21 Ian 2015 - 08:20

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Câţi români lucrează în Germania? Ne spun nemţii: 270 000(JN)
Autoritățile românești nu dispun de statistici despre forța de muncă românească din alte țări. Datele respective ar fi necesare pentru a evalua, de pildă, potențialul de vot din diaspora, dar și al fluxului de bani care vine din diaspora.
O cifră reală privind forța de muncă româneasă din Germania a furnizat ambasadorul RFG în România, dl Werner Hans Lauk. Diplomatul german, prezent la Sibiuș a declarat că 270.000 de români lucrează în prezent în Germania, cifră confirmată de asigurările sociale.
 Publicația Ora de Sibiu menționează că ambasadorul german a precizat că românii lucrează în principal în domeniul sănătății și industriei.

Ironia sorţii: abia acum este cel mai bun moment să iei un credit în franci elveţieni(ZF)
Cei care au luat deja un credit imobiliar sau de consum în franci elveţieni în perioada de boom 2006-2008 în România, când cursul francului a fluctuat între 2,04 lei-2,32 lei/CHF, sunt într-o situaţie dificilă.

Chiar dacă dobânda de referinţă Euribor la franci a scăzut, creşterea cursului până astăzi la 4,43 lei/CHF, cuprinsă între 90 şi 117%, i-a lovit în plin. Am luat în considerare cursurile medii din perioada 2006-2008.

În aceeaşi perioadă, cursul leu/euro a crescut de la 3,33 -3,68 lei/euro până la 4,5 lei/euro astăzi, adică un plus de 22-35%.

La dolari, cursul a crescut de la 2,51-2,8 lei, până la 3,87 lei astăzi, adică 38-54%.

Dacă luăm în considerare evoluţia dobânzilor de referinţă şi adăugăm o marjă egală pentru toate creditele, cei care au luat împrumuturi în euro sunt cei mai avantajaţi, inclusiv şi faţă de cei care au luat credite în lei.

Dar trecutul nu putem să-l schimbăm.

Dacă ne uităm la situaţia actuală, în care cursul francului este la 4,43 lei/CHF, adică 1,01 CHF/euro, aş risca să spun că poate pentru următorul deceniu, ironic, cel mai bine este să iei un credit în franci elveţieni, comparativ cu euro sau dolar.

Șmecherii din CNA scutesc Antena 3 de aplicarea legii. Cum a fost îngropat linșajul Antenelor la adresa Justiției și Laurei Codruța Kovesi, pe motiv că o plimbare nu e sancționabilă(EVZ)
Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa de marţi, cu o întârziere de 5 luni, ştirile, dezbaterile şi clipurile referitoare la "plimbarea" desfăşurată în jurul Palatului Cotroceni pe 10 august 2014 de jurnalişti de la Antena 3, la care au participat şi alte persoane. Aceste ştiri, dezbateri şi clipuri au fost difuzate la Antena 3, însă unele dintre acestea au fost difuzate şi pe Antena 1. Spre surprinderea tuturor nu a fost dată nici o sancțiune.
În urma difuzării acestora, Consiliul Național al Audiovizualului a primit un număr de 59 de reclamaţii, unele dintre acestea făcând referire la limbajul folosit, altele la faptul că jurnalişti şi realizatori au vorbit despre "confiscarea" de către Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a televiziunii Antena 3. Alte reclamaţii au făcut referire la faptul că realizatori ai Antena 3 au incitat telespectatorii să participe la această "plimbare".

Prezentă la şedinţa CNA de marţi, reprezentanta Antena 3 şi Antena 1, Mirela Bomboe, a declarat că a constatat "cu stupoare" că foarte multe dintre reclamaţiile făcute pe acest subiect "au acelaşi conţinut". "Este clar că este o acţiune organizată împotriva Antena 3. Probabil vom face demersuri la instituţiile abilitate să aflăm cine sunt persoanele care fac aceste reclamaţii, cine mobilizează aceste persoane, cred că este interesant să vedem cine sunt în realitate", a mai spus Bomboe. Un raționament cel puțin ciudat al celei care apără postul Antena 3 de orice sancțiune din partea Consiliului Național al Audiovizualului, întrucât este absolut normal ca mai mulți oameni să vadă aceeași încălcare a legii. Numai că ea a fost crezută de trei reprezentanți ai PSD care i-au preluat argumentele și le-au dezvoltat.

Armata rusă a atacat poziţii ale armatei ucrainene, în estul Ucrainei(Adevarul)
Prin încălcarea tuturor acordurilor precedente, unităţi militare ucrainene au fost atacate în nordul zonei de conflict de trupe ale armatei ruse", a declarat Andrei Lîsenko, purtător de cuvânt al Operaţiunii Anti-Teroriste pe care armata ucraineană o desfăşoară în estul separatist al Ucraieni.„Teroriştii încearcă să-şi lărgească teritoriul pe care îl controlează şi conturează graniţele în favoarea lor. Se observă o regrupare activă a forţelor inamicului în regiunea aeroportului din oraşul Doneţk şi regiunea Lugansk”, a declarat purtătorul de cuvânt al Operaţiunii Anti-Teroriste, Andrei Lîsenko.    Potrivit lui Lîsenko, militarii proruşi, precum şi cei ruşi încearcă să organizeze operaţiuni de înaintare. De asemenea, se păstrează o intensitate mare de schimb de focuri asupra poziţiilor militarilor ucraineni din zonă (OAT) precum şi asupra localităţilor din regiunea conflictului. În lupte sunt folosite aruncătoare de grenade, artilerie, tancuri precum şi lansatoare de rachete de tip "Grad".   Pe internet a apărut un video unde se vede cum o coloană formată din maşini de luptă BTR82A a intrat în oraşul Doneţk. De asemenea, site-ul divannaya-sotnya.com.ua informează că acest tip de maşină blindată este doar în dotarea armatei Federaţiei Ruse.

CTP la Gândul Live: „În ciuda celor 1.90 m, Ponta nu mai poate funcţiona ca paravan pentru PSD. I se vede mazărea în spate”. Ce spune despre Iohannis(Gandul)
Cristian Tudor Popescu a vorbit în emisiunea Gândul Live despre prima lună a lui Klaus Iohannis la Cotroceni, dar şi despre şansele ca Victor Ponta să rămână la şefia PSD până la sfârşitul anului. Potrivit acestuia, sfârşitul anului 2015 nu-l va mai prinde pe premier la conducerea Partidului Social Democrat. „Partidul comuniştilor din România a căutat şi a pus în faţă nişte oameni afiş cu care să păcălească electoratul de stânga. Să dea impresia votanţilor că votează un partid de stânga. Ion Iliescu a funcţionat cel mai mult ca o astfel de păcăleala. În spatele ei, s-au putut desfăşura toate activităţile mafiotice. În fiecare judeţ, există o organizaţie mafiotică, separată, o organizaţie de business”, a spus jurnalistul la Gândul Live„Ponta n-are cum să se menţină la şefia PSD până la sfârşitul lui 2015”, este de părere Cristian Tudor Popescu. „În momentul în care omul afiş nu mai e capabil să mai ascundă, cu pânza aia de la paravan, ce e în spate, trebuie înlăturat. De ce face declaraţia asta dl Mazăre (n.r. Radu Mazăre a cerut demisia lui Ponta de la conducerea partidului)? Pentru că începe să i se vadă adevărata natură, pentru că Victor Ponta nu mai ţine pravan. Dl Ponta, în ciuda celor 1.90 şi ceva metri ai săi, nu mai poate să funcţioneze ca paravan şi i se vede mazărea în spate. În clipa în care devine străveziu, el nu mai poate să funcţioneze”, a spus editorialistul în timpul ediţiei Gândul Live moderate de Claudiu Pândaru.

 

 

 

Format: 

Topic: