20 Dec 2017 - 08:27

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Criminala de la metrou a atacat trei gardience în pușcărie! A rupt și a spart tot din celulă(Jurnalul Naţional)
Magdalena Șerban, femeia care a aruncat în fața metroului o tânără, are un comportament agresiv și în spatele gratiilor. Criminala de la metrou a atacat trei gardience în pușcărie. Aceasta ar fi rupt și spart tot ce a găsit în celula de la Spitalul-penitenciar Jilava. Individa care a împins-o în fața metroului, în stația Dristor 1, pe Alina Ionela Ciucu, pare să nu-și mai revină. După ce atacurile sale din subteran, dintre care unul s-a terminat în mod tragic, Magdalena Șerban a recidivat. Criminala de la metrou a atacat trei gardience. De această dată, în vizorul femeii care pare să aibă reale probleme de sănătate și de stăpânire a controlului a intrat și personalul de la Spitalul-penitenciar Jilava care se ocupă de paza sa. Criminala de la metrou a atacat trei gardience. Fără să fi avut vreun conflict înainte cu acestea, Magdalena Șerban și-a revărsat toată furia asupra acestora. Asta după ce a rupt și a spart tot ce se putea din celulă. Din fericire, toată scena ce se putea termina într-una sângeroasă s-a terminat în scurt timp, în ajutorul gardiencelor atacate sărind și alți angajați ai pușcăriei de la marginea Capitalei, acolo unde se află pentru expertiza psihiatrică. Ca urmare a celor întâmplate, ea va fi cercetată și pentru ultraj.
 

Au preferat să facă o carieră în afară: Cinci directori români care lucrează în străinătate au primit pe mână afaceri de 30 mld. euro în acest an, un business mai mare decât cele mai mari companii din România(Ziarul Financiar)
Călin Drăgan (Coca-Cola), Silviu Popovici (PepsiCo), Severina Pascu (UPC), Cristian Codrea (C&A) şi Marcel Cobuz (LafargeHolcim) sunt printre cei mai importanţi mana­geri români promovaţi în acest an la cârma unor businessuri de câteva miliarde de euro fiecare. Împreună, businessurile conduse de cei cinci români se ridică la circa 30 mld. euro anual în total. Ei se alătură altor zeci de români din băuturi, dulciuri, construcţii, auto, cosmetice sau modă care sunt numiţi fie pe poziţii de directori generali, fie la conducerea departa­mentelor financiare, de marketing sau vânzări, în alte ţări. Managerii români sunt din ce în ce mai bine văzuţi în străinătate, având expe­rienţă pe o piaţă care în ultimii ani a crescut foarte mult, dar unde sunt şi foarte multe provocări în calea dezvoltării unui business. În plus, românii sunt tot mai atraşi de funcţii în străinătate, ies din zona de confort şi aleg dezvoltarea carierei şi nu stabilitatea jobului, aşa cum se întâmpla în urmă cu câţiva ani. Iar organizarea operaţiunilor companiilor pe regiuni cu un singur sediu central şi mai multe sedii subordonate permite tot mai mult cu­noaşterea altor pieţe, nu doar cea cu care managerii erau obişnuiţi.

 

DIICOT percheziționează casa profesorului Lucan! Părintele transplantului renal nu a vrut sa deschidă ușa(Evenimentul Zilei)
La prima oră a dimineții, procurorii DIICOT și polițiștii de la Investigații Criminale au descins acasă la profesorul Mihai Lucan, fost director al Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj Napoca. Dosarul este instrumentat de DIICOT Bucureşti şi vizează infracţiuni economice şi constituirea unui grup criminalitate organizată. În acest dosar, sunt vizate şapte persoane care urmează să fie transportate la Bucureşti, pentru audieri. Procurorii susţin că dosarul vizează o delapidare de peste un milion de euro. Lucan, şeful IUTR ar fi semnat un contract cu Lucan, responsabilul medical de la Luckmed, în sensul că pacienţii erau operaţi la clinica privată şi ulterior trataţi la IUTR Cluj. Din această cauză, IUTR Cluj nu primea de la Casa de Asigurări de Sănătate sumele de bani, pe care ar fi trebuit să le încaseze dacă pacientul ar fi fost tratat în integralitate în clinica de stat. În afara de locuința lui Lucan, care este una foarte luxoasă, mai sunt percheziționate alte patru locații, trei locuinățe și clinica Lukmed, care este tot a profesorului Lucan. Din primele informații furnizate pe surse, acuzațiile aduse lui Lucan sunt extrem de grave și vizează infracțiuni economice dar și infracțiuni din altă natură, în trecut existând la adresa profesorului și acuzații de trafic de organe. Lucan nu a vrut să deschidă uşa. După ce jandarmii au vrut să o spargă, uşa locuinţei a fost deschisă de Ciprian Lucan, fiul profesorului, fiind şi acesta conferenţiar la IUTR Cluj. Interesant este că acum 23 de ani, Mihai Lucan a ajuns în Cluj Napoca într-un trabant şi cu o valiză de haine. În timp, a devenit un om extrtem de bogat, construind o casă cu piscină, având şi alte proprietăţi.    

 

Localităţile în care vor creşte taxele şi impozitele din 2018(Adevarul)
Taxele şi impozitele locale din mai multe localităţi vor creşte din 2018, odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat, potrivit informaţiilor transmise de patronatele IMM-urilor locale, precum şi din mass-media/transparenţă decizională. Laolaltă cu transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, Guvernul a decis şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, tăind astfel multor primării cea mai importantă sursă de venit. Instituţiile au decis, aşadar, majorarea altor taxe pentru a compensa.  Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) dă însă, drept exemplu de bune practici Clujul, unde taxele şi impozitele locale vor fi menţinute în 2018.  Acolo, primarul a propus Consiliului Local aprobarea aceluiaşi nivel al impozitelor şi taxelor locale ca şi în anul 2017, cu menţiunea că bugetul local se va diminua cu 28 de milioane de euro rezultă din diminuarea cotelor din impozitul pe venit care revin municipiului, ce reprezintă o treime din bugetul de investiţii. Unde vor creşte taxele           Suceava Taxele şi impozitele locale în 2018 vor fi majorate cu 20%, potrivit declaraţiei din 16.11.2017 a primarului Ion Lungu, pentru a compensa parţial pierderile de la bugetul local determinate de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, conform noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern (impozitele pe clădirile rezidenţiale vor creşte de la 0,08 la 0,10%, impozitele pe clădiri nerezidenţiale vor creşte de la 1,5 la 1,8%; clădirile care sunt utilizate ca sedii pentru activităţi economice vor fi impozitate cu 0,5%, faţă de 0,2%, cât este impozitul în prezent). Botoşani Este avută în vedere o creştere a taxelor locale în medie cu 18%. Vaslui Taxele şi impozitele locale vor fi majorate în 2018 cu 10-20%: concret, de la 1 ianuarie 2018, impozitul va creşte, în medie, cu 11% pentru clădiri rezidenţiale, persoane fizice, cu aproxiamtiv 10% pentru terenuri intravilane cu construcţii şi în medie cu 20% pentru autoturisme, cu motivaţia: „Am analizat toate veniturile proprii şi am ajuns la concluzia că trebuia să facem această creştere de taxe şi impozite, ca urmare a modificării masei impozabile şi a volumului acesteia. Trebuie asigurate sursele finanţării instituţiilor din subordine şi plata contractelor pe angajamentele pe care le avem în derulare astfel încât acestea să fie finalizate. Totodată, să nu uităm că a crescut şi costul utilităţilor, se va majora şi salariul minim, iar toate acestea presupun costuri suplimentare la buget pe care trebuie să le acoperim”, potrivit declaraţiei primarului municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.

 

Statutul magistraţilor, adoptat în unanimitate în Senat, după ce Opoziţia a părăsit sala de plen(Gandul)
Senatul a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, printre cele mai importante prevederi fiind cele legate de răspunderea magistraţilor. Asta după ce şedinţa de plen s-a lăsat din nou cu scandal şi a fost suspendată de Călin Popescu Tăriceanu odată ce USR a ocupa tribuna. Ulterior, aceasta a fost reluată, dar opoziţia a părăsit sala, astfel că Statutul magistraţilor a fost adoptat în unanimitate. Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statului magistraţilor a fost adoptat cu unanimitate de voturi, 80 de voturi pentru, în condiţiile în care Opoziţia părăsise sala de plen. Mai multe amendamente respinse în Camera Deputaţilor au fost adoptate la Senat. Din Camera Deputaţilor, proiectul a plecat spre plenul Senatului cu următoarele prevederi: „Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă. Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

 

Format: