea, USAF a încetat să mai primească noi unităţi pe 20 februarie, anul curent. Cele şase aeronave primite deja vor fi inspectate din nou cu atenţie. Anunţul a fost făcut într-o perioadă foarte dificilă pentru companie, după ce două avioane Boeing 737 MAX s-au prăbuşit la scurt timp unul după altul. KC-46 joacă un rol esenţial în armata SUA şi în forţele NATO, deoarece alimentează cu combustibil alte avioane militare, extinzându-le semnificativ raza de acţiune şi timpul petrecut în aer. Acestea trebuie să înlocuiască modelul Boeing KC-135 Stratotanker, vechi de 50 de ani. 

Format: