2 Sep 2015 - 08:55

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Cum i-a asigurat PNL lui Ilie Sârbu viitoarea funcţie(Jurnalul National)
Postul de vicepreşedinte al Curţii de Conturi pe care Ilie Sârbu urmează să-l ocupe cu sprijinul PSD se datorează unei acţiuni a PNL, urmată de tergiversarea vacantării postului încât să-l ocupe cel pentru care s-a pregătit funcţia, totul cu îngăduinţa lui Nicolae Văcăroiu.
Conducerea Parlamentului a solicitat, ieri, comisiilor juridice şi de buget să pregătească un proiect de hotărâre de vacantare a unui post de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. „Trebuie să formuleze un proiect de hotărâre al Parlamentului prin care luăm act de încetarea mandatului lui Anton Ioan pentru a putea de- clanşa procedurile de numire a unui înlocuitor”, a anunţat Călin Popescu-Tăriceanu. Decizia survine după ce preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a cerut urgentarea procedurii în Parlament, fix în perioada în care Ilie Sârbu a decis că poate servi patria din funcţia de consilier de conturi. Procedura trebuia declanşată imediat după o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2014 prin care s-a constatat că numirea lui Ioan Anton a fost ilegală, însă acesta şi-a continuat mandatul până când Ilie Sârbu a putut să-l urmeze. Paradoxal, PNL a sesizat CCR privind ilegalitatea numirii lui Anton, facilitându-i fără să vrea lui Sârbu ocuparea unei sinecuri bănoase.

 

Cea mai slabă lună august din ultimii patru ani. Bursa de la Bucureşti a pierdut 11 mld. lei în măcelul din august(Ziarul Financiar)
Capitalizarea companiilor listate la bursa din Bucureşti a scăzut cu 11,7 mld. lei (2,6 mld. euro) în august, din cauza panicii care a pus stăpânire pe investitori.   

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la bursa din Bucu­reşti, a închis luna august cu o pierdere de 7,96%, aceasta fiind cea mai slabă lună august pentru investitorii în acţiuni din anul 2011. Acţiunile Petrom au pierdut 12% din valoare, având cea mai slabă performanţă din indicele BET, în timp ce titlurile Electrica au crescut cu 0,8% - cea mai bună performanţă din BET.

Indicele SIF-urilor s-a corectat cu minus 6% în august. Capitalizarea bursieră a companiilor a coborât până la 142,4 mld. lei (32,3 mld. euro). Bursa a ajuns astfel la un minus de peste 1% faţă de începutul anului. „Pe bursa de la Bucureşti, fondurile străi­ne de investiţii au dominat poziţiile de vânzare în luna august, în timp ce la cumpărare au fost prezenţi atât investitori locali instituţionali, cât şi de retail“, a spus Valerian Io­nescu, director de tranzacţionare la BCR.

 

Refugiații arabi nu au ce căuta în România! Sistemul este incapabil să-i preia(Evenimentul Zilei)
1.700 de refugiați din Siria care au „ocupat” Grecia, Italia și Ungaria vor fi mutați, din noiembrie, în țara noastră. Aproape dublu față de capacitatea centrelor de tranzit. Sistemul sanitar românesc nu va face față unui val masiv de migranți, cred medicii. Dacă mâine România ar intra în traseul valului de refugiați, sistemul de sănătate n-ar face față. Medicina militară nu mai e ce-a fost, iar doctorii din sistemul public sunt jumătate din câți ar trebui să fie doar ca să aibă grijă de pacienții români.În România, potrivit datelor oficiale, sunt 13.500 de medici în spitale, deși e nevoie de minimum 26.000. „Ieri, domnul ministru dădea argumentul că are dificultăți în a ne satisface niște cereri salariale pentru că avem cheltuieli foarte mari cu Apărarea, pentru că suntem la granița lumii civilizate împotriva «monstrului din Est», cam asta era formularea”, a dezvăluit pentru Evenimentul zilei doctorul Florin Chirculescu, specializat în chirurgie toracică.Medicina românească n-ar face față valului de migranți
„Și l-am și întrebat dacă, Doamneferește, se întâmplă ceva. Vor trebui să fie și niște medici care să-i opereze pe răniți, să-i evacueze, să facă ceva. Medicina militară de la noi nu mai este chiar ce a fost, pentru că Armata nu mai este chiar ce a fost! (...) Și n-au cum să absoarbă, Doamne ferește, vorbim despre ceva ipotetic, dar în clipa în care se pune problema unei atitudini care poate degenera în ceva, nu neapărat de un război, care să implice România, dar, de exemplu, într-un flux mare de refugiați, care poate să nu vină dinspre Sud, ci dinspre Est, cum îi preluăm? Cum îi preia medicina românească pe refugiați, când sistemul sanitar românesc, în clipa de față, nu este în stare să-și rezolve problemele cu propriii pacienți? Deci, vedeți, sunt niște lucruri asupra cărora cineva ar trebui să se aplece cu foarte multă atenție”, atrage atenția dr. Florin Chirculescu, medic specialist chirurgie toracică.

 

Cum a sponsorizat teroristul Omar Hayssam diplomaţia română(Adevarul)
Firma-fanion a teroristul Omar Hayssam a sponsorizat în 2012 Ambasada României de la Cairo. La momentul în care Ministerul Afacerilor Externe a acceptat finanţarea, sirianul fusese deja condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru terorism. MAE transmite că nu există nicio lege care să-l oblige să verifice sau să trieze sponsorii. SIE confirmă însă că efectuează astfel de verificări chiar la solicitarea Ministerului de Externe. De la marii jucători din energie şi grupuri bancare până la SRL-uri de apartament şi firme controlate de terorişti, sponsorii reprezintă o sursă constantă dar controversată de finanţare pentru diplomaţia română. În perioada ianuarie 2012 – martie 2014 (singurele date disponibile), Ministerul Afacerilor Externe a primit sponsorizări în valoare de 1.432.000 de lei (peste 332.500 de euro) de la 95 de firme şi şase persoane fizice. Printre sponsori se regăsesc giganţi precum OMV, Carrefour, Erste dar şi offshore-uri cu acţionariat necunoscut şi firme acuzate de fraude cu fonduri europene. „Niciodată nu mi-a plăcut partea asta cu sponsorizările”, spune Titus Corlăţean, care a condus Ministerul Afacerilor Externe în cea mai mare parte a perioadei analizate. Sub mandatul său, Ministerul a acceptat, prin Ambasada de la Cairo, o sponsorizare de la compania Rio Bucovina, controlată de Omar Hayssam prin fraţii săi Omar Mahmoud şi Omar Moukhles. Aceştia din urmă au fost condamnaţi la rândul lor în 2014 la câte cinci ani de închisoare în dosarul fugii lui Omar Hayssam din ţară.

 

Când vor veni primii refugiaţi în România. Consilier prezidenţial: „Suntem total nepregătiţi pentru acest lucru”(Gandul)
„România este total nepregătită pentru primirea refugiaţilor”. Declaraţia tranşantă, deşi asumată în nume personal, aparţine consilierului prezidenţial pentru politici europene Leonard Orban, acesta fiind primul dintre demnitarii din Administraţia Prezidenţială care face o apreciere pe marginea crizei fără precedent cu care se confruntă Europa în acest moment. Primii refugiaţi, adaugă el, vor sosi în România în noiembrie, ţara noastră angajându-se să primească mai puţin de 2.000 dintre oamenii care au fugit din calea războiului. În România vor ajunge puţin peste 1.700 de refugiaţi, însă ei vor sosi treptat în cele şase centre de primire disponibile şi vor fi verificaţi, a spus Leonard Orban, consilierul pe politici europene al preşedintelui Klaus Iohannis. „Cine nu va avea dreptul la azil nu va putea rămâne în România”,  a precizat el.Cu toate acestea, consilierul prezidenţial afirmă tranşant că România este total nepregătită pentru primirea refugiaţilor, existând „naivitatea”, chiar la nivel înalt, că migranţii ne vor ocoli.