Publicat: 2 Martie, 2012 - 07:21
Share

Băsescu, tot mai singur la Palat (JN)
După alegerile prezidenţiale din 2004, nume grele deveneau consilieri ai preşedintelui Băsescu. Pleşu, Weber, soţii Săftoiu, Stolojan. După opt ani de mandat nu a mai rămas nimic din ce a fost. Rând pe rând, sfătuitorii preşedintelui au plecat de la Cotroceni, invocând de cele mai multe ori motive personale, de sănătate, sau fără să dea pur şi simplu vreo explicaţie. Deşi nu au recunoscut  niciodată oficial, "motivele personale" ale acestora au fost traduse, neoficial, prin nemulţumiri şi neîn­ţe­legeri legate inclusiv de limbajul fo­lo­sit de şeful statului. Până şi ulti­mul plecat, supusul şi tăcutul Valeriu Turcan, ar fi părăsit Cotroceniul, potri­vit unor surse politice, din cauza comportamentului neadecvat, inclusiv verbal, al şefului statului. Demisia lui Valeriu Turcan este ultima dintr-o serie lungă de plecări de la Cotroceni.

● Andrei Pleşu, mai 2005. Consilierul prezidenţial pentru relaţii internaţionale Andrei Pleşu şi-a anunţat demisia, iar Administraţia prezidenţială nu a dat nici o explicaţie în privinţa motivelor acestui gest. Pleşu a declarat ulterior că a demisionat din motive de sănătate. "Era o intenţie mai veche. Este o problemă legată de sănătate. Efortul şi ritmul de lucru de aici depăşeau puterea arterelor mele", a afirmat Pleşu. Pe lângă neînţelegerile cu şeful statului, surse neoficiale spun însă că Pleşu ar fi avut un conflict mocnit cu şefa Cancelariei preşedintelui, Elena Udrea, supranumită şi "blonda de la Cotroceni". Pleşu ar fi sesizat, subtil, la modul general, necesitatea ca angajaţii Administraţiei Prezidenţiale să poarte o ţinută decentă, mai ales în cadru oficial, iar Elena Udrea s-ar fi simţit vizată.

 

Ponta si Antonescu demisioneaza iar (ZF)
“Amendati” de conducerea  Parlamentului, demnitarii protestatari si-au pierdut definitiv apetitul pentru legi, plen, comisii.
Pentru ca joaca de-a greva nu  prea a dat rezultate, reprezentantii puterii reusind sa se mobilizeze onorabil la vot, uselistii sunt gata sa-si scrie din nou demisiile. Evident, varianta a fost readusa in discutie de Crin Antonescu si Victor Ponta care, fie vorba intre noi, oricum nu dau in branci prin Legislativ. Ca sa aiba mai mult succes in randul propriilor colegi, cei doi lideri USL au folosit drept argument decisiv atitudinea ostila a pedelistilor, amenintarile si campania de afisaj negativ.  Un semnal in acest sens a fost dat, deunazi, de pesedistul Victor Ponta care a anuntat ca el demisioneaza pe motiv de Roberta Anastase. “Eu nu ma mai intorc in Camera Deputatilor si imi voi da demisia cu totul din Camera Deputatilor, cat timp doamna Anastase ramane presedinta Camerei”, a afirmat liderul social-democrat. Ideea a fost preluata din zbor si de restul uselistilor care ar prefera sa se ocupe de campania electorala decat sa se mai joace de parlamentarii grevisti. Prin urmare posibilitatea ca uselistii sa demisioneze in grup va fi din nou discutata in forurile de conducere ale PSD si PNL.

 

Aproape jumătate dintre adulţii americani au un smartphone (RL)
Telefoanele mobile 'deştepte' sunt în prezent mai răspândite decât telefoanele mobile clasice în rândul adulţilor americani, potrivit unui studiu publicat joi, ce confirmă o tendinţă de răspândire agresivă a acestor 'minicomputere de buzunar', scrie AFP.

Conform studiului realizat de centrul universitar Pew Research Center, aproape jumătate /46%/ dintre americanii în vârstă de cel puţin 18 ani deţineau un telefon multifuncţional în februarie, faţă de 41% care aveau în posesie un telefon mobil obişnuit şi 12% care nu foloseau niciunul dintre cele două.

Un studiu efectuat în luna mai a anului trecut concluziona că doar 35 la sută dintre americanii adulţi aveau un 'smartphone', faţă de 48% care utilizau un dispozitiv mobil clasic.

Aparatele cu sistem de operare Android, conceput de Google, sunt cele mai numeroase, ele aflându-se în mâinile a 20% dintre proprietarii acestor tipuri de aparate, faţă de 15% în mai 2011. iPhone-urile celor de la Apple se află pe locul secund, cu 19% dintre utilizatori, comparativ cu 10% în mai, devansând clar Blackberry, al celor de la Research in Motion, aflat în scădere /6% dintre utilizatori în februarie, faţă de 10% în mai/. Numai 2 la sută din restul 'mobinauţilor' au un aparat cu sistem de operare Windows, dezvoltat de Microsoft, un procent neschimbat prin raport cu luna mai.

Cercetarea Pew Research Center a arătat că toate categoriile demografice, bărbaţi şi femei, tineri şi persoane de vârsta a doua sau a treia, urbani şi rurali, bogaţi şi mai puţin înstăriţi, cu toţii au participat la dezvoltarea fenomenului 'smartphone'. Studiul a fost realizat între 20 ianuarie şi 19 februarie pe un eşantion de 2.253 de adulţi şi are o marjă de eroare de plus minus 2,7 puncte.

 

România şi-a câştigat dreptul de a spune "NU" în Europa (EVZ)
Serbia a semnat, ieri, protocolul bilateral privind recunoaşterea drepturilor minorităţii române. Decizia vine după ce oficialii de la Bucureşti au făcut presiuni la Bruxelles.

România a anunţat ieri după-amiază, prin vocea şefului statului, că nu se va mai opune încercării Serbiei de a obţine statutul de candidat la aderarea la UE. Prezent la Consiliul European de la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a declarat că "problema Serbiei este rezolvată". Câteva ore mai târziu, Consiliul a informat că Serbia a primit statutul de candidat.
La reuniunea miniştrilor de Externe din UE, desfăşurată marţi, Bucureştiul a prezentat o declaraţie în care sublinia necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în legătură cu semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din România şi Serbia, precum şi implicarea Comisiei Europene şi a Înaltului Repreş p zentant al OSCE pentru minorităţi naţionale în monitorizarea eforturilor Belgradului pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele UE.

 

Liderii UE amână decizia asupra aderării României şi Bulgariei la Schengen (Puterea)
Potrivit proiectului declaraţiei finale a summitului desfăşurat joi la Bruxelles, liderii UE au amânat pentru septembrie decizia asupra aderării României şi Bulgariei la Schengen.

Conform proiectului declaraţiei finale, din cauza opoziţiei Olandei, o aderare nu poate fi avută în vedere în viitorul imediat şi este prevăzut ca o decizie pe această temă să fie luată 'în septembrie 2012'.  Europa ar urma să ajute Bucureştiul şi Sofia să identifice măsurile care să le permită aderarea la acea dată, în intervalul de timp rămas.

Olanda şi-a reafirmat joi poziţia, prin vocea premierul Mark Rutte, într-o întrevedere la Bruxelles cu Martin Schulz, fiind singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie. Cu toate acestea, Schulz a subliniat că cele două ţări îndeplinesc toate criteriile pentru a intra în spaţiul fără frontiere.

Parlamentul European are doar un rol consultativ în procesul extinderea spaţiului Schengen, iar votul pozitiv a fost deja dat, în luna iunie a anului trecut, însă este nevoie de unanimitate în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

 

Serbia este candidat la Uniunea Europeană, au decis liderii UE la summitul de la Bruxelles (Adevarul)
Liderii UE au început în această seară summitul european la finalul căruia ţările UE vor semna tratatul fiscal ce impune reguli bugetare stricte, vor discuta despre măsurile concrete de creştere economică şi de relansare a pieţei muncii.Dezbaterile sunt legate de Serbia şi acordarea statutului de ţară candidată par în acest moment deblocate, după ce diplomaţii români şi sârbi au semnat astăzi, la Bruxelles, protocolul privind protecţia minorităţii vlahe.

Declaraţiile liderilor UE înaintea reuniunii Consiliului European de joi de la Bruxelles
UPDATE 22:30 Consiliul European va acorda Serbiei statutul de candidat la UE, potrivit proiectului de concluzii citat de surse diplomatice ale agenţiei de presă Tanjung. România a renunţat la obiecţii după ce protocolul legat de minorităţi a fost semnat. Vezi detalii aici

UPDATE 21: 55 Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz: Nu trebuie sa lasam criteriile politice interne sa submineze ceea ce este trecut în tratate atunci când vine vorba despre aderarea României şi Bulgariei la Schengen. În tratatul lor de aderare la UE se spune că dacă îndeplinesc criteriile atunci trebuie să le dăm voie să facă parte din spaţiul fără frontier. Consiliul European a decis că cele două state îndeplinesc aceste criterii. Nu cred că i se mai poate permite cuiva a blocheze statele membre care îndeplinesc condiţiile stabilite.

 

Explodează nemulţumirile în Portul Constanţa! (Telegraf)
Sute de salariaţi ai Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) SA Constanţa au reluat, ieri, protestele din faţa sediului companiei, nemulţumiţi de prevederile noului Regulament intern. Printre modificările care i-au scos pe angajaţii Administraţiei Porturilor în stradă se numără şi aplicarea taxei de intrare în port pentru autoturismele lucrătorilor societăţilor care-şi desfăşoară activitatea în incinta Portului Constanţa. Mai exact, angajaţii vor trebui să plătească o taxă de aproape 200 de lei pe an dacă doresc să vină la locul de muncă cu maşina proprietate personală. Din păcate, sunt cazuri în care, de la intrarea în port şi până la locul unde îşi desfăşoară activitatea, lucrătorul trebuie să meargă mai mulţi kilometri. În condiţiile în care măsura îi afectează pe toţi angajaţii din port, indiferent de societatea la care lucrează, nu este de mirare că, ieri, acţiunii de protest a salariaţilor CNAPM i s-au alăturat şi reprezentanţii celorlalte sindicate din Portul Constanţa.

ZECE SINDICATE PARTICIPANTE „La acţiunea de astăzi (ieri - n.r.) au participat, în semn de solidaritate cu angajaţii Administraţiei, reprezentanţi a zece din cele 19 sindicate existente la nivelul Portului Constanţa”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), Costel Petre. El a precizat că la nivelul organizaţiei sunt înscrişi (în diferite sindicate afiliate la Federaţie) peste 6.000 de lucrători portuari din totalul de aproape 9.000 de lucrători din Portul Constanţa. „Am cerut demisia actualului director al CNAPM, Andrei Popa. În niciun port din Europa angajaţii nu plătesc taxă pentru a putea ajunge la locul de muncă. Suntem afiliaţi la Federaţia Europeană a Transportatorilor şi la Federaţia Internaţională a Transportatorilor şi, dacă va fi nevoie, vom cere şi sprijinul acestor organizaţii”, a adăugat Costel Petre.

 

Locuri de muncă, nu taxe! (Azi)
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a explicat că dezechilibrul bugetului de asigurări sociale poate fi rezolvat numai prin crearea de locuri de muncă, creşterea impozitelor şi taxelor nefăcând decât să stimuleze evaziunea fiscală.
„Soluţia este să acoperim deficitul CAS nu prin majorări de impozite, pentru că acestea nu fac decât să stimuleze evaziunea, ci prin crearea de locuri de muncă“, a declarat Isărescu, reluând criticile făcute săptămâna trecută la adresa fiscalităţii împovărătoare din România care îi forţează pe manageri la evaziune fiscală.

Potrivit lui Isărescu, soluţiile financiare nu pot fi decât temporare, când există un dezechilibru mare, fizic, numeric. „Este vorba despre ameliorarea celui mai păcătos dezechilibru pe care îl are această ţară: dezechilibrul între cei care beneficiază de ajutoare şi cei care produc. Reducerea evaziunii poate fi atinsă prin crearea de locuri de muncă. Banca Naţională îşi va vedea de treaba ei. Nu vrem să ieşim din domeniul pe care îl acoperim, căutăm să îmbunătăţim condiţiile de creditare. Trebuie să spunem că aceste îmbunătăţiri sunt paleative, iar soluţia adevărată este crearea de locuri de muncă“, a declarat Isărescu, la conferinţa „Clustere economice generatoare de locuri de muncă“.