Share
16 Noi 2016 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

SCANDAL în REPUBLICA MOLDOVA - Există suficiente probe pentru ANULAREA alegerilor prezidenţiale; Frauda ajunge la 400 de mii de voturi(Jurnalul Naţional)
Există suficiente probe pentru ca rezultatele turului II al alegerilor prezidenţiale să fie anulate. Este opinia mai multor experţi invitaţi la o emisiune difuzată la Jurnal TV. Modul dezastruos în care a fost organizat procesul de votare în Diasporă, transportarea masivă şi organizată a locuitorilor din regiunea transnistreană la secţiile de votare, cifrele eronate privind rezultatele alegerilor prezentate de CEC pentru mai multe localităţi - sunt doar câteva dintre probele care ar trebui să determine Curtea Constituţională să nu valideze scrutinul prezidenţial, spun experţii.
„Sunt încălcări foarte grave. Concurenţii electorali trebuie să meargă cu probe concludente la CEC şi Curtea Constituţională. Legea este lege, ai încălcat-o, nu se mai discută, dacă vrem să fie democraţie. Au luat oamenii, i-au încărcat în transport şi i-au pus să voteze. Este temei pentru invalidarea alegerilor. La fel ca şi inversarea rezultatelor alegerilor. De asemenea oamenii au stat la coadă şi nu le-au ajuns buletine ca să voteze, e încă o încălcare. Este vina statului, a Guvernului, a Ministerului de Externe. Pentru ce există CEC, o instituţie care funcţionează permanent, este finanţat din banii contribuabililor, ei trebuie să bată clopotele. Sunt suficiente probe”, a declarat Alexandru Arseni, doctor în drept constituţional.

 

Producătorul Borsec se îndreaptă către un nou an de creştere a afacerilor după un plus de 16% în primul semestru(Ziarul Financiar)
Romaqua Group, cel mai mare producător de ape minerale naturale, a terminat primul semestru cu o cifră de afaceri de 336,5 mil. lei, în creştere cu peste 16% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele publice. 

Astfel, producătorul deţinut de antreprenori locali ar putea încheia şi acest an cu creştere a businessului, după ce anul trecut cifra de afaceri a com­paniei a avan­sat cu aproa­pe 13% până la 632 mi­lioane de lei.
Evoluţia po­zi­tivă a businessului Romaqua Group vine în contextul în care reducerea TVA la băuturi nonalcoolice şi alimente de la 24% la 9% începând cu iunie anul trecut a adus o gură oxigen industriei băuturilor, un sector dependent de vreme.

De altfel, majoritatea jucătorilor mari din industria băuturilor nonalcoolice au avut afaceri în creşterea mai mari anul trecut.

De asemenea, lunile de vară din acest an au fost prielnice pentru consumul de băuturi nonalcoolice, dar şi de bere şi îngheţată, astfel că sunt aşteptate rezultate în creştere pentru cele mai multe dintre companiile active în aceste domenii.

 

Rusia prinsă la colț de acordul moldo-ucrainean privind coridorul pentru evacuarea trupelor ruse și armamentelor din Transnistria (Evenimentul Zilei)
Cu puțin înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, când noul președinte prorus Igor Dodon amenința să câștige cea mai înaltă poziție din stat, Ministrul Apărării Republicii Moldova, Anatol Șalaru, și omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, au ajuns la o înțelegere pentru a pregăti un „coridor verde” pentru evacuarea trupelor ruse din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova și armamentului din Colbasna.
Șalaru, cu care am vorbit sămbătă la București, a declarat că munițiile din Colbasna reprezintă un pericol enorm atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina și regiunea transnistreană, în acest sens până la finele anului urmează să fie definitivat planul de retragere al armamentului, dar și a trupelor speciale ruse (GOTR).
„Am stabilit că urmează să trimitem specialiștii noștri în Ucraina pentru a elabora partea tehnică: să examineze căile de ieșire din Republica Moldova, întrare în Ucraina, pe unde vor putea circula. Apoi urmeaza sa informăm OSCE, pentru că noi vrem ca această operațiune să fie sub egida OSCE și ONU. Până la sfarșitul acestui an urmează să mai avem o întrevedere oficială pentru a finaliza discuțiile și a aproba etapele care urmează să le parcurgem în cadrul operațiunii de evacuare a armamentului. Urmează să ne adresam instituțiilor internaționale pentru a face presiuni asupra Rusiei să-și retragă armamentul si armata. Noi oferim toate căile: maritim, terestru si aerian”, ne-a declarat ministrul Apărării al Republicii Moldova. Motivul rupe unul din argumentele Rusiei, acela că nu se pot retrage din Transnistria pentru că nu le permite Ucraina să transporte muniția și soldații în Rusia.
Anatol Șalaru a precizat că Republica Moldova practic nu va suporta cheltuieli, iar o parte din muniții care sunt în stare gravă de degradare vor fi distruse cu suportul material și financiar al Statelor Unite și OSCE. În acest sens va dispărea un pericol uriaș pentru toti, și asta din motivul că la Colbasna sunt amplasate muniții din anii ‚40. Anatol Șalaru a solicitat părții ucrainene să-l declare pe liderul PSRM, Igor Dodon, drept persoană indizerabilă pe teritoriul statului vecin, ca urmare a declarațiilor sale că Crimeea e teritoriu rus. „Declarațiile lui sunt un precedent foarte periculos. În cazul în care recunoaște anexarea Crimeei în urma unui referendum, același lucru poate fi făcut și pentru Transnistria, deoarece și ei au facut un referendum prin care au cerut unirea cu Rusia” Grupul Operativ al Trupelor Ruse are un contingent de 1200 de militari, mai puțin cu 1000, dintre care doar 500- 600 sunt ostași profesioniști. De fapt, Federația Rusă a recurs la o șmecherie și a schimbat așa-numitele „trupe de pacificatori”, care au venit oficial în Republica Moldova, cu trupele GOTR. Astfel, s-a putut realiza rotația --militarilor ruși. La rotație a contribuit și recrutarea populației transnistrene. Reacțiile oficialilor ruși nu au întârziat să apară. Viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin a comentat disponibilitatea Ucrainei și Republicii Moldova privind crearea unui coridor verde pentru retragerea trupelor și munițiilor ruse din Transnistria: „Dar cu Rusia și Transnistria au uitat să se consulte? E ca și cum Hoduras a promis să ofere ajutor Guatemalei pentru retragerea trupelor americane din Coreea”, a declarat Rogozin. În plus, ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, a calificat discuțiile privind retragerea forțelor militare ruse din Transnistria drept o provocare din partea Ucrainei. „Partea ucraineană nu este împuternicită să ia asemenea decizii”, a declarat Karasin.
Potrivit lui Karasin, trupele ruse s-ar afla în Transnistria “în baza unor acorduri internaționale” și vor continua să se afle aici “cât timp va fi necesar pentru menținerea liniștii”. Trupele ruse sunt staționate ilegal în Republica Moldova sub pretextul păzirii depozitului de la Cobasna, cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, construit în 1940. Cobasna se află permanent pe lista de „alarme roșii” ale OSCE. În depozit se află armamentul fostei armate a 14-a rusești, dar și arme care au aparținut fostei Republici Democrate Germane (RDG) și fostei Cehoslovacii. Mai nou trupele ruse, alături de cele separatiste, au efectuat exerciții ofensive cu forțarea Nistrului și atacul împotriva Chișinăului.

 

EXCLUSIV Cum i-a „fidelizat“ Ministerul de Interne pe şefii sindicatelor din poliţie(Adevarul)
PRIVILEGII Ministerul de Interne a acordat ilegal diverse privilegii şefilor de sindicate din Poliţie pentru a-i putea menţine sub control. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor DNA, după ce mai mulţi lideri de sindicat s-ar fi turnat între ei.O anchetă a DNA, care cercetează modul în care liderii de sindicat din Poliţie au beneficiat de anumite drepturi acordate prin ordine MAI, pune pe jar Poliţia Română. Deşi erau suspendaţi din activitatea profesională pe perioada activităţilor sindicale, sindicalişti din Ministerul de Interne au primit normă de hrană şi de echipament ca oricare alt poliţist care însă se află în exerciţiul funcţiunii zi de zi. DNA a cerut Poliţiei lista cu sindicaliştii care au beneficiat de aceste drepturi.    Concret, Legea 188/1999 privind statutul funcţionarului public, subliniază clar că suspendarea raportului de serviciu intervine, printre altele, în situaţia în care funcţionarul desfăşoară activitate sindicală pentru care este prevăzută suspendarea în condiţiile legii. În această situaţie, funcţionarul public cu statut special nu mai beneficiază de norma de hrană sau de haine.   Raţiunea legiuitorului la acordarea normei de hrană personalului din structurile de apărare naţională şi de asigurare a ordinii şi liniştii publice a fost o măsură de protecţie pentru compensarea efortului fizic şi psihic suplimentar. De aceea, poliţiştii care activează în sindicate nu au primit acest drept.Asta până în 2010, când la şefia Ministerului de Interne a ajuns Vasile Blaga. În aprilie 2010, ministrul de Interne a emis un ordin prin care a modificat Ordinul MAI nr. 440/2003 privind norma de hrană a efectivelor Ministerului Administraţiei şi Internelor pe timp de pace. Concret, Blaga a adăugat la articolul referitor la categoriile de personal care au dreptul la normă de hrană şi liderii sindicali. La nivelul actual, valoarea lunară a acestui beneficiu pentru un poliţist se ridică la circa 1.000 de lei pe lună.   Miniştrii de Interne care i-au succedat în funcţie lui Vasile Blaga ori nu au ştiut de această situaţie, ori au acceptat-o tacit. „Nu-mi aduc aminte de acest ordin, nici nu am discutat vreodată cu cineva din minister despre el. Ordinele de ministru produc efecte dincolo de schimbarea unui ministru. Un astfel de ordin poate să fie valabil de atunci şi până în prezent dacă nu a fost anulat. Deci, ordinul se duce în timp, chiar dacă miniştrii se schimbă“, a explicat, pentru „Adevărul“, Traian Igaş, cel care i-a succedat în funcţie lui Vasile Blaga. Privilegiaţi de sistem   Liderii sindicali din Poliţie au beneficiat şi de avansări în grad profesional, deşi erau suspendaţi din activitatea de poliţie.    Pentru ca această „anomalie“ să fie posibilă, MAI a modificat Legea 360/2002 privind statutul poliţistului. Astfel, la art. 48 a fost introdus un alineat nou, potrivit căruia „Perioada în care raporturile de serviciu ale poliţiştilor sunt suspendate constituie vechime în serviciu“. Astfel, vechimea în muncă, aşa cum prevedea legea până atunci, s-a transformat, special pentru sindicaliştii MAI, în vechime în serviciu. Asta a permis sindicaliştilor care au lucrat ca poliţişti numai câţiva ani să fie avansaţi „la apelul bocancilor”, unii trecând în rezervă chiar cu gradul de comisar-şef.    Mai mult, legea a fost modificată, la propunerea MAI, pentru a permite liderilor sindicali să treacă în rezervă cu pensii cât mai grase. Astfel, la acelaşi art. 48, a mai fost introdus un alineat: „Pentru perioada suspendării, funcţiile de conducere din organizaţia sindicală se echivalează cu funcţiile prevăzute în legislaţia privind salarizarea poliţiştilor, în vederea deschiderii drepturilor de pensie ca poliţist“. Concret, funcţiile sindicale de conducere ar fi fost echivalate cu funcţii de director general din MAI.

 

Iohannis: „Dacă toate partidele doresc să fie de partea Coaliţiei pentru Familie, înseamnă că acolo se promovează cel mai bine toleranţa"(Gandul)
Decizia pentru organizarea, în primăvară, a unui referendum pentru schimbarea definiţiei familiei este „înţeleaptă" a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis. Întrebat cum rămâne cu ideea de toleranţă pe care a promovat-o atunci când a transmis că nu trebuie să mergem pe calea „fanatismului religios", şeful statului a răspuns că „dacă toate partidele doresc să fie de partea Coaliţiei pentru Familie, înseamnă că acolo se promovează cel mai bine toleranţa".
Referendumul pentru revizuirea Constituţiei şi schimbarea definiţiei familiei, în sensul în care aceasta să fie definită drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie, ar putea fi organizat în primăvară, aceasta fiind o decizie „înţeleaptă" a explicat Klaus Iohannis, referitor la estimările şi declaraţiile publice făcute de formaţiunile politice în ultima perioadă. 
Întrebat cum rămâne cu ideea de toleranţă pentru minorităţi, în condiţiile în care toate partidele susţin acum iniţiativa Coaliţiei pentru Familie, preşedintele a răspuns că înţelege faptul că aceasta rămâne, pentru că, dacă formaţiunile merg pe mâna acestei organizaţii, înseamnă că acolo este cel mai bine promovată. 
„Eu aşa înţeleg. Dacă toate partidele doresc să fie de partea Coaliţiei pentru Familie, înseamnă că acolo se promovează cel mai bine toleranţa", a spus marţi Iohannis. 
Luni, PNL a anunţat că a votat, cu „o majoritate zdrobitoare", ratificarea unui protocol prin care susţine iniţiativa Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Formalizarea ar urma să aibă loc în perioada următoare, după mai multe întrevederi între liberali şi membrii Coaliţiei, pentru stabilirea exactă a termenilor documentului. Şi şeful de campanie al PNL, Gheorghe Falcă, a confirmat că în Biroul Politic Naţional s-a luat decizia de a încuraja referendumul pentru schimbarea definiţiei familiei, afirmând că principalele argumente care justifică decizia sunt „inima şi conştiinţa" şi că românii ar putea fi chemaţi la vot să se pronunţe pe această temă în aprilie 2017. În rândul liberalilor au existat, însă, şi politicieni care s-au abţinut să voteze, printre ei prim-vicepreşedintele PNL Bucureşti, Adriana Săftoiu, preşedintele PNL Sector 1 Mihai Voicu, deputatul Mircea Toader şi liderul PNL, Alina Gorghiu, care a şi părăsit sala.Tot luni şi cei de la ALDE au anunţat că au semnat un protocol alături de Coaliţia pentru Familie, pentru revizuirea Constituţiei şi redefinirea noţiunii de familie în luna aprilie a anului următor.„Am căzut de acord că în legislatura următoare iniţiativa care este astăzi în Parlamentul României trebuie să se desfăşoare, chiar s-a făcut şi un calcul al timpului în care se poate realiza un referedum şi există o estimare pentru luna aprilie. (…) S-a calculat că o dată cu începerea noului Legislativ din luna februarie se poate realiza un referendum, solicitarea Coaliţiei pentru familie, cele trei milioane de semnături, plus aprobarea CCR, (…) în luna aprilie, cu bugetare din partea noului Guvern", a declarat şeful de campanie al PNL, Gheorghe Falcă.

 

 

 

 

Format: 

Topic: