16 Apr 2018 - 08:22

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Reacția Rusiei la atacul american asupra Siriei(Jurnalul Naţional)
Ambasadorul Rusiei la Washington a avertizat că loviturile asupra Siriei conduse de forţele armate americane vor avea consecinţe şi că insultarea preşedintelui rus este inacceptabilă, transmite Reuters. "Se implementează un scenariu prestabilit. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe", a scris ambasadorul Anatoli Antonov pe Twitter. "Insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă", a adăugat el. "SUA, posesoare ale celui mai mare arsenal de arme chimice, nu au dreptul moral de a învinovăţi alte ţări", a mai scris diplomatul. 

 

O veste foarte proastă: Mittal vrea să vândă Sidexul. Dacă nu vă interesează cine vine la Galaţi în locul lui (dacă vrea să vină cineva), în câţiva ani combinatul şi tot judeţul vor ajunge o ruină, aşa cum s-a întâmplat cu rafinăria Arpechim sau combinatele lui Nicolae. Naţionalismul economic e bun până când un investitor străin chiar pleacă(Ziarul Financiar)
Grupul ArcelorMittal a confirmat oficial că Sidex Galaţi, combinatul pe care îl au din anul 2000, este pus pe lista de vânzare, într-o tranzacţie mai amplă. Acest lucru este o veste foarte proastă pentru Sidex, pentru judeţul Galaţi, pentru economia României şi pentru România. Cel mai mare grup siderurgic european şi cel mai mare din lume, după chinezi, vrea să plece de la Sidex. Oricine ar veni, dacă va veni, va avea o putere mai redusă decât ArcelorMittal. Combinatul din Galaţi, chiar dacă mai are 6.000 de angajaţi faţă de 30.000, cât erau la începutul anului 2000, este mult prea important pentru România pentru ca decizia de vânzare, în special către cine, să fie lăsată la voia întâmplării. Cei care au acum puterea în România, politică şi economică, ar trebui să stea în biroul miliardarului indian Lakshmi Mittal pentru a vedea şi poate a influenţa către cine se face această vânzare. Mă îndoiesc că statul român ar putea să preia - prin Guvern, prin Ministerul Economiei, prin Fondul Suveran, care este anunţat de 2 ani, dar nu există nici acum -, chiar şi pentru 1 euro, combinatul din Galaţi, şi ar şti ce să facă cu el într-o piaţă mondială unde există supracapacitate de producţie, unde chinezii sunt acuzaţi de dumping iar Donald Trump a declanşat războiul comercial mondial prin impunerea de tarife vamale suplimentare.

 

PROTOCOALELE tuturor ministerelor. DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE din Comisia SRI. „Trebuie desecretizate toate şi să terminăm cu secretomania”(Evenimentul Zilei)
Senatorul PNL Ioan Chirteş, membru în Comisia de Control al SRI, a declarat că au fost încheiate protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi aproape toate ministerele, unele vizând "sisteme informatice, infrastructuri critice şi domeniul siguranţei cibernetice". Reamintim că desecretizarea protocolelor a deschis o adevărată Cutie a Pandorei, Comisia de Control a SRI urmând să verifice atât veridicitatea acestora, cât și condițiile în care au fost încheiate.  Întrebat de mediafax.ro dacă o solicitare de desecretizare ar trebui făcută şi de către alte instituţii, nu doar CSM, Ioan Chirteş a răspuns: "E posibil să se desecretizeze pentru că există protocoale şi între alte instituţii, nu doar SRI şi alte instituţii. De exemplu, există protocoale, care nu au caracter secret, între alte instituţii, la nivel judeţean şi local, între instituţii şi autorităţi publice, cum ar fi între Direcţii Silvice şi Jandarmeria Română, în domeniul pazei, sau între Direcţiile Silvice şi Poliţie.

 

Plata pensiilor „de lux“, miza atacurilor la Pilonul II(Adevarul)
Sunt 4 milioane de români care contribuie anual cu circa 7 miliarde de lei la pensiile private. În acelaşi timp, sunt doar 9.000 de alţi români care primesc anual din bugetul public pensii speciale ce însumează peste 8 miliarde de lei. Aceasta este adevărata miză a atacurilor la Pilonul II: ca Guvernul să mai poată „ciupi” ceva de la cei mulţi, ca să poată plăti pensiile privilegiaţilor. Atacul guvernanţilor la Pilonul II de pensii pare a se concretiza într-un final, la un an de când zvonurile au apărut în piaţă. A început cu demiterea şi amendarea şefei NN Pensii pentru că şi-a avertizat clienţii în privinţa discuţiilor în acest sens, a continuat cu negări din partea autorităţilor că nu se „naţionalizează” acest pilon, numai pentru ca acest an să demareze cu scăderea procentului virat către Pilonul II de la 5,1% la 3,75%, ceea ce s-a lăsat în cele din urmă şi cu micşorări ale pensiilor, deşi Guvernul dădea asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. Acum, Executivul are în lucru şi plănuieşte să finalizeze până la finalul lunii iunie un nou cadru legislativ pentru Pilonul II, prin care să îi lase pe oameni să „opteze” între a-şi lăsa toată pensia pe mâna statului sau a pune ouăle în mai multe coşuri. Nu se cunosc încă detalii privind acest mecanism, însă ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a precizat că vrea să creeze „concurenţă în zona de pensii”, deşi, teoretic, aceasta există deja între cele şapte fonduri de pensii private obligatorii.
 

Băsescu crede că Iohannis îşi doreşte să fie preşedintele Consiliului European. Sprijinul-surpriză de care ar putea avea parte preşedintele României(Gandul)
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că e posibil ca şeful statului să aibă aspiraţia de a fi preşedintele Consililui European, iar PSD ar putea să facă un joc în susţinerea acestuia pentru funcţie "ca să netezească drumul lui Dragnea sau Tăriceanu către Preşedinţia României". "S-ar putea ca dânsul să aibă această aspiraţie (de a fi preşedinte al Consiliului European - n.r.). Cum? În mod cert, prin documentul citit la Congres, PSD i-a făcut un avans spunând că România va susţine un preşedinte al Consiliului. Au lăsat-o aşa, fără să spună Consiliu European. Celelalte Consilii sunt ale miniştrilor. Dacă România are această intenţie, diplomaţia românească trebuie să lupte intens pentru ca la momentul la care această discuţie se va face, eu cred că va începe să se facă anul viitor prin ianuarie-februarie, să fim cu accepturi primite de la mai multe state de susţinere a variantei unui preşedinte român după Polonia. Sigur, nu ne putem atinge de Comisia Europeană, care e executivul Uniunii Europene, acolo sunt banii, acolo nu avem nicio şansă, dar la Consiliul European, unde sunt declaraţii, ne putem aştepta", a declarat Traian Băsescu, duminică seară la România Tv. Fostul şef al statului mai susţine că liderul PSD Liviu Dragnea nu poate candida pentru preşedinţia Consiliului European pentru că nu îndeplineşte condiţia principală pentru asta, aceea de a fi fost membru al Consiliului.
 

Format: 

Topic: