20 Mai 2014 - 08:10

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:  

Dmitri Rogozin vrea să vină în România! Ce mesaj le-a transmis vicepremierul rus lui Ponta şi Băsescu(JN)
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin le-a propus preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta să sărbătorească "împreună", la Bucureşti, "eliberarea acestui oraş de fasciştii români". 

"Le propun domnilor (Traian) Băsescu şi (Victor) Ponta să sărbătorim împreună, la 31 august, la Bucureşti, 70 de ani de la eliberarea acestui oraş de fasciştii români", a scris Rogozin pe contul său de Facebook.

Interviu vicepreşedintele SUA: Românii se află într-o zonă "mai dificilă", ca urmare a intervenţiei militare ilegale a Rusiei şi a ocupării Crimeei(ZF)
Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, declară că sprijinul României va avea un rol cheie în efortul conducerii Ucrainei de refacere a stabilităţii acestei ţări, el subliniind şi că SUA colaborează cu statele din regiune pentru a reduce dependenţa energetică de Rusia.

Biden a declarat că vizita sa la Bucureşti reprezintă o ocazie de a mulţumi conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine NATO, dar şi pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni.

Oficialul american a subliniat că românii se află într-o zonă "mai dificilă", ca urmare a intervenţiei militare ilegale a Rusiei şi a ocupării Crimeei de către aceasta. Continuarea strânsei coordonări cu guvernarea din România va fi vitală pentru prezentarea unei poziţii ferme şi unite în impunerea de noi sancţiuni pentru Rusia dacă aceasta va perturba alegerile prezidenţiale din 25 mai. Sprijinul României va avea un rol cheie şi în ajutarea conducerii ucrainene pentru refacerea stabilităţii ţării, precum şi în susţinerea aspiraţiilor Moldovei de a deveni membru al UE.

La Bălți, fieful comuniștilor, lumea se înghesuie să-și perfecteze pașaportul pentru UE. Oamenii stau la coadă o zi întreagă(EVZ)
În fiecare zi Centrului Resurse Informaționale de Stat „Registru” primește câte 3.000 de cereri de la cetățeni care doresc pașaport biometric. 10% din acestea sunt din orașul Bălți.

Tot mai multe persoane țin să-și perfecteze pașaport biometric în această perioadă. Aceasta datorită liberalizării regimului de vize. Precum spun mulți cetățeni, ei vor să-și facă pașaport biometric pentru a pleca la odihnă sau la rude peste hotare. Din acest motiv, centrele teritoriale ale Resurselor Informaționale de Stat „Registru” sunt tot mai aglomerate. Astfel, colaboratorii centrelor sunt nevoiți să activeze fără zile de odihnă, dar și fără pauză de prânz.

La secția de pașapoarte din municipiul Bălți demult nu a fost așa mare forfotă. Dacă înainte era foarte simplu să depui cererea de perfectare a actelor, acum oamenii sunt nevoiți să vină aici și la șase dimineața pentru a ocupa rând. Alina are 35 de ani și, ca și mulți alți concetățeni, vrea să plece la odihnă în această vară. Soțul Alinei lucrează în Italia și ea vrea să meargă în vizită împreună cu copilul. Nu și-a făcut pașaport biometric pentru că credea că va merge la odihnă pe bază de viză, dar după ce Moldova a semnat Acordul de liberalizare a regimului de vize, a decis că trebuie să-și perfecteze pașaportul biometric, altfel nu va putea pleca în străinătate.

Un secol de la naşterea lui Corneliu Coposu. Cum e prevăzut Seniorul, în 1987, căderea comunismului(EVZ)
La o sută de ani de la naşterea fostului lider ţărănist Corneliu Coposu, simbol al luptei anticomuniste, ziarul „Adevărul” prezintă în exclusivitate o previziune memorabilă a Seniorului, din 1987, privind căderea regimului comunist, care a urmat doi ani mai târziu.Dacă ar mai fi trăit, Corneliu Coposu, liderul ţărănist care a înfundat puşcăriile comuniste pentru lupta sa împotriva fostului regim dictatorial, ar fi împlinit astăzi o sută de ani. Cel supranumit Seniorul s-a remarcat, de-a lungul vieţii, şi printr-o extraordinară putere de analiză a contextului istoric şi geopolitic, dar şi prin anticiparea unor schimbări majore în privinţa României. De altfel, Coposul a fost recunoscut de personalităţile lumii contemporane cu el, printre care fostul preşedinte francez Jacques Chirac sau Margaret Thatcher, fost premier al Marii Britanii, atât graţie înţelepciunii sale, cât şi datorită puterii vizionare.

Avertismentul lui Victor Ponta: Brăila, atenţie la Dunăre! Va fi o viitură de lungă durată, de 4-5 săptămâni(Gandul)
Premierul Victor Ponta le-a cerut, luni, autorităţilor din Brăila maximă atenţie în ceea ce priveşte urmărirea situaţiei de pe Dunăre, unde se anunţă o viitură de lungă durată."O să ne aştepte nişte vremuri dificile cu Dunărea. Deocamdată sunt probleme la intrare în ţară. Va fi o viitură de lungă durată, de patru-cinci săptămâni. Asta nu înseamnă veşti bune pentru Brăila. Prefectura, ISU, cei care aveţi atribuţii, să nu staţi prea liniştiţi. Dimpotrivă, să vă pregătiţi din timp pentru ce problemele care ar putea apărea pe Dunăre în perioada imediat următoare. Aveţi ceva timp ca să vă pregătiţi şi să nu fie niciun fel de problemă de inundaţii nici pe zona locuită, dar nici la terenuri, pentru că nu e bine să lăsăm terenuri inundate şi după aceea să plătim despăgubiri", a declarat Ponta.
Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, i-a cerut cu această ocazie premierului să găsească o soluţie cu privire la situaţia juridică a digurilor şi malurilor Dunării, având în vedere că autorităţile locale sunt obligate ca în caz de urgenţă, gen viituri, să aloce bani de la buget pentru consolidarea malurilor, deşi ele nu se află în proprietatea municipalităţii.

 

 

 

Format: 

Topic: