Share
21 Mar 2019 - 08:27

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 
Sondaj Europarlamentare 2019. Luptă strânsă pentru Parlamentul European(Jurnalul Naţional)

Marius Pieleanu a spus la „Punctul de Întâlnire” de la Antena 3 că prezența la vot la alegerile europarlamentare de anul acesta va fi de 30%. De asemenea, sociologul a explicat câte procente crede ca va avea fiecare partid în parte. 
PSD -33%
PNL -23%
USR+PLUS  - 12-13%
ALDE - 9-10%
PRO ROMÂNIA - 7%
UDMR - 5%.

 

Încă nu i-am ajuns pe europeni. Masa salarială a ajuns în 2018 la un maxim istoric: 80 mld. euro, în creştere cu 12 mld. euro. Factura salarială a României înseamnă 40% din PIB faţă de un nivel de 50-60% din PIB, cât este în Europa de Vest(Ziarul Financiar)
România a avut în 2018 o masă salarială (formată din totalitatea sala­ri­ilor din economie şi a ta­xe­lor şi contribu­ţi­ilor afe­rente aces­tora) de 80,3 mi­liar­de de euro, în creş­tere cu 12 miliarde de euro faţă de 2017 şi la cel mai ridicat nivel din istorie. Procentual, masa sa­larială a României a înregistrat în 2018 faţă de 2017 cea mai mare creştere din UE: de 17%. „O explicaţie a creşterii semnificative a ma­sei salariale din România în 2018 faţă de 2017 o reprezintă faptul că la noi, spre deose­bire de situaţia din alte state UE, au cres­cut foarte mult salariile din sectorul pu­blic. În plus, în sectorul de stat din Ro­mâ­nia sunt foarte mulţi angajaţi raportaţi la totalul an­ga­jaţilor din privat, iar dacă ne uităm la efectivul total de angajaţi din România faţă de numărul de lo­cui­tori, ponderea este mult mai mică faţă de cea din alte state“, a explicat Anca Puiu, con­sultant în cadrul firmei de executive search şi con­sultanţă în management Korn Ferry. Într-adevăr, 1,2 milioane din totalul celor aproximativ 5 milioane de salariaţi din Ro­mâ­nia lucrează în sectorul bugetar, iar salariile aces­tora au „costat“ statul peste 18 miliarde de euro anul trecut (9,1% din PIB), după creş­terile salariale succesive aplicate bugetarilor. Doar categoria bugetarilor a adus o creştere a masei salariale de peste 3 mld. euro anul trecut, potrivit unui calcul al ZF. De asemenea, creşterea salariului mi­nim pe economie, majorările de salarii din mediul privat (de 4 – 5% în medie), dar şi presiu­nea de pe piaţa muncii gene­ra­tă de defi­ci­tul de per­sonal au forţat an­ga­jatorii din me­diul privat să crească sala­riile, iar acest lu­cru s-a observat în datele pri­vind masa salarială. Cu o masă salarială de 80 mld. euro în 2018, România se află pe locul 16 în UE în funcţie de nivelul facturii sa­lariale totale, deşi se află pe locul 7 în UE după nu­mărul de locuitori. Raportată la PIB, masa sala­rială din Ro­mânia a ajuns în 2018 la nivelul de 39,8% din PIB, cu mult sub media UE de 47,7% din PIB. Spre comparaţie, în Ger­ma­nia, masa sala­ria­lă - cea mai mare din UE, de 1.745 mld. euro - reprezintă 51,5% din PIB în 2018.

Bucureştenii, în pericol de moarte, la metrou(Evenimentul Zilei)
Vieţile sutelor de mii de bucureşteni care circulă zilnic cu metroul sunt puse grav în pericol, din cauza unor probleme tehnice ale unor trenuri.Toate cele 13 trenuri de metrou CAF ar trebui retrase din circulaţie, întrucât au probleme la computerul de bord care le poate face imposibil de controlat şi care au dus la deraierea unui tren în ianuarie, din fericire fără călători, a declarat, ieri, preşedintele Sindicatului USLM, Ion Rădoi. Acestea sunt cele mai noi trenuri achiziţionate de Metrorex, care circulă cu preponderenţă pe Magistrala 2 PiperaBerceni. Pe 26 ianuarie 2019, un tren a deraiat şi s-a izbit cu 50 de kilometri pe oră de zidul de la depoul Berceni, din fericire fără călători, din cauza unei defecţiuni la computerul de bord, transmite Agerpres. La acel moment, mecanicul, când a văzut că nu mai poate controla trenul, a alergat în al treilea vagon, pentru a-şi salva viaţa, alegându-se însă cu o fractură de bazin. Soft adus din China „De atunci nu avem nicio concluzie, nimeni nu este tras la răspundere şi toţi merg mai departe. Sunt 13 trenuri de acest tip în funcţiune. Trenul distrus a costat şase milioane de euro. Nu avem macara să îl scoatem de aici, dar probabil va fi tăiat şi va ajunge la fier vechi”, a declarat Rădoi „
 

Se schimbă modul de calcul a ratelor la credite. Ce bănci vor plăti cele mai mari „taxe pe hărnicie” (Adevarul)
Modul de calcul al indicelui ROBOR, faţă de care sunt raportate acum ratele bancare la împrumuturile în lei va fi modificat în întregime. Actul normativ care modifică „taxa pe lăcomie” cuprinsă în OUG 114, ar putea fi adoptat săptămâna viitoare de Guvern.ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, astfel că este un indicator al pieţei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinţa în funcţie de care să fie stabilite ratele creditelor.   Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, în urma discuâţiilor purtate cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) că actul normativ de modificare a OUG 114, cel puţin partea bancară, ar putea intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.   Teodorovici a precizat că s-a discutat despre impozitarea băncilor în funcţie de cota de piaţă a acestora, taxa urmând să fie de 0,2% pentru băncile cu cota de piaţă sub 1% şi 0,4% pentru cota de piaţă de peste 1%. Şi masa impozabilă a fost redusă, prin elimiarea unei mari părţi din activele financiare.   Ce cote de piaţă au băncile din România   Banca Transilvania este una dintre băncile sistemice care are capital majoritar românesc. Înainte de preluarea Bancpost, BT avea o cotă de piaţă de peste 13%, iar după preluare ar putea ajunge la 16-17%.   Preluarea Bancpost a făcut de asemenea ca BT să ajungă, la finalul lunii septembrie, în topul celor mai puternice grupuri bancare, din punct de vedere al activelor. În ceea ce priveşte profitul, BT avea, după primul semestru din 2018, un plus de 663 milioane de lei.   UniCredit Bank este sucursala locală a celei mai mari bănci din Italia, iar la finalul lui 2017 banca avea o cotă de piaţă în România de 8,78%, situându-se pe locul patru. UniCredit a făcut, până la jumătatea anului trecut, un profit de 279 milioane de lei.   Banca Comercială Română, deţinută de austriecii de la Erste, a fost în 2017 în topul băncilor, în funcţie de cota de piaţă, care s-a ridicat la circa 15,83%. BCR avea un profit de 697 milioane de lei, la jumătatea lui 2018.

 

Finlanda, fruntaşă în topul celor mai fericite ţări din lume. Pe ce loc se situează România(Gandul)
Finlanda ocupă, pentru al doilea an consecutiv, primul loc în topul celor mai fericite ţări din lume. Pe ultimul loc în clasament se află Sudanul de Sud, ţară măcinată de război. România se situează abia pe poziţia 48, în urcare faţă de anul trecut când a ocupat locul 52. Ţara celor 190.000 de lacuri, cunoscută pentru pădurile şi saunele sale, devansează Danemarca (locul doi), urmată de Norvegia, Islanda, Olanda, Elveţia, Suedia sau Noua Zeelandă şi Canada, potrivit clasamentului "World Happiness Report 2019", relatează France 24.Ţările din fruntea clasamentului îndeplinesc ansamblul indicatorilor şi se distanţează graţie stabilităţii din societatea lor. România se situează pe poziţia 48, în urcare faţă de raportul publicat anul trecut în care ocupa locul 52. Franţa pierde o poziţie faţă de anul trecut şi se clasează pe 24, după Mexic. Belgia coboară două locuri, până pe 18. 

Format: