Share
21 Oct 2016 - 08:23

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

ÎCCJ: Nereguli în rechizitoriul întocmit de procurorii militari în dosarul torţionarilor lui Gheorghe Ursu(Jurnalul Național)
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat mai multe nereguli în rechizitoriul întocmit de procurorii militari prin care au fost trimişi în judecată George Homoşteanu, fost ministru de interne, Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, şi foştii ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu."În baza art. 345 alin. 2 Cod de procedură penală, constată neregularitatea rechizitoriului din data de 29.07.2016, emis în dosarul nr. 32/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia parchetelor militare, sub aspectul modului de descriere a faptelor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a celor patru inculpaţi. Dispune ca procurorul să precizeze detaliat, explicit şi distinct, pentru variantele normative prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. e, g şi k din Codul penal, faptele ce se circumscriu în concret fiecăreia dintre variante, cu indicarea actelor materiale ce corespund elementului material al laturii obiective, vătămarea produsă şi legătura de cauzalitate. De asemenea, dispune ca procurorul să precizeze toate elementele necesare configurării neechivoce a situaţiei premisă, caracterul atacului (sistematic sau/ şi generalizat) şi probele care furnizează datele factuale pe baza cărora a fost reţinută existenţa situaţiei premisă", se arată în decizia Instanţei supreme. Procurorii militari trebuie să remedieze neregulile constatate şi să comunice instanţei, în termen de cinci zile, dacă menţin dispoziţia de trimitere în judecată a celor patru ori solicită restituirea dosarului. Decizia instanţei nu este definitivă.

 

Grupul german Rewe închide la finalul anului cele 8 magazine XXL Megadiscount: 2 se vând, 6 se reorganizează(Ziarul Financiar)
Grupul german Rewe, care mai deţine pe piaţa locală reţelele Penny Market şi XXL Megadiscount, face o nouă mutare strategică pe piaţa din România, după ce la finalul anului trecut a vândut supermarketurile Billa către Carrefour. Cele 8 magazine XXL Megadiscount, deschise pe format mare de discounter, vor fi închise la 31 decembrie 2016, potrivit surselor din piaţă. Două dintre acestea, cele din Sibiu şi Galaţi, se vor vinde, iar celelalte şase se vor reorganiza, urmând a avea o suprafaţă de vânzare mai mare, mai spun sursele din piaţă. Ziarul Financiar a scris încă din vara acestui an că nemţii vor scoate la vânzare magazinele. Magazi­nele XXL Mega Discount au o suprafaţă medie de 2.500 mp şi circa 7.500 de produse în ofertă. Rewe a mai vândut în 2010 şi re­ţea­ua de magazine cash&carry Selgros într-o tranzacţie internaţională.
Preluarea lanţului de supermar­keturi Billa de către Carrefour la finalul anului trecut a fost însă o mutare locală. În prezent grupul Rewe mai are pe piaţa locală lanţul de discount Penny Market şi hard-dis­coun­terul XXL Mega Dis­count. Astfel, nemţii de la Rewe mai au în to­tal 183 de magazine, iar dintre acestea opt sunt XXL Mega Discount, restul fiind sub brandul Penny Market.

 

Liderii europeni: Rusia are intenţii ostile şi vrea să slăbească Uniunea Europeană(Evenimentul Zilei)
Liderii Uniunii Europene reuniți joi la Bruxelles au căzut de acord că Rusia încearcă să slăbească Uniunea, transmite Reuters. Potrivit președintelui Consiliului European, Donald Tusk, ei "au subliniat tot felul de ostilități din partea Rusiei, de la violări ale spațiului aerian la campanii de informare, atacuri cibernetice, amestec în procesele politice din UE și nu numai".
"Având în vedere aceste exemple, e clar că strategia Rusiei este să slăbească UE", a spus Tusk într-o conferință de presă, târziu după miezul nopții.
"Scopul nostru nu este să creăm tensiuni cu Rusia. Noi pur și simplu reacționăm la pașii făcuți de Rusia. Sigur că UE este permanent deschisă dialogului, dar nu ne vom compromite valorile și principiile", a insistat președintele Consiliului. "De aceea, am căzut de acord să ne menținem orientarea și mai ales să păstrăm unitatea UE", a adăugat el.
Liderii europeni au convenit și să ia în calcul toate opțiunile în caz că Rusia continuă să comită atrocități în Siria, alături de armata siriană. Cu toate acestea, ei nu au formulat explicit opțiunea unor noi sancțiuni, așa cum era prevăzut în forma inițială a concluziilor summitului. Reuters afirmă că Italia s-a opus până la capăt ideii de suplimentare a sancțiunilor împotriva Moscovei, deși Regatul Unit, Franța și Germania au insistat pentru maximum de presiuni pentru încetarea asaltului asupra rebelilor sirieni de la Alep.
Premierul italian Matteo Renzi, a cărui țară are relații economice extinse cu Rusia, a declarat presei că sancțiunile economice nu trebuie incluse în strategia UE, deoarece nu vor obliga Moscova să negocieze un acord de pace.
La summit s-au discutat și subiecte legate de migrație și comerț. A rămas deschisă problema acordului de liber schimb între UE și Canada (CETA). Liderii europeni vor continua vineri să încerce să convingă regiunea belgiană Valonia să accepte tratatul, pentru a permite Belgiei să își dea acordul. Înaintea reuniunii, Tusk afirmase că în cazului unui eșec, CETA ar putea fi "ultimul acord comercial" al UE.

 

Români care au ajuns să se încălzească cu balegă de vacă. Tizicul, combustibilul unic în Uniunea Europeană(Adevarul)
În nordul României, în judeţul Botoşani, sătenii se încălzesc cu un combustibil unicat în Uniunea Europeană. Poartă numele de tizic şi este făcut din balegă de vacă amestecată cu paie. Acest compus este folosit de generaţii întregi din cauza sărăciei şi a lipsei lemnului.La 60 de kilometri de municipiul Botoşani,în satele nord-moldave, lemnul este la fel de preţios ca aurul. Codrii rămaşi încă în picioare se află în proprietatea satului, iar oamenii prea nevoiaşi să-şi permită un camion cu lemne pentru a se încălzi sau pentru a găti sunt nevoiţi să improvizeze şi să pună pe foc ceea ce au la îndemână.    La Vorniceni  sărăcia şi lipsa lemnului a dat naştere unui combustibil unicat în Uniunea Europeană. Poartă numele de tizic sau ”tezăc” cum îi spun oamenii locului, un amestec folosit pentru a încălzi sobele sau cuptoarele, cunoscut şi drept lemnul săracului. Nu există ţăran din nordul Botoşaniului care să nu ştie cum se face sau care nu foloseşte tizicul.    Balegă şi paie în loc de lemne   Tizicul, acest combustibil unicat, se confecţionează simplu şi provoacă repulsie la prima vedere. Practic este un amestec de balegă de vacă, la care se adaugă paie. La urmă este lăsat la întărit. Ana Lupan din Vorniceni are 56 de ani şi face de o viaţă tizic. Ea ştie cel mai bine cum ia naştere acest combustibil al nevoiaşului. ”Nu-i greu de făcut. Toată lumea ştie aici cum se face. Se ia balegă de vacă, se amestecă cu lopata sau cu mâna cu paiele şi se bate. Îl batem cu picioarele până iese ca o plăcintă. Apoi se clădeşte şi se lasă la uscat. Când este gata îl băgăm la dos în magazie. Când dă frigul ne prinde bine", spune săteanca din Vorniceni. 
Pentru a face tizic, nu trebuie o ştiinţă aparte şi nici meşteri specializaţi. Toţi oamenii din zona Vorniceniului fac tizic. Procesul de fabricare începe vara, când marginile uliţelor se umplu de balegă de vacă şi paie. „Vara se face tîzăcul. Îi plin de tîzăc la Vorniceni. Tot satul îl face şi îl calcă. Nu este greu“, adaugă Ana Lupan. A face tizic nu este o plăcere, însă reprezintă singurul combustibil pe care şi-l permit oamenii din această zonă. Lemnele sunt prea scumpe, prea greu de găsit şi ţin prea puţin,pentru iernile grele. ”De unde lemn? Este dacă îl cumperi. Dar cine are bani să cumpere un metru cub de lemn. Dai patru milioane pe un camion şi nici nu te ţine mare lucru. Dacă este lemn de brad, face mai mult scântei şi se termină imediat. Balega cu paiele nu costă nimic. Munceşti până îl faci şi miroase. Dar cu ce să te încălzeşti? Sunt oameni care au 400 de lei de tot. Cu ce mai mânâncă? Aşa că facem tîzâc.”, spune săteanca.  

 

DIICOT nu a reuşit încă să-i audieze pe jurnaliştii Sky News. Horodniceanu: „Se colaborează destul de greu cu autorităţile din UK”(Gandul)
"Nu avem nici până la acest moment niciun fel de rezultat ceea ce ne îngrijorează pentru că au trecut deja două luni iar inculpaţii din România sunt puşi sub măsuri preventive ceea ce pare injust pentru că n-au acţionat singuri. Dosarul a ajuns în Marea Britanie la Home Office. Aşteptăm un răspuns dacă nu ne vom continua demersurile internaţionale. Se colaborează destul de greu, din nefericire cu autorităţile din Marea Britanie. Cu colegii britanici se colaborează mai greu decât cu alţii din România şi, probabil, după Brexit va fi şi mai greu", a declarat procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.DIICOT a trimis în urmă cu două luni autorităţilor din Marea Britanie solicitarea privind audierea celor trei jurnalişti de la Sky News, printre care şi Stuart Ramsay, în dosarul ce vizează reportajul cu traficul de arme realizat în România, cei trei jurnalişti fiind puşi sub urmărire penală pentru comunicare de informaţii false.
Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestaţi preventiv în 12 august, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, hotărârea menţinută ulterior şi de instanţa supremă. La data de 10 octombrie aceştia au fost eliberaţi.
Ei sunt acuzaţi de complicitate la "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională", infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

 

Format: 

Topic: