21 Ian 2019 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Zamfir (ALDE): BNR să stabilească ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile efectuate(Jurnalul Naţional)
Senatorul ALDE Daniel Zamfir cere Băncii Naţionale a României să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, susţinând că indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este "trucat" printr-o întelegere între băncile comerciale cu "ştiinţa şi implicarea" directă a BNR. "Indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este aranjat, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale cu ştiinţa şi implicarea directă a Băncii Naţionale a României. (...) Cer Băncii Naţionale a României ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astăzi, mecanism care umflă într-un mod artificial ratele românilor. Prin pârghiile pe care le are BNR să stabilească ca acest ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, pentru că aia este valoarea reală, de piaţă, la care se fac tranzacţiile şi nu în funcţie de cotaţii. (...) ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu este rezultatul unei pieţe libere, aşa cum ne-au explicat de atâtea ori oficialii BNR. Este o înţelegere care se face pentru a acoperi pierderile din speculaţiile financiare ale băncilor comerciale, pierderi care sunt puse pe spinarea celor care au credite în lei", a declarat duminică într-o conferinţă de presă preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir. El spune că vor fi demarate, pe 29 ianuarie, audieri la Comisia Economică din Senat la care vor fi invitaţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, dar şi alţi factori implicaţi. "Informaţiile pe care le am vor face obiectul audierilor pe care le voi demara la Comisia economică a Senatului începând cu data de 29 ianuarie, audieri la care vor fi invitaţi să prezinte explicaţii guvernatorul BNR, preşedintele Consiliului Concurenţei şi alţi factori implicaţi", a spus Zamfir. Senatorul susţine că se află în posesia unor documente care fac obiectul unei investigaţii care a fost demarată în 2008 de Consiliul Concurenţei.
 

Cu ce se va confrunta România: Scăderea creşterii economice (încă nu a venit recesiunea), scăderea investiţiilor străine, lipsa unui capital naţional de stat şi privat care să înlocuiască multinaţionalele şi băncile străine, lipsa de forţă de muncă. "Ultimele crize s-au terminat cu războaie, aşa că apariţia naţionalismului şi populismului nu pare un lucru aşa de rău" (Ziarul Financiar)
De 24 de ani, investitorii financiari, bancherii, reprezentanţi ai multinaţionalelor, analişti economici se întâlnesc la mijlocul lunii ianuarie la Viena, la Euromoney, cel mai important eveniment dedicat acestei zone. După căderea comunismului, Europa Centrală şi de Est a început o cursă economică pentru a recupera decalajele faţă de Europa de Vest. Modelul folosit a fost atragerea de investiţii străine, export, privatizări, reforme structurale susţinute de FMI şi Banca Mondială, retehnologizări, crearea unor companii private naţionale puternice, deschiderea graniţelor, intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană. Toate aceste lucruri au adus o rată de creştere de 3-4 ori ca medie faţă de creşterea economică a Europei Centrale, ceea ce a permis recuperarea unor decalaje. În cazul României, de la 40% faţă de media UE, nivelul a depăşit acum 60%. Polonia se află la 70-80%, Cehia la peste 80%. Întrebarea din acest an a investitorilor de la Euromoney este ce se va întâmpla cu Europa Centrală şi de Est atunci când acest model economic se va epuiza. Ce se va pune în loc şi cum vor putea fostele ţări comuniste să-şi continue ritmul de creştere?

 

Toader oferă ultimele detalii despre completele de 5 judecători. Ce se întâmplă cu Dragnea?(Evenimentul Zilei)
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a intervenit luni dimineaţa cu noi detalii despre OUG ce priveşte completele de 5 judecători. La ministerul Justiţiei avem un astfel de draft, de OUG. Spuneam şi aseară că doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG. În Tot cazul, pentru a putea fi adoptată, OUG va respecta normele de tehnica legislativă, se va solicita avizul Consiliului legislativ şi al CSM, în funcţie de care se va decide dacă şi când, dar şi conţinutul final pe care să îl aibă proiectul de OUG. Trebuie să asigurăm procesul echitabil pentru un cetăţean.

 

Cât a reuşit să recupereze Fiscul din prejudiciul în dosarul ICA, în patru ani(Adevarul)
Fiscul a reuşit să recupereze, în patru ani, numai 15% din prejudiciul de 60 de milioane de euro de la inculpaţii din dosarul ICA, printre care şi Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact şi unul din inculpaţii cu cele mai mari averi. Recent, omul de afaceri a lansat un contraatac la ANAF, pe care îl acuză că i-a reţinut prea mult din pensie în contul prejudiciului. Mai precis, la patru ani de la sentinţa prin care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA, ANAF a recuperat doar 8,7 milioane de euro din prejudiciul constatat. „Până la data prezentei (ianuarie 2019, n.r.), în dosarul penal a fost recuperată suma de 40.993.727 lei (puţin peste 8,7 milioane de euro, n.r.). Sumele încasate s-au recuperat integral prin procedura de executare silită, respectiv în urma înfiinţării popririlor bancare, a popririlor asupra sumelor datorate debitorilor de către terţi şi prin valorificarea unor bunuri aflate în proprietatea debitorilor. Procedura de executare silită se efectuează integral, până la recuperarea în totalitate a sumelor stabilite de instanţele de judecată”, a arătat ANAF într-un răspuns la o solicitare de presă, potrivit G4Media. Avansul pare că se face în pas de melc. Anul trecut, în august, Fiscul afirma că a recuperat circa 40.187.003 lei din prejudiciu. Drept urmare, în ultima jumătate de an, ANAF a reuşit să recupereze doar puţin peste 800.000 de lei (circa 170.000 de euro) de la inculpaţi. Fiscul mai are încă de vândut fostul sediu al Antenelor şi cel al grupului de firme Grivco, imobile aparţinând inculpaţilor şi pentru care instanţa a dispus, în 2014, confiscarea. Vânzarea celor două imobile este blocată deocamdată de un litigiu deschis de Dan Voiculescu privind dreptul de preemţiune la cumpărare, potrivit site-ului Agenţiei naţionale de administrare a bunurilor indisponibilizate (ANABI). Bani înapoi de la ANAF         La finalul anului trecut, Dan Voiculescu a executat silit Fiscul, pentru că i-a oprit prea mulţi bani din pensie, pentru recuperarea prejudiciului. Judecătoria Sectorului 1 i-a dat dreptate şi, astfel, Voiculescu a recuperat de la ANAF aproape 30.000 de lei. Decizia instanţei are la bază o hotărâre a Tribunalului Bucureşti, unde Dan Voiculescu a depus o plângere şi a câştigat ca în procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul ICA să-i fie reţinută doar o treime din pensie, potrivit normelor în vigoare. Dan Voiculescu a fost eliberat condiţionat în vara anului 2017, în urma executării unei treimi din pedeapsa de 10 ani primită, în 2014, în acest dosar.
 

Eclipsă TOTALĂ de Lună în zorii zilei. Fenomenul, vizibil şi în România(Gandul)
O eclipsă totală de Lună va avea loc în această noapte şi va fi vizibilă în România, anunţă Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Capitală. Faza maximă va începe luni în zori, la 6:41 şi se va termina la 7:43. Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, eclipsa de Lună care se va produce în noaptea de 20 spre 21 ianuarie este totală. Luna va intra complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 7:12 dimineaţa, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 8:00. Luna va apune când încă este eclipsată. Eclipsa începe la ora 4:36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 5:34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălţime faţă de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 6:41 şi are maximul la 7:12 şi se va termina la ora 7:43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziţionată foarte aproape de orizont.

Format: 

Topic: