17 Oct 2018 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Legea „Nu aruncați mâncarea”, rămasă în gât la Agricultură(Jurnalul Naţional)
România marchează Ziua naţională a alimentaţiei şi combaterii risipei alimentare, sărbătorită la 16 octombrie, cu o lege promulgată, dar prorogată de de trei ori. Legea privind diminuarea risipei alimentare trebuia aplicată încă de anul trecut, dar lipsa normelor de aplicare a dus la amânări repetate. Între timp, un proiect de lege de stimulare a donării alimentelor zace în Parlament, deşi trebuia adoptat în procedură de urgenţă.Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a decis acum aproape 40 de ani să instituie Ziua Mondială a Alimentaţiei la 16 octombrie. În 2016, Parlamentul a stabilit ca România să sărbătorească la 16 octombrie Ziua naţională a alimentaţiei şi combaterii risipei alimentare. Câteva luni mai târziu, acelaşi Parlament adopta Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care trebuia să intre în vigoare în luna mai 2017. Legea conţine măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum; transferul alimentelor, aproape de expirare, prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman; direcţionarea subproduselor nedestinate consumului uman către unele categorii de animale, transformarea alimentelor improprii consumului în compost şi biogaz. De asemenea, actul normativ instituie măsuri pentru distrugerea alimentelor neutilizibile în unităţi autorizate. Încălcarea acestor prevederi se sancţionează cu amenzi de la 1.000 lei la 10.000 lei. Deşi promulgată, legea nu a intrat în vigoare nici până astăzi. Motivul? Ministerul Agriculturii nu a elaborat normele metodologice de aplicare a legii. Ca urmare, aplicarea ei a fost suspendată prin ordonanţă de urgenţă până la 31 decembrie 2017. Dar nici după această dată legea nu a fost aplicată, iar Guvernul a dat o altă ordonanţă de urgenţă, amânând-o până la 30 iunie 2018.
La 25 iulie 2018, aplicarea legii a fost suspendată din nou până la 1 februarie 2019, dar nu prin ordonanţă, ci printr-o lege adoptată de Parlament, urmând ca între timp Ministerul Agriculturii să emită normele de aplicare, iar Guvernul să le adopte printr-o hotărâre. Între timp, mai mulţi parlamentari PSD şi ALDE au depus la Senat o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind diminuarea risipei alimentare. Iniţiatorii propun ca operatorii economici care transferă alimente prin donare să beneficieze de facilităţile prevăzute de Codul fiscal. Numai că proiectul are o soartă asemănătoare legii pe care o modifică. Deşi înregistrat la Senat în procedură de urgenţă la 20 septembrie, nu a intrat în dezbaterea niciunei comisii de specialitate, aşteptând punctul de vedere al Guvernului şi avizul Consiliului Legislativ. A primit doar avizul favorabil al Consiliului Economic şi Legislativ. Şi aceasta în condiţiile în care, conform Regulamentului Senatului, proiectul trebuia adoptat în 30 de zile, deci până la 20 octombrie şi trimis Camerei Deputaţilor care are ultimul cuvânt.
 

Se îngroaşă gluma. În august şi septembrie cădere de 30% a vânzărilor de locuinţe în toată ţara. În Bucureşti vânzările s-au înjumătăţit luna trecută(Ziarul Financiar)
 În septembrie 2018, la nivelul întregii ţări, 42.522 de imobile au fost vândute, în scădere cu 26% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). 
La nivelul Bucureştiului, luând în calcul numai locuinţele individuale, numărul tranzacţiilor a scăzut luna trecută la 2.205 unităţi, valoare cu aproape 50% mai mică faţă de septembrie anul trecut. Este pentru a doua lună consecutiv când vânzările de locuinţe scad considerabil. Dacă în august scăderea putea fi pusă pe seama concediilor şi a tichetelor de vacanţă acordate de guvern, în septembrie, când dezvoltatorii se aşteptau la o reluare a vânzărilor, piaţa a con­ti­nuat să scadă puternic. Mai mult, o scădere pu­ternică a avut loc şi în Cluj, de la aproape 1.300 de imobile tranzacţionate anul trecut în septembrie, la sub 600 anul acesta.În luna august 2018, la nivelul întregii ţări, 40.576 de imobile au fost vândute, o scădere de 29% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Mai exact, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare la nivel naţional în cea de-a opta lună a acestui an este cu 16.410 mai mic faţă de luna august 2017.
 

Stelian Ion: DNA CONSTANȚA, SPULBERATĂ de ORDONANȚA lui Tudorel Toader(Evenimentul Zilei)
Deputatul USR, Stelian Ion, acuză că Ordonanța de Urgență pe legile justiției blochează accesul magistraților tineri în DNA și în special în funcțiile de conducere, prin creșterea vechimii de la 8 la 10 ani, respectiv la 15 ani. Parlamentarul constănțean susține că Ordonanța “spulberă” DNA Constanța, urmând ca în Serviciul Teritorial să mai rămână doar doi procurori care se încadrează la condițiile de vechime.    “Ordonanţa de ieri face ca DNA Constanţa să fie spulberată. Din 8 procurori, mai rămân doar 2. Nu știu dacă este mai gravă o amnistie sau dacă mai grav este ceea ce s-a întâmplat ieri, și anume distrugerea unor instituţii care funcţionau bine. Este inimaginabil!”, comentează deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, pe pagina sa de Facebook. În plus, “ordonanța se va aplica și retroactiv, procurorii care nu îndeplinesc noile condiții, vor fi trimiși înapoi la parchetele locale, deși atunci când au fost detașați la parchetele superioare îndeplineau toate cerințele legii.”

 

STUDIU Ce e în mintea celor care fac educaţia copiilor noştri(Adevarul)
Susţin regimurile de tip dictatorial, au o încredere ridicată în biserică şi armată, sunt de acord cu pedeapsa cu moartea, iar, în acelaşi timp, sunt împotriva comunităţii LGBT sau a avorturilor. Acestea sunt valorile unui procent semnificativ din oamenii care formează copiii din România şi-anume: profesorii.Concret, peste 45% din profesorii români sunt de acord cu un regim dictatorial, iar alte procente semnificative susţin chiar şi regimuri autoritare de tip teocratic (religios) sau militar. Biserica este printre instituţiile cu cel mai mare nivel de încredere în rândul dascălilor, iar o treime din aceştia nu acceptă persoanele LGBT sau avortul. Cel puţin aşa arată un studiu al Fundaţiei Friedrich Stiftung, realizat de patru cercetători din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.    Premisele de la care porneşte studiul sunt că educaţia şcolară contează pentru formarea unei culturi politice democratice, respectiv că atitudinile şi valorile profesorilor faţă de societate şi sistemul politic au un rol substanţial în educarea elevilor pentru democraţie.   Cercetătorii au intervievat 1.427 de profesori aleşi aleator din toată ţara şi când au tras linie au aflat că instituţiile în care profesorii au cea mai mare încredere sunt armata (79%), biserica (62%) şi poliţia (59%).    Cei mai dezagreabili pentru dascăli: depedenţii de droguri şi romii    În acelaşi timp, dascălii au mărturisit că grupurile respinse cel mai frecvent de către aceştia sunt consumatorii de droguri (58,7%), respectiv persoanele depedente de alcool (53,6%). Apoi, profesorii nu ar vrea să fie vecini cu persoane rome (42,5%), cu persoane LGBT (38,3%), cu cei care vorbesc o altă limbă (33,7%), dar nici cu cuplurile în care partenerii nu sunt căsătoriţi (33,1%).

 

Semnal de ALARMĂ: Vor fi tăiate PĂDURI SECULARE din Parcul Naţional Semenic! Replica Romsilva: Totul este legal(Gandul)
O organizaţie de mediu din judeţul Caraş-Severin acuză Romsilva că se pregăteşte să taie păduri seculare din Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului, după ce a fost întocmit un nou plan de management prin care o suprafaţă mai mică rămâne protejată. În replică, Romsilva susţine că totul este legal, iar solicitările organizaţiilor Agent Green şi EuroNatur nu au nicio bază ştiinţifică şi exced cadrul legal. Asociaţia Euroland din Banat a lansat, în vara acestui an, o petiţie intitulată ”Opriţi distrugerea Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului”, care a fost semnată de peste 5.800 de persoane. După ce se vor strânge 6.000 de semnături, petiţia va fi trimisă Ministerului Mediului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Organizaţia de mediu susţine că Romsilva a realizat un plan de management al parcului prin care doar 32% din suprafaţa parcului este protejată. “Romsilva îşi pregăteşte terenul pentru a putea tăia păduri seculare în Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului! La începutul anului 2018, silvicultorii Romsilva au întocmit un nou Plan de Management prin care doar 32% din suprafaţa parcului este protejată. Acest nou plan de management este realizat cu încălcarea flagrantă a legislaţiei naţionale, a directivelor europene şi recomandărilor Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Pe de altă parte, planul de management al Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, elaborat între 2010-2013, de specialişti, cercetători de marcă, cu sprijinul Academiei Române (filiala Timişoara) şi avizat de Consiliul Ştiinţific al parcului, a fost păstrat la sertar de către RNP Romsilva pentru că asigura o protecţie pe o suprafaţă de 49% din suprafaţa parcului. Pentru a se asigura că nu întâmpină opoziţie în aprobarea noului plan, Romsilva a înlocuit specialiştii din vechiul Consiliul Ştiinţific (profesori, cercetători) cu silvicultori şi persoane favorabile exploatărilor în parc”, scrie în petiţia lansată de Asociaţia Euroland Banat.

Format: 

Topic: