18 Feb 2019 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Operaţiunea “Jakarta”. Cum a ”lucrat”  Kovesi, în aceeaşi zi, şi extrădarea lui Popa, şi arestarea lui Vîntu(Jurnalul Naţional)
Dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă devoalează modul în care operaţiunea “Jakarta” a fost pusă la punct şi fabricată, cu scopul de a detona atât la Bucureşti, cât şi în Indonezia, în fix aceleaşi zile. În ziua în care aeronava privată, plătită jumătate de Sebastian Ghiţă, la cererea lui Kovesi, ateriza la Jakarta, Parchetul General, condus de aceeaşi Kovesi, îl reţinea pe Sorin Ovidiu Vîntu pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. A doua zi, când aeronava se întorcea la Bucureşti, cu tot cu Nicolae Popa la bord, Sorin Ovidiu Vîntu era arestat, la Judecătoria Sectorului 5, la cererea lui Marius Iacob, mâna dreaptă a lui Kovesi, procuror care, în anul 2010, s-a deplasat incognito la Jakarta, pentru a-l audia în secret pe fostul director al FNI. Sebastian Ghiţă a arătat, anul trecut, că “şantajul” exercitat de Vîntu asupra sa a fost pus la cale de el, împreună cu Kovesi, la cererea acesteia, fiind prelucrat în acest sens şi “cablat” pentru întâlnirea din benzinărie, întâlnire care i-a adus lui Vîntu un an de închisoare cu executare.

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: De ce închiderea unor fabrici care plăteau salarii de 1.500 – 1.700 de lei pe lună net poate fi şi o veste bună pentru România. Ar fi o problemă dacă Dacia sau Continental, care plătesc 4.700 de lei net, şi-ar închide fabricile(Ziarul Financiar)
Doi investitori străini au anunţat că îşi închid câteva fabrici din România: Hanes Global Supply Chain, producător de lenjerie intimă, închide operaţiunile din Arad, unde avea 1.000 de oameni şi afaceri de 200 de milioane de lei şi grupul elveţian Rieker, al treilea producător de pantofi din România, închide fabricile din Lugoj, cu aproape 700 de angajaţi şi afaceri de 300 de milioane de lei. Cum explică HanesBrands închiderea fabricii de la Curtici, cu aproape 300 de angajaţi: Salariile ajunseseră prea mari, fabrica nu mai era competitivă, aşa că mutăm producţia în Vietnam. A doua lovitură pentru producţia de haine şi pantofi. Elveţienii de la Rieker, al treilea mare producător de pantofi din România, închid cele două fabrici din Lugoj
Cei doi investitori spun că salariile din România au crescut prea mult – 1.600-1.700 (320-360 de euro) de lei net este prea mult, muncitorii din Vietnam, Ucraina, Muntenegru sunt mai ieftini acum; nu mai găsesc muncitori în România, în proximitatea fabricilor; presiunea pe salarii creşte continuu pentru că şomajul este foarte mic şi toate companiile caută muncitori pentru că au de lucru; infrastructura este rămasă mult în urmă, ceea ce contează în constul de transport; productiviToader anunță sfârșitul pentru Kovesi! OUG-ul împotriva fostei șefe DNA a ajuns pe masa Guvernului. Incredibil ce prevederi conține!

 

Toader anunță sfârșitul pentru Kovesi! OUG-ul împotriva fostei șefe DNA a ajuns pe masa Guvernului. Incredibil ce prevederi conține!(Evenimentul Zilei)
Lovitură dură pentru Laura Codruța Kovesi, care se vedea deja procuror-șef european, cel puțin înainte ca Tudorel Toader să anunțe că a găsit cea mai eficientă metodă prin care să pună bețe în roate fostei șefe DNA, mai ales după ce aceasta a fost anunțată că are calitatea de suspect într-un dosar deosebit de important.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că a fost redactat un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru a crea baza juridică legală pentru a selecta, în prima etapă, cei trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României. Proiectul a fost trimis la CSM, pentru aviz consultativ.  "Fiecare ţară trebuie să îşi desemneze propriul procuror european, care îşi va desfăşura activitatea acolo, la sediul european, la Luxemburg. Ce înseamnă asta? Că noi trebuie să creăm baza juridică, baza legală pentru a putea selecta trei procurori, trei candidaţi dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea României şi se va proceda la fel din toate celelalte încă 21 de state. Noi ce facem prin ordonanţa la care aţi făcut referire? Creăm baza juridică legală pentru a selecta în prima etapă cei trei candidaţi, trimitem propunerile la Bruxelles şi acolo se va desemna unul dintre cei trei, unul care va fi procuror european din partea României", a declarat Tudorel Toader, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la România TV. Privind candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european, Toader a spus că nu este vorba despre o propunere plecată de la ministerul pe care îl conduce sau de la Guvern. "Cine a propus-o? Categoric, potrivit regulamentului, fiecare procuror care crede că îndeplineşte cerinţele legale şi experienţa ş.a.m.d., fiecare procuror care îşi doreşte o astfel de demnitate până la urmă a avut posibilitatea să se înscrie, prin urmare nu a plecat vreo propunere din partea României, Guvernului României. A fost doamna Kovesi şi din câte ştiu eu a mai fost o doamnă procuror, dar permiteţi să nu spun numele acesteia. Prin urmare de la o ţară, nu cunosc, poate nu s-a înscris nimeni, de la altă ţară poate s-au înscris mai mulţi, comisia aceea de 11 experţi independenţi a făcut filtrul pe dosare, a reţinut după o primă evaluare un număr de posibile candidaturi, a făcut interviu, după care lista scurtă despre care se vorbeşte în zilele acestea. Prin urmare, nu este o propunere plecată de la Ministerul Justiţiei sau de la Guvernul României", a spus Toader.

 

Brexit: Marea Britanie intră în criză de timp (Adevarul)
Prim-ministrul britanic Theresa May va discuta "în următoarele zile" cu toţi liderii statelor membre UE şi le-a trimis o scrisoare parlamentarilor conservatori pentru a face apel la ei să dea dovadă de unitate în ceea ce priveşte Brexitul, relatează AFP. Premierul britanic Theresa May, a făcut apel la parlamentarii conservatori să-şi unească eforturile pentru reuşita Brexit şi a anunţat că se va întoarce la Bruxelles pentru a discuta cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, plănuind de asemenea discuţii cu toate statele membre UE în următoarele zile, scrie The Guardian.   Apelul lui May vine după o săptămână tumultoasă la Westminster, pe fondul unor tensiuni din ce în ce mai mari în Partidul Conservator condus de premier.   May, într-o scrisoare trimisă către toţi cei 317 parlamentari conservatori după ce a suferit o nouă înfrângere în parlament pe 14 februarie, a declarat că rezultatul este „dezamăgitor” însă a promis că guvernul va continua să lucreze pentru a aduce schimbări la soluţia de rezervă privind graniţa irlandeză.   Ea a anunţat că se va întoarce la Bruxelles pentru noi discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, săptămâna viitoare şi a dezvăluit planuri privind discuţii cu liderii tuturor statelor membre ale UE în următoarele zile.   Între timp, ministrul Brexitului, Stephen Barclay, se va întâlni luni cu Michel Barnier, negociatorul-şef al UE privind Brexitul, pentru a discuta despre propunerile alternative ale parlamentarilor conservatori, care au căutat o soluţie de compromis pentru a evita „plasa de siguranţă” din acordul Brexitului care precizează că, pentru a evita o graniţă strictă între Irlanda de Nord (Marea Britanie) şi Irlanda (UE), Marea Britanie ar putea rămâne pe termen nedeterminat în uniunea vamală a UE.

 

Clase SEPARATE pentru elevii cu nevoi speciale, noua controversă marca Ecaterina Andronescu. Adriana Săftoiu: REVOLTĂTOR! Doar pentru asta, şi merită o moţiune!(Gandul)
Ministrul Educaţiei Naţionale provoacă din nou controverse, după ce a afirmat că ar fi nevoie de clase separate pentru copiii cu nevoi speciale, iar apoi a revenit asupra deciziei, precizând că voia să spună doar că va propune ca aceşti elevi să fie susţinuţi suplimentar cu profesori de sprijin. Deputatul PNL Adriana Săftoiu critică ideea Ecaterinei Andronescu şi anunţă că va cere audierea ei în Comisia pentru Drepturile Omului. ”Nici poveste să propun clase să producă segregarea acestor copii, ci să încercăm să îi susţinem suplimentar cu un profesor de sprijin,” a revenit ministrul Educaţiei asupra declaraţiilor iniţiale, într-o intervenţie la Antena 3. ”O s-o punem, probabil în viitoarea lege a educaţiei. Pe măsură ce vom avea asigurate cadrele didactice, vom încerca să o transpunem şi în realitate. Există şi în acest moment, dar sunt foarte puţini profesorii de sprijin, din păcate.”
 

Format: