16 Mai 2018 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Achiziție “strategică” la Banca Națională. Aparatura de bar și de restaurant din vilele de protocol ale BNR, controlate la sânge(Jurnalul Naţional)
Problemele legate de evoluția indicelui ROBOR, a creșterii inflației, a majorării ratei de schimb leu-euro și alte asemenea amănunte par a fi, zilele acestea, la fel de importante, pentru reprezentanți Băncii Centrale, cum sunt ustensilele electrice și electronice cu care sunt dotate centrele de relaxare, barurile și restaurantele pe care Banca Națională a României le are în posesie în mai multe locații strategice. La începutul acestei săptămâni, BNR a anunțat că a contractat o firmă de specialitate pentru a presta servicii de întreținere pentru echipamentele din dotarea restaurantelor și a spălătorilor amplasate în incinta unor locații denumite “centre de perfecționare profesională și activități sociale”, sau ale unor au unități cu aceeași denumire, fiind dispusă să cheltuiască pentru această operațiune aproape 100.000 de euro. Astfel, firma selectată va verifica aparatura frigorifică, mașinile de gătit sau de făcut gheață, instalațiile de refrigerare și vitrinele frigorifice pentru vinuri existente în aceste stabilimente, efectuând un control la sânge al funcționalității acestor echipamente.Inedita informație apare într-un anunț de atribuire postat, în data de 14 mai, chiar de către Direcția de Achiziții din Banca Națională a României, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice). În acest sens, BNR arată că a reușit să încheie un contract având ca obiect prestarea de servicii de întreținere pentru echipamentele aflate în dotarea restaurantelor și a spălătoriilor existente în imobilele Centrului de Perfecționare Profesională și Activități Sociale București, a Unităților de Perfecționare Profesională și Activități Sociale Snagov, Cumpătu, Păltiniș, în Vila din Poiana Stânii și din Centrala Băncii Naționale a României.

Afacerea a fost inițiată încă din data de 14 noiembrie, anul trecut, când BNR a făcut public cunoscută intenția de a achiziționa aceste servicii, alocând, pentru aceste operațiuni, din bugetul instituției, suma de 369.000 de lei fără TVA, respectiv 439.110 lei cu TVA inclusă (97.580 de euro).

De la momentul publicării anunțului de participare, până la atribuirea contractului, au trecut aproape șase luni, timp în care, la procedura de selecție de ofertă simplificată organizată de BNR, s-a prezentat un singur ofertant interesat să presteze astfel de servicii pentru instituția condusă de Mugur Isărescu, Este vorba de o companie, cu sediul în București, denumită SC Life Air SRL.

Oferta acestei companii a fost deschisă în data de 10 mai 2018, fiind declarată imediat câștigătoare. întrucât prețul cerut pentru acest contract s-a dovedit a fi unul mai mult decât îmbietor. 71.281 de lei cu tot cu TVA (aproape 16.000 de euro). Așa cum se va vedea, în continuare, serviciile aferente acestui contract sunt destul de istovitoare.

 

Creşterea ROBOR şi frânarea exporturilor provoacă aterizarea economiei. Guvernul şi-a făcut bugetul pe o creştere economică de 5,2%(Ziarul Financiar)
PIB-ul a crescut cu doar 4% pe primul trimestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care analiştii aşteptau 5,4%. Economia frânează rapid din cauza scumpirii creditului, dar şi pentru că exporturile către zona euro încetinesc. Creşterea economică de 4,2% din T1/2018 faţă de T1/2017 în serie ajustată sezonier este relativ ridicată, însă este mult încetinită faţă de trimestrele anterioare, spun analiştii, care încep să îşi reconsidere prognozele de creştere economică pentru anul acesta. În serie brută, creşterea a fost de 4%. Oamenii au încetinit consumul şi dispo­nibilitatea de a lua credite ca urmare a creşterii puternice a ROBOR, de la 0,8% la 2,8% în ultimele şase luni, iar decizia BNR a majora dobânda de politică monetară de trei ori în 2018 pentru a lupta cu inflaţia ajunsă la 5% a determinat o tensiune şi mai mare pe piaţă. Pe de altă parte, creşterea producţiei industriale, care are o pondere de 25% din PIB, a scăzut de la 8-9% anul trecut la 4-5% în 2018, pe fondul încetinirii creşterii economice din zona euro. Guvernul şi-a făcut bugetul pe o creştere economică de 5,2%. Grupul Erste, de exemplu, şi-a ajustat ieri imediat estimarea de creştere economică pen­tru anul acesta de la 4,7% la 4,1%, iar analiştii de la ING Bank au revenit şi ei şi-au redus estimarea de creştere a PIB de anul acesta la 3,5% (faţă de prognoza anterioară de 4,7%). Analiştii consultaţi de Reuters estimau o creştere de 5,4% an la an. Mai îngrijorătoare este frânarea creşterii economice trimestru la trimestru anterior, care a ajuns la zero, faţă de 1,2% în T4 faţă de T3 şi 2,4% în T3 faţă de T2 anul trecut. „Faţă de trimestrul anterior avem o stagnare, iar faţă de anul anterior avem o creştere economică relativ ridicată, dar mult încetinită faţă de trimestrele anterioare. Aş spune că sunt două categorii de factori care au generat această situaţie: pe de-o parte factori externi, legaţi de încetinirea creşterii economice din zona euro - Uniunea Euro­peană, iar pe de altă parte sunt factorii interni, legaţi de revoluţia fiscală“, a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

 

Înregistrare bombă cu judecătorul Cristi Dănileț. Chris Terhes: „Cine sunt acei procurori și judecatori care-și beau aldămașu cu ofiterii SRI?” (Evenimentul Zilei)
Dezvăluiri explozive! Judecătorul Cristi Dănileț a recunoscut pe un grup al justiției pe yahoo, Forumul Judecătorilor, că a văzut procurori și judecători la masa cu ofițeri SRI. Mesajele au fost date publicității de Ziar de Cluj. Preotul Chris Terhes, președintele Coaliției Românilor din SUA împotriva corupției, a reacționat urmare dezvăluirilor apărute, întrebându-se retoric și cerând explicații în legătură cu afirmațiile lui Dănileț. „Cine sunt acei procurori și judecatori care-și beau aldămașu cu ofiterii SRI?”    „ (…) Aveam curând să descoperim o lume a mizeriei, a delațiunii, a colportării. Persoane care au călcat în picioare oameni, umilindu-i, distrugându-i. Am întâlnit pe acest grup indivizi care au furnizat ani de-a rândul informații către presă, oameni cu viziuni politice exprimate deschis deși acest comportament este interzis de regulile profesiei, alcoolici care au furnizat poze cu magistrați către presă, bolnavi psihici care au transformat grupul în loc de defulări.

 

Torturile administrative la care e supus un bucureştean care refuză să-şi cedeze terenul Primăriei Sectorului 4(Adevarul)
Proprietarul unui teren din Parcul Tineretului acuză că este hărţuit de ani de zile de funcţionarii Primăriei Sectorului 4 ca să-l facă să le cedeze proprietatea. Primăria Sectorului 4 din Capitală este acuzată de hărţuire de către un bucureştean pe care vrea să-l „convingă” să-i cedeze un teren de 1.500 de metri pătraţi, din Parcul Tineretului. Ghinionul lui Ilie Dandeş a fost că terenul său se învecinează cu parcarea de 750 de locuri pe care Primăria Sectorului 4 (PS4) vrea să o edifice pe spaţiul verde, susţine bărbatul. Proiectul, extrem de controversat, a stârnit un scandal imens, din cauza sacrificării mai multor arbori din cunoscuta zonă de agrement. Studiu geotehnic pentru un amărât de gard din plasă Calvarul bucureşteanului a început în urmă cu mai mulţi ani, când Primăria era condusă de Cristian Piedone Popescu, condamnat, anul trecut, la un an închisoare cu suspendare în dosarul incendiului din Clubul Colectiv. Funcţionarii PS4 au dat dovadă de multă imaginaţie pentru a-l convinge pe proprietar să renunţe la teren: de la refuzul elibărării autorizaţiei de împrejmuire a terenului şi asmuţirea Poliţiei Locale asupra sa, până la încălcarea flagrantă a proprietăţii, acuză bărbatul. Concret, în 2016, Ilie Dandeş a solicitat de la PS4 o autorizaţie de construire în vederea împrejmuirii terenului (care avea gard doar pe o singură latură), dar şi branşarea la utilităţi, pentru „construcţie pavilion diverse activităţi“.„Ne-au cerut un maldăr de acte. Pentru un gard din plasă cu stâlpi metalici, fără fundaţie, ne-au cerut peste 15 avize de peste tot, inclusiv studiu geotehnic. Le-a adunat pe toate şi le-am depus. Se fac doi ani de atunci şi Primăria nu ne-a dat niciun răspuns. Un funcţionar mi-a spus că toate documentele sunt în regulă, dar refuză să semneze primarul“, a povestit, pentru „Adevărul“, proprietarul terenului. 

 

Iordache anunţă că CSM propune un nou prag pentru abuzul în serviciul: 50.000 euro. Consiliul Superior al Magistraturii neagă (Gandul)
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar fi prezentat în Comisia pentru legile justiţiei, un amedament la Codul penal care prevede un prag de 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu comis de alte persoane decât funcţionarii publici, Florin Iordache precizând că PSD va susţine propunerea. UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii transmite, marţi, că nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie. Consiliul anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă remis marţi seară MEDIAFAX, că a înaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, un punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscală. "În acest cadru s-a urmărit orientarea spre recuperarea prejudiciului şi nu preeminenţa măsurilor punitive. În contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificărilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrată a infracţiunilor economice, printr-o nouă variantă de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementează exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul privat. Subliniem, aşadar, că varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusă de Consiliu, vizează anumite fapte săvârşite exclusiv de angajaţii din mediul privat, iar nu de către funcţionarii publici", arată CSM.

Format: 

Topic: