Share
9 Apr 2019 - 08:30

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Augustin Lazăr încearcă să-şi scape pielea cu „Dosarul Revoluţiei”(Jurnalul Naţional)
Ceea ce, pe surse, anumite zone din Parchetul General lăsau să se înţeleagă în cursul weekendului care tocmai s-a încheiat, ieri s-a adeverit. „Dosarul Revoluţiei” a fost trimis în judecată, anunţul fiind făcut de însuşi Augustin Lazăr. Acesta din urmă ar fi făcut, conform surselor citate, presiuni asupra Secţiei Parchetelor Militare să trimită în instanţă dosarul, în ciuda faptului că urmărirea penală nu este întru totul finalizată, pentru a se putea cocoţa pe acest „succes”, înainte să i se termine mandatul în fruntea Ministerului Public. Augustin Lazăr a avut chiar tupeul să ceară scuze în numele instituţiei pe care încă o conduce, pentru că a durat 30 de ani această anchetă, fără să sufle o vorbă despre activitatea pe care a derulat- o împotriva deţinuţilor politici, în închisoarea de la Aiud, înainte de 1989. Augustin Lazăr a ieşit, ieri-dimineaţă, într-o declaraţie de presă, în care a anunţat, mândru, că Secţia Parchetelor Militare a trimis în judecată „Dosarul Revoluţiei din Decembrie 1989”, dosar în care Ion. Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. „E un moment deosebit pentru justiţia militară şi pentru justiţia română, în general. Finalizarea acestei cauze de către colegii noştri reprezintă realizarea unuia dintre cele mai importante obiective pe care mi le-am propus în urmă cu trei ani, soluţionarea dosarelor istorice. Oameni istorici au avut aprecieri în legătură cu momentul decembrie 1989. Astăzi, juriştii încheie această provocare, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele din decembrie ‘89 nu e una instituţională, ci este una individuală”, spunea Lazăr. Conform acestuia, dosarul are 3.330 de volume, din care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016, când dosarul a fost redeschis. „Eu cred că soluţia emisă e o dovadă de respect pentru memoria eroilor din 1989 şi în egală măsură educativă pentru generaţiile viitoare”, a adăugat Augustin Lazăr.
 

Salariul mediu net în construcţii a crescut cu 43%. Constructorii: Se întorc românii din străinătate. Mircea Bulboacă, CON-A Sibiu: Am avut chiar şi câţiva angajaţi care s-au întors la noi de la începutul anului(Ziarul Financiar)
Salariul mediu net din domeniul construcţiilor a crescut cu 43% în perioada februarie 2018 – februarie 2019, iar cel brut a avansat cu 18% în acelaşi interval, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, salariul mediu net în construcţii a fost în februarie 2019 de 2.763 de lei, iar cel brut de 3.810 lei. Avansul vine ca efect al prevederilor Ordo­nan­ţei de Urgenţă 114/2018, adoptată la sfâr­şitul anului trecut. Printre măsurile incluse în document, se regăseşte obligativitatea sala­riu­lui minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii, ceea ce înseamnă un salariu mi­nim de circa 2.352 de lei (aproape 500 de euro). „La noi, salariul se apropia deja de 3.000 de lei şi înainte, astfel că nu avem costuri sa­lariale mult mai mari acum. Dintr-un număr to­tal de peste 600 de angajaţi, doar pentru 20 a fost nevoie de mărirea salariilor“, spune Mircea Bulboacă, proprietarul firmei de construcţii CON-A, cu afaceri de 97 de milioane de euro în 2018. Spre comparaţie, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.933 de lei în februarie 2018, cu 6% mai mult faţă de cel din construcţii. Ordonanţa 114/2018 prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale ale angajatorului pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, reducerea contribuţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75% şi un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii. Măsurile se aplică însă doar în cazul com­paniilor care înde­pli­nesc trei condiţii: deţi­nerea unuia din codurile CAEN prevăzute în OUG, realizarea a cel puţin 80% din cifra de afaceri din activitatea pre­văzută de respectivele coduri CAEN, şi acordarea unor venituri brute lunare din salarii şi asimilate salariilor între 3.000 şi 30.000 de lei.
 

Cum au pierdut traficanții două tone de cocaină? Secretul drogurilor care plutesc în Marea Neagră(Evenimentul Zilei)
Evenimentul zilei a aflat detalii incendiare despre uriașa cantitate de droguri (cocaină) descoperită pe Litoral. Surse din rândul anchetatorilor susțin că traficanții au fost identificați cu cel puțin o săptămână înainte de a fi descoperită șalupa în care s-a găsit peste o tonă de stupefiante. Drogurile ar fi urmat să fie interceptate pe teritoriul țării noastre, după ce erau încărcate în TIR-uri. O furtună a încurcat planurile autorităților, iar o adoua ambarcațiune folosită la transport a dispărut. De zile bune, pe țărmul Mării Negre, localnicii, polițiștii și jandarmii „pescuiesc” zeci de pachete de cocaină. Fenomenul, nemaiîntâlnit în țara noastră, până acum, este explicat, sumar, de autorități: drogurile au fost pierdute de traficanții care ar fi încercat să introducă în țara noastră peste o tonă de cocaină, cantitate găsită într-o șalupă eșuată în dreptul localității Sfântu Gheorghe, pe 22 martie. Până acum, au fost reținuți doi cetățeni sârbi, șoferi de TIR, care urmau să transporte marfa în Serbia. Surse judiciare au dezvăluit, însă, că traficanții ar fi pierdut două tone de cocaină, nu una, care valorează peste 600 de milioane de euro. Cum ajungeau drogurile în TIR Informațiile oficiale furnizate în acest caz arată că, pe 20 martie, înainte de marea descoperire de la Sfântu Gheorghe, într-o parcare în apropierea localității Zebil, județul Tulcea, un localnic a anunțat poliția după ce a găsit un pachet cu un kilogram de cocaină. Pachetul a căzut, accidental, dintr-o dubiță, înmatriculată în România. Acolo s-a efectuat o operațiune de descărcare/ încărcare a multor pachete din dubiță în două tiruri înmatriculate în Serbia. Polițiștii au constatat că pachetul conținea cocaină de puritate 90%, identică cu cea care a fost descoperită, ulterior, la Sfântu Gheorghe. Specialiști în criminalitate organizată au explicat, pentru EVZ, că droguri de o asemenea puritate provin din Columbia. Surse judiciare au explicat că drogurile ar fi fost transportate, pe mare, până în județul Constanța, cu un vapor. Ulterior, marfa a fost debarcată în cele două șalupe. Singura cale de ajunge la țărm pentru a fi încărcate în autovehicule de mare tonaj este Canalul Sfântu Gheorghe, până la Zebil.    

 

Dragnea, atac la Iohannis: Cu ăsta nu poţi discuta. E mai duşmănos ca Băsescu! Numai un nesimţit poate să îmi reproşeze că nu vreau să vină oamenii la vot(Adevarul)
Liderul PSD Liviu Dragnea a lansat un nou atac la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, luni seară, la România TV, spunând că este „mai duşmănos decât Băsescu“. De asemenea, a spus e că „numai un nesimţit“ poate să îi reproşeze că nu vrea să vină oamenii la vot când el a fost condamnat politic pentru că a vrut să aducă oamenii la vot.„Iohannis e mai rău şi mai duşmănos decât Băsescu. Nu credeam că o să spun vreodată aşa ceva. Băsescu mai avea, rar, momente de omenie, de dialog. Aici nu există aşa ceva. Cu ăsta nu se poate discuta. Acest om are doar porunci şi cereri. Ori ca el, ori nu se face. În 4 ani jumate, în afară de manipulare, incitare de proteste, la dezordine socială, blocarea Guvernului, ură, discordie, ce a făcut? E un om care a adus deservicii României. Nimic în extern, merge şi tace la toate întâlnirile. Omul minte. Unde a văzut că noi oprim oamenii să vină la vot, când doarme pe drumul între Bucureşti şi Sibiu?“, s-a întrebat Liviu Dragnea.    Şeful PSD a prezicat că el încurajează ieşirea oamenilor la vot. „Le-am spus tuturor colegilor mei ca prim obiectiv să aducem oamenii la vot. Mie numai un nesimţit poate să îmi reproşeze aşa ceva, când eu am fost condamnat politic că am adus oamenii la vot. Oamenii trebuie să vină la vot, cât mai mulţi, să decidă în cunoştinţă de cauză“.    Dragnea a reluat discuţia despre susţinerea referendumului, pe temele anunţate de Iohannis. „Temele în sine de la referendum nu sunt de respins. Nu am fost niciodată împotriva luptei anticorupţie. PSD a sprijinit financiar, logistic, legislativ, instituţiile respective. Am o speranţă că magistraţii să dină independenţi şi să nu mai aibă motive de teamă. Ştim sub ce teroare au trăit unii ani de zile. Referendumul e o păcăleală a lui, caută un prilej disperat să participe la campania pentru referendum. O să aibă o problemă cu USR şi cu Cioloş. Eu nu cred că ei o să voteze, că Cioloş a dat OUG pe Codul penal şi au spus că dacă vor veni la guvernare dau OUG care să modifice legile justiţiei, fix ce spune Iohannis că el nu vrea“.   
 

Un patron jefuit, către hoţ: „Merită să faci puşcărie pentru 215 lei?” (Gandul)
Un hoţ a fost surprins vineri seara de camerele de supraveghere ale unui magazin din Piatra-Neamţ în timp ce sustrage două produse şi pleacă fără să le plătească. „Merită să faci puşcărie pentru 215 lei?", este întrebarea pe care patronul i-o adresează individului. Bărbatul cu geaca neagră ar fi furat o pereche de căşti şi un încărcător, amândouă în valoare de 215 lei, scrie Ştiri-Neamţ. „Pentru cel care ai furat de la Hoco, din Shopping City, ai la dispoziţie 24 de ore să returnezi contravaloarea produselor, altfel vei primi un frumos dosar penal. Merită să faci puşcărie pentru 215 lei? Rugăm să ne ajutaţi cu identificarea persoanei. *cel cu jachetă neagră.”, este mesajul postat pe Facebook.

Format: 

Topic: