Share
19 Mai 2017 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Florin Șinca: Poliția Română își repetă istoria și greșelile(Jurnalul Național)
Polițistul Florin Șinca, autorul mai multor cărți despre istoria Poliției Române, demonstrează că după 1990 s-a revenit la greșelile anterioare reformei lui Vasile Lascăr, din 1903. Deși Lascăr a arătat că politizarea, descentralizarea, existența unor structuri paralele, în subordinea primarilor, numărul mic de forțe de ordine și salariile de mizerie au condus la nesiguranță și lipsă de protecție a cetățeanului, în zilele noastre s-a revenit la toate aceste elemente nocive, fără a se ține cont de legile gândite la începutul secolului XX, care au transformat Poliția într-o structură puternică a statului român.
Diana Scarlat: Vasile Lascăr a desființat Poliția Locală când a reformat Poliția, tocmai pentru a elimina politizarea și corupția din sistem?
Florin Șinca: Poliția locală era coruptă pentru că reprezenta interesele unor aleși locali, cum, de altfel, s-a descoperit și la noi în istoria recentă, dacă ne gândim, de exemplu, la fostul primar de la Iași, Gheorghe Nichita, care i-a folosit pe polițiștii locali din subordine, pentru a-i urmări amanta. Lascăr, ca om politic școlit în străinătate, cu doctoratul la Sorbona, și ca om care vedea toate realitățile din țară, a demonstrat că o astfel de structură trebuie să dispară. El a constatat că în afară de poliția statului, cu aceeași denumire aveam, în diverse orașe, polițiști ai primarilor. Într-un orășel cum e, de exemplu, Focșani, erau doi astfel de polițiști. Erau cei care asigurau un fel de ordine prin piețe, numai că nu aveau nicio stabilitate, nu aveau niciun statut, erau la cheremul edilului. Se schimbau conservatorii cu liberalii și, automat, se schimbau și polițiștii.
 

Tranzacţia anului în banking, vânzarea Bancpost: opt investitori şi-au exprimat intenţia de a cumpăra a noua bancă din România. Ofertele finale vor fi depuse la finalul lunii iunie(Ziarul Financiar)
Scoaterea la vânzare a Bancpost, a noua bancă din România după active, a atras interesul a opt investitori strategici şi instituţionali, care provin atât din România, cât şi din străinătate, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa bancară.
„Aceşti investitori sunt atât strategici, cât şi instituţionali“, au menţionat sursele citate.
Procesul de vânzare este administrat de Mediobanca, cea mai mare bancă de investiţii din Italia, şi HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie şi una dintre cele mai mari din Europa.

 

RUȘINEA NAȚIONALĂ din Sudul țării. De la Giurgiu pân’ la Ruse, tot românul plânsu-mi-se!(Evenimentul Zilei)
Câțiva kilometri fac diferența. După ce treci la bulgari, drumurile sunt în regulă și reparațiile sau modernizările se fac în termeni rezonabili. La noi, rușinea a devenit o matricolă obligatorie. Proprietarii de service-uri auto şi vânzătorii de piese pentru autoturisme ar trebui să fie adânc recunoscători autorităţilor din Giurgiu şi foştilor miniştri ai Transporturilor. Milioane de bucșe, planetare, bielete și pivoți au fost înlocuite, în ultimii 25 de ani, de pe urma stării dezastruoase a drumului către Podul Prieteniei, ce leagă Giurgiu de Ruse. Principala poartă rutieră din Sudul României e o ruşine naţională. Cuvântul groapă este un eufemism când te referi la craterele şi tranşeele din asfaltul celor câţiva kilometri din DN 5 şi DJ 507. Șoferii, fie ei români sau străini, suduie cu cadență rapidă la fiecare metru parcurs. Judeţul Giurgiu a avut, ani la rând, un secretar de stat la Ministerul Transporturilor (MT), pe nume Lucian Iliescu. Şi ministrul de azi, Răzvan Cuc, e tot giurgiuvean, dar e abia de şase luni în post. Primarul orașului de pe Dunăre dă din umeri, președintele Consiliului Județean dă din sprâncenele atent pensate și prefectul zice că nu se bagă, că nu-i treaba sa. Proiecte sunt, bani există, dar birocraţia loveşte fix în şasiurile maşinilor noastre şi ale străinilor care trec frontiera pe la Giurgiu. 

 

Conflictul din Siria. Statele Unite au bombardat un convoi pro-regim în apropiere de Iordania(Adevarul)
Statele Unite au bombardat joi un convoi care are legături cu regimul sirian, în apropiere de frontiera iordaniană, întrucât a fost considerat ameninţător pentru forţele coaliţiei care luptă cu gruparea jihadistă Statul Islamic, a declarat pentru AFP un responsabil american din domeniul apărării, transmite rtbf.be.Convoiul „nu a răspuns“ avertismentelor ce vizau să împiedice „apropierea prea mare de forţele coaliţiei la At-Tanf“, o tabără a rebelilor sirieni susţinuţi de SUA şi aliaţii lor, a mai spus oficialul.   Potrivit lui, este vorba despre un incident punctual, care nu indică o schimbare în strategia coaliţiei. „Nu am lovit tot convoiul, ci numai câteva vehicule din faţă“, a menţionat responsabilul.   El a adăugat că, înainte de bombardament, avertismentele au fost lansate în special prin intermediul liniei speciale de comunicare ce a fost pusă la punct împreună cu Rusia, aliată a regimului sirian, pentru a evita incidentele între avioanele ruse şi cele ale coaliţiei în spaţiul aerian sirian.    Pentru a încerca să oprească acest convoi, avioanele au făcut şi „o demonstraţie de forţă“ şi au lansat „tiruri de avertisment“. „Nu suntem siguri că este vorba despre forţe siriene, dar, în orice caz, erau forţe care lucrau clar cu sirienii“, a mai spus el.   Statele Unite şi coaliţia nu bombardează forţe legate de regimul sirian, aminteşte France-Presse, adăugând că excepţie a făcut atacul lansat de SUA la începutul lunii aprilie asupra unei baze aeriene siriene (Al-Chaayrate), o măsură ce a venit ca urmare a unui atac chimic atribuit regimului Bashar al-Assad.   De asemenea, coaliţia a recunoscut că a lovit „din greşeală“, la sfârşitul lunii septembrie, combatanţi ai regimului sirian în apropiere de Deir Ezzor, în estul Siriei, pe care îi identificase drept jihadişti.  

 

Panică în New York. Un mort şi 22 de răniţi, după ce o maşină a intrat în trecători. Şoferul, către poliţişti: "Trebuia să mă împuşcaţi. Voiam să îi omor". (Gandul)
UPDATE O persoană a murit şi alte 22 au fost rănite după ce o maşină a intrat într-un grup de oameni, în Times Square din New York. Şoferul, un bărbat de 26 de ani din Bronx, fost militar, a pierdut controlul volanului. Se pare că acesta era sub influenţa alcoolului sau a drogurilor şi avea cazier, a declarat un oficial pentru New York Times. Ulterior reţinerii sale, acesta le-ar fi mărturisit poliţiştilor că se aştepta să moară. "Trebuia să mă împuşcaţi. Voiam să îi omor", le-ar fi declarat aceasta poliţiştilor, potrivit Reuters.UPDATE VINERI 07:30 Bărbatul care se afla la conducerea autovehiculului, care a intrat în mulţime, le-a mărturisit ulterior poliţiştilor că ar fi auzit "voci", potrivit unor surse din cadrul poliţiei, citate de BBC. Mai mult, aceasta le-a spus că se aştepta să moară. "Trebuia să mă împuşcaţi. Voiam să îi omor", le-ar fi declarat aceasta poliţiştilor, după ce l-ar fi reţinut, potrivit Reuters. Conducătorul auto a fost identificat ca fiind Richard Rojas, de 26 de ani din Bronx, fost militar. El a lovit 23 de oameni, dintre care unul a murit. Este vorba de o femeie în vârstă de 18 ani, a cărei soră, de 13 ani, a fost şi ea rănită. Ceilalţi răniţi au fost transportaţi la spital, patru  fiind în stare critică, trei răniţi grav, iar ceilalţi 15 cu leziuni serioase. Potrivit poliţiei, şoferul a făcut un viraj greşit şi a condus pe contrasens, înainte de a se răsturna cu maşina. După accident, el a încercat să fugă, însă a fost prins de poliţişti. „Nu este niciun indiciu că ar fi vorba de un act terorist”, a declarat primarul din New York, Bill De Blasio. 

Format: 

Topic: