Share
16 Noi 2014 - 07:15

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Scandal pe Facebook între Udrea și Macovei: "Comunistă", "obsedată" "manipulatoare". Udrea o amenință!(JN)
Preşedinta Partidului Mişcarea Populară (PMP), Elena Udrea, afirmă despre fosta sa contracandidată din primul tur al alegerilor prezidenţiale, Monica Macovei, că are 'o gândire care nu a evoluat din comunism şi până acum' şi consideră că aceasta a dobândit o obsesie pentru ea.

"Doamna Macovei sugerează că aş fi avut o înţelegere cu Ponta şi de aceea aş fi obţinut scoruri bune, gândindu-se probabil la modul în care şi-a obţinut ea semnăturile pentru a putea candida. În realitate, eu am fost singura care s-a bătut constant cu PSD, în timp ce Klaus Iohannis a stat ca o floricică tăcută, preferând să intre pe uşa din dos în turul doi', scrie Udrea în postarea de pe facebook.

Udrea spune că i se pare şocant atacul Monicăi Macovei, care s-a prezentat tot timpul ca un reprezentant şi susţinător al justiţiei independente, la adresa procurorului-şef al DIICOT, Alina Bica. Preşedinta PMP o mai acuză pe Monica Macovei şi că încearcă să manipuleze electoratul. 

 

Românii sunt dispuşi să dea până în 500 € pentru o vacanţă de iarnă în ţară şi 1.400 € în Laponia. Peste 200 de companii din ţară, dar şi din străinătate au dat startul la „maratonul” de oferte(ZF)
Peste 200 de companii din România, Austria, Bulgaria, Germania sau Turcia au dat ieri startul la „maratonul” de oferte pentru vacanţe în prima zi a Târgului de Turism din Bucureşti. Cei mai mulţi români care au vizitat standurile agenţiilor sau hotelurilor din cadrul târgului au „vânat” oferte pentru Crăciun sau Re­velion, pentru care sunt dispuşi să plă­tească între 300 şi 500 de euro, în cazul în care aleg să stea în ţară de sărbători.

„Anul trecut nu am putut să plec din Bucureşti în perioada sărbătorilor, însă iarna aceasta aş vrea să fac Crăciunul sau Revelionul departe de Capitală, mai precis în Bucovina. Cred că mai mult de 500 de euro nu aş aloca pentru cinci nopţi de cazare. M-am ales cu un dosar întreg de oferte pe care rămâne să le studiez mai bine, astfel încât să mă încadrez şi în buget şi să am şi condiţii de cazare bune”, spune Mă­dălina, o tânără în vârstă de 23 de ani.

Pe de altă parte, Radu Costin, angajat la o firmă din Bucureşti, susţine că, după mulţi ani în care şi-a petrecut sărbătorile de iarnă în destinaţii calde vrea să plece în vacanţă de Crăciun sau de Revelion cât mai aproape de Capitală. Are un buget de circa 300 de euro pentru o „escapadă” de trei zile, bani care speră să acopere cheltuielile pentru două persoane. Şi Diana Păscuţ, marketing manager al agenţiei de turism Christian Tour, susţine că bugetul mediu al românilor pentru o vacanţă de iarnă petrecută în ţară este de circa 300 de euro, în timp ce pentru destinaţiile din afara graniţelor aceştia aleg să pună „deoparte” dublu. Deşi bugetul unora dintre vizitatorii târgului nu depăşeşte 500 de euro pentru o vacanţă de iarnă în ţară, pachete pentru zone populare precum Valea Prahovei sau Bran-Moeciu ajung şi la 600-700 de euro pentru doar trei nopţi la un hotel de patru stele, în regim all inclusive, cam tot atât cât costă o croazieră de şapte zile pe Mediterană.

Secțiile de votare s-au deschis. Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne(EVZ)
Cele peste 18.000 de secții de votare organizate la nivel național pentru alegerile prezidențiale s-au deschis la ora 7.00. Un număr de 18.281.625 de alegători sunt așteptați la vot în al doilea tur de scrutin, procesul electoral urmând să se desfășoare până la ora 21.00.UPDATE ora 07.20.  Vicepremierul Gabriel Oprea a votat ”pentru progresul României, pentru o Românie unită” Oprea a ajuns la ora 7.00 la secţia de votare nr. 952, organizată la Şcoala gimnazială nr. 150 Sf. Elefterie din Bucureşti. ”Am votat pentru progresul României, pentru o Românie puternică şi unită”, a afirmat acesta la ieșiea din cabina de vot.După prima confruntare electorală din 2 noiembrie, în cursa pentru Cotroceni au rămas doi candidați din cei 14 înscriși inițial în competiția prezidențială — candidatul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, și cel al Alianței Creștin — Liberale (ACL), Klaus Iohannis.În țară au fost organizate 18.550 secții de vot, iar în București 1.245. În sectorul 1 al Capitalei alegătorii pot să voteze în 162 de secții, în sectorul 2 fiind 202 secții, în sectorul 3 — 274, în sectorul 4 — 178, în sectorul 5 — 196, iar în sectorul 6 — 233 secții de votare. În diaspora există același număr de secții de votare ca și în primul tur — 294.

Alegeri prezidenţiale 2014. Diaspora a început revoluţia votului. Primul român din Noua Zeelandă a votat deja. La Munchen, coadă de sute de persoane(Adevarul)
Românii din străinătate au început deja să voteze în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României. Prima secţie de votare deschisă este cea din Noua Zeelandă (Auckland), urmată, conform fusului orar, de cele din Australia. Cu un minut înante de deschiderea secţiilor de vot, la Munchen aşteptau deja în jur de 1.000 de români la coadă, pentru a-şi exprima opţiunea de vot, după cum a anunţat Mădălina Roşca pe pagina ei de Facebook.  Tânăra aşteaptă la coadă de mai bine de 14 ore, alături de sute de români, pentru a se asigura că va reuşi să voteze. În cursul nopţii, ea a anunţat că o doamnă în scaun cu rotile le-a adus românilor aşezaţi la coadă 3.500 de formulare, extrem de utile în contextul în care consulatul a printat vreo 2.000. „Mulţumim tuturor celor care au venit deja şi pentru ceaiurile calde, şi pentru atmosfera minunată şi plină de optimism“, a transmis Mădălina Roşca. 

Schimbări după dezbateri. Cotele la pariuri pentru alegerile de duminică: Cine e favorit(Gandul)
Cota lui Victor Ponta acordată de casele de pariuri a crescut de la 1.20 la 1.25, semn că prin discuţiile din ultimele zile, Klaus Iohannis a reuşit să-şi mărească şansele la fotoliu de preşedinte al României. Faţă de acum două zile, şi cota pentru handicap a scăzut la agenţia Casa Pariurilor, o nouă dovadă că dezbaterile purtate pe ultima sută de metri au strâns scorul dintre cei doi candidaţi.De altfel, Klaus Iohannis a declarat joi seara la Digi 24 că, din informaţiile sale, diferenţa în sondaje între el şi Victor Ponta este de aproximativ 1%.Victor Ponta e considerat mare favorit la casele de pariuri pentru câştigarea alegerilor din 16 noiembrie, având o cotă de 1,20 la victorie, faţă de 5,40 cât are candidatul ACL, Klaus Iohannis. Marţi şi miercuri, cei doi candidaţi la Preşedinţia României, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, au participat la două dezbateri electorale la posturile Realitatea TV şi B1 TV. Cel puţin la prima, cifrele audienţei au fost clare. Potrivit Kantar Media, dezbaterea a fost urmărită, în total, de 3,5 milioane de telespectatori, aşadar aproximativ o şesime din populaţia totală a Romaniei. În urma celor două dezbateri, şi casele de pariuri care oferă cote pentru alegerile din luna noiembrie şi-au ajustat cotele. Astfel, Casa Pariurilor a redus cota pe victoria lui Ponta, preşedintele PSD având o cotă la victorie de 1,20, în scădere de la 1,25, atunci cât avea după încheierea primului tur de scrutin, desfăşurat pe 2 noiembrie. În schimb, cota lui Klaus Iohannis a crescut de la 4,75 la 5,40. Totodată, şi cotele pe handicapul procentual s-au modificat. Linia de handicap este din nou setată la 4,5 în favoarea lui Victor Ponta, adică premierul porneşte cu un avantaj de 4,5 puncte procentuale, dar cota a scăzut de la 1,90, cât era luni seară, la 1,70 miercuri seară.

 

 

Format: 

Topic: