Share
18 Mar 2019 - 08:29

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Prima reacție a lui Liviu Dragnea, după atacul lui Iohannis: „Am constatat că îi e lene să şi vorbească”(Jurnalul National)
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, la Snagov, că a constatat că preşedintelui Klaus Iohannis îi e lene şi să vorbească. „Ieri, preşedintele, care se îneacă şi îi e lene să şi vorbească, a semnat bugetul Românei. Nu ştiu cum a reuşit ieri să îl semneze. (...) Putea să îl semneze de acum o lună şi milioane de copii beneficiau de alocaţii mai mari, primarii lucrau pe programe finanţate pe acest buget, programele din sănătate ar fi început să funcţioneze”, a declarat Liviu Dragnea. „Începând de ieri, de când acest leneș (președintele Klaus Iohannis- n.red.) a semnat bugetul, este disponibil fondul de dezvoltare și investiții accesibil pentru autoritățile locale în valoare de 10 miliarde de euro. (...).  Banii sunt! Voința politică este, dar trebuie să spunem și lucrurile care nu funcționează cum trebuie. Eu le spun mereu și le spun în continuare cu tărie chiar dacă unii se vor supăra, mă vor certa și mă vor înjura. Eu nu o să am gând niciodată să spun lucruri în care nu cred sau să ascund lucruri doar din convingeri electorale sau pentru câștig electoral”, a spus Dragnea.

 

Cristian Hostiuc, ZF. În timp ce guvernul şi politicienii, care fac concurs de patriotism, nu mai ştiu cum să sprijine capitalul românesc (din vorbe), antreprenorii români nu ştiu cum să-şi vândă mai repede afacerile ca să scape de o povară. Dacă e tare, Dragnea să cumpere de la străini cea mai mare reţea de magazine din România - Profi, cu 1 mld. euro şi să le facă aprozare (Ziarul Financiar)
Guvernul PSD/ALDE, liderii politici care conduc România, sprijină capitalul românesc cu toată puterea.
Toţi politicienii, de la putere la opoziţie, susţin capitalul românesc. Nu există declaraţie politică pe teme economice în care să nu se invoce capitalul românesc, necesitatea sprijinirii lui în lupta cu multinaţionalele. Toate programele de guvernare sau electorale sunt pline de intenţii de sprijin a capitalului românesc. Practic, fiecare propoziţie este inundată de cuvinte frumoase, patriotice, naţionaliste. Avem o inflaţie de intenţii, de dorinţe. Dar, ca la autostrăzi, ca la spitale, ca la educaţie, acest sprijin este numai din vorbe. Vorbele nu costă nimic. La polul opus, în lumea reală, antreprenorii români care formează capitalul românesc, 47% din economie, 49% aparţinând multinaţionalelor şi 4% statului, nu ştiu cum să-şi vândă afacerile mai repede, nu ştiu cum să găsească mai repede cumpărători, nu ştiu cum să scape mai repede de companiile pe care le-au construit în ani şi decenii. Joi, consiliul Concurenţei a aprobat oficial tranzacţia prin care lanţul de supermarketuri Mega Image a cumpărat de la familia de antreprenori români Zanfir reţeaua de magazine Zanfir din Vrancea, unul dintre cei mai mari retaileri independenţi.
 

Bacalaureat 2019 - Simulare. Limba și literatura română. Subiecte și Barem EDU.RO (Evenimentul Zilei)
Aproximativ 300.000 de elevi sunt aşteptaţi să participe la simularea examenului de Bacalaureat, care va începe luni cu proba scrisă de Limba şi literatura română. Ministerul Educaţiei Naţionale organizează, în perioada 18 - 21 martie, la nivel naţional, simularea probelor scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat. Simularea se adresează elevilor înscrişi în clasele a XII-a/zi şi a XIII-a seral/ frecvenţă redusă la începutul anului şcolar 2018 - 2019, dar implică şi participarea elevilor claselor a XI-a zi şi a XII-a seral/ frecvenţă redusă, învăţământ de masă (în total, aproximativ 300.000 de elevi), precizează Ministerul Educaţiei. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine marţi proba la limba şi literatura maternă din cadrul simulării Bacalaureatului. Următoarea probă, cea obligatorie a profilului, va avea loc miercuri, iar joi - proba la alegere a profilului şi specializării doar pentru elevii claselor a XII-a. Rezultatele vor fi comunicate pe data de 29 martie.    

 

ANALIZĂ De ce în România se nasc tot mai puţini copii: explicaţia specialiştilor(Adevarul)
România este într-un declin demografic accentuat, conform unor date Eurostat. În 2017, rata mortalităţii a fost de 13,3 la mia de locuitori, în timp ce rata natalităţii a fost de 9,7 la mie. În 2018, populaţia României a continuat să scadă, această situaţie fiind generată în special de o scădere a natalităţii, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).„Weekend Adevărul“ a vorbit cu doi specialişti în obstetrică-ginecologie pentru a afla cât de mult cântăreşte problema infertilităţii în aceste statistici. Medicii Radu Maftei şi Gabriela Simionescu, ambii specialişti în obstetrică-ginecologie la clinica de reproducere umană Origyn Fertility Center din Iaşi, spun că infertilitatea este una dintre principalele cauze ale scăderii ratei natalităţii la nivel naţional şi nu numai. Infertilitatea este o problemă de sănătate tot mai frecvent întâlnită în ultimii ani. Statistici recente relevă faptul că în România unul din şapte cupluri întâmpină greutăţi la procreare. Care sunt cauzele infertitilităţii, ce tratamente au cea mai mare eficienţă, care sunt principalele categorii de vârstă care apelează la tratamente pentru stimularea fertilităţii sunt doar câteva dintre aspectele discutate cu cei doi medici. Din ce în ce mai multe paciente infertile la peste 35 de ani Aşa cum bine a simplificat doctorul Radu Maftei, „infertilitatea este incapacitatea unui cuplu de a obţine o sarcină, în urma unor contacte sexuale neprotejate, la două-trei zile, timp de minimum un an“. Deşi, în general, oamenii consideră că infertilitatea ţine mai mult de femeie decât de bărbat, pentru că ea este cea care poartă sarcina, concepţia este total greşită. „Incidenţa cazurilor de infertilitate la bărbaţi şi la femei e cam de 50%-50%, pentru că apar din ce în ce mai multe infecţii la bărbaţi care, deşi nu se manifestă clinic, în timp afectează spermatogeneza. Incidenţa de infertilitate la consumul de alcool şi ţigări este mult mai mare la bărbaţi, greutatea în plus, de asemenea, afectează calitatea spermei“, spune doctorul Radu Maftei. Cele mai multe cauze sunt comune la cupluri, cel puţin la cele cu infertilitate de doi ani jumătate-trei. În cazul infertilităţii feminine, un semnal de alarmă este clar insuficienţa ovariană prematură, din diverse cauze, în special dobândite (boli autoimune, tiroidite) şi în urma unor afecţiuni secundare care alterează rezerva ovariană. Apoi, tot la femei, pe locul doi este endometrioza şi abia pe locul trei sunt bolile cu trasmitere sexuală, bolile inflamatorii pelvine. La toate acestea se adaugă şi factorul vârstă. Atunci când vorbim de infertilitate, ne uităm la segmentul de vârstă de 33-35 de ani şi chiar 40. Din ce în ce mai multe paciente se prezintă cu infertilitate la peste 35 de ani. În cele mai multe cazuri, pacientele care au ajuns la această vârstă au amânat obţinerea unei sarcini pentru carieră şi studii.

 

Dragnea, nevoit să stea la pat. Judecătorii instanţei supreme: Să vină la AUDIERI! Liderul PSD, internat în spital în urma unei DUBLE HERNII (Gandul)
Judecătorii instanţei supreme i-au cerut lui Liviu Dragnea să se prezinte luni, pentru audiere, în procesul privind angajările fictive la Protecţia Copilului Teleorman, liderul PSD fiind internat însă în spital în urma unei duble hernii, a anunţat Codrin Ştefănescu.Secretarul general PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat că l-a vizitat pe Liviu Dragnea la spital, iar medicii urmează să decidă, luni, dacă îl vor opera pe liderul PSD. "El (Liviu Dragnea -n.r.) ar dori să nu se ajungă la operaţie. Este o dublă hernie şi are şi o problemă la gât. E o chestiune cervicală. Urmează ca mâine (luni-n.r.) să primim un răspuns exact. În orice caz, va trebui să stea la pat în următoarele câteva zile obligatoriu”, a afirmat Codrin Ştefănescu, duminică seara, la Antena 3. Pe 19 februarie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis reaudierea lui Liviu Dragnea de către completul de 5, judecătorii punându-i în vedere liderului PSD să se prezinte la termenul de luni, 18 martie. Magistraţii au mai acceptat reaudierea a doi inculpaţi şi cinci martori.
De altfel, preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost cel care a anunţat, prin intermediul avocaţilor, că vrea să dea declaraţii în faţa judecătorilor. Şi procurorii DNA au cerut audierea.
 

Format: