Share
19 Mai 2016 - 08:27

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

BOMBA DIN COMUNICATUL SRI. Serviciul Român de Informații nu a trimis NICI O INFORMARE privind DILUAREA DEZINFECTANȚILOR și nici nu a sesizat DNA în cazul HEXI PHARMA(EVZ)
Comunicatul Comisiei de Control a SRI a scos la iveală un lucru care nu fusese spus public până acum, fiind lăsat undeva într-o zonă ambiguă, mascat de formulări generale de genul "informări trimise tuturor beneficiarilor legali", urmată de o înșiruire, de la președintele României în jos. Numai că o analiză atentă a comentariilor pe marginea acestuia scoate în evidență o realitate dură: SRI nu a trimis nici o informare privind diluarea dezinfectanților și nici nu a sesizat DNA.
Potrivit comunicatului ”în perioada 2011 – 2016, au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (președinților Consiliilor județene Cluj și Vâlcea, respectiv prefectului județului Cluj) și centrali (ministrului Sănătății), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a dezinfectanților utilizați în unități spitalicești, inclusiv a celor furnizați de SC HEXI PHARMA CO SRL București.
Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central.”
Deci într-un interval de cinci ani, SRI a trimis patru informări la nivelul prefecților și ministrului Sănătății privind calitatea necorespunzătoare a diluanților, inclusiv a celor furnizați de HexiPharma.
Acest inclusiv repreprezintă o formulă stilistică pentru a spune că de fapt, SRI nu a știut mare lucru despre această problemă, deși încă din 2012 cel puțin o firmă concurentă făcuse analize asupra calității produselor HEXI PHARMA.

Un avion EgyptAir a dispărut de pe radare după ce a intrat în spaţiul aerian egiptean. Surse: S-a prăbuşit în mare (Adevarul)
Avion dispărut deasupra Mării Mediterane. Piloţii nu dat niciun mesaj de alarmă CNN a anunţat că piloţii nu au transmis niciun SOS sau mesaj de alarmă înainte de dispariţie.   UPDATE 7.20 Condiţiile meteo deasupra Mării Mediterane erau favorabile zborului şi nu se înregistrau fenomene care ar fi putut să pună în pericol cursele aeriiene în momentul în care avionul a dispărut de pe radare deasupra Mării Mediterane, în drum spre Cairo, relatează Airlive.net, citat de news.ro.   EgyipAir a anunţat pe Twitter că avionul decolase cu nouă minute întârziere de la Paris, dar nu a precizat motivele.

Topul salariilor din energie: care sunt companiile din petrol sau electricitate care-şi răsfaţă angajaţii cu salarii şi de 4 ori mai mari decât media(ZF)
Un loc de muncă într-un reactor nuclear sau pe o platformă marină offshore vine la pachet cu riscuri ridicate, dar la finalul lunii angajaţii din aceste medii sunt recompensaţi pe măsură. De asemenea, salarii frumoase se înregistrează în domenii care s-au dezvoltat puternic în ultimii ani, cum ar fi vânzarea de energie electrică sau gaze. 

Pe baza datelor publicate în ra­poar­tele anuale pe 2015 de companii din energie, dar şi a celor furnizate pentru cea de-a unsprezecea ediţie a anuarului de business Cei mai mari jucători din economie, ZF a realizat un top al celor mai mari salarii medii nete din cadrul com­paniilor energetice, atât cele con­trolate de statul român, cât şi  jucători privaţi.
Una dintre cele mai mari surprize ale acestui top este poziţia fruntaşă ocupată de compania Conef Gaz, specializată în furni­zarea de gaze naturale, unul dintre cei doi intermediari agreaţi de Gazprom în relaţia cu România.
Astfel, potrivit datelor furnizate de com­panie, anul trecut salariul mediu net în ca­drul Conef Gaz a fost de 7.310 lei, anul acesta salariul urmând să crească la peste 8.000 de lei. Anul trecut, salariul mediu net la nivelul economiei a fost de 1.850 de lei. Pro­blema este că procesul de recrutare pentru o astfel de firmă poate fi destul de delicat în contextul în care numărul de angajaţi ai Conef Gaz este de numai 8 persoane.

Darea în plată ar putea scăpa de impozitare(Cotidianul)
Ministerul Finanțelor va analiza propunerea făcută de Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Finaciare (AURSF) de a fi scutite de impozit transferurile de proprietăți realizate prin legea dării în plată. „Am avut discuţii cu AURSF, am primit astfel de solicitări şi din alte părţi (...) Vom analiza această propunere înaintată de asociaţie“, a răspuns ministrul de resort, Anca Dragu.
Oficialul a ținut să precizeze că, în faza de proiect, „legea dării în plată a stat în dezbatere aproape un an de zile şi nu are referiri explicite la taxarea acestor tranzacţii”. “Ca atare, se aplică legislaţia în vigoare, şi anume Codul Fiscal, care prevede o taxare de 2-3% pentru fiecare tranzacţie“, a menționat Dragu. Ministrul a spus că modificarea ar putea fi făcută prin schimbarea Codului Fiscal, care se poate face printr-o ordonanţă de urgenţă.
AURSF a solicitat Ministerului Finanţelor Publice eliminarea impozitului în cazul dării în plată şi Uniunii Naţionale a Notarilor Publici diminuarea taxelor notariale cu 90%, a anunţat miercuri preşedintele Asociaţiei, Alin Iacob. "AURSF a făcut două demersuri în acest sens. Ieri (marţi-n.r.) am trimis o scrisoare MFP în care solicităm elaborarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care să se excepteze beneficiarii Legii nr.77/2016 de la de la plata impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal. Ca motive am invocat, în primul rând, faptul că debitorul nu realizează un câştig ci, din contră, are o pierdere semnificativă din renunţarea la locuinţă, din avansul plătit la contractarea creditului, care la vremea respectivă ajungea la 20%, din plata ratelor timp de 8 - 10 ani, care de multe ori au inclus dobânzi şi comisioane percepute în mod abuziv de bancă. Aşadar, debitorul plăteşte impozit pe pierdere", a explicat Iacob. Conform acestuia, perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezintă o barieră artificială şi incorectă în calea deciziei debitorului de a apela la prevederile Legii privind darea în plată.

 

 

Format: