21 Dec 2017 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Ministrul Justiției, despre o revocare din funcție a șefei DNA, Laura Kovesi: Am luat decizia(Jurnalul Naţional)
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus miercuri, la Antena 3, că o eventuală decizie de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, nu îi aparține în totalitate. ”Decizia nu poate fi decât una în limitele competențelor legale care sunt partajate. Ministrul Justiției poate să facă acea evaluare, să ajungă la o concluzie sau alta și să propună revocarea sau menținerea. Prin urmare, nu ministrul Justiției probabila revocare, competențele sunt partajate între ministrul Justiției și președintele republicii. Vă asigur că eu îmi voi îndeplini competențele mele. În forul meu interior, am luat decizia”, a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader, miercuri, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.
 

 

Unde sunt dosarele privind devalizarea Bancorex, a Băncii Agricole sau a Oltchim? România ar fi avut astăzi 1.000 mld. euro PIB dacă avea instituţii puternice după 1990(Jurnalul Naţional)
România experimentează astăzi un nivel maxim al tensiunii sociale şi politice în condiţiile în care se forţează „tăierea colţilor” celor care au reuşit cât de cât, după 20 de ani de inacţiune, să mai facă lumină în hăţişul de interese după care este condusă ţara după 1989. Schema este simplă: aruncăm cu bani în cei 1,2 milioane de bu­getari - cheltuielile de personal au cres­cut cu 22% în 2017 şi vor fi cu 17% mai mari în 2018, con­form bugetului pe anul următor - cât este executată operaţiunea. Ducem deficitul bugetar la aproape  3% din PIB şi în 2018, ca în 2017, cu toate că nu este necesar pentru creşterea economică deja accelerată, în loc să facem, după model german, economii în vremuri bune ca să avem ce cheltui când vin norii. Problema este că susţinerea care se dă astăzi celei de-a treia puteri în stat este insuficient meritată. Prea puţin s-a recuperat şi prea puţini au fost întrebaţi despre sutele de miliarde de euro care au fost devalizate după 1990, despre activele trecute nu ştie nimeni cum direct în mâinile celor care au moştenit puterea de la înaintaşii lor dinainte de ’89, foşti secretari de partid, miniştri sau ideologi ai regimului. Oare cum se întâlnesc astăzi în piaţa Obor ca vecini de proprietăţi comerciale doi gineri ai unor foşti miniştri în guverne de dinainte de ’89? Întâmplător?

 

Fondul suveran al statului Singapore îşi arată potenţa în România. Tocmai a mai cumpărat 17 hectare de teren(Ziarul Financiar)
Dezvoltatorul şi administratorul de parcuri logistice P3, deţinut de fondul suveran al statului Singapore, GIC, a anunţat achiziția a peste 17 hectare de teren lângă parcul P3 Bucharest, cu intenția de a dezvolta parcul până la 500.000 mp în următorii doi ani. Noul teren, care vine în continuarea celui mai mare parc logistic din Bucureşti, oferă P3 posibilitatea de a construi un depozit de până la 100.000 mp. Pop & Partners a consiliat P3 pe parcursul negocierilor pentru această achiziţie. „P3 îşi doreşte să dezvolte afacerea din România, iar această achiziţie este un alt pas către realizarea strategiei noastre şi consolidarea poziţiei noastre pe piaţă. P3 Bucharest Park este cel mai mare parc logistic din România, având peste 2.500 de persoane care lucrează în cei 370.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare şi de birouri”, a declarat Sînziana Pardhan, Country Head P3 Romania. Reprezentanţii companiei au precizat de curând că, în următorii 6-7 ani, Bucureştiul poate suporta cu uşurinţă o dublare a stocului de spaţii logistice, care acum este de 1,2 mil. mp. Argumentul este creşterea consumului şi decalajul faţă de pieţele din regiune. Drept exemplu pe piaţa germană se livrează anual 3 mil. mp de depozite, adică peste stocul întregii pieţe româneşti. Managerii P3 speră să facă pasul şi spre alte oraşe din ţară, printre care se numără Timişoara şi Cluj-Napoca, orizontul maxim de timp până la ieşirea în afara Bucureştiului fiind setat la următorii doi ani. GIC, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume – cu active în administrare cât jumătate din valoarea PIB-ului României, a cumpărat recent platforma P3 de la fondul american TPG Real Estate şi de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge. Investitorii au încasat 2,4 mld. euro de pe urma acestei vânzări, considerată cea mai mare tranzacţie imobiliară încheiată în Europa anul trecut. Tranzacţia a avut ecou şi în piaţa românească, unde P3 deţine cel mai mare parc logistic din ţară. Valoarea locală a tranzacţiei a fost estimată de consultanţii imobiliari la circa 180 mil. euro, ceea ce a plasat-o pe locul doi ca mărime în 2016.
 

PSD vrea să-l elimine pe preşedintele României din procedura de numire a şefilor parchetelor şi a ÎCCJ. Cine sunt cei 40 de semnatari ai iniţiativei(Adevarul)
Mai mulţi parlamentari PSD au depus miercuri seară la Camera Deputaţilor un nou proiect de modificare a Legii privind statutul magistraţilor, ce elimină preşedintele României din procedura de numire a şefilor parchetelor, precum şi a celor ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prerogativa numirii acestora urmând să fie preluată de Senat, care în opinia acestora are o legitimitate mai mare. „Preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora ar trebui să fie numiţi de Senatul României având în vedere că acesta exercită un mandat de reprezentativitate dat de popor ca deţinător al suveranităţii naţionale", se arată în expunerea de motive a draftului de act normativ, conform Profit.ro. În prezent, legea prevede că numirile în toate funcţiile enumerate sunt făcute de către preşedinte.Aceasta nu este singura modificare vizată de către parlamentarii PSD. Conform aceleiaşi surse, „aceştia mai vor ca Senatul să numească şefii ÎCCJ la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ministrul Justiţiei ar urma să facă propunerile pentru numirea în funcţiile respective dintre judecătorii desemnaţi în acest scop de Adunarea Generală a Judecătorilor din ÎCCJ”. Legea prevede în prezent că numirile în funcţii de conducere la Înalta Curte sunt făcute de preşedintele României la propunerea CSM, fără implicarea ministrului Justiţiei sau a Adunării Generale a Judecătorilor. 

 

Avertisment tranşant al lui Iohannis. UE ar putea activa Articolul 7 şi în cazul României, din cauza legilor Justiţiei(Gandul)
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o şedinţă informală cu presa, că există un risc de activare a Articolului 7 şi în cazul României din partea instituţiilor europene, din cauza legilor Justiţiei, adăugând că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îl evită.„Există un risc evident de activare a Articolului 7 şi în cazul României, din cauza legilor justiţiei. Ministrul Justiţiei mă evită”, a susţinut Klaus Iohannis. Şeful statului a adăugat că nu înţelege atitudinea acestuia faţă de aceste modificări, mai ales că este o persoană din sistem. Şeful statului nu a dorit să spună ce va face în cazul legilor din justiţie, care încă sunt pe traseul legislativ, şi nu au ajuns la promulgare. Preşedintele consideră însă că cei care au în acest moment pârghiile de a face ceva se manifestă chiar vocal, şi că, la rândul lui, o va face la momentul potrivit. În ceea ce priveşte referendumul pe Legile justiţiei, anunţat încă de la începutul anului, preşedintele spune că nu este ultimul as pe care îl are în mânecă. "Aştept pentru când va fi...", a fost răspunsul la întrebarea legată de o posibilă iniţiativă privind chemarea populaţiei la consultare. Iohannis a afirmat că „trebuie să fii căzut din lună” să consideri că nu vor exista efecte ale adoptării acestor legi, „în mod netrasparent” şi să ai impresia că nu vor fi urmări. „Nu vom fi mai respectaţi şi nu se va considera că am consolidat statul de drept, astfel”, a spus şeful statului, arătând că şi adoptarea, în primăvară a Ordonanţei 13 a produs efecte grave în percepţia externă.„A rămas percepţia că suntem o ţară care încearcă să fenteze”, a mai spus preşedintele Iohannis.

 

Format: