20 Mar 2019 - 08:23

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Decizie fără precedent. Prefectul judeţului Argeş l-a demis pe primarul Piteștiului(Jurnalul Naţional)
Prefectul judeţului Argeş a emis, marţi, un ordin prin care se constată încetarea de drept a mandatului primarului municipiului Piteşti, Cornel Constantin Ionică, după rămânerea definitivă a unui raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) din anul 2016, în care se constata că edilul s-a aflat în conflict de interese.
"În temeiul art. 26 din Legea 340/2004 republicată, s-a emis Ordin prin care se constată încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de primar, conform Legii 176/2010, Legii 340/2004, respectiv Raportului de evaluare al ANI", se arată în ordinul semnat de prefect. Conform aceleiaşi surse, ordinul poate fi contestat la Tribunalul Argeş, în termen de 10 zile de la comunicare. ANI a anunţat, pe 29 martie 2016, că Ionică a fost declarat în conflict de interese deoarece, în perioada exercitării mandatului de viceprimar al municipiului Piteşti dintre anii 2008 şi 2012, a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local din data de 24 septembrie 2009, având ca obiect validarea unor protocoale încheiate între Centrul Cultural al municipiului Piteşti cu societăţi comerciale la care ginerele său este asociat şi administrator (prin validarea protocoalelor, societăţile comerciale au beneficiat de folosinţa unor spaţii puse la dispoziţie de Centrul Cultural).
 

UiPath, primul unicorn din IT pornit din România, ar putea fi deveni cel mai valoros start-up din piaţa de inteligenţă artificială din lume, cu o evaluare de 7 miliarde de dolari, scrie Business Insider(Ziarul Financiar)
UiPath, o companie fondată în Bucureşti de românii Daniel Dines şi Marius Tîrcă şi care s-a specializat în cea mai în vogă tehnologie la nivel global - dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii, ar fi în discuţii pentru obţinerea unei runde gigant de finanţare care ar duce evaluarea companiei la 7 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de situaţia de la runda precedentă de finanţare, scrie Business Insider, citând surse din industrie. Evaluarea nu este încă foarte clară sursele publicaţiei menţionând că aceasta ar urma să varieze între 6 şi 7 miliarde de dolari. Runda de finanţare, care ar urma să se finalizeze la începutul lunii aprilie, ar fi condusă de investitori instituţionali precum Coatue, cu posibila participare a altor jucători precum T. Rowe Price, conform unei surse. Valoarea finanţării ar urma să se situeze între 300 şi 400 de milioane de dolari UiPath fusese evaluată la 110 mil. dolari în aprilie 2017. În septembrie 2018 compania era deja evaluată la 3 miliarde de dolari. Dacă informaţiile se confirmă UiPath ar deveni cel mai valoros start-up din lume de pe piaţa de soluţii de inteligenţă artificială, înaintea chinezilor de la SenseTime, care au primit o evaluare de 4,5 mld. dolari în iunie 2018.
 

Seacă România! Avem din ce în ce mai puține resurse de apă(Evenimentul Zilei)
România este o ţară ”relativ săracă” în ceea ce priveşte resursele de apă, a declarat, ieri, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu. Resursele de care dispune România se ridică la 40 de miliarde de metri cubi, echivalentul a 1.700 metri cubi pentru fiecare persoană pe an, a mai spus acesta.    
Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a organizat, marţi, la Academia Română, simpozionul cu tema „Apă pentru toţi. Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită la data de 22 martie. Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day). „Administraţia Naţională Apele Române realizează managementul integrat al resurselor de apă din punct de vedere cantitativ şi calitativ, având ca bază legislaţia naţională şi europeană din domeniul apelor. Astăzi, miliarde de oameni trăiesc încă fără surse sigure de apă şi se depun eforturi susţinute pentru ca gospodăriile, şcolile, locurile de muncă, fermele sau fabricile să supravieţuiască şi să prospere (...) Şi România este relativ săracă în resurse de apă, resursele disponibile fiind de 40 miliarde mc şi 1.700 mc/persoană/an”, a afirmat directorul ANAR, în conferinţa de specialitate de marţi.

 

Guvernul schimbă regulile programului „Prima maşină”. O maşină din trei are peste 16 ani vechime(Adevarul)
Mai bine de o treime din autovehiculele înmatriculate în acest moment în România au o vechime de cel puţin 16 ani. Este vorba de peste 3 milioane de unităţi, dintr-un total de peste 8 milioane de vehicule înmatriculate.
Mai mult, conform datelor Direcţiei Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, dintre acestea, 1,3 milioane pot fi încadrate din punct de vedere legal oricând la categoria „maşini istorice” pentru că depăşesc vârsta de 20 de ani. La polul celălalt mai puţin de un milion de autoturisme au o vechime sub 8 ani.   Bucureştiul rămâne fruntaş atât în ceea ce priveşte numărul de înmatriculări — 1,1 milioane de unităţi — cât şi atunci când vine vorba de achiziţia de maşini noi. Din cele 235.704 maşini cu vârsta de 0-2 ani, care se află în circulaţie la nivel naţional, 30.687 sunt înmatriculate în Capitală. Apoi, un număr de 370.000 de autoturisme din Bucureşti au o vechime mai mică de 8 ani, iar peste 320.000 de unităţi au depăşit 16 ani vechime.  Ne alăturăm  trendului „diesel ban” Pe categorii de combustibil, la finele anului trecut, balanţa a început să încline destul de serios spre motoarele alimentate pe benzină, românii adaptându-se din acest punct de vedere trendului european. Astfel, din 6,4 milioane de autoturisme (restul până la 8 milioane sunt autoutilitare, autobuze, autospeciale sau microbuze) peste 3,5 milioane au sub capotă motoare pe benzină, în timp ce 2,9 milioane sunt diesel. Maşinile exclusiv electrice nu figurează încă în statistici.  Iar datele publicate recent de Asociatia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) arată că situaţia vechimii parcului auto este pe un trend pozitiv, numărul de înmatriculări de maşini noi crescând considerabil în primele două luni ale anului. În februarie, de exemplu, s-au înmatriculat 12.000 de maşini noi, cu 38% mai mult comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

 

O nouă putere ar putea intra în NATO. Trump a făcut anunţul(Gandul)
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat marţi, cu ocazia întâlnirii cu omologul său brazilian Jair Bolsonaro, că analizează posibilitatea admiterii Braziliei în Alianţa Nord-Atlantică. „Vom analiza în termeni foarte, foarte puternici această posibilitate - fie că este vorba de admiterea în NATO, fie vreun fel de alianţă", a declarat Donald Trump alături de Jair Bolsonaro, conform agenţiei de presă Reuters. „După cum i-am spus preşedintelui Bolsonaro, intenţionez să desemnez Brazilia aliat major din afara NATO sau, posibil, dacă vreţi să vă gândiţi, aliant în acdrul NATO. Trebuie să vorbim cu mulţi oameni, dar poate chiar aliat NATO", a subliniat Trump, potrivit CNN. Săptămâna trecută, oficiali guvernamentali brazilieni au declarat că se aşteaptă ca Statele Unite să acorde Braziliei statutul de aliat major în afara NATO.

Format: