Share
16 Noi 2018 - 08:24

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

A apărut aritmetica optimistă. Primul beneficiar, Guvernul. Economia se umflă în statistici mai repede decât în realitate(Jurnalul Naţioanl)
Datele privind evoluţia economiei româneşti în trimestrul III al anului, făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS) la mijlocul acestei săptămâni, ar putea fi considerate o surpriză  plăcută, după ce o serie de instituţiile financiare internaţionale şi, chiar BNR, anticipau o decelerare a creşterii economice.  Cifrele publicate au împărţit însă analiştii economici, în cei care apară aceste date şi în cei care le contestă. În tot acest timp INS vorbeşte despre recalcularea datelor ca urmare a modificării modelelor adoptate şi a altor criterii de calcul.
La o analiză mai atentă a creşterii economice raportată de INS la nouă luni se poate observa că aceasta nu se reflectă în evoluţia lunară a sectoarelor economice aşa cum a fost ea raportată de acelaşi institute. “Prima estimare a INS privind creşterea PIB-ului cu 1,9% în trimestrul III comparativ cu trimestrul II, respectiv +4,3% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, este un semnal foarte optimist şi suprinzător, mai ales că acesta nu se reflectă în evoluţia tuturor componentelor principale ale formarii PIB în trimestrul III, a declarat pentru Jurnalul analistul financiar Iancu Guda.
Construcţiile pe minus, industria în scădere, consumul pe val “Mai exact, costrucţiile au un aport negativ în ultimul trimestru, cifra de afaceri din industrie scade marginal faţă de trimestrul anterior, iar creşterea faţă de anul anterior este orientată puternic către exporturi, dar acest efect este anulat de evoluţia mai accelerată a importurilor. Astfel, deficitul comercial creşte cu 1,05 miliarde de  euro în primele nouă luni ale acestui an, ajungând aproape de 10 miliarde de euro. Principala locomotivă a creşterii economice rămâne consumul, dar care decelerează la jumătate ca ritm faţă de anul anterior, şi se temperează gradual pe parcursul anului curent. Principalele cauze ale decelerării consumului sunt temperarea creşterii salariului real (erodat de inflaţie), creşterea dobânzilor şi a combustibilului (care erodează venitul disponibil) şi scăderea încrederii consumatorului”, spune analistul financiar Iancu Guda.

 

ZF la 20 de ani. DOUAZECI DE ANI DE REVOLUŢII - Ce spune Adrian Sârbu, fondatorul ZF: “Cât va exista o Românie care are o viaţă şi în business, va exista şi Ziarul Financiar”(Ziarul Financiar)
Pe 16 noiembrie 1998, Ziarul Financiar s-a lansat pe piaţă.
După 20 de ani, Adrian Sârbu,fondatorul şi proprietarul ZF, vorbeşte despre începuturile ziarului, despre prezent, despre vânzarea lui şi despre ce va fi peste 20 de ani. 
Dar înainte de asta, Adrian Sârbu scrie:
"DOUĂZECI DE ANI DE REVOLUŢII
Ziarul Financiar a fost un copil norocos, născut după revoluţie din dragostea romantică pentru democraţie şi capitalism.
Erau ani în care încercam să le învăţ pe amândouă, trăindu-le.
Am crezut în norocul lui de când l-am creat, aşa cum am crezut în mine.
Renăscusem din comunism şi trăiam viaţa fără vârstă de la 20 de ani printre compatrioţii mei, pierduţi în capitalism.
Gândeam liber şi mă jucam în fiecare zi, vedeam oportunităţi şi făceam lucruri nemaifăcute, dar aşteptate.
Vedeam România puternică şi europeană, condusă de elite profesionale şi antreprenoriale. Şi credeam în acel prezent continuu.

 

Victor Negrescu RUPE TĂCEREA! De ce și-a dat DEMISIA din Guvern!(Evenimentul Zilei)
Victor Negrescu a făcut precizări la Digi24 despre ultima şedinţă de Guvern la care a participat şi în urma căreia şi-a dat demisia din funcţia de ministru pentru Afaceri Europene. „Ca urmare a discuţiilor purtate am ajuns la concluzia că nu mai pot exercuta mandatul la acelaşi nivel ca până atunci. Am anumite standarde profesionale, încerc să îmi fac treaba cât mai bine. Ca urmare a discutiilor purtate, la ultima şedinţă de guvern la care am participat am constatat că nu mai pot face munca la acelaşi nivel. Discuţia în şedinţa de Guvern este la capitolul confidenţial”, a spus Negrescu.
Întrebat dacă în şedinţa de Guvern s-a vorbit despre o împărţire a atrubuţiilor sale cu Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici, Negrescu a răspuns: „În guvern avem un singur ministru delegat pentru afaceri europene, deja are atribuţii limitate. Probabil că la un moment dat s-a considerat ca o parte din dosarele europene să fie împărţite cu alţi colegi”.
 

Ce calcule îşi face Opoziţia ca să trântească Guvernul. Ce plan are Dragnea(Adevarul)
Liderii Opoziţiei se bazează pe puciştii din PSD, însă chiar şi aşa matematica arată că nu vor reuşi să strângă suficiente voturi ca să demită Guvernul Dăncilă. Nici Liviu Drganea nu stă cu mâinile în sân. Ludovic Orban (PNL), Dan Barna (USR) şi Eugen Tomac (PMP) au avut prima întâlnire pentru moţiune de cenzură comună a Opoziţiei împotriva Guvernului Dăncilă, care urmează să fie votată în decembrie. Calculele arată că PNL, USR şi PMP au nevoie de aproape 70 de voturi de la Putere ca să trântească Guvernul, o bornă aproape imposbili de atins, teoretic. Liderii partidelor de dreapta se bazează însă pe „puciştii“ din PSD, care, potrivit unor surse politice, susţin că ar controla în jur de 50 de parlamentari. Pe de altă parte, nu toţi senatorii şi deputaţii din tabăra controlată de Paul Stănescu şi Gabriela Firea sunt dispuşi să voteze moţiunea de cenzură împotriva propriului Guvern, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. „Dragnea o să ne ţină în ţarc, deci nu o să ne lase să votăm la moţiunea de cenzură, ca să blocheze eventuale trădări. Chiar dacă unii parlamentari nu-l suportă pe Dragnea, le va fi greu să meargă să voteze alături de Opoziţie, pentru că vor fi puşi apoi la zid de către primari, preşedinţi de CJ şi aşa mai departe. Deci n-aş paria pe un succes al moţiunii“, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“. Din  tabăra puciştilor fac parte Paul Stănescu, Gabriela Firea, Mihai Tudose, Marcel Ciolacu, Ion Mocioalcă, Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, ultimii doi fiind excluşi din partid. „Fiecare se laudă că ar controla câte patru-cinci parlamentari, la care ar trebui să se mai adauge şi nemulţumiţi de prin alte filiale, însă deocamdată doar Firea a dat semnalul că susţine moţiunea“, spun sursele citate. Senatorul Emanuel Bodnariu şi deputaţii Corina Bogaciu şi Cătălin Zamfira, toţi trei aleşi în Ilfov, organizaţia condusă de Gabriela Firea, au demisionat miercuri din partid. „Am recurs la acest gest ultimativ în semn de protest faţă de modul autocrat în care este condus în ultima vreme partidul, toţi cei care nu sunt de acord cu deciziile luate de actualul preşedinte fiind linşaţi mediatic şi excluşi“, au motivat cei trei decizia plecării.

 

VIN NINSORI ŞI VISCOL! Echipele pentru situaţii de urgenţă SE PREGĂTESC de intervenţii(Gandul)
Pompierii, poliţiştii şi jandarmii sunt pregătiţi să intervină în teren, dacă vor apărea situaţii de risc în contextul avertizărilor emise de meteorologi, anunţă Ministerul Afacerilor Interne. Iarna se instalează brusc în toată ţara, cu viscol şi ninsori. ”În cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte asupra comunităţilor, structurile Ministerului Afacerilor Interne - pompieri, poliţie şi jandarmerie – sunt pregătite să intervină rapid în teren. Totodată, dacă vor apărea situaţii de risc pentru populaţie, prefecţii din judeţele afectate de vremea rea vor reuni Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi vor asigura permanenţa coordonării acţiunilor de sprijinire a localnicilor şi administraţiilor publice din zonele afectate”, informează Ministerul de Interne, printr-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Format: