15 Mai 2018 - 08:22

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Legea salarizării a blocat plata contribuțiilor pentru profesori(Jurnalul Naţional)
Creșterile salariale din sistemul de Educație au bulversat sistemul de plăți, iar directorii de școli s-au trezit cu mai puțini bani în conturi. Unii au decis să plătească salariile, fără contribuții, alții au considerat că pot face plata doar parțial, astfel încât să aibă și bani pentru plata CAS și CASS. Sindicaliștii au spus, inițial, că Ministerul Finanțelor nu aprobă bugetul cerut de fiecare școală, conform calculelor contabile, însă ministrul Educației, Valentin Popa, spune că există fondurile necesare pentru acoperirea tuturor plăților și acum se verifică neregulile apărute în sistemul de calcul.
În sute de școli și licee, mai ales acolo unde sunt profesori cu gradul I și cu multă experiență, bugetul alocat luna aceasta a fost insuficient pentru acoperirea tuturor cheltuielilor și pentru plata salariilor. Creșterile salariale prevăzute prin lege nu se mai încadrează în sistemul de calcul al finanțării Învățământului per capita – adică o sumă fixă pentru fiecare unitate de învățământ, alocată în funcție de numărul de elevi – iar acest lucru nu a fost luat în considerare atunci când s-a schimbat legea salarizării. Așa s-a ajuns la haos în sistemul de Educație, iar acum este nevoie de o refacere a întregului buget și de noi negocieri cu Ministerul Finanțelor Publice. Ministrul Valentin Popa spune că luna aceasta se vor regla plățile, prin suplimentarea bugetului, iar de luna viitoare se va schimba întregul sistem de finanțare pentru Învățământ și deja se analizează posibilitățile de modificare a legii, astfel încât să nu se blocheze sistemul. “Avem banii. Au fost doar distribuiri nepotrivite, în funcție de costul standard per elev. Unele școli au primit până luna trecuă mai mult decât aveau nevoie pentru salarii, altele mai puțin. Scandal au făcut doar cele din a doua categorie. De luna aceasta am schimbat sistemul. Mai întâi vom plăti salariile și contribuțiile la timp, apoi, dacă mai rămân bani, mai distribuim, în funcție de costul standard. Din toamnă, însă, organizam totul mai bine. Acum am preluat un sistem puțin cam dezorganizat”, a explicat, pentru Jurnalul, ministrul Educației, Valentin Popa.

Surpriză de proporţii: Fondurile de pensii Pilon II, al căror viitor este pus în discuţie de guvernarea PSD, au devenit cel mai mare acţionar al Băncii Transilvania, care poate ajunge numărul 1 în România după achiziţia Bancpost(Ziarul Financiar)
Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, care administrează banii de pensie ai circa 7,1 milioane de români, au investiţii de 1,1 miliarde de lei la Banca Transilvania ♦ NN Pensii este fondul Pilon II cu cea mai mare expunere la banca de la Cluj, adică 4,25% din capitalul social. Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au o participaţie cumulată de 11,6% din capitalul social al Băncii Transil­vania, cel mai tranzacţionat emitent de la bursa românească, investiţii de aproximativ 1,1 miliarde de lei, potrivit datelor din rapoartele pe 2017 ale fondurilor. „Este normal ca fondurile de pensii să ţintească în primul rând companiile româneşti mari. În condiţiile în care nu mulţi emitenţi de la bursă îndeplinesc anumite criterii de capitalizare şi lichiditate, vedem aceste deţineri care însumează peste 10% în Banca Transilvania“, spune Cristian Tudorescu, managing partner Explore Asset Management. Fondurile Pilon II fac în prezent subiectul unui scandal politic în con­textul în care Executivul a schimbat de mai multe ori „arhitectura“ acestora prin reducerea contribuţiilor partici­panţilor din salariul brut. Potrivit unor informaţii apărute în presă, Guvernul intenţionează să diminueze din nou contribuţia, de data aceasta la 0%. Până în prezent, reprezentaţii Executivului nu au făcut public un punct de vedere pe acest subiect. „În Pilonul II de pensii se acumulează capital autohton. Orice scenariu despre modificarea sau diminuarea anvergurii acestor fonduri de pensii are un efect pe termen lung asupra dezvoltării companiilor româneşti, per ansamblu“, spune Cristian Tudorescu.
 

 

Ceaușescu, „BĂTRÂNEL SIMPATIC”, Elena, „CEI MAI RECI OCHI pe care i-am văzut vreodată”. Amintirile unui ambasador. Tamar Samash: „Primeam PACHETE cu MÂNCARE!”(Evenimentul Zilei)
Actualul ambasador al Israelului la București nu se află la prima experiență diplomatică în România. Între anii 1988 și 1991, Excelența Sa Tamar Samash a fost adjunct al ambasadorului israelian în România. Evenimentul Zilei a stat de vorbă cu Tamar Samash despre acea perioadă, caracterizată de diplomatul israelian ca fiind “o aventură”.    Chiar dacă existau magazine speciale pentru diplomați, aceștia nu găseau tot ce aveau nevoie în ele, astfel că ambasada Israelului era aprovizionată bilunar cu pachete de la Ierusalim, care erau livrate abia după ce lista era aprobată de ministrul de Externe român din acea perioadă. Tamar Samash spune însă că din punct de vedere politic lucrurile erau pozitive, România lui Ceaușescu fiind singura țară din blocul comunist care mai întreținea relații diplomatice cu Israelul.
Evenimentul Zilei: Cum a fost perioada primului mandat pe care l-aţi avut în România, între 1988- 1991, ca adjunct al ambasadorului israelian din acea perioadă?
- Tamar Samash: A fost o perioadă foarte interesantă. Era ceva special pentru că era singura ţară comunistă cu care mai aveam relaţii diplomatice. Din punct de vedere politic era extraordinar, dar viaţa de zi cu zi era puţin mai complicată pentru că nu se găsea mai nimic în România în acea perioadă. Chiar şi pentru diplomaţi viaţa era dificilă. Când se întrerupea curentul, se întrerupea pentru toată lumea, nu numai pentru români. Îmi amintesc că eram foarte fericită că aveam pentru prima oară în viaţa mea o maşină nouă, dar să conduci pe drumurile din România era foarte dificil. Din cauza carburantului?
- De carburant făceam rost pentru că eram diplomaţi, dar trebuia să planificăm cu mult timp înainte unde să oprim să alimentăm maşina. Întotdeauna aveam carburant de rezervă la noi, în portbagaj. Era complicat, de asemenea, să procurăm mâncarea. Azi când mă duc la piaţă este extraordinar, găseşti orice ai nevoie, peste tot.
„Primeam pachete cu mâncare din Israel”
 

 

Cum au ajuns românii printre campionii Europei la aruncat mâncare. Care sunt produsele „predispuse la tomberon“(Adevarul)
Fascinaţi de promoţiile din marile magazine, românii cumpără mâncare în exces. De proastă calitate şi depozitate incorect, 170 de kilograme de alimente ajung anual la gunoiul fiecărei familii, ţara noastră fiind pe primele locuri la nivel european din perspectiva risipei alimentare. Românii sunt fruntaşi în clasamentul europenilor care fac risipă de mâncare: o familie aruncă anual 170 de kilograme de mâncare pe an, în principal fructe şi legume, carne, lactate şi produse de panificaţie. Cel mai adesea, românul risipitor este din mediul urban, are aproximativ 35 de ani şi un salariu suficient de mare astfel încât să nu-şi dea seama de banii irosiţi pe mâncarea ce ajunge, ulterior, la tomberon. Lipsa educaţiei şi oferta variată din piaţă sunt câteva motive pentru care românii cumpără harnă în exces, arată statisticile. Iar promoţiile făcute de marile magazine, care vând două sau trei produse la preţ de unu nu fac altceva decât să încurajeze acest tip de comportament pe care alte ţări europene au reuşit să-l elimine cu ajutorul unor campanii de informare bine puse la punct, coroborate cu modificări legislative.    „Risipa alimentară este un fel de replică la faptul că până nu demult oferta a fost săracă. Oamenii, când au posibilităţi materiale mai mari, încep să cumpere mai mult decât e necesar. E ca un fel de oglindă a standardului de viaţă, pentru a le arăta celorlalţi că au ajuns la un anumit nivel. Pe de altă parte, de multe ori românii aruncă mâncarea degeaba, pentru că au impresia că dacă termenul de valabilitate e depăşit cu o zi, produsul respectiv trebuie aruncat. Or nu e aşa. Cele mai multe produse, mai ales dacă sunt păstrate în condiţii corespunzătoare pot să fie mâncate şi după aceea. Dar nu suntem singurii europeni care facem asta. Şi francezii şi belgienii aruncă mâncare cu mult spor, în special lactate, fructe şi legume, carne mai puţin”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică. Mai exact, în Belgia sunt risipite anual 3.6 milioane tone de alimente, ceea ce înseamnă o cantitate de 18.5 kg per cap de locuitor, iar în Germania se risipesc anual 10.9 milioane de alimente adică 53 kg de alimente risipite per cap de locuitor.

 

Iohannis o invită pe Dăncilă la Cotroceni pentru a discuta despre mutarea ambasadei la Ierusalim. Premierul acceptă invitaţia (Gandul)
Preşedintele Klaus Iohannis o invită, din nou, marţi, la Cotroceni, pe Viorica Dăncilă, de această dată pentru consultări asupra unor probleme de politică externă, inclusiv relocarea ambasadei din Israel la Ierusalim. UPDATE:  Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, luni, pentru MEDIAFAX că va onora invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a discuta probleme de politică externă, marţi, la Palatul Cotroceni. Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, pentru MEDIAFAX, că va merge, marţi la Palatul Cotroceni, după ce şeful statului a făcut o invitaţie pentru ora 11.00. În invitaţia transmisă de Klaus Iohannis se arată că: "având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită". Totodată, în document se precizează că la întâlnire premierul poate fi însoţit şi de miniştrii de resort. Înainte de confirmarea premierului, Călin Popescu Tăriceanu declarase că Dăncilă nu are niciun motiv să nu se prezinte. "E problema premierului, nu stabilim noi ce face premierul, dar cred că, de această dată, pentru că am aflat că a fost o scrisoare trimisă din partea preşedintelui, cred că avem formula corectă instituţional şi, bănuiesc că doamna prim-ministru va da curs acestei invitaţii. Nu vă niciun alt motiv pentru a refuza, cred că acesta va fi răspunsul", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Format: 

Topic: