Publicat: 21 Ianuarie, 2012 - 11:30
Share

Trupele speciale câştigă marea bătălie cu cetăţenii. La Universitate în colţ nu mai bate ceasul, ci jandarmul (Jurnalul National)
Comandanţii Jandarmeriei şi-au pus detaşamentele de luptători din brigada de intervenţie în poziţia de fraierii satului. Primul episod care a ridicat semne de întrebare legate de corec­ti­tu­dinea comenzii s-a derulat în sea­ra de duminică, 15 ianuarie, când s-a pus eticheta violenţei pe mitingul de la Piaţa Universităţii. Trupele speciale au fost puse să alerge ca bezmeticii o mână de simbriaşi ai Salubrităţii deghizaţi în ultraşi. Aceşti pro­vocatori  fuseseră introduşi cu scop precis – pietre şi molotoave – pe lângă Intercontinental.  După şarja de represiune spre Piaţa Unirii au fost desfăşurate tunurile de apă, dar jan­darmii se disipau pe distanţă de un kilometru în acţiuni sterile de hăr­ţuire a grupuleţelor de "suporteri". În ăst timp, circa 300 de jandarmi "păzeau" nemişcaţi asfaltul de la Universitate. Să meargă circulaţia bine! 

Pentru marea victorie obţinută în bătălia cu prietenii autorităţilor care au putut justifica astfel intervenţia în forţă, Ingaş a anunţat că-i premiază "într-un fel sau altul" pe cei care s-au remarcat în luptă.

Vine episodul doi, de joi seară. Credem că Ingaş a primit un ultim avertisment de la conducerea superioară de partid şi de stat. "Dacă nu se bat ăia diseară în piaţă, eşti destituit." La mitingul de la Arcul de Triumf nu se făcea să se declanşeze cafteala. S-a păstrat momentul către finalul de prime-time al televiziunilor. Pentru "regie",  importanţi sunt adversarii aruncaţi pe platou. Pe de-o parte erau ţestoasele, dar cine să-i  gâdile pe carapace şi să-i scuipe pe vizieră? Au fost aduşi iar ca adversari "suporterii civilizaţi".

 

Apple costă mai mult decât Grecia, Războiul Civil din SUA sau Marele Zid Chinezesc (Ziarul Financiar)
Apple a atins joi un nou record pe bursa din Statele Unite, de 400 miliarde de dolari, astfel că valoarea de piaţă a companiei depăşeşte PIB-ul Greciei, costurile Războiului Civil din SUA, Marelui Zid Chinezesc, programului spaţial Apollo sau comerţul ilegal cu droguri la nivel mondial.

Apple a închis şedinţa de joi la o capitalizare de 398 miliarde de dolari, uşor sub maximul atins pe parcursul zilei, însă tot valorează mai mult decât PIB-ul Greciei, Austriei, Argentinei sau Africii de Sud, potrivit CNN.

Apple depăşeşte chiar şi Războiul Civil din SUA, ale cărui costuri au fost estimate la 75-80 de miliarde de dolari. Dacă pierderile de vieţi omeneşti nu pot fi socotite în bani, valoarea Apple depăşeşte de aproape cinci ori costul războiului cu mai multe victime americani decât orice altă confruntare în care au fost implicate Statele Unite, potrivit blogului ThingsAppleIsWorthMoreThan.

Programul spaţial Apollo, prin care Statele Unite au trimis un om pe lună, a fost una dintre cele mai cunoscute competiţii între SUA şi Rusia în timpul Războiului Rece. Costul final a fost de 145-170 miliarde de dolari, de peste două ori mai mic decât valoarea Apple.

Compania este mai scumpă de cel puţin zece ori comparativ cu valoarea însumată a tuturor echipelor din campionatul de fotbal american, de numai 33 miliarde de dolari.

 

 

Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac va fi sfinţită de patru preoţi (Romania Libera)
Un sobor de preoţi aparţinând mai multor culte va oficia sâmbătă, la ora 12,00, slujba de sfinţire a singurei Biserici de Gheaţă din România, aflată la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraşului, la Bâlea Lac.

Ineditul lăcaş de cult va fi sfinţit de patru preoţi, de la cultele ortodox, evanghelic, greco-catolic şi romano-catolic.

"Prin organizarea acestei festivităţi, va fi marcată includerea în circuitul turistic şi ecumenic al celui mai nou obiectiv din cadrul ediţiei 2011-2012 a Proiectului de Marketing Turistic 'Hotel of Ice Bâlea Lac'. Acesta este cel de-al şaselea 'lăcaş de cult' construit în inima Masivului Făgăraş, la Bâlea Lac, primul edificiu de acest fel fiind realizat în sezonul de iarnă 2006-2007", a precizat Adelina Grigoroiu, director de Marketing al Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac.

Biserica de Gheaţă are o formă asemănătoare cu obiectivele construite în sezoanele trecute, modelul după care s-au inspirat constructorii fiind o biserică veche din satul sibian Mălâncrav.

 

AVERTIZARE METEO de viscol şi ninsori în toată ţara. Riscul mare de avalanșă se menține în Bucegi și Făgăraș (EVZ)

Precipitații mixte se vor semnala în această după-amiază în Muntenia, Moldova și Dobrogea, iar în a doua parte a nopții care urmează și pe parcursul zilei de duminică- în vestul şi nord-vestul teritoriului. În aceste regiuni intensificările vântului vor fi trecatoare, iar temperaturile nocturne vor fi exclusiv negative, favorizând producerea de polei sau ghetuș.

Sursa: Foto: ReutersPrognoza este valabilă până duminică la ora 18.00,  când vor fi ninsori în zona montană. Pe parcursul zilei de astăzi, în Carpatii Meridionali și Orientali, iar la noapte și maine, mai ales în Carpații Occidentali, unde vântul va avea intensificări cu viteze de până la 80...90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada.
Precipitatii mixte se vor semnala în aceasta dupa-amiază în Muntenia, Moldova și Dobrogea.

Riscul declanşării avalanşelor în masivul Bucegi şi pe versantul nordic al munţilor Făgăraş se menţine mare, în următoarele două zile, la peste 1.800 de metri, şi însemnat sub această altitudine, din cauza stratului de zăpadă instabil, se arată în Raportul zilnic privind situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului, publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP).

Astfel, în intervalul 20 ianuarie, ora 20:00 - 22 ianuarie, ora 20:00, precipitaţiile sub formă de ninsoare vor continua, dar vor deveni, în general, slabe din a doua parte perioadei, respectiv sub 5 l/mp (5-8 cm zăpadă) în 24 ore.

 

"Du-te înapoi la bord, signora Merkel!" (Adevarul)
Un ziar italian foloseşte la adresa cancelarului german Angela Merkel cuvintele cu care ofiţerul din Paza de Coastă i s-a adresat căpitanului de pe Costa Concordia. Italia e nemulţumită de felul în care cancelarul gestionează criza care afectează Peninsula.

Când Costa Concordia a naufragiat lângă insula Giglio, în urmă cu o săptămână, Gregorio De Falco, din Paza de Coastă a cerut căpitanului care avusese grijă să se salveze printre primii să se întoarcă la bord.

"Vada a bordo, cazzo!" a devenit cel mai popular îndemn zilele acestea în Italia şi a fost imprimat pe tricouri. Acum, cuvintele sale tăioase sunt folosite de presa italiană la adresa cancelarului german Angela Merkel. Ziarul "Il Libero" îl aseamănă pe cancelar cu căpitanul cel laş al navei. De data aceasta, nava pe care o abandonează Merkel se numeşte "MS Europa Discordia".

 

Cum a evacuat Jandarmeria piaţa Universităţii în doar câteva minute (Puterea)
Ziua a şaptea a protestelor antiguvernamentale de la Bucureşti a fost şi cea mai intensă în acţiuni de stradă. Mitingul din Bulevardul Kiseleff, organizat de Opoziţie (PSD şi PNL) şi la care au luat parte circa 10.000 de oameni, a fost urmat spre seară de ample proteste în Piaţa Universităţii. O bună parte dintre cei care au participat la mitingul autorizat s-a mutat la cel neautorizat de la Universitate. Deşi traficul în zonă a fost blocat vreme de câteva ore, protestele din piaţă au fost fără violenţă. S-au remarcat cei din grupul ultraşilor, reuniţi în imediata apropiere a fântânii de la Universitate. Foarte vocali şi cu un repertoriu bogat: „Cine nu sare ori e gabor, ori e prost de moare!”.

 

Protestele, să le spunem „paşnice”, s-au încheiat cu puţine momente înainte de ora 23.00, după ore bune de scandări, când în piaţă mai erau doar 3.000-4.000 de oameni. Din grupul ultraşilor ce acţionau pe colţul dintre Facultatea de Geografie s-au desprins câteva persoane (vezi foto 1) care s-au îndreptat spre cordonul de jandarmi întins de-a lungul intersecţiei de la Universitate (vezi foto 2). Era ora 22.48, cu circa 30 de minute, adică, înainte ca ultimele linii de metrou să ducă oamenii spre case. Cei 4-5 ultraşi s-au apropiat la doar un metru, doi de jandarmi şi au început să înjure şi să gesticuleze obscen. A fost momentul în care toată atenţia pieţei – presă, jandarmi, ceilalţi protestatari – s-a îndreptat către mica busculadă. Jurnaliştii filmau de aproape micul grup de ultraşi nervoşi şi incitatori, iar grupul mare al celor ce scandau lângă fântână părea să-şi mute acţiunea înspre cordonul de jandarmi. Prima reacţie a jandarmilor a fost un pas înainte, grupaţi. O reacţie de forţă şi de intimidare. Din spate, dinspre ultraşi, au început să fie aruncate diferite obiecte: sticle goale de plastic, pietriş de lângă crucile de la Universitate şi beţe de la pancarte. A urmat reacţia a doua a jandarmilor - mai mulţi paşi înainte către protestatari. Grupul jurnaliştilor şi al curioşilor care stăteau foarte aproape de jandarmi începea să fie dispersat. Undeva în spate, pe Bulevardul Magheru, înspre Piaţa Romană, se forma o altă baricadă de jamdarmi, de data asta cu maşini şi cu echipamente (vezi foto 3). Toată acţiunea a durat doar câteva minute. Prinşi în menghină, protestatarii din Piaţa Universităţii au fost dispersaţi care-ncotro. Protestatarii care n-au fost reţinuţi de jandarmi s-au retras înspre Arhitectură sau în spatele hotelului Intercontinental. Au încercat să se regrupeze pe Bulevardul Magheru, dar numărul lor era deja mult mai mic. Forţele de ordine ocupaseră, practic, Piaţa Universităţii şi bulevardul înspre Piaţa Romană în întregime. În jurul orei 23.15 traficul auto fusese readus la normal. „E şi mâine o zi”, mai strigau cei câţiva ultraşi care scăpaseră nereţinuţi.

 

 

Monologul străzii: Demisia! (Telegraf)
După o săptămână de proteste tot mai ample, în care reprezentanţi ai guvernanţilor i-au catalogat în fel şi chip pe manifestanţi, unii lideri ai PDL încep să ia în serios „strada”, recunoscând timid că nu au acceptat până acum dialogul nici cu societatea civilă, nici cu partidele de Opoziţie. Alţi reprezentanţi ai Puterii, cum ar fi ministrul Administraţiei Traian Igaş, refuză să dea socoteală Parlamentului pentru violenţele împotriva manifestanţilor. Atitudinea general arogantă afişată până acum de guvernanţi nu a făcut decât să aţâţe spiritele în aşa fel încât până şi în diaspora au avut şi vor avea loc mitinguri de protest.

În cele opt zile de proteste, mii de oameni şi-au exprimat liber nemulţumirile faţă de măsurile de austeritate impuse de guvern. Protestele nu au fost lipsite de evenimente nedorite, persoane dispuse strategic aruncând cu fumigene, garduri şi petarde şi încercând, în felul acesta, să provoace intervenţii în forţă ale jandarmilor şi discreditarea acţiunilor populare. În ciuda violenţelor, manifestanţii şi-au continuat acţiunile, militând pentru înlăturarea preşedintelui şi pentru organizarea alegerilor anticipate. Pentru eliberarea ţării de “dictatorul Băsescu”, după modelul Proclamaţiei de la Padeş, când Tudor Vladimirescu a reuşit să unească oameni din toate clasele sociale pentru a zgudui din temelii abuzurile, corupţia şi tot cortegiul de nedreptăţi, au fost întocmite Proclamaţia de la Constanţa şi Declaraţia de la Târgovişte.

 

Nu ne puteţi speria şi nici cumpăra! (Azi)
Circa 20.000 de oameni, au estimat organizatorii, au participat, ieri, la Arcul de Triumf, la mitingul de protest organizat de USL, unde şi-au strigat nemulţumirea la adresa actualei puteri.

„Mitingul pentru libertate“ a început la ora 15.30. Alături de preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-au aflat preşedintele PSD, Victor Ponta şi preşedintele PC, Daniel Constantin, împreună cu mulţi dintre fruntaşii celor trei formaţiuni politice. Manifestanţii au purtat pancarte prin care cereau demisia de îndată a lui Traian Băsescu şi a guvernului Boc şi au scandat lozinci la adresa actualei puteri.

Au vorbit senatorul PNL Mircea Diaconu, ziaristul Sorin Roşca-Stănescu, care şi-a anunţat înscrierea oficială în PNL, maestrul Gheorghe Zamfir, actorul Emil Hossu, Remus Cernea, preşedintele Partidului Verde, după care participanţilor la protest li s-au adresat, pe rând, cei trei lideri USL.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat în cadrul mitingului că anul 2012 este un an „al sfârşitului pentru Traian Băsescu“ şi „un nou început pentru România“. El i-a felicitat şi salutat pe toţi cei care protestează împotriva „regimului Băsescu“, pe cei de la sindicate şi reprezentanţii ONG-urilor. De asemenea, Ponta i-a salutat „pe toţi cei care sunt români şi nu sunt viermi“ şi vrea ca vocea lor să se audă şi fiecare om din ţară să poată avea dreptul de a-şi spune supărarea. „Astăzi nu mai este o bătălie între cei de la Putere şi cei din Opoziţie. Ar fi fost normal, dacă era aşa. Este o bătălie a lui Băsescu împotriva poporului“, a afirmat preşedintele PSD.

El spune că USL va rămâne unită până ce „va scăpa de Băsescu“. „Nu vom face niciun pas înapoi“, a conchis Ponta.

Ultimul a luat cuvântul preşedintele PNL, Crin Antonescu, care le-a transmis participanţilor la miting, dar şi tuturor românilor, că e vremea ca Traian Băsescu să plece, împreună cu premierul Emil Boc şi toţi democrat-liberalii şi că Opoziţia nu va face niciun compromis.

„Ne mint pe toţi, că nu se pot face anticipate şi că durează trei luni. Eu le spun, azi, împreună cu colegii mei, să îşi dea demisia împreună cu noi şi, atunci, avem, în maximum 90 de zile, dar se poate şi în 30 ori 45, alegeri anticipate“, a spus Antonescu, moment în care mulţimea a scandat „Anticipate“.

Liderul liberal a menţionat că „suntem aici, în stradă, şi în numele celor care sunt în casă, în numele celor care vor o Românie corectă. Noi, opoziţia politică, nu promitem, nici acum şi nici când vor fi alegeri, ceea ce nu se poate. Ce promitem este cinste – a conducătorilor, pricepere – prin promovarea oamenilor pe criteriul competenţei profesionale şi cuviinţă – prin respectul faţă de lege, cetăţean, muncă şi performanţă“, a promis Antonescu.

Preşedintele PNL le-a cerut lui Băsescu şi Boc „să plece“. „Pe noi nu ne puteţi speria, nu ne puteţi cumpăra, nu ne mai puteţi păcăli. Între noi şi voi nu mai există niciun compromis. Noi nu vom comite, niciodată, nicio formă de violenţă, vrem libertate, libertatea nu e violenţă.