20 Mar 2015 - 08:14

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Eclipsă parţială de soare. Cum să-ţi protejezi ochii, dacă vrei s-o observi sau să o fotografiezi(JN)
Vineri, 20 martie, are loc prima eclipsă totală de soare din 2015, în regiunea Norvegiei şi a Insulelor Feroe, vizibilă parţial şi în restul Europei, nord estul Asiei şi vestul Africii şi în România. Această eclipsă va fi cea mai mare eclipsă de soare vizibilă în România până în 2020, şi cea mai mare ca intensitate până în 2027.  În Bucureşti, ea poate fi admirată la o intensitate de maximum 53,26% atinsă la ora 11:56.
Oricât de spectaculos ar fi un astfel de eveniment, urmărirea lui trebuie făcută cu mare atenţie şi măsuri de precauţie. 

Curioşii, dar şi pasionaţii de astfel de fenomene astronomice sau cei care vor să fotografieze eclipsa trebuie să ştie că observarea unui astfel de eveniment poate avea repercursiuni grave dacă nu îşi protejează ochii. Află în continuare de ce şi cum!

Retinopatia Solară: Pericolul observării eclipsei fără protecţie

"Expunerea ochilor fără protecţie sau cu protecţie improvizată în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive de la nivelul retinei şi produce retinopatie solară. Retinopatia solară scade acuitatea vizuală şi produce arsuri retiniene. 

Cum a ajuns Banca Transilvania numărul doi în România după ce în toamna lui 2008 a fost salvată de BNR, anul următor aproape că se predase francezilor de la BRD, pe care acum, în mod ironic, i-a depăşit(ZF)
La începutul lui 2009, în criză, Banca Transilvania voia să se predea BRD-ului. După şase ani a depăşit-o în top. 

În toamna anului 2008 s-a petrecut în birourile de la BNR şi de la Banca Transilvania unul dintre cele mai dramatice epi­soade pentru sistemul bancar românesc.

Criza începuse, lumea financiară mondială cădea de la o zi la alta - AIG, ING, Merrill Lynch, Lehman Brothers, Bank of America etc.

La Cluj, Horia Ciorcilă, preşedin­tele, şi Robert Rekkers, directorul executiv (CEO) al Băncii Transilvania, vedeau cum peste noapte li se subţiază lichiditatea, cum liniile de finanţare pe piaţa monetară de la Bucureşti se tăiau de la o zi la alta, băncile nemaiavând încredere una în alta, cum dobânzile atât la lei, cât şi la valută săriseră în aer, sau cum zvonurile privind siguranţa depozitelor îi aduceau pe oameni la ghişeu să-şi retragă banii.

Pornesc un RĂZBOI MEDIA! Cum DETURNEAZĂ Antenele atenția de la procesele familiei Voiculescu(Adevarul)
Antenele încearcă să deturneze atenția de la procesele în care este amestecată familia Voiculescu, pornind un război cu media. Concurența desfi ințată prin articole de presă și șantaj s-au dovedit o practică de mult timp în Trustul Intact.
Apropierea datei de judecare pentru „Dosarul șantaj la Antene” creează agitație în Trustul Intact. Cum pe 1 aprilie, la Curtea de Apel București va fi un nou termen în dosarul în care au fost trimiși în judecată fondatorul Intact, Dan Voiculescu, fiica sa, Camelia, directorul general Antena Group, Sorin Alexandrescu, fostul şef ANAF Şerban Pop, dar și George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, Antena 3 deschide războiul cu media, atacând televiziunile și ziarele concurente care relatează despre procesele în care sunt implicați șefii Trustului Intact.

Recent, Antena 3 a comentat tendențios o vizită făcută la finalul mandatului de către fostul președinte Traian Băsescu în redacția Evenimentului zilei. Mai mult, în emisiunea de la Antena 3 au fost jigniți mai mulți jurnaliști ai publicației care au scris despre procesele în care este implicată familia Voiculescu.

Generaţia copiilor infectaţi cu HIV pe vremea lui Ceauşescu face, la rândul ei, copii. Are DREPTUL? Răspunsul dramatic al Oanei, seropozitivă(Gandul)
Pentru sute de copii care, la sfârşitul anilor '80, în primele luni de viaţă, au trecut prin spitalele din Constanţa, Giurgiu şi Bucureşti, a urmat şocul la vârsta la care ar fi trebuit să înceapă doar şcoala. Copilăria le-a fost strivită de un virus ce a luat forma unui cuvânt - SIDA, care avea să le amputeze multora dintre ei şi viaţa. Părinţilor le-a rămas durerea de a-şi creşte copiii îmbolnăviţi prin spitalele comuniste în timpul intervenţiilor medicale sau prin transfuzii de sânge, iar unora dintre medici - mai puţini de o mână - pionieratul în domeniu şi lupta de a înţelege o boală de care România întreagă afla abia după '89. De la televizor. Pentru că SIDA era un secret, pe care doar câţiva oameni în halate albe de la "Matei Balş" îl ştiau. Din 1985, când primul caz de infecţie HIV/SIDA fusese raportat aici.
Revoluţia le-a adus românilor libertate şi acces neîngrădit la informaţii, din spatele unui ecran color de televizor. Le-a adus şi filmări cu copii-deţinuţi în "orfelinatele groazei" din Sighet, Siret, Bistriţa ori Bacău, şi le-a adus şi vestea că aveam 1.094 de cazuri de SIDA la copii, jumătate dintre cazurile de SIDA pediatric din Europa. "Orfanii" şi "cobaii lui Ceauşescu", aşa cum au fost numiţi cei infectaţi cu HIV, erau o realitate pe care cei mai mulţi dintre români păreau incapabili s-o digere. Dar nici nu o puteau ignora. În 1995, România raporta 3.727 de îmbolnăviri cu SIDA, din care 3.403 la copii.

La 20 de ani de la acel moment, în evidenţa Ministerului Sănătăţii, respectiv a Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA, se află 12.732 de persoane (n.r. potrivit ultimei actualizări din 30.09.2014). Printre ele, şi copiii infectaţi în perioada ceauşistă, cei 60% care au supravieţuit în bătălia cu virsul, deveniţi azi adulţi. Adulţi care, seropozitivi fiind, fac la rândul lor copii. Adesea nu unul, ci doi sau chiar trei.

Vă sperie asta? Vi se pare normal? Are un seropozitiv „dreptul” ăsta, să facă copii? Este „legal”? Va transmite la rândul său virsul HIV noilor-născuţi? Sunt doar câteva dintre problemele "morale" şi dilemele pe care noi, majoritatea aşa-zis normală, ni le punem şi căutăm răspunsuri de la cei care trăiesc şi luptă cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi cu boala (SIDA) în fiecare clipă. Chiar şi acum.

Format: 

Topic: