20 Feb 2019 - 08:27

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Șah-mat al lui Tudorel Toader la adresa lui Iohannis și Lazăr(Jurnalul Naţional)
Mutare decisivă a Guvernului în privința tergiversării numirilor la șefia parchetelor și în privința controlului pe care procurorul general îl poate exercita, abuziv, asupra anchetelor instrumentate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Cabinetul Dăncilă a adoptat, ieri, două Ordonanțe de Urgență, dintre care una dă atribuții Plenului CSM în a aviza propunerile pentru conducerea Parchetelor (inclusiv DNA și DIICOT), dar și care blochează orice fel de imixtiune a conducerii Parchetului General în activitatea de urmărire penală a Secției de investigare a magistraților. Tudorel Toader a prezentat, succinct, noutăție legislative. „Există o modificare destul de importantă referitoare la funcţiile de conducere, de rang înalt din Ministerul Public. Faptul că aceste funcţii privind procurorii - funcţiile de rang înalt, unde procedura se iniţiază de ministrul Justiţiei. Aceste funcţii nu pot fi delegate, ele se ocupă şi trebuie ocupate numai în condiţiile legii prin procedura pe care o prevede legea. Avem la finalul Ordonanţei o normă tranzitorie care spune că cei delegaţi rămân în funcţie timp de 45 de zile, dar în 45 de zile trebuie ocupate prin procedura legală în condiţiile legii”, a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Conform ministrului justiției, pentru funcțiile de conducere în Ministerul Public pot candida și judecătorii care au activat, anterior, ca procuror. O altă lovitură constă în aceea că, pentru funcțiile de rang înalt de la vârful Parchetelor, cum ar fi procurorul general, procurorul șef al DNA și procurorul șef al DIICOT nu vor mai primi avizul consultativ din partea Secției pentru Procurori de al CSM, ci din partea Plenului Consilului Superior al Magistraturii, organismul suprem statutar al entității care asigură independența justiției. Este de notorietate faptul că, în subiecte “fierbinți”, Secția pentru Procurori a jucat cu sistemul și a făcut scut în jurul unor personaje controversate din cadrul parchetelor.
 

Revolta unui mic întreprinzător: De ce mai plătim contribuţia la asigurările de sănătate dacă tot noi plătim concediile de boală ale angajaţilor? Un angajat a primit 4 adeverinţe de concediu medical diferite de la medic şi a stat de fiecare dată câte 5 zile în concediu medical, plătit de angajator(Ziarul Financiar)
Un angajat a primit patru adeverinţe de concediu medical diferite de la medic şi a stat, de fiecare dată, câte cinci zile în concediu medical plătit de angajator. Cum s-a ajuns în această situaţie? Forma actuală a legii care reglementează concediile medicale ale angajaţilor (OUG 158/ 2005) permite abuzuri din partea sistemului sanitar, spune Gall Ioan Vincenzo, directorul general al companiei Galflex din Cluj, care comercializează echipamente pentru construcţii. „Am avut o situaţie cu un angajat care a primit de la medic mai multe adeverinţe de concediu medical pentru boli diferite. Practic, atunci când s-a dus la medic, angajatului i s-au constatat mai multe afecţiuni, dar pe măsură ce le-a tratat, a primit pe rând adeverinţe de concediu medical, ceea ce înseamnă că fiecare concediu medical a fost iniţial. Cu alte cuvinte, un angajat cu 4 afecţiuni a primit de la medic 4 concedii medicale de câte 5 zile. Ca angajator, l-am plătit practic pentru 20 de zile, deşi nu a fost nicio zi  la muncă”, a povestit Gall Ioan Vincenzo, care conduce o companie cu 4 salariaţi şi cu o cifră de afaceri de 2,5 mil. lei anul trecut.
 

Proiect în dezbatere la Primăria Capitalei: Impozite mai mari pentru bucureșteni(Evenimentul Zilei)
Primăria Capitalei le pregătește bucureștenilor o surpriză, una neplăcută: majorarea unei noi serii de impozite şi taxe locale. Proiectul, afl at în dezbatere publică, ar putea fi votat în luna martie. O serie de impozite şi taxe locale din Bucureşti ar urma să fie majorate, începând cu anul 2020, conform unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei. Pentru clădirile cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă, care beneficiază de instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, valoarea impozabilă ar urma să crească de la 1.013 lei/metru pătrat la 1.060 lei/metru pătrat.  Pentru clădirile cu pereţi exteriori din lemn, piatră naturală, cărămidă nearsă, care beneficiază de instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, valoarea impozabilă ar urma să crească de la 304 lei/metru pătrat la 318 lei/metru pătrat. Terenurile din intravilan, vizate și ele • Valoarea impozabilă va creşte şi pentru terenurile amplasate în intravilan: zona A - de la 10.488 lei/metru pătrat la 10.970 lei/metru pătrat; zona B - de la 8.709 lei/metru pătrat la 9.110 lei/metru pătrat; zona C - de la 6.583 lei/metru pătrat la 6.886 lei/metru pătrat; zona D (de la 4.505 lei/metru pătrat la 4.712 lei/ metru pătrat.    

 

Juncker: Formaţiunea politică Fidesz a premierului Viktor Orban ar trebui să se retragă din Partidul Popular European(Adevarul)
Formaţiunea politică a premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, ar trebui să părăsească Partidul Popular European, de centru-dreapta, a declarat marţi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Afirmaţiile lui Juncker au fost făcute în contextul în care Guvernul de la Budapesta a lansat o campanie împotriva preşedintelui Executivului UE, acuzând politicile privind imigranţii.   Juncker, multă vreme premier de centru-dreapta al Luxemburgului, a fost rugat să comenteze cu prilejul unui forum public la Stuttgart, în Germania, cu privire la campanie mediatică a guvernului ungar care îl acuză că, împreună cu omul de afaceri american George Soros, vrea să impună planuri privind migraţia ce ameninţă Ungaria.   „Împotriva minciunilor nu poţi face prea multe“, a răspuns Juncker. Şi în luna octombrie, Juncker a declarat că Viktor Orban "nu mai are ce căuta" în grupul politic conservator.   Şeful executivului european a mai remarcat că Manfred Weber, capul de listă al PPE la viitoarele alegeri europene, se întreabă cu siguranţă „dacă am nevoie de această voce“ în PPE.   „Ei nu au votat pentru mine în Parlamentul European. Extrema dreapta nici ea. Îmi amintesc că dna Le Pen a spus: <>. Eu am răspuns: <>. Sunt anumite voturi pe care pur şi simplu nu le vrei“, a explicat preşedintele Comisiei Europene.   Cea mai recentă campanie a lui Orban, anunţată luni într-o postare pe Facebook, cuprinde imagini cu feţele zâmbitoare ale lui Soros şi Juncker, cu textul "Şi voi aveţi dreptul să ştiţi ce pregăteşte Bruxellesul!".   Conform textului campaniei, UE este acuzată că intenţionează să adopte cote obligatorii de relocare a migranţilor, să slăbească dreptul statelor membre de a-şi proteja frontiera şi să faciliteze sosirile migranţilor printr-o „viză de migraţie“.   Tot mai multe voci cer excluderea Fidesz din rândul PPE, însă, dat fiind de sprijinul intern de care se bucură partidul lui Orban, îndepărtarea sa ar putea eroda dominaţia actuală a centrului-dreapta în Parlamentul European.

 

Justiţia română ÎNGROAPĂ dosarul traficanţilor de copii din Ţăndărei. Faptele S-AU PRESCRIS, după 9 ani de amânări şi 53 de termene de judecată(Gandul)
Unul din cele mai răsunătoare cazuri de trafic de minori aduşi la cerşit şi furat în Marea Britanie a fost înmormântat de Justiţia din România. Inspecţia Judiciară promite o anchetă la Tribunalul Harghita, unde judecătorii au amânat de 53 de ori judecarea unui dosar, astfel încât - după 9 ani de tergiversări - faptele s-au prescris. Operaţiunea Golf, finanţată de Comisia Europeană şi guvernul britanic cu 1 milion de lire sterline, în urma căreia în aprilie 2010, a fost dezmembrată o reţea de traficanţi de carne vie responsabilă cu aducerea la cerşit şi furat a peste 160 de copii din familiile romilor săraci din România, s-a finalizat cu victoria inculpaţilor. Nici probele strânse de poliţiştii britanici, nici zecile de copii recuperaţi de pe străzile Londrei, nici limuzinele sau palatele din Ţăndărei pentru ridicarea cărora nu pot justifica provenienţa banilor, nici măcar pistoalele mitralieră AK-47 găsite la percheziţii nu au convins magistraţii să finalizeze procesul care s-a încheiat pe 12 februarie 2019, odată cu... prescrierea faptelor. Toate bunurile confiscate trebuie înapoiate traficanţilor din 2010, redeveniţi oameni cinstiţi în 2019.

 

Format: 

Topic: